Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogrodzenie

Recommended Posts

Nie pękaj, ostatecznie stawia się dzikie mury - polne kamienie bez zaprawy na gruncie jaki jest i tez się trzymają. Ogrodzenie na głowę się nie zawali, najwyżej za jakiś czas będzie trochę krzywe. A co do fundamentów - radzę wszystkim badania gruntu -3,4 otwory na głębokość 3-4 m i wszystko wiemy. Zwłaszcza jeśli działka ze spadkiem, albo woda wysoko.

Tak jest.

I do kodiego

Kolejność nie wynika z technologii

Po prostu: 1. fundamenty pod słupki - docelowe. Zatapamy w nich kawałek ruty, kątownika lub tp. Do żelastwa przykręcamy słupki (drewniane, stalowe lub tp). Rozpinamy siatkę i plac budowy ogrodzony. 2. Docelowo - odcinamy żelastwo, murujemy, wylewamy słupki i przęsła z betonu, kamienia, klinkieru lub tp. instalujemy metaloplastykę, sztachety -co kto chce. 3. Rzecz w tym by murek między słupkami, jeśli mu przyjdzie ochota się poruszyć (a może - bo zagłębiony na 20cm np) ruszył się do góry i w dół a nie w bok.

• 5 years później...
  • 3 weeks później...
  • 1 year później...
Że podmurówka pęka przy niektórych słupkach to jej zbójeckie prawo, zwłaszcza że podmurówka i słupki na różnych głębokościach. Powinno sie robić dylatacje co jakiś czas. A tak to dylatacje się same zrobiły. Spotkałem się z takim patentem: słupki najpierw, potem podmurówka między nimi (na innej głębokości), a żeby się nie rosłaziło na boki to fundament pod słupki nie kwadratowy | | tylko < < albo < > i fundament pod każde przęsło oddylatowany i w pionie moze sobie hulać ile chce.

To jest prawidłowe z dylatacją na każdym słupku.

Ja chce, najpierw posadowic słupki w ziemi,(bede wiercił wiertnicą otwory)potem zaleje te otwory betonem

Dopiero pózniej szalował i zalewał fundament,ale mam spadek terenu 40 cm na samym koncu działki(około 3 słupków)

Czy tam musze miec dłuzsze słupki,czy moge do tych 2 metrowych dospawac

jakiś płaskownik lub kątownik powiedzmy i potem szalunek w tym miejscu to zakryje.

Ja chce, najpierw posadowic słupki w ziemi,(bede wiercił wiertnicą otwory)potem zaleje te otwory betonem

Dopiero pózniej szalował i zalewał fundament,ale mam spadek terenu 40 cm na samym koncu działki(około 3 słupków)

jakiś płaskownik lub kątownik powiedzmy i potem szalunek w tym miejscu to zakryje.

A nie lepiej zrobic taki stopien, bo jak pospawasz slupki, to siatke tez musisz przedluzyc (no, chyba ze na zamowienie te kilka metrow)

A nie lepiej zrobic taki stopien, bo jak pospawasz slupki, to siatke tez musisz przedluzyc (no, chyba ze na zamowienie te kilka metrow)

Nie rozumiemy się,będe wylewał w tym miejscu wysoki fundament na 40 cm,potem nawioze w to miejsce ziemi i teren będe miał równy,siatka też ma byc prosto.

chodziło mi tylko o to że najpierw chce posadowic same słupki,a fundement pozniej zalewac