mjudu 24.09.2008 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 co do zbrojenia to ono bedzie tylko nie takie obfite jak to niby mowia. Co do pekania fundamentów i braku zbrojenia to znam wiele wiele domow, które stoja juz ladnych pare lat, mury maja cale i zdrowea w fundamentach nie amani grama zbrojenia, wiec nie jest ono az tak bardzo zbawienne(co nieznaczy ze nie bede go dawal) jak to mowia roslina taka slaba a przez skale sie przebije. A i dodam ze w tych starych domach dawano kamien do srodka fundamentu co z tego co sie orjetuje to ten kamien oslabial fundament( a niejedni dalej go stosuja dla oszczednosci, no ale nic rad wysluchalem przeanalizowalem i bede dziala, a co do gruntu to jest on na górce i jest twardy jak diabli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 24.09.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 co do zbrojenia to ono bedzie tylko nie takie obfite jak to niby mowia. Co do pekania fundamentów i braku zbrojenia to znam wiele wiele domow, które stoja juz ladnych pare lat, mury maja cale i zdrowea w fundamentach nie amani grama zbrojenia, wiec nie jest ono az tak bardzo zbawienne(co nieznaczy ze nie bede go dawal) jak to mowia roslina taka slaba a przez skale sie przebije. A i dodam ze w tych starych domach dawano kamien do srodka fundamentu co z tego co sie orjetuje to ten kamien oslabial fundament( a niejedni dalej go stosuja dla oszczednosci, no ale nic rad wysluchalem przeanalizowalem i bede dziala, a co do gruntu to jest on na górce i jest twardy jak diabli Tzn. jakie to zbrojenie będzie? Co do niżej wym argumentów to kiedyś inwestor nie ściągał z ubezpieczenia KB pieniędzy jak mu się ryska pojawiła. Chce się mieć standard to trzeba się stosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertus86 07.10.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 mam zaprojektowane lawy bez zbrojenia pod pustaka porotherm 44 (bardzo ciezki i dachowke ceramiczna) ale i tak dam drut 4 x #12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonart1 30.09.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2010 (edytowane) witam,mam podobny problem... dzialke mam ze skarpa... gdzie front dzialki jest na wyzszym poziomiea tyl w dole... tym samym zdecydowalem sie na piwnice, bo nie bardzo widzialem sens robieniaschodkowych law, przeliczylem koszta i piwnica tym samym wyszla sama, gdzie kosztmialem plus 10k ze wzgledu na fakt stropu... a co sie ma pomieszczenia to sie ma,wiem jaki jest bol gdy brak pomieszczen, potem w garazu ktorybyl docelowo na samochod stoja wozki, areator, kosiarka i juz samochodu nie masz jak wstawic... ale wracajac do powiazania z tematem... zrobilem piwnice, od frontu lawy sa na glebokosci ok 2m (moze i wiecej) wzgledem poziomu gruntu...od tylu lawy sa na glebokosci 110cm wzgledem poziomu gruntu... piwnica zostala wykonana w zeszlym roku wraz ze stropem i ociepleniem na gotowo...obsypana i tak bylo... ale przez zime przemyslalem jeden temat (chyba nie do konca)i postanowilem ze od tylu zrobie wejscie do piwnicy z zewnatrz (a nie tylko z domu)i wjazd garazowy, do jednego pomieszczenia... tak tez uczynilem, zrobilismy odpowiednie podciagi tam gdzie mialyby byc otwory,zgodnie z zaleceniami kierbuda... tylko i ja i kierbud zapomnielismy o tyymze przeciez tam gdzie wjazd i wejscie z zewnatrz do piwnicy tym samymbeda odkryte do poziomu law... i teraz mam zagwozdke, jak to zabezpieczyc przed przemarzaniem i potencjalnym wypchnieciem lawy przez peczniejacy grunt (zamrozony). pomysl jaki sie pojawil to po prostu na calej dlugosci gdzie odkryty jest gruntdo poziomu law wylac plyte betonowa o szerokosci ok 1.5m i wysokosci 30cm na gruncie,podkladajac 5cm grubosci styropian twardy, na calej powierzchni plyty... to bylo skonsultowane z kierbudem ale kierbud dzis podjechal i powiedzialze musi jeszcze to skonsultowac z konstruktorem... i klops... kierbud zwatpil, boi sie pewnie ze to za malo, ja jestem przekonanyo slusznosci pomyslu, bo przeciez to jest jakby wylac dodatkowa lawe o szerokosci1.5m i wysokosci 30cm (do tego zrobie zbrojenie/krate) i jeszcze pod spodem bedzie5cm styropianu jako izolacja ... jest tu ktos kto mial podobna sytuacje z odkryta czesciowo lawa przez to zewlasnie wjazd mial do garazu w piwnicy, i jak to rozwiazal... moj problem polega nie na tym ze szukam oszczednosci... raczej to chodiz o to ze nastapila zmiana w projekcie juz po wybudowaniu... i teraz potrzebajakiegos rozwiazania zapobiegajacego przemarazaniu / wypchnieciu lawy przez mroz dodam ze lawy maja szerokosc 60cm, wysokosc 30cm, i posadowione sa na gruncie zageszczonymjeszcze warstwa chudziaka na 10cm... lawy maja zbrojenie, z pretow fi 12, 3 szt dolem, 2szt gora, strzemiona co 25cm 1. co sadzicie o moim pomysle2. jakie macie inne rozwiazania (najlepiej wdrozone ktore sie juz mialyokazje sprawdzic) grunt niestety nieprzepuszczalny, ilasto-gliniasty... oczywiscie woda deszczowa itp odprowadzona bedzie/jest (bo mam juz opaske drenarskana poziomie lawy) ... pozdr link do rysunku pogladowego http://picasaweb.google.com/lh/photo/qNdZS81l9ujSfVGP2H0_-A?feat=directlink Edytowane 30 Września 2010 przez bonart1 dodanie rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts