Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie

Recommended Posts

To kwestia indywidualna - zależy jak chcesz. My robiliśmy podmurówkę na szerokość 20 - 26 cm i wydokość 40 cm. Zaledwie 10 cm jest w ziemi, a w niektórych miejscach widać podmurówkę od dołu. To dlatego, że dopiero będziemy wyrównywać teren i dosypywać ziemi. Jak do tej pory podmurówka przetrwała zimę i nigdzie nie wybrzyszyła się ani nie popękała. Generalnie podmurówki nie trzeba wpuszczać w ziemię. Inną sprawą są natomiast słupki. Te robiliśmy na samym początku i wkopaiśmy na około 80 cm - 1 m wziemię (poniżej poziomu przemarzania) i zalaliśmy betonem. Później na tym robiliśmy podmurówkę.

Jedna rada - nie wylewać za wysoko betonu przy zalewaniu słupków. My tak zrobiliśmy w przypadku kilku słupków na początku i skończyło się mozolnym odbijaniem betonu ponieważ był za wysoko i za szeroko wylany przez co nie mogliśmy zamontować szalunków na podmurówkę.

pozdrowienia :smile:

Agnicha

Tak jak mówi Agnicha czyli najpierw słupki, a w późniejszym okresie czasu podmurówka to robiłem u matki na działce letniskowej. Wszystko trzyma się bez zarzutów, choć wystąpiły lekkie pęknięcia przy słupkach. Problem był w tym, iż beton mieszałem w taczce ręcznie a i proporcje składników były mocno orientacyjne.

Tak jak mówi Agnicha jeśli zdecydujesz się na taką kolejność prac to zalewając słupki - nie zalewaj do powierchni gruntu, lecz np. na 2/3 wysokości. Potem wykonując podmurówkę, unikniesz kucia a i słupki lepiej zwiążą się z podmurówką.

Ja aby uniknąć pewnych błędów będę robił od razu wszystko. W deskowaniu zainstaluję słupki pod które wykopie głębsze otwory i wszystko zaleję betonem - na szczęście juz z betoniarki. Taka kolejność gwarantuje stabilna i pewną konstrukcję.

Pozdrawiam

Ja robilem cokół pod siatkę szer 12cm,wpuszczony w ziemię 30-40cm.Poradniki zalecaja aby zaglebiac ponizej strefy przemarz.,jezeli gr nie jest przepuszczalny.Nikt tego nie robi ze względu na koszty.Wykonując taki cokoł kierowalem sie jego trwalością,a także obawą przed "plantacją"perzu na sąsiedniej dzialce.Nie wzorowalbym sie na cokole Agnichy,Powinien przeciez stać na ziemi a nie trzymać się fund.slupków.

Ależ Anonimowy :smile: moja podmurówka stoi na ziemi - przecież to napisałam, ale jak każda podmurówka ma w sobie słupki, a że odobno betonowałam słupki a dopiero później robiłam podmurówkę to przez brak pomyślunku miałam kłopoty. Kodi_gdynia mnie zrozumiał bardzo dobrze.

A swoją drogą - oczywiście, że nie należy brać mojej podmurówki za przykład - proszono o opinię to jej udzieliłam :smile: a czy autor skorzysta z moich doświadczeń to już jego decyzja.

pozdrowienia

Agnicha

Ach o to Ci chodzi!!! To prawda moja podmurówka stoi na humusie - może to i faktycznie nieprawidłowo http://www.muller-godschalk.com/msnimages/-1.gif , ale do sposobu budowy dochodziłam sama. Najważniejsze, że ogrodzenie i podmurówka po mroźnej zimie mają się świetnie. Nic nie pęka i nic nie wysadziło. Co oczywiście wcale nie znaczy, że uważam, że to jest prawidłowy sposób wykonania. W moim wypadku świetnie się sprawdził - u sąsiada też. Może jednak przy podmurówce nie ma takiego znaczenia czy leży ona na humusie czy na piasku?

pozdrawiam :smile:

Agnicha

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Agnicha1704 dnia 2002-03-27 15:35 ]

a co do "hammera", ja osobiscie nie byłem zadowolony z tego preparatu. Nie dość że drogi to na samochodzie sie nie sprawdził. Wybrałem tradycyjne choć czasochłone rozwiązanie.

Słupki nowe oszlifowane do gołej blaszki, 2 razy podkład do metalu i 2 razy farba wierzchnia.

Pozdrawiam

Beton robiony "własnemi rekoma" jest najlepszy - to fakt stwierdzony. Mnie udało sie kiedyś zrobić tak "dobry" beton na taczkach, że momentalnie skamieniał :razz: Taczki zostały przeznaczone na ewentualne obciążenie niewygodnego nieboszczyka

:mad: przed wrzuceniem do jeziora.

Słupki dawaj co 2 - 2,20 metra. Wtedy siatka jest sztywniejsza między słupkami. Gdybyś chciał dawać co 3 metry to za duży odstęp, a oszczędność słupków żadna (2-3 słupki na długości).

Podmurówka jeżeli jest płytka musi być zbrojona, bo inaczej popęka jak ją wysadzi mróz.

Nie rób też za mocnego betonu (max. B-10) ani nie wrzucaj gruzu w zaprawę bo to osłabia konstrukcję podmurówki.

Że podmurówka pęka przy niektórych słupkach to jej zbójeckie prawo, zwłaszcza że podmurówka i słupki na różnych głębokościach. Powinno sie robić dylatacje co jakiś czas. A tak to dylatacje się same zrobiły. Spotkałem się z takim patentem: słupki najpierw, potem podmurówka między nimi (na innej głębokości), a żeby się nie rosłaziło na boki to fundament pod słupki nie kwadratowy | | tylko < < albo < > i fundament pod każde przęsło oddylatowany i w pionie moze sobie hulać ile chce.

On 2002-03-27 18:10, krzysztofj wrote:

fundament pod słupki nie kwadratowy | | tylko < < albo < >

Znaczy sie ostrzem w grunt?

i fundament pod każde przęsło oddylatowany i w pionie moze sobie hulać ile chce.

Znaczy sie kazdy slupek i kazdy murek w gruncie oddzielnie, a dopiero nad ziemia ewentualnie polaczone sztachetami czy metaloplastyka?

Bez rysunku trudno to wyjasnić. Przyjmijmy że patrząc na fundament słupka z góry widzimy kwadrat lub prostokąt. Jego lewy i prawy bok symbolizują dwie kreski | | Jeśli te boki nie są proste tylko < lub > to fundament przęsła wylewany później może się przemieszczać w pionie ale nie na boki >przęsło<>przęsło itd

Widziałem na własne oczy - trzyma się kupy. I ew. wysadzenie jednego elementu nie powoduje poruszenia sąsiednich.

I w rzeczy samej: między słupkami siatka lub sztachety - trzymają się tylko słupków. podmurówka pod siatką jest tylko po to by siatka nie grzęzła w chaszczach i nie rdzewiała. A ten betonik pod siatką nie musi być ze słupkami związany na stałe. A nawet lepiej gdy nie jest. Tylko słupki muszą być posadowione poniżej strefy przemarzania

I jeszcze raz

Jeśli stawiamy mur, to ciągły fundament poniżej przemarzania konieczny i dylatacje w murze (nie w fundamencie) max co 10m . Pod siatkę, sztachety czy metaloplastykę szkoda roboty o kasie nie wspominając. Warunek: głeboko posadowione słupki pracują oddzielnie od płytko posadowionych między nimi podmurówek, przęseł, czy jak im tam.