Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chcę ocieplić ścianę we wnęce balkonu. Zgromadziłem styropian o grubości 12 cm.

Pytanie 1. Jakiej długości dyble muszę kupić?

Pytanie 2. Mówiono mi, ze dyble umieszczać w 2 dni po naklejeniu płyt?

Pytanie 3. Jakiej grubości max powinna być warstwa kleju między ścianę domu, a płytę styropianu?

Pytanie 4. Analogicznie - jaka brubość kleju utrzymująca siatkę?

Pytanie 5. Wykonałem jpg, ale nie umiem go umieścić w tresci niniejszego postu. Sciana czołowa - siłą rzeczy będzie oklejona siatką. A czy na ścianie bocznej płyty styropianowej też nakleić siatkę, aby boczna powierzchnia styropianu, mogła byc obrobiona tynkiem jak ciąg dalszy ściany domu?

https://forum.murator.pl/topic/108849-chc%C4%99-ociepli%C4%87-%C5%9Bcian%C4%99-we-wn%C4%99ce-balkonu/

Chcę ocieplić ścianę we wnęce balkonu. Zgromadziłem styropian o grubości 12 cm.

Pytanie 1. Jakiej długości dyble muszę kupić?

Pytanie 2. Mówiono mi, ze dyble umieszczać w 2 dni po naklejeniu płyt?

Pytanie 3. Jakiej grubości max powinna być warstwa kleju między ścianę domu, a płytę styropianu?

Pytanie 4. Analogicznie - jaka brubość kleju utrzymująca siatkę?

Pytanie 5. Wykonałem jpg, ale nie umiem go umieścić w tresci niniejszego postu. Sciana czołowa - siłą rzeczy będzie oklejona siatką. A czy na ścianie bocznej płyty styropianowej też nakleić siatkę, aby boczna powierzchnia styropianu, mogła byc obrobiona tynkiem jak ciąg dalszy ściany domu?

1. Nie dyble a kołki do styropianu o długości co najmniej 18 cm.

2. Tak, po odpowiednim wyschnięciu warstwy kleju do styropiany. Zbyt wczesne dobijanie takiego kołka może spowodować oderwanie płyty styropianowej od kleju.

3. W zależności od odchylenia ściany od pionu, będzie ona różna w poszczególnych miejscach. Nie przekraczaj 2 cm a będzie dobrze. Płyty styropianowe klej na tzw. warkocz - czyli dookoła brzegów i po kilka placków po środku. Nie klej tylko na placki!

4. I tak jej nie zmierzysz:) Najlepiej nanieśc klej pacą ząbkowana, na to położyć siatkę i rozprowadzić płaska pacą nierdzewną zbierając jej nadmiar w ten sposób, aby siatka nigdzie nie przebijała sie przez warstwę kleju. Pamiętaj żeby przyklejony styropian przetarować tarą do styropianu wyrównując jej powierzchnię i nadając jej chropowatości. Zwiększy to przyczepność kleju do płyt styropianowych.

5. Tak. Dodatkowo wypuść siatkę przynajmniej 10 cm na nieocieploną ścianę. Unikniesz w ten sposób pojawiania się pęknięć w tym miejscu.

Packa grzebieniowa powinna być 10x15 mm, prowadzona pod kątek ok 45 deg daje wydatek kleju na pożądane 3 mm grubości.

Pozostałe uwagi poprzednika jak najbardziej właściwe.

Jeśli podłożem jest wymurówka gazobetonowa - to trzeba jeszcze zwiększyć długość łączników do styropianu.