Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

malowanie ścian - ile za materiały?

literkas

Recommended Posts

mam zrobione tynki cem-wap.

około 800m2 (łącznie z sufitami) do gruntowania, malowania i co tam jeszcze konieczne, żeby zakończyć ściany.

ile orientacyjnie będą mnie kosztowały materiały? prace wykonamy sami, więc interesuje mnie tylko ilość i cena materiałów - grunty, farby, pędzle, itp.

ile mniej więcej kaski trzeba zarezerwować na malowanie?

8)

przejdź sie po hurtowniach - zobacz ceny farb i przede wszystkim jakimi chcesz malować (dekoral, dulux, tikurila, beckers :oops: - pisownia - etc)

-wybierz typ farby (oraz ich kolory bardzo rozsądnie, żeby potem nie przemalowywać , jak okaże się, ze to nie ten odcień, bo to podraża - wiem niestety co mówię :oops: , )- na opakowaniu jest napisane na ile starczy, więc kupujesz odrobinę więcej.

-podkład - grunt snieżka chyba jest dobry- stosowałam i było ok

- wałki raczej niż pędzle - chyba, że małe do domalowywania w kaciku i naokoło czegoś tam, oraz taki wysięgnik do wałka, pomocne przy malowaniu np. sufitu (wałki ze trzy jesli masz kolory, jeden mniejszy, do węższych powierzchni)

- drabinka

- taśma malarska do oklejania wszystkiego co nie ma być malowane, bo zmywanie tego to katorga,

i na koniec cena tego wszystkiego.... powiem szczerze, nie liczyłam bo i tak trzeba to zrobić i tak 8)

i skoro masz tynki cem-wap to jeszcze trzeba je przetrzeć, więc i papier ścierny i takie "urządzonko" na ten papier - zeby było wygodniej

powodzenia

niestety jestem na dłuższy czas uziemiona w domu i o wycieczkach do hurtowni mogę sobie tylko pomarzyć :cry: . także nie mam możliwości zapytania sprzedawcy, to pytam tu na forum.

w necie mogę znaleźć wydajność farb, ale nie wiem jak to jest na nowo wybudowanych ścianach - może one bardziej chłoną farbę i trzeba więcej razy malować? (u nas zawsze były tylko tapety, więc nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii)

chodzi mi o praktykę, a nie dane producenta o ilości potrzebnej farby. jak to u was wyszło cenowo (rząd wielkości) za m2?

u nas w kosztorysie bank wyliczył 3tys. na malowanie tych 800m2. To dużo? mało? czy w sam raz?

• 2 weeks później...
niestety jestem na dłuższy czas uziemiona w domu i o wycieczkach do hurtowni mogę sobie tylko pomarzyć :cry: . także nie mam możliwości zapytania sprzedawcy, to pytam tu na forum.

w necie mogę znaleźć wydajność farb, ale nie wiem jak to jest na nowo wybudowanych ścianach - może one bardziej chłoną farbę i trzeba więcej razy malować? (u nas zawsze były tylko tapety, więc nie mam żadnego doświadczenia w tej kwestii)

chodzi mi o praktykę, a nie dane producenta o ilości potrzebnej farby. jak to u was wyszło cenowo (rząd wielkości) za m2?

u nas w kosztorysie bank wyliczył 3tys. na malowanie tych 800m2. To dużo? mało? czy w sam raz?

Chodzi o materiały?Wychodzi ok 10 zł za litr farby...Czyli farba średniej klasy (ceny)-dolna półka farb akrylowych Snieżka ,Dekoral