Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod każdym względem lepszy - komentarze

HenoK

Recommended Posts

Komentarze do dziennika Jeziera :

http://forum.muratordom.pl/pod-kazdym-wzgledem-lepszy,t140939.htm

Pozwolę sobie wpisać pierwszy komentarz.

Śledziłem kiedyś Twój pierwszy dziennik : http://forum.muratordom.pl/dziennik-jeziera,t10942.htm .

Hasło "Pod każdym względem lepszy" nie jest chyba możliwe do spełnienia. Np. jeżeli dom będzie większy, to będzie też droższy w eksploatacji w porównaniu oczywiście do mniejszego w tej samej technologii.

Jednak Twoja dociekliwość i zdobyte doświadczenie w budowie i kilkuletnie eksploatacji domu dobrze rokują :).

• 2 weeks później...
Nie wprowadzam zmian. Dom mi się podoba taki jaki jest. Zostaje i wysoki salon z okrągłym oknem na ścianie szczytowej i okna tarasowe o powierzchni 9 m2 każde. Wolę się bardziej pomęczyć nad rozwiązaniem szczegółów niż budować brzydką kostkę z oknami tylko na jednej elewacji.

• 5 weeks później...

Jezier super, trzymam kciuki za druga budowe i bede sledzic Twoj watek z zapartym oddechem i czerpac inspiracje...my tez zaczynamy druga budowe madrzejsi o doswiadczenia z poprzedniego budowania.

Wiele moich przemyslen jest podobnych do Twoich ...ale jak to mowia pewnie dopiero 3 dom jest dla siebie :lol: :lol: :lol:

• 2 weeks później...

Witam,

Jezier, juz dodalem sobie nastepna zakladke!

Mnie pomysl budowy 2-go domu chodzi juz od dluzszego czasu - tez lepszego pod kazdym wzgledem.

Szczegolnie interesuje mnie oczywiscie jakie cele stawiasz sobie jesli chodzi o zuzycie energii - jak mocno dazysz do domu pasywnego? Jaki reku (nie pytam: czy bedzie :-) )

Parter vs. pietro.

Ja przez 4 lata mieszkalem na parterze - teraz zabieram sie za gore.

Fakt, z gory fajnie widac, ale ma to tez swoje wady.

Teraz jak robie rozne rzeczy na gorze to widze ile jest chodzenia gora - dol.

W parterowym jest ten luxus, ze nie trzeba wlasnie chodzic po schodach.

Cos za cos.

Osobiscie pocieszam sie, ze wiele proponowanych przez Ciebie ulepszen juz mam z definicji (np. ten solidny dach z pierunsko grubych krokwi).

Powodzenia!

Mirek

• 3 weeks później...

http://forum.muratordom.pl/post2910780.htm#2910780 :

Fajnie, że minister infrastruktury (nawet nie wiem jak się nazywa) podpisał w końcu rozporządzenia o świadectwach energetycznych. Czekałem na nie bo chcę dokończyć dom tak aby w tym świadectwie wyszedł jak najkorzystniej. Końcowa wersja jest dużo lepsza od tego co wcześniej pojawiało się jako projekty. Szczególnie te sprzed roku były wyjątkowo słabe. A teraz to ma naprawdę ręce i nogi. Siedzę sobie teraz i rozgryzam rozporządzenie i już niedługo podzielę się jakie rozwiązania zastosuję co do przygotowania ciepłej wody i ogrzewania bądź nieogrzewania domu.

Jeżeli chodzi o wskaźnik EP, to sytuacja jest jasna, żeby był najniższy, to należałoby do ogrzewania i przygotowania ciepłej wody zastosować kolektory słoneczne termiczne, najlepiej zintegrowane z modułem PV lub działające grawitacyjnie ;). W zimie natomiast najkorzystniejsze byłoby zastosowanie kotła na biopaliwo. Przy takich źródłach zasilania nawet przy sporym wskaźniku EK, można uzyskać bardzo korzystną wartość współczynnika EP.

Pozostaje jeszcze sprawa minimalizacji kosztów eksploatacji i inwestycji - to, że zafundujemy sobie kocioł na biopaliwa dający nam bardzo niskie EP w porównaniu do np. ogrzewania elektrycznego, wcale nie znaczy, że w takim samym stopniu będziemy mniej za ciepło w domu płacili. Przy takiej metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku wskaźnik EP jest zupełnie oderwany od ekonomii - żeby wybrać najbardziej ekonomiczne rozwiązanie, należałoby oprócz świadectwa energetycznego opracować audyt energetyczny budynku :(. W ten sposób coś, co wg wstępnych zapowiedzi miało służyć użytkownikom budynków (inwestorom, nabywcom, najemcom), służy wyłącznie polityce ekologicznej UE :(.

W takiej sytuacji jedynie dezinformacyjna polityka może doprowadzić do tego, że nabywcy będą żądać od sprzedającego świadectw energetycznych (świadomy nabywca będzie wiedział, że wskaźnik EP nie ma żadnego powiązania z ekonomią).

Henok. Zgadzam się. Świadectwo ma charakter praktycznie tylko ekologiczny. Określa jak ekologiczny jest dany budynek. Nawet mi to odpowiada. Myślę, że to dobrze, że właśnie tak to zostało zrobione. Będę miał niskoenergetyczny i ekologiczny dom. Kolektory na pewno będę montował, ale z biopaliw rezygnuję.

Rapczyn Chcę mieć kolektory które podgrzewają wodę w zasobniku, którego nie podgrzeje żadne inne żródło. Ani jakiś piec ani nawet grzałka elektryczna. Chciałbym maksymalnie wykorzystać ciepło z kolektorów. Jeśli woda w zasobniku ma 20 stopni a z kolektory moga ją podnieść do 25 to niech to zrobią.

Wiem, że macie różne rozwiazania zasobników , ale które byłoby najsprawniejsze do tego co chcę?