Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze - panel czy gips-karton ?

Anett i Artur

Recommended Posts

Witajcie, mam dylemat natury technicznej. Jestem na etapie podjęcia decyzji o ociepleniu poddasza, wełna mineralna 15 cm w jedną i 5 cm w drugą strone razem 20 cm to wiem na pewno! teraz kwestia czym ostatecznie wyłożyć skosy na poddaszu, Dach mam bardzo skomplikowany praktycznie same skosy :) dach 4 spadowy i cieśle mieeeeeli co robić :D.

Gips-karton to dość powszechny materiał wykończeniowy poddaszy jeżeli nie jedyny, ALE ponieważ widziałem nie jedno poddasze u znajomych które w miejscach łączenia płyt pękają niezależnie od rodzaju użytych materiałów super elastycznych etc zaczynam coraz intensywniej mysleć o czymś co zastąpic może płyty gk a co za tym idzie zaoszczędzić kiedyś na malowaniu poddasza.

W gre wchodza panele podłogowe drewno lub pcv jeszcze nie wiem co wybiore o ile wybiore:)

Panel jak wiemy jest elastyczny no i nie zaciąga się go siatką ani nie zaciera gipsem łączenia. Nie będzie pęknięć, ponownego malowania jak dach będzie "pracował". Jedyny minus to ... podłoga na suficie jak to mówi moja żona ( przeciwniczka panela na poddaszu).

Czy robiliście lub znacie kogoś kto wykładał panelem drewnianym lub pcv skosy no i ogólnie całe poddasze???

A nie znudzi ci się patrzenie na te panele przez kolejne naście lat?

Pomijając powyższe to panele na ścianie, niezależnie jakieby nie były, bardzo zdecydowanie narzucają sposób urządzenia wnętrza. Jakoś nie widzę sypialni, czy też pokoju dziecinnego w panelach od podłogi po sufity :-? No chyba, że fakycznie wykończyć górę drewnem i urządzić w stylu góralskiej chaty. Jeżeli odpowiadają ci takie klimaty, to czemu nie... No ale to tylko moje zdanie

Przede wszystkim masz coś co może mieć niewielu. Tzn. poddasze.

Możesz je zrobić ciekawie.

http://fotoforum.gazeta.pl/72,2,35,47736826,47756753.html

Możesz odsłonić belki konstrukcyjne. Jeżeli nie ma takiej możliwości to umocować pionowo krokwie lub jętki np. co 1,2m i między nie wstawiać regipsy.

A jak nie chcesz nic innowacyjnego to możesz na regipsy przykleić tapetę. Nie będzie widać pęknięć.

Ja robię gabinet na poddaszu z wykorzystaniem jętek i krokwi. Do tego będzie fajne oświetlenie.

Wizję już mam i powoli zaczynam ją realizować. Efekt będzie zwalał z nóg.

Generalnie chodzi o coś takiego:

tyle że na całej długości ściany. Tak aby między to wkomponować regipsy.

jak masz możliwość to tak:

http://www.rome-apartments.org/directory/Forum-Attic/Forum-Attic-Rome.jpg

Boazeria jakoś mi się nie widzi- za komuny trochę spaczyli tą formę.

Panele są ok, ale to musi tworzyć jakąś przestrzeń.

Edytowane przez Redakcja
usunięcie nieaktywnych zdjęć

To drugie zdjęcie jest moim zdaniem tragiczne. Sufit nie dosyć, że jest krzywy, to jeszcze sprawia wrażenie ciężkości, jakby miał za chwilę zwalić się na podłogę. Wogóle nie pasuje do jasnej i lekkiej reszty wnętrza.

Wogóle takie ciemne drewniane sufity kojarzą mi się jakoś z brudem i pająkami, ale może to jakaś moja fobia... :wink:

Ja u znajomych którzy wykończyli sobie poddasze i skosy mają z paneli drewnopodobnych. po nocy spędzonej w takim pomieszczeniu głowa mnie bolała. ale tak podsumowując to całe pomieszczenia prawie były wykończone panelami, bo podłogi, wszystkie skosy i sufity no i niektóre ścianki działowe.

to że płyta pęka to nie jest wpełni wina płyty.Zależy to od wielu warunków.Jakości wykonania konstrukcji dachu, konstrukcji stelarza pod płyty.Po ogledzinach konstrukcji dachu jestem w stanie stwierdzic czy jest dobrze zrobiona czy trzeba ją wzmocnić.Jeżeli tak to ją wzmacniam i robie prawidłowy stelarz.Stosuje do tego materiały takie jak ja chce, czyli dobrych firm i jakosc.Przy tak przebiegającej pracy jestem w stanie dać nawet gwarancje na to żę nie pęknie.

Moje poddasze to płyty gips-karton i naprawdę nic nie pęka. Wadą jest natomiast akustyka . No niby płyty dawane podwójnie ale np w łazience słychać jak ktoś sie kąpie czy spłukuje wodę. Ogólnie poddasze mogłoby być bardziej wyciszone.

Nie wiem czy by to coś zmieniło, ale drugi raz gdybym budowała dom to wszystkie sciany byłyby z tradycyjnej cegły. Natomiast żadnych paneli na ścianach czy suficie.