aquarius 20.09.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Chcę ocieplić ścianę we wnęce balkonu. Zgromadziłem styropian o grubości 12 cm.Pytanie 1. Jakiej długości dyble muszę kupić?Pytanie 2. Mówiono mi, ze dyble umieszczać w 2 dni po naklejeniu płyt?Pytanie 3. Jakiej grubości max powinna być warstwa kleju między ścianę domu, a płytę styropianu?Pytanie 4. Analogicznie - jaka brubość kleju utrzymująca siatkę?Pytanie 5. Wykonałem jpg, ale nie umiem go umieścić w tresci niniejszego postu. Sciana czołowa - siłą rzeczy będzie oklejona siatką. A czy na ścianie bocznej płyty styropianowej też nakleić siatkę, aby boczna powierzchnia styropianu, mogła byc obrobiona tynkiem jak ciąg dalszy ściany domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 21.09.2008 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Chcę ocieplić ścianę we wnęce balkonu. Zgromadziłem styropian o grubości 12 cm. Pytanie 1. Jakiej długości dyble muszę kupić? Pytanie 2. Mówiono mi, ze dyble umieszczać w 2 dni po naklejeniu płyt? Pytanie 3. Jakiej grubości max powinna być warstwa kleju między ścianę domu, a płytę styropianu? Pytanie 4. Analogicznie - jaka brubość kleju utrzymująca siatkę? Pytanie 5. Wykonałem jpg, ale nie umiem go umieścić w tresci niniejszego postu. Sciana czołowa - siłą rzeczy będzie oklejona siatką. A czy na ścianie bocznej płyty styropianowej też nakleić siatkę, aby boczna powierzchnia styropianu, mogła byc obrobiona tynkiem jak ciąg dalszy ściany domu? 1. Nie dyble a kołki do styropianu o długości co najmniej 18 cm. 2. Tak, po odpowiednim wyschnięciu warstwy kleju do styropiany. Zbyt wczesne dobijanie takiego kołka może spowodować oderwanie płyty styropianowej od kleju. 3. W zależności od odchylenia ściany od pionu, będzie ona różna w poszczególnych miejscach. Nie przekraczaj 2 cm a będzie dobrze. Płyty styropianowe klej na tzw. warkocz - czyli dookoła brzegów i po kilka placków po środku. Nie klej tylko na placki! 4. I tak jej nie zmierzysz:) Najlepiej nanieśc klej pacą ząbkowana, na to położyć siatkę i rozprowadzić płaska pacą nierdzewną zbierając jej nadmiar w ten sposób, aby siatka nigdzie nie przebijała sie przez warstwę kleju. Pamiętaj żeby przyklejony styropian przetarować tarą do styropianu wyrównując jej powierzchnię i nadając jej chropowatości. Zwiększy to przyczepność kleju do płyt styropianowych. 5. Tak. Dodatkowo wypuść siatkę przynajmniej 10 cm na nieocieploną ścianę. Unikniesz w ten sposób pojawiania się pęknięć w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquarius 21.09.2008 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Czy może być profil taki, jak przy nakładaniu gładzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 21.09.2008 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Czy może być profil taki, jak przy nakładaniu gładzi? Profil czego?? Packi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 21.09.2008 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Packa grzebieniowa powinna być 10x15 mm, prowadzona pod kątek ok 45 deg daje wydatek kleju na pożądane 3 mm grubości. Pozostałe uwagi poprzednika jak najbardziej właściwe.Jeśli podłożem jest wymurówka gazobetonowa - to trzeba jeszcze zwiększyć długość łączników do styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aquarius 22.09.2008 01:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 A jak z narożnikiem? Czy może być profil taki, jak przy nakładaniu gładzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 22.09.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Do ocieplania stosuje sie narożniki z siatką. Pamiętaj żeby poszczególne paski siatki zakładać na siebie i narożniki co najmniej 10 cm. Pozrd ciepło:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T-rex 22.09.2008 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 wneka balkonowa - po co kołki ? jakie tam beda dzialac sily odsysajace wiatru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts