Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zdj?? humus???

mirek_gdynia

Recommended Posts

chyba lepiej teraz, bo wszystko co rosło na humusie się ładnie zakompostuje wewnątrz zwału ziemi i wszystkie chwasty wymrą w nim w ciemnościach. Pozatym na wiosnę będziesz widział lepiej, czy się woda zbiera w miejscu pod Twój przyszły dom i będziesz mógł się zastanowić czy coś z tym trza zrobić

Markus - ja bym nie ściągał humusu a już na pewno nie robił bym żadnych innych wykopów np. pod ławę. Jesli ściągniesz humus to warstwa przemarzanie obniży się i tym samym ziemia pod ławami mająca być z zasady stabilna może już taka stabilna i jednorodna nie być. Typowa erozja może dość znacznie rozkurczyć glebę.

Z drugioej strony zdjęcie humusu /czyt, żyznej ziemi/ z obrysu budynku jest tak prostą i mało czasochłonną czynnością, że zroibisz to sobie na wiosnę, tak od niechcenia.

U mnie śćiągali humus 2h40min. U Docenta 1h30min. Kwota za usługę koparka ok. 150-200zl.

Pozdrawiam

am - trzeba zdjąć humus to znaczy żyzną glebę, zazwyczaj w naszym kraju jest to czarna ziemia. Podobnie jak u mnie oraz innych forumowiczów wiązało się to z dojściem do warstwy, która była innego koloru niż wspomniana czarna ziemi. Może to być oczywiście gleba koloru żółtego.

U mnie humus bylo dobre 50cm, więc w Twoim przypadku 70cm jest wartością możliwą.

Pozdrawiam

Co do żyzności to moja na pewno nie jest żyzna! VI klasa, od kilkunastu lat nieuprawiana, bo się nie opłacało. I dalej na niej niewiele rośnie, jedynie sosny i maślaki. Dlatego mam wątpliwości czy to jest ten humus, i czy całe 70cm mam wymienić na piasek. Przy czym sama wymiana nie jest dla mnie problemem, bardziej obawiam się zagęszczania nowej warstwy.