Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja wody -ciepła,zimna oraz C.o

cinko

Recommended Posts

Witam.

Proszę o pomoc w znalezieniu informacji oraz opiniji na temat z czego zrobić

instalacje wodną, czy rurkami plastik przy pomocy zgrzewarki czy rurkami miedzianymi, jakie są koszty jedych i drugich co taniej wychodzi.

Chcę wykonać ją sam myślę że sobie poradzę.

Za wszelkie informację dzięki, myślę że na forum są specjaliści od wody którzy udzielą mi wszelkich informacji.

Witam.

Ja robiłem z PEX z wkładką aluminiową, zarówno CO jak i CWU. System rozdzielaczowy. Na dom o pow. 170 m2 wydałem na materiały ok. 6500 PLN brutto. W tym 5 rozdzielaczy (jeden z nich do podłogówki, z przepływomierzami), rura Wavin, zawory, złączki, złącza kątowe do armatury.

Moim zdaniem dla amatora najprostrzy system do samodzielnego zmontowania.

Witam.

Proszę o pomoc w znalezieniu informacji oraz opiniji na temat z czego zrobić

instalacje wodną, czy rurkami plastik przy pomocy zgrzewarki czy rurkami miedzianymi, jakie są koszty jedych i drugich co taniej wychodzi.

Chcę wykonać ją sam myślę że sobie poradzę.

Za wszelkie informację dzięki, myślę że na forum są specjaliści od wody którzy udzielą mi wszelkich informacji.

cinko rób z polipropylenu zgrzewanego zgrzewarką,trwała,tania i nie wymaga stacji uzdatniania wody jak inst.miedziana.Robię tym systemem ok.10 lat i nie miałem żadnego przecieku i jest sporo tańszy od PEX-u

Porównaj sobie ceny obu systemów :lol:

Jeżeli zdecydujesz się na PP to rób zimną i ciepłą wodę z rurek PN20 ścianka 3/4,a C.O. z wkładką stabi albo z włóknem szklanym.

Ja też stawiam domek i będę robił wodę z PP

Pozdro.

PS. Jak będziesz potrzebował rad w PP pytaj

• 2 weeks później...

Witam.

Dziękuje za opowiedź.

Myślałem wode ciepłą i zimną zrobić plastikiem natomiast C.O miedzią.

Orientowałem się odnośnie ceny PP rzeczywiście ceny są atrakcyjne,kolana i złączki też.

Gdyby ktoś mógł mi wymiary przekroju rurek jakie powinny być zastosowane

od wejścia wody do domu, w monim przypadku bylo by to:

wejście z kotłowni i........ tu mam pytanie bo rozmawiałem z hydraulikiem który radzi w moim przypadku zrobić to tak wjechać z kotłowni oddzielną rurką

do kuchi oddzielną do łazienki na dole i oddzielnie do łazienki na górze i zastosowanie zaworów odcinających, bo w razie awari będę mogółm zamknąć

zawór na danym odcinku awari, a wodę w pozostałych mam dalej.

Jakie jest wasze zdanie??

Schemat takiej istalacji wodnej byłby mile widziany.

Witam

Lecisz dwoma rurami lub trzema-jak robisz cyrkulację- i po drodze na poziomie lub pionie wodnym wstawiasz zawory na łazienkę,kuchnię,piętro i masz pomieszczenia nie zależne. Jak będziesz wjechał z kotłowni oddzielną rurką

do kuchi oddzielną do łazienki na dole i oddzielnie do łazienki na górze to zrobisz pajęczynę i do tego jeszcze C.O. :o

Pozdro.