Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Którędy ucieka cieplo?

Iacek

Recommended Posts

Witam wszystkich

Czy jest jakaś metoda na sprawdzenie którędy mam największy ubytek ciepła w "dużym" pokoju(5x5x2,6m,). Pokój jest nad nieogrzewanym garażem, strop ferta(czy jakoś tak) sufit w garażu ocieplony, strych również(4cm styropian) Sytuacja jest taka że w sąsiednich pokojach jest w miarę ciepło a w dużym zimno.

Dom ocieplony styropianem 8 cm,okna PCV.

Zastanawiam się czy kupić termometr laserowy i zbadać temperaturę ścian, podłogi i sufitu. A może po prostu przywalić większy grzejnik?(20żeberek aluminiowych w tej chwili)

Poradźcie jak osiągnąć taką samą temperaturę w dużym co w małych pokojach

Dzięki

Witam wszystkich

Czy jest jakaś metoda na sprawdzenie którędy mam największy ubytek ciepła w "dużym" pokoju(5x5x2,6m,). Pokój jest nad nieogrzewanym garażem, strop ferta(czy jakoś tak) sufit w garażu ocieplony, strych również(4cm styropian) Sytuacja jest taka że w sąsiednich pokojach jest w miarę ciepło a w dużym zimno.

Dom ocieplony styropianem 8 cm,okna PCV.

Zastanawiam się czy kupić termometr laserowy i zbadać temperaturę ścian, podłogi i sufitu. A może po prostu przywalić większy grzejnik?(20żeberek aluminiowych w tej chwili)

Poradźcie jak osiągnąć taką samą temperaturę w dużym co w małych pokojach

Dzięki

Ad czerwone. Raczej mało... Na pewno mało...

a ten strop pomiędzy garażem a pokojem jak grubo też pewnie z 3 cm

żeby w garażu się dało stanąć...

ale przecież jeszcze tydzień temu było 30 stopni,

Jeszcze mrozów nie ma /rozumiem że mieszkasz w Polsce

nie gdzieś na Alasce... tak że podejrzewam

że wpływ marniutkiej /bardzo marniutkiej/ izolacji na temperaturę jest niewielki...

Trzeba grzać żeby nagrzać...

A tak na spokojnie długofalowo pomyśleć nad ociepleniem przynajmniej

tego stropu od strychu /bo będzie chyba najłatwiej/ - tam będą największe straty IMHO :o

Mieszkam w Polsce , a jakże...

Byłem w Brazylii w ichniej zimie--- 10C najniższa temperatura. Pozazdrościć w naszą zimę...

A już na poważnie , pokój od południowej strony ma 2 okna 145x145 cm i od zachodu drzwi na balkon. Interesuję się dociepleniem już teraz bo nie chcę marznąć w zimie.

Czy ma sens położenie wełny mineralnej na strych u nad tym pokojem?