Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek jakiej firmy?

olaczek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

teraz to ja nic nie czaję!

to B&G nadaję się do pomieszczeń gdzie będzie wentylacja mechaniczna czy nie?

pisząc "szczelny" miałem na myśli doprowadzenie powietrza z zewnątrz budynku, bo każdy prędzej czy później na szybie będzie tracił szczelność.

to jaki?a spartherm?

Ciekawa teoria :roll:

B&G- stronka, rysunki techniczne, parametry = żenada :o

B&G- stronka, rysunki techniczne, parametry = żenada

Możesz rozwinąć? :-?

mogę :D

jedyna marna informacja to ilość kw mocy, tylko jakiej? min, max czy nominalnej :-? ani słowa o sprawności itd. marne rysunki techniczne - kilka podstawowych wymiarów, widok zakryty niby dystrybutorem. żadnej informacji o doprowadzeniu powietrza itp. :( ogólnie jw.

Ja jeszcze raz w temacie. Jakieś doświadczenia, opinie o firmie Hajduk? Dokładnie interesuje mnie model Volcano 2L h. A może inny producent kominków narożnych z giętą szybą? Co polecacie?

My też szukaliśmy wkładu narożnego z szybą bez szprosu na narożniku. Rozważaliśmy również Hajduka bo Spartherm przerósł nas cenowo. Stanęło na wkładzie narożnym Arysto z szybą unoszoną do góry. Nasz wykonawca był przedstawicielem Arysto i stąd akurat ten wybór. Kominek intensywnie użytkowany w poprzednim sezonie grzewczym spisywał się bardzo dobrze. Zero zastrzeżeń.

mam pytanie do escape jesli chodzi o Optifire Bodarta - z tego co piszesz, to ekonomia spalania w tym wkladzie nie jest do konca dobra - ze wiekszymi jej zaletami sa: czystosc szyby i termostat. Czy dobrze zrozumialam? Jak bys porownala jesli chodzi o ekonomie (ogrzewania) np. temporisa II , dovre 2150 i optifire bodarta?

mam pytanie do escape jesli chodzi o Optifire Bodarta - z tego co piszesz, to ekonomia spalania w tym wkladzie nie jest do konca dobra - ze wiekszymi jej zaletami sa: czystosc szyby i termostat. Czy dobrze zrozumialam? Jak bys porownala jesli chodzi o ekonomie (ogrzewania) np. temporisa II , dovre 2150 i optifire bodarta?

Hmmm niewiem gdzie wyczytałaś ze ekonomia niejest do końca dobra :o ?JA nic takiego niepisałam :-? Moim zdaniem jest ekonomiczny a pale nim juz 2 sezon,porównywać tych 2 wkladów niebede poniewaz niemam możliwosci ustawienie tych 2 wkladów obok siebie i testowania ich aby wysnuć jakieś wnioski....ja z bodarta jestem bardzo zadowolona jak i duże grono naszych klientów,temporis tez jest dobrym wkaldem ma wiekszy zaladunek drzewa i jest zeliwny,i tez moge polecić :D O dovre 2150 się nie wypowiem bo chyba oznaczenie pomyliłaś....

escape dzieki - tak zrozumialam Twoja wypowiedz dt roznych rozwiazan

co do wiekszego zaladunku temporisa bardzo mnie zdziwilas (mowie o tym wiekszym optifire - jakos wydaje mi sie , ze tam wiecej wejdzie niz do temporisa)

co do dovre oczywiscie, ze sie pomylilam chodzi o 2180?:)

jakos wydaje mi sie , ze tam wiecej wejdzie niz do temporisa)

A mi się niewydaje :D ja to wiem napewno ,mielismy go na stanie z 2 tygodnie temu , a w bodarcie pale na codzien ,Bodart ma mniejszy zaladunek dlatego ze palenisko jest oddalone szamotem od szyby i jest jakby w głębi przez co traci troche na powierzchni załadunkowej ale i tak jest gdzie ułożyć drzewo,brykiet..

wieczorem postaram się(jak mnie skleroza niedopadnie)wstawić zdjecie realnego Bodarta abyś wiedziała o czym mówie..

Jeśli pytasz o 2180 to glówna zaletą jego jest nowoczseny wygląd,dolot powietrza i gabaryt wkładu, pali się w nich dobrze choć mój mąż nielubi w nich rozpalac ...potrzebuje troche czasu aby się "bujnąć"ale to zrozumiałe im większy wkłąd tym dłużej trwa jego nagrzewanie... mnie osobiście wkurza takie czekanie i chętnie bym sprzedała wkład mojego męza Chazelles Desing 1200...ale nie da :evil: :D pieknie się w nim pali pod warunkiem ze juz się nagrzeje :x ... :wink: (mam nadzieje ze on tego nieprzeczyta hehe ;) )

Głos rozpaczy

Wiem, że nic nie wiem.

Do soboty byłam przekonana, że jedynym słusznym wyjściem jest kominek z PW.

Czytając forum i będąc w sobotę w salonie z kominkami doszłam do wniosku, że porządny kominek z PW to wydatek 10 tys. plus jakaś piątka na inne, okołokominkowe wydatki, a i tak nie ma gwarancji, że wszystko będzie ok. Nasuwają sie pytania, czy instalator będzie się znał, czy maszyneria nie zawiedzie.

Od niedzieli skupiam się na wyborem zwykłego kominka (najchętniej z podnoszoną szybą), niedrogiego.

Liczyłam, że wybór będzie prostszy, a tu... niespodzianka, jest jeszcze gorzej.

Ludzie pomóżcie biednej kobiecie!!!

Dorota

Ja rowniez mam problem :( Zalezy mi na wkładzie z dosc duza szybka (okolo 1 m szerokosci) Znalazlam piekny wklad z MCZ -FORMA PURO 95 ale jego cena mnie powalila.

Kominek bedzie nam sluzyl bardziej do ozdoby salonu i tylko ewentualnego dogrzania pomieszczen (mamy kotlownie na paliwo stale) wiec "ciezko" mi wydac taka kwote na sam wklad :(

Uparlam sie ze ma byc panoramiczna duza szyba gdyz bedzie on stal na reprezentacyjnym miejscu pomiedzy kuchnia i salonem.

Widzialam tez wklady z hajduka okolo 8 tys ale moze sa jeszzce tansze wklady z tak duza szyba?

A tak na marginesie to czy tak duzy wklad bedzie mi strasznie nagrzewal salon?Nie chce miec w nim 40 st temperatury :D

Ja rowniez mam problem :( Zalezy mi na wkładzie z dosc duza szybka (okolo 1 m szerokosci) Znalazlam piekny wklad z MCZ -FORMA PURO 95 ale jego cena mnie powalila.

Kominek bedzie nam sluzyl bardziej do ozdoby salonu i tylko ewentualnego dogrzania pomieszczen (mamy kotlownie na paliwo stale) wiec "ciezko" mi wydac taka kwote na sam wklad :(

Uparlam sie ze ma byc panoramiczna duza szyba gdyz bedzie on stal na reprezentacyjnym miejscu pomiedzy kuchnia i salonem.

Widzialam tez wklady z hajduka okolo 8 tys ale moze sa jeszzce tansze wklady z tak duza szyba?

A tak na marginesie to czy tak duzy wklad bedzie mi strasznie nagrzewal salon?Nie chce miec w nim 40 st temperatury :D

bez rozprowadzenia ciepła i dłuższym paleniu będzie piekiełko, nawet przy zamkniętych grzejnikach :-? przy podłogowym = prawie atrapa :wink:

Głos rozpaczy

Wiem, że nic nie wiem.

Do soboty byłam przekonana, że jedynym słusznym wyjściem jest kominek z PW.

Czytając forum i będąc w sobotę w salonie z kominkami doszłam do wniosku, że porządny kominek z PW to wydatek 10 tys. plus jakaś piątka na inne, okołokominkowe wydatki, a i tak nie ma gwarancji, że wszystko będzie ok. Nasuwają sie pytania, czy instalator będzie się znał, czy maszyneria nie zawiedzie.

Od niedzieli skupiam się na wyborem zwykłego kominka (najchętniej z podnoszoną szybą), niedrogiego.

Liczyłam, że wybór będzie prostszy, a tu... niespodzianka, jest jeszcze gorzej.

Ludzie pomóżcie biednej kobiecie!!!

Dorota

maksymalnie 5 tys.

Dorota

chyba trzeba troszkę dołożyć, może hajduk, cena zależy też od wielkości paleniska.