Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pod każdym względem lepszy - komentarze

HenoK

Recommended Posts

Jeżeli wolno mi coś zasugerować odnośnie kotła na biopaliwo. Może takie cóś byłoby odpowiednie. Może być zamontowany w salonie, tam gdzie przewidziany jest kominek. Mam coś takiego tle, że kozę i dobrze spełnia swoje zadanie.
Rozwiązanie proste i eleganckie. Kosztowo porównywalne z pompami ciepła (pod względem inwestycyjnym może nawet tańsze), ale przy takim źródle ciepła EP dla budynku będzie 5 krotnie lepsze niż przy pompie ciepła.

Minusy, który widzę : konieczność załadunku paliwa i kotłownia w salonie :(.

(...)Kosztowo porównywalne z pompami ciepła (pod względem inwestycyjnym może nawet tańsze), ale przy takim źródle ciepła EP dla budynku będzie 5 krotnie lepsze niż przy pompie ciepła.

Podobny EP można uzyskać (nie licząc kolektorów) tylko z pompy ciepła zasilanej prądem uzyskanym z ogniw fotowoltanicznych i wiatraków.

Myślę, że z tym 0,2 to trochę przegięli w tym rozporządzeniu dla biopaliw. Bo znając realia to takie piec spali wszystko co się do niego wrzuci. Ludzie będę kupowali piece "na biopaliwo" dostosowane do spalania ekogroszku, miału itp. :-?

Rapczyn Chcę mieć kolektory które podgrzewają wodę w zasobniku, którego nie podgrzeje żadne inne żródło. Ani jakiś piec ani nawet grzałka elektryczna. Chciałbym maksymalnie wykorzystać ciepło z kolektorów. Jeśli woda w zasobniku ma 20 stopni a z kolektory moga ją podnieść do 25 to niech to zrobią.

Wiem, że macie różne rozwiazania zasobników , ale które byłoby najsprawniejsze do tego co chcę?

Jeśli mówimy tylko o ciepłej wodzie to dla 4 osób są AquaPakiety o wielkości od 4,4m^2 (4m^2 czynnej powierzchni, zbiornik Aqua 190) do 6,6m^2 (6m^2 czynnej powierzchni, zbiornik Aqua 490). Najmniejszego zestawu nie da się rozbudować w przyszłości ale za to jest tańszy niż te, które ewentualnie rozbudować można.

http://www.itw.uni-stuttgart.de/ITWHomepage/TZS/PDF-Pruefberichte/04col338.pdf <-- to są wyniki badań takiego najmniejszego AquaPakietu.

AquaPakiety można rozbudować o drugi kolektor oraz wspomaganie c.o. mimo zbiornika z jedną lub dwom wężownicami.

Jak będziesz realizował c.o.?

• 5 months później...
  • 3 weeks później...