Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile bierze firma z certyfikatem z Ytonga

mysiaasia

Recommended Posts

Witam mam prośbę do budujących lub tych Państwo którzy już wybudowali swój dom, a budowali Państwo lub budują z Ytonga przez certyfikowane firmy w tej technologii, proszę o podzielenie się informacjami ile kosztowała Państwa budowa z nimi tzn. jeśli to możliwie to jak najszczególniej. Czy opłaca się brać taką firmę i kupić u niej ytong czy lepiej materiały sobie samemu załatwić? Jak wygląda współpraca z takimi firmami, czy trzeba im patrzeć na ręce czy jednak dobrze wiedzą co robić i budowa trwa szybko i solidnie? Czy może jednak korzystali Państwo z usług zwykłych murarzy, jeśli tak to dlaczego i czy wszystko mimo to jest w porządku? :D

Witaj.

U nas budował certyfikowany wykonawca. Koszt robocizny od wykopów po dach to 55 tys. Większość materiałów załatwialiśmy sami. Poza materiałami nic nas nie obchodziło. Ekipa miała własny sprzęt, barak, stemple itp. Współpraca układała się wzorowo i jesteśmy z nich bardzo zadowoleni. Efekty ich pracy możesz zobaczyć w linku w podpisie.

PS. Rozmawialiśmy również z innym certyfikowanym wykonawcą. Koszt robocizny był podobny. Jednak jak przyszło co do czego, to stwierdził, że nie opłaca mu się sama robocizna i może wybudować SSO, ale ze swoim materiałem. Cena jaką podał, była o ok. 65 tys. wyższa od tego, za ile udało nam się ostatecznie wybudować SSO.

Witam,

Budujemy z żonką niedaleko Poznania duży domek własnie z Ytonga 36,5 - drogi, ale naprawdę genialny materiał na ściany-wszystkim gorąco polecam!!!. Ogólnie cały projekt będzie z Ytonga wraz z nadrpozami itp. Mamy świetną ekipę murarzy, choć bez autoryzacji Xelli. Budują szybko, równiótko, a na całej budowie biało i czysto, że aż miło :D W tech chili mamy wszystkie ściany zewnętrzne i wewnętrzne nośne zakończone i szykujemy sie do szalowania pod wieniec i strop. Generalnie żadnych uwag, co do wykonwastwa, a mamy bardzo trudny dom - mnóstwo narożników, okien(w tym kilka okrągłych) itp. Tydzień temu się zawziąłem i postanowiłem sprawdzić naszego majstra. Zaopatrzony w profesjonalną miarke elektroniczną, poziomice Stabili(długa i krótką) udałem się na nasza budowę. Po wnikliwej kontroli ręce same klaskały - zarówno piony jak i poziomy w oczku - odchyły rzędu 1,5mm- to po prostu ideał.

Tak naprawdę wszystko zależy od chęci murarza oraz od tego jak dobrze wymuruje ścianę fundamentową oraz czy użyje niwelatora do pierwszej(najwazniejszej) warstwy bloczków. Potem to juz jak klocki Lego.

A co do ceny, to nieodbiegała w zaden sposób od ceny za metr Porothermu lub innego materiału.

pozdrawiam serdecznie i proszę sie nie dac naciągnac na wyższą cene za robotę na Ytong-u.

Witam mam prośbę do budujących lub tych Państwo którzy już wybudowali swój dom, a budowali Państwo lub budują z Ytonga przez certyfikowane firmy w tej technologii, proszę o podzielenie się informacjami ile kosztowała Państwa budowa z nimi tzn. jeśli to możliwie to jak najszczególniej. Czy opłaca się brać taką firmę i kupić u niej ytong czy lepiej materiały sobie samemu załatwić? Jak wygląda współpraca z takimi firmami, czy trzeba im patrzeć na ręce czy jednak dobrze wiedzą co robić i budowa trwa szybko i solidnie? Czy może jednak korzystali Państwo z usług zwykłych murarzy, jeśli tak to dlaczego i czy wszystko mimo to jest w porządku? :D
Jestem właścicielem firmy góralem buduje z ytonga od 6 lat i nietylko certyfikat sam nie buduje budynku tylko ludzie i wszystko zależy od ich doświadczenia .POZDRAWIAM

Znajdz ekipe ktora ma doswiadczenie i posiada odpowiedni sprzet (np.pile stolowa do ciecia bloczkow) a to juz gorzej :-?

Dziękuje za odpowiedź na moje zapytanie wszystkim piszącym, na pewno wszelkie informacje na ten temat są pomocne dla mnie i dla innych. Zachęcam do dalszych wypowiedzi na ten temat, może będą Państwo mieli czas, aby napisać jeszcze bardziej szczegółowo co do kosztów roboty pozwoli to mi na policzenie kosztów własnego projektu. Zachęcam do dzielenia się informacjami o budowie w systemie ytong lub podawaniu linków do stron piszących o tej technologii.

• 2 weeks później...
Witaj.

U nas budował certyfikowany wykonawca. Koszt robocizny od wykopów po dach to 55 tys. Większość materiałów załatwialiśmy sami. Poza materiałami nic nas nie obchodziło. Ekipa miała własny sprzęt, barak, stemple itp. Współpraca układała się wzorowo i jesteśmy z nich bardzo zadowoleni. Efekty ich pracy możesz zobaczyć w linku w podpisie.

PS. Rozmawialiśmy również z innym certyfikowanym wykonawcą. Koszt robocizny był podobny. Jednak jak przyszło co do czego, to stwierdził, że nie opłaca mu się sama robocizna i może wybudować SSO, ale ze swoim materiałem. Cena jaką podał, była o ok. 65 tys. wyższa od tego, za ile udało nam się ostatecznie wybudować SSO.

Nasz domek też będzie budowała firma z certyfikatami Xelli. Właściciel bardzo konkretny, ma super sprzęt i wykwalifikowaną brygadę. Dodatkowo dowiedziałam się,że jak buduje taka firma, to pzredstawiciel z xelli przyjeżdza 1 raz w tygodniu i nadzoruje jakość budowy, prowadząc indywidualny dziennik budowy.

Do tej firmy przekonał mnie fakt,że właściciel przedstawił mi kilka adresów , gdzie budują domy. On absolutnie nie narzucał mi , który dom mam wybrać,żeby go obejrzeć. Przypadkowo padło na dom, który juz za tydzień kończą ( stan deweloperski) i na dom, w którym dopiero stawiali ściany na poddaszu. Widziałam ta piłę do cięcia YTONGA, mniejsze odpady i super czysto na budowie. Mam nadzieję,że będę zadowolona z jakości pracy.