Freexcp 20.09.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Witam, mam taką sytuacje, w pomieszczeniu nie ma centralnego ogrzewania, powierzchnia 30m2, wysokośc pomieszczenia 4m, moje pytanie co mozecie doradzic czym to ogrzac w sezonie grzewczym, pod uwage biore:1. Grzejnik elektryczny olejowy, można kupić za około 150zł, tylko jakie rachunki przyjdą? Bo nie chce płacić 500zł za miesiąc grzania po te 6-7 godzin.2. Piecyk Naftowy, za 400zł mozna kupić nowy piecyk japoński moc 3kw, zużycie nafty 250g/1godz 20 litrów nafty= 120zł, 1 litr nafty waży 800g , czyli za 120zł mam tylko 64 godziny grzania? Dobrze to obliczyłem?3. Piecyk na butle gazową, tutaj nie mam pojęcia jak przeliczyc to ekonomicznie, ile kosztuja butle itp, wiem że emituja spaliny i zapach Moje pytanie: czy ktos moze przeliczyć mniej więcej jaki jest koszt dogrzewania w tych wariantach, czy za 200-300zł jestem w stanie ogrzac takie pomieszczenie w zimie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trurl 20.09.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Witam, mam taką sytuacje, w pomieszczeniu nie ma centralnego ogrzewania, powierzchnia 30m2, wysokośc pomieszczenia 4m, moje pytanie co mozecie doradzic czym to ogrzac w sezonie grzewczym... Wysokość pomieszczenia 4m!! Gdybyś mógł ją obniżyć, to znacznie zredukowałoby zapotrzebowanie na ciepło. Nie pamiętam w tej chwili wzoru, ale poważnym czynnikiem w nim jest kubatura pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.09.2008 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 zapomniałeś podać jak masz ocieplone ściany, bo jeśli to zwykła czynszowa nieocieplona kamienica to nijak tego nie ogrzejesz za 300zł, ale jeśli na ścianach masz 20cm wełny mineralnej to do ogrzania wystarczy plazmowy TV o mocy 300W grający przez 5-6 godzin na dobęPod warunkiem, że ocieplenie będzie od wewnątrz. Inaczej będzie musiał ogrzać też ściany, a na to 1,8 kWh na dobę nie wystarczy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freexcp 20.09.2008 09:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 zwykła kamienica grube ściany ale bez ocieplenia, ogrzanie na czas pracy od 9 do 17, ida cały czas 2 kompy, 2 monitory i tv LCD 32", troche to ciepła daje:) hihi, chodzi mi o pomoc w przeliczeniu że np 8 godzin pracy grzejnika elekrtycznego olejowego to koszt np 20zł, koszt nafty 15zł, a koszt gazu 10zł - oczywiście trzeba uśrednić ilość otrzymywanego ciepła. Czy ktos miał styczność z piecykiem naftowym? Np Piecyk Kero 360Ogrzewana kubatura (m3): 120Ogrzewana powierzchnia (m2): 45Wydajność (kW): 3,0Zużycie paliwa (g/h): 250W Castoramie powiedzili ze 20l nafty wystarcza na 200 godzx pracy a z moich wyliczen podanych wyżej wychodzi 64 godz.. skąd taka rozbieżność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 20.09.2008 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 zwykła kamienica grube ściany ale bez ocieplenia, ogrzanie na czas pracy od 9 do 17, ida cały czas 2 kompy, 2 monitory i tv LCD 32", troche to ciepła daje:) hihi, chodzi mi o pomoc w przeliczeniu że np 8 godzin pracy grzejnika elekrtycznego olejowego to koszt np 20zł, koszt nafty 15zł, a koszt gazu 10zł - oczywiście trzeba uśrednić ilość otrzymywanego ciepła. Czy ktos miał styczność z piecykiem naftowym? Np Piecyk Kero 360 Ogrzewana kubatura (m3): 120 Ogrzewana powierzchnia (m2): 45 Wydajność (kW): 3,0 Zużycie paliwa (g/h): 250 W Castoramie powiedzili ze 20l nafty wystarcza na 200 godzx pracy a z moich wyliczen podanych wyżej wychodzi 64 godz.. skąd taka rozbieżność Możesz przyjąć przelicznik 1l nafty - 10kWh (dokładniej to należałoby znać wartość opałową nafty). Przy takim przeliczniku 20 l nafty przy grzaniu z mocą 3kW (zużycie 0,3 l nafty na godzinę) wystarczy na 67 godzin. Przez ten czas zużyjesz ok. 200 kWh energii. Pomnóż to przez cenę i już . To czy 3kW mocy wystarczy do dogrzania tego pomieszczenia zależy od jego przegród, wentylacji, dodatkowych zysków energetycznych. Jest to policzalne, ale trzeba mieść szczegółowe dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freexcp 20.09.2008 15:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 To z innej beczki - warto wyłożyć 400zł na taki piecyk naftowy, czy jest on tańszy od prądu czy może odpuścić i grzac prądem. Ewent ktos ogrzewał się pradem np w zeszłym sezonie i moze podac ze zapłacił tyle i tyle za taka a a taka powierzchnie, ja wiem ze jest wiele czynników jak choćby docieplenie czy temperatura na zewnatrz itp itd ale mi chodzi o rząd sumy, czy mam sie przygotowac że za te 5 miesięcy sezonu grzewczego zapłace za prąd 1500zł czy 5000złPiecyki naftowe nie wymagaja jakiejś szczególnej wentylacji - prosze wpisac w przeglądarke np Kero 360 i poczytać - wyglada to obiecująco - tylko pytanie czy taki piecyk jest tańszy o te 30-40% od pradu bo tylko wtedy gra jest warta świeczki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarsis 20.09.2008 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 w czasach studenckich ogrzewałam podobne pomieszczenie piecykiem gazowym. Nie było źle, ale też i nie rewelacyjnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freexcp 20.09.2008 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Ok, chyba zostane przy prądzie, czy są lepsze i gorsze grzejniki, chyba taki grzejnik olejowy to najlepsze rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 21.09.2008 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 O ile dobrze zrozumiałem to nie jest pomieszczenie mieszkalne tylko "biuro" czyli będzie używane 5 dni/tydzień przez 8 godzin... Ogrzewanie gazowe/naftowe odrzuć od razu...problemy ze spalinami... Czyli /po sprawdzeniu umowy z swoim dostawcą prądu jaką moc Ci dostarczy/ - zostaje elektryczne w wersji: 1. ogrzewanie "cały czas również w nocy i w weekendy" - akumulacyjne jedynie wtedy biuro będzie naprawdę ogrzane 2. grzanie po przyjściu do pracy jakiś grzejnik z nawiewem lub promienniki - żeby szybko przynajmniej było wrażenie że jest ciepło Ja pracowałem w starych budynkach z grubymi ceglanymi ścianami ogrzewanymi tylko w czasie pracy i powiem Ci - jest tragicznie jak zrobi się naprawdę zimno /mróz/ gdy będziecie rano przychodzić do pracy /szczególnie w poniedziałek / będzie zimno naprawdę zimno a zimne grube ceglane ściany bardzo ładnie spełnią swe zadanie "akumulacji zimna" zresztą to zależy od sytuacji czy np pod spodem i z boków może będą pomieszczenia cały czas ogrzewane /jakaś restauracja np/ ale szykuj się na zakup grubych polarów i rękawiczek bez palców /do klepania w klawiaturę/:-? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 21.09.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 ... gdy będziecie rano przychodzić do pracy /szczególnie w poniedziałek / będzie zimno naprawdę zimno a zimne grube ceglane ściany bardzo ładnie spełnią swe zadanie "akumulacji zimna" ... I tu kolejny punkt dla podgrzewania elektrycznego. Grzejnik/i podłączyć poprzez programator czasowy, aby włączał z wyprzedzeniem. Tak z co najmniej godzinę-dwie, aby przynajmniej "lody puściły". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 01.10.2008 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Proponuje tez zadbać o urządzenia elektroniczne - weekend w +12oC chyba za dobrze im nie bedzie robił - zwłaszcza ew problemy z wilgocia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.10.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Są promienniki podczerwieni.Prądem pędzone.Pstryk - i ciepło. Nie ma problemów z nadmiarem pary wodnej czy CO2. Nie wymuszają nadmiernej wentylacji.Prądem jest drogo, ale w efekcie może być najtaniej.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts