mirek_gdynia 07.10.2003 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 Planuje ruszyc z budową na wiosnę. Na działce do głebokości 2 metrów mam piasek. Czy mogę teraz zdjąć humus a na wiosnę zabrać sie za kopanie pod fundamenty czy tez powinienem czekać do rozpoczęcia budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 07.10.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 chyba lepiej teraz, bo wszystko co rosło na humusie się ładnie zakompostuje wewnątrz zwału ziemi i wszystkie chwasty wymrą w nim w ciemnościach. Pozatym na wiosnę będziesz widział lepiej, czy się woda zbiera w miejscu pod Twój przyszły dom i będziesz mógł się zastanowić czy coś z tym trza zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 07.10.2003 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 a co to jest humus ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 07.10.2003 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2003 wierzchnia, żyzna (koloru czarnego) warstwa glebyhttp://wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=humus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 08.10.2003 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Uwierz mi, chwasty nie wymrą, wylezą na wiosnę Ja od 3 lat walczę z nimi, ja nie perz to skrzyp, jak nie skrzyp to lebioda, a do tego jeszcze trzcina, wrrrrrrrr Bez znaczenia, moim zdaniem, kiedy ten humus zbierzesz, ważne jest żeby go tak umiescić na działce coby później nie przeszkadzał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 08.10.2003 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 A ja mam trochę inne pytanie. Jak zdejmujecie humus, ręcznie czy wypożyczacie spychacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.10.2003 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Markus - ja bym nie ściągał humusu a już na pewno nie robił bym żadnych innych wykopów np. pod ławę. Jesli ściągniesz humus to warstwa przemarzanie obniży się i tym samym ziemia pod ławami mająca być z zasady stabilna może już taka stabilna i jednorodna nie być. Typowa erozja może dość znacznie rozkurczyć glebę. Z drugioej strony zdjęcie humusu /czyt, żyznej ziemi/ z obrysu budynku jest tak prostą i mało czasochłonną czynnością, że zroibisz to sobie na wiosnę, tak od niechcenia. U mnie śćiągali humus 2h40min. U Docenta 1h30min. Kwota za usługę koparka ok. 150-200zl. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 08.10.2003 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Mam pytanie do grubości warstwy humusu. Czy mam zdjąć w obrysie budynku aż do żółtego piasku, który jest u mnie na 70cm. Czy mniej i ile? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.10.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 am - trzeba zdjąć humus to znaczy żyzną glebę, zazwyczaj w naszym kraju jest to czarna ziemia. Podobnie jak u mnie oraz innych forumowiczów wiązało się to z dojściem do warstwy, która była innego koloru niż wspomniana czarna ziemi. Może to być oczywiście gleba koloru żółtego. U mnie humus bylo dobre 50cm, więc w Twoim przypadku 70cm jest wartością możliwą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 08.10.2003 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Co do żyzności to moja na pewno nie jest żyzna! VI klasa, od kilkunastu lat nieuprawiana, bo się nie opłacało. I dalej na niej niewiele rośnie, jedynie sosny i maślaki. Dlatego mam wątpliwości czy to jest ten humus, i czy całe 70cm mam wymienić na piasek. Przy czym sama wymiana nie jest dla mnie problemem, bardziej obawiam się zagęszczania nowej warstwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 08.10.2003 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Serdeczne dzieki za wszystkie odpowiedzi. KODI - jak zwykle jestes niezawodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gg 08.10.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 am, u mnie ziemia ma klasę V, a grubość humusu 40cm. Grubość humusu nie ma związku z klasą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 08.10.2003 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 A ja w ogóle nie ściągałem humusu i jest OK, no może trochę pod ławy. Max Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Max31 08.10.2003 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Zapomniąłem się zalogować - MAX Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 08.10.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Gościu. Humus jest prawnie hroniony. Winieneś to zrobić. Zresztą szkoda go, mógł się przydać np. do niwelacji terenu działki. Życzę Tobie by beztlenowce i inne drobnoustroje będące w humusie nie rozwijały się i by nadal było OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 08.10.2003 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Max - ostro grasz. markus - cała przyjemność po mojej stronie. Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZbyszekW 08.10.2003 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Nie zdejmuj. Primo po co wydawać teraz kasę, którą wydasz na wiosnę, secundo: sąsiad zdjął humus w czerwcu i wstrzymał budowę na 2 miesiące. W sierpniu miał łąkę z kwiatkami. Jak się spóźnisz z rozpoczęciem budowy na wiosnę to będziesz jeszcze raz ściągał. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirek_gdynia 09.10.2003 16:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Dziękuje wszystkim za udział w dyskusji. Postanowiłem ostatecznie poczekać do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts