Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt projektu zjazdu

JOKER_29

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam serdeczenie

Ja próbowałem zrobić nieco inaczej. Zgłosiłem do starostwa zamiar wyremontowania wjazdu. Niestety zbyt precyzyjny opis zakresu prac spowodował, że dostałem sprzeciw z urzędu.

Muszę zatem teraz zastosować normalną procedurę, czyli projekt, uzgodnienia i pozwolenie na budowę. Mam zatem prośbę do osób, które posiadają stosowny projekt - czy mógłby mi ktoś podesłac skany?

Jak wiecie, projektanci chcą "kupę" kasy, krórej ja juz niestety nie mam a mógłbym zrobić projekt sam dać tylko do ostemplowania, co byłoby znacznie tańsze... Poniżej mój mail [email protected]

Pozdrawiam

Kamil

• 3 weeks później...
Zna ktoś może taniego projektanta zjazdów z okolic Wągrowca ( wielkopolskie) + projekt organizacji ruchu,Chyba że można to zrobić na odległość,Dopiero zaczynam "przygodę" z budową, więc pewnie zadaję dziwne pytania :) Edytowane przez Evillus

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam,

poszukuję projektanta z rejonu Szamotuł / Poznania.

Czy 1500 netto to dużo za projekt zjazdu, organizacji ruchu i uzgodnienia z odpowiednimi jednostkami ?

Proszę o informację na PRIV-a

Dziękuję

Pozdrawiam

joint

• 3 months później...

Sporo zalezy od tego co to za zjad. Niektóre są proste i nie wymagają aż takich ekstra projektów. Z reguły jest to od 500 do 1500 zł.

Na stronie FAVORE.pl ogłaszają się różnej maści kosztorysanci, więc można mieć przynajmiej ogólny pogląd na to jak kształtują się ceny.

http://www.favore.pl/cat101122_kosztorysowanie-ekspertyzy.html

• 1 month później...
  • 4 months później...
  • 3 weeks później...
Ja w Warszawie płaciłem 1200zł, a projektanta znalazłem przypadkiem stronie http://wjazdybramowe.pl. Młody i konkretny gość, straszył, że w Warszawie uzgodnienia trwają miesiącami, ale wyszło względnie szybko. Edytowane przez zenk

• 7 months później...

Dla projektu zjazdu ind. i publicznego z drogi publicznej (gminna, powiatowa, woj. krajowa) zawsze potrzebny jest projekt budowlany i pozwolenie na budowę zjazdu i aby to załatwić musi się pod projektem podpisać projektant z uprawnieniami i opłaconą izba inżynierów. Procedura jest taka sama jak z pozwoleniem na budynek - gdzie adaptację przygotowuje architekt, niestety architekt zawsze zapomina, że uzyskuje tylko decyzję na lokalizacje zjazdu (są tam warunki wykonania zjazdu) i kasuje za uzgodnienie wjazdu Inwestora i wprowadza go nieumyślnie w błąd, że ma już wszystko uzyskane i zatwierdzona bo jest pismo z Urzędu.

Na koniec budowy okazuje się, że zgoda owszem była (ważna do 2-3lat), ale nikt nie zrobił projektu budowlanego i nie uzyskał pozwolenia na budowę i trzeba zaczynać od początku.

1) Do PB zjazdu potrzebne są opinie i uzgodnienia, a jak jest rów to jeszcze operat wodno prawny i pozwolenie wodno prawne (prawo Wodne). A jak są sieci w drodze to jeszcze warunki na przebudowę tych sieci jeśli jest kolizja. ponadto sprawdzić wszystko zgodnie z MPZP warunki gruntowe, inne odwodnienie czy na działkę i czy podczyszczenie wymagane itp, spadki, inne zapisy w MPZP.

Projekt należy przygotować zgodnie z

• Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 2 marca 1999r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie, Dz. Ust. Nr 43 z 14 maja 1999r., poz. 430,

• Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego Dz. U. Z 2003 r. Nr 120, poz. 1133,

• Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 września 2003r. w sprawie szczegółowych warunków zarządzania ruchem oraz wykonywania nadzoru nad tym zarządzaniem, Dz. Ust. Nr 177 z dnia 14 października 2003r.,

• Rozporządzenie Ministra Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002r., w sprawie znaków i sygnałów drogowych, Dz. Ust. Nr 170, poz. 1393, z dnia12 października 2002r.,

2) zjazd trzeba uzgodnić w gminie ( geometrie, konstrukcje nawierzchni),w Warzawie Inzynier ruchu chce projekt stałej org. ruchu nawet przy braku oznakowania na drodze

3) po opinii pozytywnej przygotowuje się min 4-egz proj. z uprawnieniami projektanta i oświadczeniem o ubezpieczeniu i izbie projektanta do składania o pozwolenia na budowę.

4) przed budową należy jeszcze wystąpić z wnioskiem i uzyskać pozwolenia na zajęcia pasa drogowego na czas budowy

5) na koniec ktoś z Zarządu Dróg przyjedzie odebrać teren i zjazd

6) może być potrzebny projekt organizacji ruchu na czas budowy (pewnie 2-4 znaki), ale uzgodniony w gminie i zatwierdzony niestety w starostwie, ) to czasowo zajmuje i kilka egzemplarzy jest potrzebnych do przesyłania i opieczętowania w urzędach .

Projektant podpisując projekt zobowiązany jest pełnić nadzór autorki nad projektem aż do swojej śmierci dlatego nikt nie podbija zjazdów zrobionych w warunkach domowych bez uprzedniego doświadczenia a tzw. zjazdy architektów nie są w świetle prawa zjazdami tylko kreskami na kartce lub planie PZT!!!

Czasami się uda oszukać urzędnika bo czegoś nie zauważy a potem się zaczynają administracyjne schody albo decyzja o samowoli budowlanej.

Kilka trudnych spraw udało nam się wyprostować dlatego dla tych co potrzebują zjazdu przekierowuje do projektantów drogowych.

chętnie polecam usługi http://www.drogplan.pl na terenie Warszawy i okolic.

Pełna obsługa z pełnomocnictwem, z operatem, terminowo. Cena w granicach 1000zł w zależności od złożoności geometrii i kategorii drogi.

Pozdrawiam

Michał

• 2 months później...
Ja płaciłem za projekt zjazdu w okolicach Trójmiasta 1500 zł brutto i jestem zadowolony, bo projektant w cenie uzgodnił lokalizację zjazdu i projekt budowlany z zarządca drogi. Z czystym sumieniem mogę ich polecić: http://www.projekt-zjazdu.pl. U mnie nie było planu miejscowego, więc musiałem jeszcze wystąpić przed pozwoleniem na budowę o warunki zabudowy. W tych sprawach formalnych też mi pomogli.

Bardzo kompleksowe zobrazowanie niby tak "drobnego" tematu jak zjazd z drogi do prywatnej działki. micnap755 warto jeszcze powiedzieć, że przy projektowaniu dróg (zjazdów) raczej trudno mówić o powtarzalności. Każdy temat jest inny i do tego potrafi czasami "brzydko" zaskakiwać; np warunkami gruntowymi lub wyjątkową "upierdliwością" urzędników uzgadniających.

A to co napisałeś o architektach:

Dla projektu zjazdu ind. i publicznego z drogi publicznej (gminna, powiatowa, woj. krajowa) zawsze potrzebny jest projekt budowlany i pozwolenie na budowę zjazdu .... niestety architekt zawsze zapomina, że uzyskuje tylko decyzję na lokalizacje zjazdu (są tam warunki wykonania zjazdu) i kasuje za uzgodnienie wjazdu Inwestora i wprowadza go nieumyślnie w błąd, że ma już wszystko uzyskane i zatwierdzona bo jest pismo z Urzędu.

Michał

jest niestety aż za bardzo prawdziwe. Wg mnie dobry architekt powinien przygotować inwestycję budowy domku kompleksowo w zakresie wszystkich branż z dokładnym zagospodarowaniem terenu (np. wiaty, drewutnie, altanki, ogrodzenia i ... wjazdy oraz dojścia do posesji) i na całość uzyskać wszystkie zgody i pozwolenia na budowę. Jednak przy znalezieniu takiego osobnika już trzeba się natrudzić. Osobiście nie rozumiem co takiego jest w tym tytule "architekt", że jego wyobraźnia często nie wykracza poza mury budynku, który projektuje?

Przy okazji; zupełnie nie znam micnap755, ale ponieważ:

dobrze opisał wszystkie procedury, ma niezłą stronkę netową a orientacyjną cenę podstawowej usługi podał naprawdę przyzwoitą

to "zawodowo" polecam zainteresowanym skorzystanie z tej oferty.

Jeszcze jedno; są to decyzje indywidualne, ale projekty takie z powodzeniem można robić na odległość, o ile nie są na tzw. "wczoraj".

• 6 months później...
  • 8 months później...