glowac 06.12.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 teraz to ja nic nie czaję!to B&G nadaję się do pomieszczeń gdzie będzie wentylacja mechaniczna czy nie?pisząc "szczelny" miałem na myśli doprowadzenie powietrza z zewnątrz budynku, bo każdy prędzej czy później na szybie będzie tracił szczelność.to jaki?a spartherm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.12.2008 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 teraz to ja nic nie czaję! to B&G nadaję się do pomieszczeń gdzie będzie wentylacja mechaniczna czy nie? pisząc "szczelny" miałem na myśli doprowadzenie powietrza z zewnątrz budynku, bo każdy prędzej czy później na szybie będzie tracił szczelność. to jaki?a spartherm? Ciekawa teoria B&G- stronka, rysunki techniczne, parametry = żenada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 06.12.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 B&G- stronka, rysunki techniczne, parametry = żenada Możesz rozwinąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.12.2008 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 B&G- stronka, rysunki techniczne, parametry = żenada Możesz rozwinąć? mogę jedyna marna informacja to ilość kw mocy, tylko jakiej? min, max czy nominalnej ani słowa o sprawności itd. marne rysunki techniczne - kilka podstawowych wymiarów, widok zakryty niby dystrybutorem. żadnej informacji o doprowadzeniu powietrza itp. ogólnie jw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 06.12.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 pisząc o szczelności wypowiadałem się o uszczelce.jeżeli ją się wymienia - tzn że się zużywa, czyli zaciąga z pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 06.12.2008 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Ja jeszcze raz w temacie. Jakieś doświadczenia, opinie o firmie Hajduk? Dokładnie interesuje mnie model Volcano 2L h. A może inny producent kominków narożnych z giętą szybą? Co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annja 07.12.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Ja jeszcze raz w temacie. Jakieś doświadczenia, opinie o firmie Hajduk? Dokładnie interesuje mnie model Volcano 2L h. A może inny producent kominków narożnych z giętą szybą? Co polecacie? My też szukaliśmy wkładu narożnego z szybą bez szprosu na narożniku. Rozważaliśmy również Hajduka bo Spartherm przerósł nas cenowo. Stanęło na wkładzie narożnym Arysto z szybą unoszoną do góry. Nasz wykonawca był przedstawicielem Arysto i stąd akurat ten wybór. Kominek intensywnie użytkowany w poprzednim sezonie grzewczym spisywał się bardzo dobrze. Zero zastrzeżeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_i_Robert 07.12.2008 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2008 Annja czy mówisz o modelu Arysto 10L [510+510] / 510 H czy o ARYSTO 10 L "SJ" ? Mogę prosić o informacje o koszcie tego wkładu na prv. Z góry dziekujęKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 08.12.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 mam pytanie do escape jesli chodzi o Optifire Bodarta - z tego co piszesz, to ekonomia spalania w tym wkladzie nie jest do konca dobra - ze wiekszymi jej zaletami sa: czystosc szyby i termostat. Czy dobrze zrozumialam? Jak bys porownala jesli chodzi o ekonomie (ogrzewania) np. temporisa II , dovre 2150 i optifire bodarta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 08.12.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 mam pytanie do escape jesli chodzi o Optifire Bodarta - z tego co piszesz, to ekonomia spalania w tym wkladzie nie jest do konca dobra - ze wiekszymi jej zaletami sa: czystosc szyby i termostat. Czy dobrze zrozumialam? Jak bys porownala jesli chodzi o ekonomie (ogrzewania) np. temporisa II , dovre 2150 i optifire bodarta? Hmmm niewiem gdzie wyczytałaś ze ekonomia niejest do końca dobra ?JA nic takiego niepisałam Moim zdaniem jest ekonomiczny a pale nim juz 2 sezon,porównywać tych 2 wkladów niebede poniewaz niemam możliwosci ustawienie tych 2 wkladów obok siebie i testowania ich aby wysnuć jakieś wnioski....ja z bodarta jestem bardzo zadowolona jak i duże grono naszych klientów,temporis tez jest dobrym wkaldem ma wiekszy zaladunek drzewa i jest zeliwny,i tez moge polecić O dovre 2150 się nie wypowiem bo chyba oznaczenie pomyliłaś.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
XX 08.12.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 escape dzieki - tak zrozumialam Twoja wypowiedz dt roznych rozwiazan co do wiekszego zaladunku temporisa bardzo mnie zdziwilas (mowie o tym wiekszym optifire - jakos wydaje mi sie , ze tam wiecej wejdzie niz do temporisa) co do dovre oczywiscie, ze sie pomylilam chodzi o 2180? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 08.12.2008 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 jakos wydaje mi sie , ze tam wiecej wejdzie niz do temporisa) A mi się niewydaje ja to wiem napewno ,mielismy go na stanie z 2 tygodnie temu , a w bodarcie pale na codzien ,Bodart ma mniejszy zaladunek dlatego ze palenisko jest oddalone szamotem od szyby i jest jakby w głębi przez co traci troche na powierzchni załadunkowej ale i tak jest gdzie ułożyć drzewo,brykiet.. wieczorem postaram się(jak mnie skleroza niedopadnie)wstawić zdjecie realnego Bodarta abyś wiedziała o czym mówie.. Jeśli pytasz o 2180 to glówna zaletą jego jest nowoczseny wygląd,dolot powietrza i gabaryt wkładu, pali się w nich dobrze choć mój mąż nielubi w nich rozpalac ...potrzebuje troche czasu aby się "bujnąć"ale to zrozumiałe im większy wkłąd tym dłużej trwa jego nagrzewanie... mnie osobiście wkurza takie czekanie i chętnie bym sprzedała wkład mojego męza Chazelles Desing 1200...ale nie da pieknie się w nim pali pod warunkiem ze juz się nagrzeje ... (mam nadzieje ze on tego nieprzeczyta hehe ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 08.12.2008 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Głos rozpaczy Wiem, że nic nie wiem. Do soboty byłam przekonana, że jedynym słusznym wyjściem jest kominek z PW. Czytając forum i będąc w sobotę w salonie z kominkami doszłam do wniosku, że porządny kominek z PW to wydatek 10 tys. plus jakaś piątka na inne, okołokominkowe wydatki, a i tak nie ma gwarancji, że wszystko będzie ok. Nasuwają sie pytania, czy instalator będzie się znał, czy maszyneria nie zawiedzie. Od niedzieli skupiam się na wyborem zwykłego kominka (najchętniej z podnoszoną szybą), niedrogiego.Liczyłam, że wybór będzie prostszy, a tu... niespodzianka, jest jeszcze gorzej. Ludzie pomóżcie biednej kobiecie!!! Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
escape 08.12.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 Jeden dobry krok do przodu to rezygnacja z płaszcza wodnego..określ poziom ceny niedrogiej bo uwierz mi ze każdy ma inny.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 08.12.2008 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2008 maksymalnie 5 tys. Dorota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 09.12.2008 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 No widzę że Doroty gust podobny mają - najpierw rezygnują z pw, a potem chcą szybę podnoszoną do góry, a potem się orientują że nie chciałyby wydać więcej niż 5 tysi Dawaj, kochana escape z odsieczą Tylko żeby z powietrzem z zewnątrz był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kakusek 09.12.2008 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Ja rowniez mam problem Zalezy mi na wkładzie z dosc duza szybka (okolo 1 m szerokosci) Znalazlam piekny wklad z MCZ -FORMA PURO 95 ale jego cena mnie powalila. Kominek bedzie nam sluzyl bardziej do ozdoby salonu i tylko ewentualnego dogrzania pomieszczen (mamy kotlownie na paliwo stale) wiec "ciezko" mi wydac taka kwote na sam wklad Uparlam sie ze ma byc panoramiczna duza szyba gdyz bedzie on stal na reprezentacyjnym miejscu pomiedzy kuchnia i salonem. Widzialam tez wklady z hajduka okolo 8 tys ale moze sa jeszzce tansze wklady z tak duza szyba? A tak na marginesie to czy tak duzy wklad bedzie mi strasznie nagrzewal salon?Nie chce miec w nim 40 st temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorcha 09.12.2008 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 Nikt nic nie doradzi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 10.12.2008 00:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Ja rowniez mam problem Zalezy mi na wkładzie z dosc duza szybka (okolo 1 m szerokosci) Znalazlam piekny wklad z MCZ -FORMA PURO 95 ale jego cena mnie powalila. Kominek bedzie nam sluzyl bardziej do ozdoby salonu i tylko ewentualnego dogrzania pomieszczen (mamy kotlownie na paliwo stale) wiec "ciezko" mi wydac taka kwote na sam wklad Uparlam sie ze ma byc panoramiczna duza szyba gdyz bedzie on stal na reprezentacyjnym miejscu pomiedzy kuchnia i salonem. Widzialam tez wklady z hajduka okolo 8 tys ale moze sa jeszzce tansze wklady z tak duza szyba? A tak na marginesie to czy tak duzy wklad bedzie mi strasznie nagrzewal salon?Nie chce miec w nim 40 st temperatury bez rozprowadzenia ciepła i dłuższym paleniu będzie piekiełko, nawet przy zamkniętych grzejnikach przy podłogowym = prawie atrapa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 10.12.2008 00:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2008 Głos rozpaczy Wiem, że nic nie wiem. Do soboty byłam przekonana, że jedynym słusznym wyjściem jest kominek z PW. Czytając forum i będąc w sobotę w salonie z kominkami doszłam do wniosku, że porządny kominek z PW to wydatek 10 tys. plus jakaś piątka na inne, okołokominkowe wydatki, a i tak nie ma gwarancji, że wszystko będzie ok. Nasuwają sie pytania, czy instalator będzie się znał, czy maszyneria nie zawiedzie. Od niedzieli skupiam się na wyborem zwykłego kominka (najchętniej z podnoszoną szybą), niedrogiego. Liczyłam, że wybór będzie prostszy, a tu... niespodzianka, jest jeszcze gorzej. Ludzie pomóżcie biednej kobiecie!!! Dorota maksymalnie 5 tys. Dorota chyba trzeba troszkę dołożyć, może hajduk, cena zależy też od wielkości paleniska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts