Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kominek jakiej firmy?

olaczek

Recommended Posts

Dzieki an-bud .A mozecie jeszcze polecic jakies tansze wklady z taka duza szyba?

Nie bede palic w tym kominku codziennie lecz okazjonalnie lub przy wiekszych mrozach.(jak pisalam bedzie on tylko wspomagala dogrzanie w domu )Zamierzam oprocz podlogowki na parterze dac kilka grzejnikow (np pod wiekszym przeszkleniem i kanalowy pod oknem tarasowym) .Grzejnik bedzie etz w holu i pokoju obok i moze to wystarczy aby "pozbyc" sie nadmaru temperatury z salonu?Sama nie wiem czy jest potrzeba rozprowadzenia nawiewow na poddasze?(boje sie tych zzolknietych scian ktorymi strasza :oops: )

• Odpowiedzi 241
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zobacz:

Arysto 10 (910x510, szyba otwierana do góry) około 6500

Arysto 10 (980x600)

Dovre2180 np CBGD 36" około 8500

Hajduk Volcano D (990x510, szyba do góry) około 7400

Sparke

Varm F 1000x500 około 7000

Sama zastanawiam się jaki wkład wybrać. Może nie upierać się przy tym rozmiarze szyby i kupić Sparherm chyba bravo z szybą otwieraną do góry, też dość duży cena około 7000

Szukam opini na temat pozostałych wkładów.

escape bardzo dziękuje za odpowiedź

bodenay optifire ten wiekszy bardzo mi sie podoba, jako plus moglabym tez chyba dodac, ze jesli jest z wentylatorem to nie trzeba robic wentylatora do dgp

zaskoczylas mnie z tym temporisem - wydawalo mi sie, ze tam wchodzi mniej. nie wiem tez czy to ze on jest zeliwny to lepiej czy gorzej?

escape bardzo dziękuje za odpowiedź

bodenay optifire ten wiekszy bardzo mi sie podoba, jako plus moglabym tez chyba dodac, ze jesli jest z wentylatorem to nie trzeba robic wentylatora do dgp

zaskoczylas mnie z tym temporisem - wydawalo mi sie, ze tam wchodzi mniej. nie wiem tez czy to ze on jest zeliwny to lepiej czy gorzej?

Niema jednoznacznej odpowiedzi :D jedni chwala stal i szamot inni tylko żeliwny....my osobiście stal i szamot....

zdjecia z paleniskiem bodarta postaram się wkleić dzisiaj (mówiłam ze mam amnezje) :o abys wiedziała o czym mówie......

....tak na marginesie to ponoć szykuje się podwyżka na bodarty i nietylko ....ale niewiem jeszcze ile ....ponoć od stycznia..na dniach mają mi przyjść nowe cenniki to dam znac co i jak i od kiedy :D

A tak na marginesie to czy tak duzy wklad bedzie mi strasznie nagrzewal salon?Nie chce miec w nim 40 st temperatury :D

bez rozprowadzenia ciepła i dłuższym paleniu będzie piekiełko, nawet przy zamkniętych grzejnikach :-? przy podłogowym = prawie atrapa :wink:

A czy to nie zależy od kubatury salonu? Jak ma 40mkw i pustkę nad nim prawie po całości to chyba się rozłoży to "piekiełko" bardziej, co?

:oops:

Normalnie mnie zawstydziłyscie dziewczyny :oops: z braku czasu wpadam i wypadam z forum ale się poprawie,zaraz wkleje zdjecie i odszukam post dorchy i odpowiem...narazie nadmienie ze od 1 stycznie 2009 ceny na Supre ida w góre Spatrherma ok 3%,na bodarta i chazella jeszcze niemam nowego cennika ale cos też pójdzie w góre,w koncu ostatnia podwyzka była 2 lata temu

Głos rozpaczy

Wiem, że nic nie wiem.

Do soboty byłam przekonana, że jedynym słusznym wyjściem jest kominek z PW.

Czytając forum i będąc w sobotę w salonie z kominkami doszłam do wniosku, że porządny kominek z PW to wydatek 10 tys. plus jakaś piątka na inne, okołokominkowe wydatki, a i tak nie ma gwarancji, że wszystko będzie ok. Nasuwają sie pytania, czy instalator będzie się znał, czy maszyneria nie zawiedzie.

Od niedzieli skupiam się na wyborem zwykłego kominka (najchętniej z podnoszoną szybą), niedrogiego.

Liczyłam, że wybór będzie prostszy, a tu... niespodzianka, jest jeszcze gorzej.

Ludzie pomóżcie biednej kobiecie!!!

Dorota

Witam i przepraszam ze tak późno ale jakoś mi umknoł twój post :oops: ......

odrazu powiem ci tak za odnosnie wkładu do 5 tysięcy to szału niebedzie oczywiście zakładając podnoszoną szybe...niema dobrego wkładu do 5 tys z ponoszona szybą napisał o tym juz an bud ......jesli wybierzesz bez podnoszonej szyby to mogę ci polecic kilka np:Chazelles G701 L(standart 70 cm),Chazelles 801 L(80cm szerokosc wkładu),Sparke sporo modeli,Supra temporis no troche wiecej niz 5 tys ale dobry wkład,i jak kupisz go przed koncem roku to pewnie uda ci się cos utargowac z ceny,od stycznie 10% podwyzki ..Dovre 2180 cb modern ...

a ja na walke z amnezja:)

Amnezja górą :oops: .....ale ponizej masz zdjecie poglądowe z montazu ...zauważ ze "palenisko"jest niżej a "płotek"szamotowy jest dość pokażny :D

http://images24.fotosik.pl/305/a2dc44913ef8172fm.jpghttp://images31.fotosik.pl/419/a28fa1a40835ae87m.jpghttp://images33.fotosik.pl/424/2b37a0207928a3eem.jpghttp://images50.fotosik.pl/40/374f06d28a88641bm.jpg

Jeżeli jestes zdecydowana ze jednak płaszcz wodny to CTM jest dobrym wyborem...i smiało możesz go instalować ...jeśli bez płaszcza to mogę pomóc ci dopasowac wkład....pozdrawiam

escape, chyba jednak bedzie kominek bez płaszcza,wiec zwracam sie pomoc w dopasowaniu wkladu. Dom z uzytkowym poddaszem,powieszchnia ok 200m2. Zalezy mi na szybie polokraglej otwieranej na bok. Dobrze by bylo gdyby cena sie zmiescila w 5000 max 6000

Jakie zdanie macie o wkładach Laudel?? Jestem o krok od kupienia go i nie wiem czy to dobry wybór.

Dorota

To zrób kochaniutka kilka kroków w bok lub w tył byle bys go niekupowała Laudel Invicata i Uniflam to jedno i to samo badziewie z tym ze Laudel jest najdroższy co nieznaczy ze jakośc jego jest rewelacyjna....Invicte i Uniflama kupisz w zwykłym markeciaku,palić się w tym pali ale szału sie nie spodziewaj

Escape

to już ostatnie pytanie chociaż ciągle błądzę jak w mgle

Będę miała rustykalny wystrój salonu i bardzo mi pasują wyglądem kominki Dovre z harmonijkowymi drzwiczkami. Obawiam się jednak, że przez te szybki niewiele widać ognia i nie są tak szczelne jak te normalnie zamykane.

Zależy mi na otwartym palenisku dlatego tak się miotam między tymi kominkami.

Nie wiem jednak jak to wygląda od strony praktycznej; czy często siedzi się przy otwartym palenisku, czy taka opcja jest w ogóle wykorzystywana??

Jako że działka, na której się buduję jest leśna wiatrów (cugów) szalonych sie nie spodziewam.

Co myślisz o takich kominkach i co bys mi doradziła.

Pozdrawiam

Dorota

Escape

to już ostatnie pytanie chociaż ciągle błądzę jak w mgle

Będę miała rustykalny wystrój salonu i bardzo mi pasują wyglądem kominki Dovre z harmonijkowymi drzwiczkami. Obawiam się jednak, że przez te szybki niewiele widać ognia i nie są tak szczelne jak te normalnie zamykane.

Zależy mi na otwartym palenisku dlatego tak się miotam między tymi kominkami.

Nie wiem jednak jak to wygląda od strony praktycznej; czy często siedzi się przy otwartym palenisku, czy taka opcja jest w ogóle wykorzystywana??

Jako że działka, na której się buduję jest leśna wiatrów (cugów) szalonych sie nie spodziewam.

Co myślisz o takich kominkach i co bys mi doradziła.

Pozdrawiam

Dorota

Aby popalić sobie przy otwartym palenisku to pierwszą rzecza jaka musi być to komin min.fi 250 a czy się uzywa to już chyba zalezy od osób korzystających u nas na dzien dzisiejszy palimy przy otwartej szybie i podoba nam sie jesli chodzi o dovre to duzo duzo lepszy wybór niz laudel,każdy szpros zabiera troche wizji ognia ,ten harmonijkowy model montowalismy w niemczech babeczka bardzo zadowolona z niego,ale czy ty bedziesz?ciżko powiedziec....

Escape, a wiesz coś może na temat nowego kominka z płaszczem wodnym Spartherm - Varia 1Vh H2O ?

Niestety muszę mieć kominek z pw i chciałabym coś nowoczesnego - ten ponoć taki jest. Ładny i dobry podobno, chociaż jeśli to nowy produkt to czy dobry może się okazać dopiero za jakiś czas...

Wygląda w każdym bądź razie ciekawie, ale cenę ma sporą, więc nie wiem czy zastanawiać się nad nim czy zdecydować na np. Edilkamin ?