Dave 09.10.2003 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Skladowa stala moze sie pojawic ale traiki z reguly pracuja symetrycznie i nawet jesli powstana jakies roznice to nie beda one duze i raczej szkod nie przyniosa (poza stratami energii oczwiscie). D. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-167481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 09.10.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Krzysztofh, tu wlasnie lezy pies pogrzebany, ze Ciebie interesuje co pokazuje miernik (co mi akurat jest obojetne), a mnie interesuje chwilowy prad plynacy przez triak (bo to on, po przekroczeniu pewnej wartosci, moze go zniszczyc. Jesli triak jest wlaczony, to straty na nim nie zaleza od polaryzacji). Moral z tego watku jest taki: transformator urzadzenie proste, mozna go zasilac byle jak, w koncu jesli prad przemienny w uzwojeniu pierwotnym jest niesymetryczny, to po prostu wzbudzi sie niesymetryczny prad w uzwojeniu wtornym, ale zarowkom to nie przeszkadza. Co innego silnik, tu przebieg napiecia jest istotny, i dlatego lepiej takich eksperymentow nie robic. Wyjatkiem sa silniki komutatorowe, ktore dla potrzeb niniejszych rozwazan sa po prostu silnikami na prad staly. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-167583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 09.10.2003 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Wszystko to prawda, ale jeżeli niesymertia jest duża to dla składowej stałej powstałej w wyniku niesymetrycznego obcinania połówek sinusoidy wypadkowa impedancja obwodu czytaj uzwojenia pierwotnego transformatora będzie równa rezystancji tego obwodu (w przybliżeniu kilka ohmów). Zatem wartość prądu składowej stałej może być na tyle duża że zniszczy najbardziej wrażliwy element obwodu.Gdyby było inaczej, lub inaczej mówiąc gdyby to zjawisko nie miało swoich konsekwencji, nikt by nie budował dedykowanych regulatorów napięcia dla obwodów indukcyjnych, które sa znacznie droższe. Ten temat i podobna polemika, której byłem świadkiem oraz jednocześnie stroną miała miejsce w Berlinie Zachodnim, w czasach kiedy Berlin był podzielony murem. Zamówiłem partię takich dimerów do obciążenia indukcyjnego, a w momencie odbioru okazało się że sprowadzono te tańsze egzemplarze dla obwodów żarowych. Obudowy obu typów urządzeń były identyczne, więc sprzedawca nie chciał dać się przekonać o popełnionym błędzie (różnica w numerze katalogowym była w dwóch cyfrach - czeski błąd). Dopiero kilka przedłożonych katalogów i rozmowy z producentem urządzeń dały porządany efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-167625 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 09.10.2003 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 - rezystancja uzwojen transformatora zalezy jedynie od rodzaju i ilosci uzytego drutu (impedancja zmienia sie ze zmiana czestotliwosci przylozonego do uzwojenia napiecia), jesli trafo jest na 230V i ma moc okolo 200W to plynie prad okolo 1A a to odpowiada impedancji okolo 100 Omow (a nie kilku). Jesli trafo ma obnizac napiecie wtedy uzwojenie pierwotne ma mniej zwojow o grubszym drucie i przez to moze plynac wyzszy prad.- regulatory napiecia dla silnikow maja ta przewage nad innymi ze nadaja sie do obc indukcyjnego. co to znaczy? a to ze potrafia rozlaczyc obwod z pradem nie rownym zeru (przy obc rezystancyjnym zero pradu przypada w zerze napiecia). - kolejny problem z regulatorami napiecia dla oswietlenia i napedow: zakres regulacji dla obu zastosowan jest rozny.- kazde wycinanie sinusoidy napiecia prowadzi do jej niesymetrii (ale polowki dolna i gorna powinny byc jak najbardziej symetryczne). obciazenie indukcyjne gromadzi energie w ten sposob ze nawet po zaniku napiecia w obwodzie z indukcyjnoscia plynie prad. i to on powinien byc symetryczny. nie ma zadnych skladowych stalych pradu, srednia wartosc napiecia przemiennego jest rowna zero. oczywiscie sa wartosci szczatkowe wynikajace z niedokladnosci przelaczen ale sa one zwierane przed odpowiednie filtry. moze byc jedynie skladowa rezystancyjna i indukcyjna (przesuniete wzgledem siebie o cos fi obc). jesli regulator nie ma na czym wytracic energii po wylaczeniu sinusoidy obwod zamyka sie przez jedyny zwierajacy/kluczujacy element obwodu triak/tyrystor/mosfet i potrafi go spalic. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-167695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Moral z tego watku jest taki: transformator urzadzenie proste, mozna go zasilac byle jak, w koncu jesli prad przemienny w uzwojeniu pierwotnym jest niesymetryczny, to po prostu wzbudzi sie niesymetryczny prad w uzwojeniu wtornym, ale zarowkom to nie przeszkadza. Co innego silnik, tu przebieg napiecia jest istotny, i dlatego lepiej takich eksperymentow nie robic. Wyjatkiem sa silniki komutatorowe, ktore dla potrzeb niniejszych rozwazan sa po prostu silnikami na prad staly.Transformator jest tylko pozornie prostym urządzeniem i wbrew pozorom nie lubi odkształceń sinusoidy. Jest ,podobnie jak silnik indukcyjny, maszyną prądu przemiennego i pojawienie się harmonicznych może go uszkodzić a na pewno powoduje niepożądane straty. Silniki komutatorowe rzeczywiście mogą być zasilane napięciem zarówno stałym jak i przemiennym ale tak na prawdę są projektowane na określony rodzaj zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-167754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Doki 09.10.2003 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 i pojawienie się harmonicznych może go uszkodzić a na pewno powoduje niepożądane straty. Malo prawdopodobne. Zauwaz, ze impedancja uzwojen jest dla harmonicznych z definicji znacznie wyzsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-167766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.10.2003 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Czyba można by tak długo i aby się przekonać mam wrażenie że nie wystarczy to Forum. Trzeba by pogadać przy piwie, a lepiej przy kartce i ołówku w ręku. Tom Soyer:korzystając z tych samych wzorów jak mniemam i założeniu S=200VA, U=230V, cos fi=0,9 wyszło mi że impedancja transformatora Z będzie równa ok 200 Ohm a nie jak piszesz 100.Przypomnę, że S = P + jQ Druga sprawa to niezaprzeczalny fakt że uzwojenie trafo nawijane grubszym drutem to uzwojenie wtórne lub bardziej fachowo jak kto woli dolne. Uzwojenie, do którego przyłącza się zasilanie trafo to zawsze uzwojenie górne (pierwotne). Jeżeli trafo jest zaprojektowane aby obniżać napięcie to uzwojenie pierwotne jest nawijane cieńszym drutem (mniejszy prąd), a wtórne grubszym. Wynikia to z przenoszonej mocy w transformatorze, która jest w przybliżeniu taka sama w jednym i drugim uzwojeniu (pomijając straty w miedzi (uzwojenia) i straty w żelazie (rdzeń).No i to co wynika z przekładni transformatora: dla trafo obniżających napięcie uzwojenie dolne (wtórne) musi mieć mniej zwojów. Impedancja transformatora to Z= R + xlI ja mówiłem o R a nie Z. Mylisz pojęcia. Dla składowej stałej prądu, która bezdyskusyjnie powstaje przy nierównym obcinaniu dodatniej i ujemnej połówki sinusoidy (suma pól pod krzywą nie jest równa 0) rezystancja trafo R jest bardzo mała i ona jest groźna.Aby to uzmysłowić - skrajnym przypadkiem jest dioda w obwodzie, która blokue jedną połówkę i mamy prąd zmienny (a nie przemienny) o jednym kierunku przepływu. No ale to jest jej zadanie, ale jak triak niesymetrycznie obcina połówki sinusoidy mamy do czynienia z podobnym zjawiskiem. I jeszcze jedno uszczegółowienie: pisząc o niesymerti obcinania sinusoidy mam na myśli fakt nierówności wrtości prądu za okres - różna od 0 suma pół pod krzywą, a nie jak zapewne niektórzy myślą obcięcie przez triak części sinusoidy i powstanie harmonicznych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-167938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 10.10.2003 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Czyba można by tak długo i aby się przekonać mam wrażenie że nie wystarczy to Forum. Trzeba by pogadać przy piwie, a lepiej przy kartce i ołówku w ręku. Tom Soyer: korzystając z tych samych wzorów jak mniemam i założeniu S=200VA, U=230V, cos fi=0,9 wyszło mi że impedancja transformatora Z będzie równa ok 200 Ohm a nie jak piszesz 100. Przypomnę, że S = P + jQ jasne, sorry, moj blad, teoj byl jeszcze wiekszy ja operowalem moca czynna ktora jest istotna ze wzgledu na rezystanycje uzwojen. rezystancja zalezy od uzwojen i nie mozna z gory powidziec ile ona wynosi, ale obliczyc jak najbardziej ... Impedancja transformatora to Z= R + xl I ja mówiłem o R a nie Z. Mylisz pojęcia. Dla składowej stałej prądu, która bezdyskusyjnie powstaje przy nierównym obcinaniu dodatniej i ujemnej połówki sinusoidy (suma pól pod krzywą nie jest równa 0) rezystancja trafo R jest bardzo mała i ona jest groźna. dlaczego polowki sinusoidy sa nierowno obcinane? co to znaczy "nierowno"? Aby to uzmysłowić - skrajnym przypadkiem jest dioda w obwodzie, która blokue jedną połówkę i mamy prąd zmienny (a nie przemienny) o jednym kierunku przepływu. dioda obcina polowke napiecia ale powstaje i tak napiecie (!) przemienne (!). ksztalt prad zalezy od odbiornika a nie od diody. No ale to jest jej zadanie, ale jak triak niesymetrycznie obcina połówki sinusoidy mamy do czynienia z podobnym zjawiskiem. I jeszcze jedno uszczegółowienie: pisząc o niesymerti obcinania sinusoidy mam na myśli fakt nierówności wrtości prądu za okres - różna od 0 suma pół pod krzywą, a nie jak zapewne niektórzy myślą obcięcie przez triak części sinusoidy i powstanie harmonicznych. ja zrozumialem to co piszesz o niesymetrii obcinanania napiecia tak jak to opisujesz. pomijajac fakt nieidealnosci polprzewodnikow nie widze wielkich szans aby skladowa stala przekroczyla 2% wartosci skutecznej pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-168073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dave 10.10.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Jemu zapewne chodzi o skladowa stala napiecia ktora przy 2% daje wartosc 4,6V co przy 4 omowym uzwojeniu dawaloby prad 1A. Moze to byc grozne ale nie musi. To nie to samo co podlaczenie ogniwa stalego 4,6V. D. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-168174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 10.10.2003 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2003 Tom Soyer:chodzi mi o to, że załączenie triaka następuje przy różnych wartościach chwilowych (narastającego zbocza) dla dodatniej i ujemnej połówki tzn. np. dla dodatniej triak jest włączany przy mniejszym napięciu (wcześniej niż w ujemnej połówce i to właśnie powoduje powstanie składowej stałej.Jak pisałem, przetestowałem dużo takich dimerów dla obciążenia rezystancyjnego (z rynku niemieckiego) i 75% powodowała zadziałanie bezpiecznika topikowego umieszczonego wewnątrz dimera przy próbach sterowania trafo oczywiście.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-168219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 07.04.2004 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2004 Chciałbym mieć wentylację mechaniczną z płynną regulacją obrotów autmatycznie regulowaną przez sterownik. Ja można płynnie regulować silnikiem indukcyjnym jednofazowym. Z 3-fazowymi nie ma problemu (falownik), ale co zrobić z jednofazowym? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/10888-regulator-tyrystorowy/page/2/#findComment-289384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts