HenoK 05.12.2008 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 Jeżeli wolno mi coś zasugerować odnośnie kotła na biopaliwo. Może takie cóś byłoby odpowiednie. Może być zamontowany w salonie, tam gdzie przewidziany jest kominek. Mam coś takiego tle, że kozę i dobrze spełnia swoje zadanie.Rozwiązanie proste i eleganckie. Kosztowo porównywalne z pompami ciepła (pod względem inwestycyjnym może nawet tańsze), ale przy takim źródle ciepła EP dla budynku będzie 5 krotnie lepsze niż przy pompie ciepła. Minusy, który widzę : konieczność załadunku paliwa i kotłownia w salonie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.12.2008 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 U mnie w domu nie będzie żadnego ognia. Nawet najmniejszego płomyczka który byłby użyty do ogrzewania domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 05.12.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2008 (...)Kosztowo porównywalne z pompami ciepła (pod względem inwestycyjnym może nawet tańsze), ale przy takim źródle ciepła EP dla budynku będzie 5 krotnie lepsze niż przy pompie ciepła. Podobny EP można uzyskać (nie licząc kolektorów) tylko z pompy ciepła zasilanej prądem uzyskanym z ogniw fotowoltanicznych i wiatraków. Myślę, że z tym 0,2 to trochę przegięli w tym rozporządzeniu dla biopaliw. Bo znając realia to takie piec spali wszystko co się do niego wrzuci. Ludzie będę kupowali piece "na biopaliwo" dostosowane do spalania ekogroszku, miału itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 06.12.2008 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2008 Rapczyn Chcę mieć kolektory które podgrzewają wodę w zasobniku, którego nie podgrzeje żadne inne żródło. Ani jakiś piec ani nawet grzałka elektryczna. Chciałbym maksymalnie wykorzystać ciepło z kolektorów. Jeśli woda w zasobniku ma 20 stopni a z kolektory moga ją podnieść do 25 to niech to zrobią. Wiem, że macie różne rozwiazania zasobników , ale które byłoby najsprawniejsze do tego co chcę? Jeśli mówimy tylko o ciepłej wodzie to dla 4 osób są AquaPakiety o wielkości od 4,4m^2 (4m^2 czynnej powierzchni, zbiornik Aqua 190) do 6,6m^2 (6m^2 czynnej powierzchni, zbiornik Aqua 490). Najmniejszego zestawu nie da się rozbudować w przyszłości ale za to jest tańszy niż te, które ewentualnie rozbudować można. http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHomepage/TZS/PDF-Pruefberichte/04col338.pdf <-- to są wyniki badań takiego najmniejszego AquaPakietu. AquaPakiety można rozbudować o drugi kolektor oraz wspomaganie c.o. mimo zbiornika z jedną lub dwom wężownicami. Jak będziesz realizował c.o.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ANNNJA 09.12.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 WITAM Cię w Twym dzienniku.... i też czekamy na dalsze opisy po twych zapowiedziach, oh ciekawam bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.05.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Reaktywowałem dziennik. Tym razem pójdzie lepiej.http://forum.muratordom.pl/dom-w-ktorym-nie-bede-mieszkal,t159499.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.05.2009 07:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2009 Reaktywowałem dziennik. Tym razem pójdzie lepiej. http://forum.muratordom.pl/dom-w-ktorym-nie-bede-mieszkal,t159499.htm Właśnie zastanawiałem się co się z Twoją nową budową dzieje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts