Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam pytanie - przygotowałam już wszystkie dokumenty do odbioru tzn dziennik budowy, oświadczenie kierownika budowy + jego uprawnienia, mapkę powykonawczą, zaświadczenie kominiarza oraz protokół odbioru instalacji gazowej podpisany przez Zakład Instalacji Gazowych(wykonawca przyłącza) i protokół odbioru technicznego instalacji wodociągowej i przekazania jej na rzecz gminy z pieczątkami wykonawcy i Miejskich Wodociągów i Kanalizacji

Mam pytania:

1. Czy ten protokół odbioru instalacji gaz. jest wystarczający skoro nie ma tam żadnej pieczątki gazowni i jest to tylko protokół odbioru, a nie także przekazania jak przy wodociągach

2.Co z instalacją elektryczną - jak wygląda zaświadczenie, które muszę złożyć przy zgłoszeniu o zakończeniu budowy? Czy starczy zaświadczenia od uprawnionego elektryka , czy musi być też odbiór elektrowni?

Cieszę się, że już koniec:))

Marzena

znaleźć to najlepiej zadzwonić do twojego PINBu bo w każdym troche inaczej to wygląda. Ja oddawałem budynek miesiąc temu i nie były konieczne protokoły odbioru instalacji a wystarczyło pokazać umowy na dostawe gazu, wody i prądu - co jest logiczne bo bez odbioru przyłączy nie ma dostaw. Zobacz tez czy masz projekt instalacji wewnętrznej i protokół z próby szczelności.

protokół pomiarów instalacji elektrycznej wystawia elektryk z uprawnieniami D pomiarowymi. Żadna elektrownia.

Wszystko jest w Prawie Budowlanym.

protokół pomiarów instalacji elektrycznej wystawia elektryk z uprawnieniami D pomiarowymi. Żadna elektrownia.

Wszystko jest w Prawie Budowlanym.

potwierdzam - tak samo bylo u mnie. Papier wystawił elektryk z uprawnieniami.

protokół odbioru technicznego instalacji wodociągowej i przekazania jej na rzecz gminy z pieczątkami wykonawcy i Miejskich Wodociągów i Kanalizacji[/u]

A to co? Pierwszy raz z tym się spotykam. Gdzież w prawie taki wymóg jest :o ?? Ale nawet jeśli już to pieczątka wodociągów odnośnie naszej instalacji??!! Co do tego mają wodociągi??!! Nic dziwnego że coraz więcej urzędasy wymagają skoro coraz więcej im dajemy.

W ogole z tymi odbiorami to jest dziwne bo w Prawie Budowlanym nie ma wymienionego żadnego szczegółowo odbioru tylko jest napisane aby dołączyć:

Art. 57.

1. Do zawiadomienia o zakończeniu budowy obiektu budowlanego lub wniosku o udzielenie pozwolenia na użytkowanie inwestor jest obowiązany dołączyć:

..................

4) protokoły badań i sprawdzeń;

....................

oraz jest też

Art 22

Do podstawowych obowiązków kierownika budowy należy:

...

7) zgłaszanie inwestorowi do sprawdzenia lub odbioru wykonanych robót ulegających

zakryciu bądź zanikających oraz zapewnienie dokonania wymaganych

przepisami lub ustalonych w umowie prób i sprawdzeń instalacji, urządzeń

technicznych i przewodów kominowych przed zgłoszeniem obiektu budowlanego

do odbioru

...

co również nie brzmi precyzyjnie bo żadne odrębne przepisy nie podają co należy dokładnie sprawdzić i odebrać a inwestor się nie umówił na nic :).

Więc skoro żadne przepisy tego nie precyzują a inwestor nie wymaga żadnych odbiorów to nie mają prawa nic żądać, hmm.

pzdr

znaleźć to najlepiej zadzwonić do twojego PINBu bo w każdym troche inaczej to wygląda. Ja oddawałem budynek miesiąc temu i nie były konieczne protokoły odbioru instalacji a wystarczyło pokazać umowy na dostawe gazu, wody i prądu - co jest logiczne bo bez odbioru przyłączy nie ma dostaw. Zobacz tez czy masz projekt instalacji wewnętrznej i protokół z próby szczelności.

garbus2 - masz bardzo rozsądny PINB - nasz przekłada wyższość protokołu odbioru technicznego nad umowę - więc możesz nie mieć umowy na wodę, kanalizę ,en. elektryczną itd a i tak nie widzą przeszkód w dopuszczeniu do użytkowania... ale protokół musi być nawet jeśli to samo przyłącze jest tylko przenoszone z jednej ściany na drugą z tymi samymi parametrami a ZE nawet nie sporządza protokołu tylko rozliczenie pracy pracowników i wniosek do infrastruktury sieci w ZE o aktualizację lok. wpięcia...