Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak wykopac fundamenty

mjudu

Recommended Posts

co do zbrojenia to ono bedzie tylko nie takie obfite jak to niby mowia. Co do pekania fundamentów i braku zbrojenia to znam wiele wiele domow, które stoja juz ladnych pare lat, mury maja cale i zdrowea w fundamentach nie amani grama zbrojenia, wiec nie jest ono az tak bardzo zbawienne(co nieznaczy ze nie bede go dawal) jak to mowia roslina taka slaba a przez skale sie przebije. A i dodam ze w tych starych domach dawano kamien do srodka fundamentu co z tego co sie orjetuje to ten kamien oslabial fundament( a niejedni dalej go stosuja dla oszczednosci,

no ale nic rad wysluchalem przeanalizowalem i bede dziala, a co do gruntu to jest on na górce i jest twardy jak diabli

co do zbrojenia to ono bedzie tylko nie takie obfite jak to niby mowia. Co do pekania fundamentów i braku zbrojenia to znam wiele wiele domow, które stoja juz ladnych pare lat, mury maja cale i zdrowea w fundamentach nie amani grama zbrojenia, wiec nie jest ono az tak bardzo zbawienne(co nieznaczy ze nie bede go dawal) jak to mowia roslina taka slaba a przez skale sie przebije. A i dodam ze w tych starych domach dawano kamien do srodka fundamentu co z tego co sie orjetuje to ten kamien oslabial fundament( a niejedni dalej go stosuja dla oszczednosci,

no ale nic rad wysluchalem przeanalizowalem i bede dziala, a co do gruntu to jest on na górce i jest twardy jak diabli

Tzn. jakie to zbrojenie będzie?

Co do niżej wym argumentów to kiedyś inwestor nie ściągał z ubezpieczenia KB pieniędzy jak mu się ryska pojawiła. Chce się mieć standard to trzeba się stosować.

• 2 weeks później...
  • 1 year później...

witam,

mam podobny problem...

dzialke mam ze skarpa... gdzie front dzialki jest na wyzszym poziomie

a tyl w dole...

tym samym zdecydowalem sie na piwnice, bo nie bardzo widzialem sens robienia

schodkowych law, przeliczylem koszta i piwnica tym samym wyszla sama, gdzie koszt

mialem plus 10k ze wzgledu na fakt stropu... a co sie ma pomieszczenia to sie ma,

wiem jaki jest bol gdy brak pomieszczen, potem w garazu ktory

byl docelowo na samochod stoja wozki, areator, kosiarka i juz samochodu

nie masz jak wstawic...

ale wracajac do powiazania z tematem...

zrobilem piwnice, od frontu lawy sa na glebokosci ok 2m (moze i wiecej) wzgledem poziomu gruntu...

od tylu lawy sa na glebokosci 110cm wzgledem poziomu gruntu...

piwnica zostala wykonana w zeszlym roku wraz ze stropem i ociepleniem na gotowo...

obsypana i tak bylo... ale przez zime przemyslalem jeden temat (chyba nie do konca)

i postanowilem ze od tylu zrobie wejscie do piwnicy z zewnatrz (a nie tylko z domu)

i wjazd garazowy, do jednego pomieszczenia...

tak tez uczynilem, zrobilismy odpowiednie podciagi tam gdzie mialyby byc otwory,

zgodnie z zaleceniami kierbuda... tylko i ja i kierbud zapomnielismy o tyym

ze przeciez tam gdzie wjazd i wejscie z zewnatrz do piwnicy tym samym

beda odkryte do poziomu law...

i teraz mam zagwozdke, jak to zabezpieczyc przed przemarzaniem i potencjalnym

wypchnieciem lawy przez peczniejacy grunt (zamrozony).

pomysl jaki sie pojawil to po prostu na calej dlugosci gdzie odkryty jest grunt

do poziomu law wylac plyte betonowa o szerokosci ok 1.5m i wysokosci 30cm na gruncie,

podkladajac 5cm grubosci styropian twardy, na calej powierzchni plyty...

to bylo skonsultowane z kierbudem ale kierbud dzis podjechal i powiedzial

ze musi jeszcze to skonsultowac z konstruktorem...

i klops... kierbud zwatpil, boi sie pewnie ze to za malo, ja jestem przekonany

o slusznosci pomyslu, bo przeciez to jest jakby wylac dodatkowa lawe o szerokosci

1.5m i wysokosci 30cm (do tego zrobie zbrojenie/krate) i jeszcze pod spodem bedzie

5cm styropianu jako izolacja ...

jest tu ktos kto mial podobna sytuacje z odkryta czesciowo lawa przez to ze

wlasnie wjazd mial do garazu w piwnicy, i jak to rozwiazal...

moj problem polega nie na tym ze szukam oszczednosci... raczej to chodiz o to

ze nastapila zmiana w projekcie juz po wybudowaniu... i teraz potrzeba

jakiegos rozwiazania zapobiegajacego przemarazaniu / wypchnieciu lawy przez mroz

dodam ze lawy maja szerokosc 60cm, wysokosc 30cm, i posadowione sa na gruncie zageszczonym

jeszcze warstwa chudziaka na 10cm... lawy maja zbrojenie, z pretow fi 12,

3 szt dolem, 2szt gora, strzemiona co 25cm

1. co sadzicie o moim pomysle

2. jakie macie inne rozwiazania (najlepiej wdrozone ktore sie juz mialy

okazje sprawdzic)

grunt niestety nieprzepuszczalny, ilasto-gliniasty...

oczywiscie woda deszczowa itp odprowadzona bedzie/jest (bo mam juz opaske drenarska

na poziomie lawy) ...

pozdr

link do rysunku pogladowego

http://picasaweb.google.com/lh/photo/qNdZS81l9ujSfVGP2H0_-A?feat=directlink

Edytowane przez bonart1
dodanie rysunku