alaa23 24.02.2010 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 hej dzis bylam u projektanat i zrobi mi projekt za 500zl. A mam jeszcze pytanie czy ktoś wie ile ten zjazd nas jeszcze bedzie kosztowal to znaczy czy trzeba placic pozniej jeszcze za uzgodnienie go z zarzadca drogi, pozwolenie czy zezwolenie na prowadzenie robot w pasie ruchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.02.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 uzgodnienie projektu jest za darmo, pozwolenie na budowę również. Opłaty za zajęcie pasa drogowego są uregulowane w ustawie o drogach publicznych pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ilka_ka 17.03.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 mikolayi - czy dobrze wyczytałam, że projektujesz zjady? ja potrzebuje projekt przebudowy istniejącego zjazdu z drogi powiatowej (szerokość 5m, "droga" min.3m) województwo łódzkie jeśli masz czas i ochotę proszę o warunki cenowe: mój email: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 17.03.2010 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 masz wiadomośc na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
camil123 30.04.2010 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2010 Witam serdeczenie Ja próbowałem zrobić nieco inaczej. Zgłosiłem do starostwa zamiar wyremontowania wjazdu. Niestety zbyt precyzyjny opis zakresu prac spowodował, że dostałem sprzeciw z urzędu. Muszę zatem teraz zastosować normalną procedurę, czyli projekt, uzgodnienia i pozwolenie na budowę. Mam zatem prośbę do osób, które posiadają stosowny projekt - czy mógłby mi ktoś podesłac skany? Jak wiecie, projektanci chcą "kupę" kasy, krórej ja juz niestety nie mam a mógłbym zrobić projekt sam dać tylko do ostemplowania, co byłoby znacznie tańsze... Poniżej mój mail [email protected] PozdrawiamKamil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Evillus 20.05.2010 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2010 (edytowane) Zna ktoś może taniego projektanta zjazdów z okolic Wągrowca ( wielkopolskie) + projekt organizacji ruchu,Chyba że można to zrobić na odległość,Dopiero zaczynam "przygodę" z budową, więc pewnie zadaję dziwne pytania Edytowane 20 Maja 2010 przez Evillus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MartaMarcin1719504949 17.06.2010 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2010 Witam,a czy ktoś posiada namiar na kierownika budowy zjazdu z drogi (okolice Mińska Mazowieckiego), posiadamy już pozwolenie na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golat 26.06.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2010 WITAM. Potrzebuje projekt zjazdu -okolice Piaseczna . mam warunki techniczne. Za namiar na projektanta /w rozsądnej cenie/ wielkie dzięki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joint 21.07.2010 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2010 Witam, poszukuję projektanta z rejonu Szamotuł / Poznania.Czy 1500 netto to dużo za projekt zjazdu, organizacji ruchu i uzgodnienia z odpowiednimi jednostkami ? Proszę o informację na PRIV-a DziękujęPozdrawiamjoint Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magducha777 19.11.2010 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 Ja rowniez poszukuje projektanta do zjazdu (dolnoslaskie, powiat boleslawiecki) - jak najprosciej i przystepnie cenowo:) uzgodnienie lokalizacji juz mamy a moze Ty mikolayi masz moze czas i chec? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornacki 20.11.2010 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2010 Sporo zalezy od tego co to za zjad. Niektóre są proste i nie wymagają aż takich ekstra projektów. Z reguły jest to od 500 do 1500 zł. Na stronie FAVORE.pl ogłaszają się różnej maści kosztorysanci, więc można mieć przynajmiej ogólny pogląd na to jak kształtują się ceny. http://www.favore.pl/cat101122_kosztorysowanie-ekspertyzy.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alesx 18.01.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2011 Witam, potrzebuje projektu zjazdu z drogi gminnej w okolicach Mińska Mazowieckiego / Warszawy.Czy ktoś może mi przesłać / podać namiary na jakiegoś architekta.Z góry bardzo dizękuję za pomoc:)pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
.migotka. 18.05.2011 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Szukam projektanta do zjazdu z działki przez rów (rów jest na mapie, fizycznie nie istnieje). Działka w Krakowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justus67 21.05.2011 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2011 Nasze koszta to-projekt zjazdu - 500 zł-kierownik budowy 500 zł-projekt zmiany org. ruchu 400 zł (żałuje , ze nie zrobiłam go sama) Budowa na Slasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenk 07.06.2011 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 (edytowane) Ja w Warszawie płaciłem 1200zł, a projektanta znalazłem przypadkiem stronie http://wjazdybramowe.pl. Młody i konkretny gość, straszył, że w Warszawie uzgodnienia trwają miesiącami, ale wyszło względnie szybko. Edytowane 7 Czerwca 2011 przez zenk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
micnap755 04.02.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 Dla projektu zjazdu ind. i publicznego z drogi publicznej (gminna, powiatowa, woj. krajowa) zawsze potrzebny jest projekt budowlany i pozwolenie na budowę zjazdu i aby to załatwić musi się pod projektem podpisać projektant z uprawnieniami i opłaconą izba inżynierów. Procedura jest taka sama jak z pozwoleniem na budynek - gdzie adaptację przygotowuje architekt, niestety architekt zawsze zapomina, że uzyskuje tylko decyzję na lokalizacje zjazdu (są tam warunki wykonania zjazdu) i kasuje za uzgodnienie wjazdu Inwestora i wprowadza go nieumyślnie w błąd, że ma już wszystko uzyskane i zatwierdzona bo jest pismo z Urzędu. Na koniec budowy okazuje się, że zgoda owszem była (ważna do 2-3lat), ale nikt nie zrobił projektu budowlanego i nie uzyskał pozwolenia na budowę i trzeba zaczynać od początku. 1) Do PB zjazdu potrzebne są opinie i uzgodnienia, a jak jest rów to jeszcze operat wodno prawny i pozwolenie wodno prawne (prawo Wodne). A jak są sieci w drodze to jeszcze warunki na przebudowę tych sieci jeśli jest kolizja. ponadto sprawdzić wszystko zgodnie z MPZP warunki gruntowe, inne odwodnienie czy na działkę i czy podczyszczenie wymagane itp, spadki, inne zapisy w MPZP. Projekt należy przygotować zgodnie z• Rozporządzenie Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z 2 marca 1999r. w sprawie warunków technicznych jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie, Dz. Ust. Nr 43 z 14 maja 1999r., poz. 430,• Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003r. w sprawie szczegółowego zakresu i formy projektu budowlanego Dz. U. Z 2003 r. Nr 120, poz. 1133,• Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 23 września 2003r. w sprawie szczegółowych warunków zarządzania ruchem oraz wykonywania nadzoru nad tym zarządzaniem, Dz. Ust. Nr 177 z dnia 14 października 2003r.,• Rozporządzenie Ministra Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji z dnia 31 lipca 2002r., w sprawie znaków i sygnałów drogowych, Dz. Ust. Nr 170, poz. 1393, z dnia12 października 2002r., 2) zjazd trzeba uzgodnić w gminie ( geometrie, konstrukcje nawierzchni),w Warzawie Inzynier ruchu chce projekt stałej org. ruchu nawet przy braku oznakowania na drodze 3) po opinii pozytywnej przygotowuje się min 4-egz proj. z uprawnieniami projektanta i oświadczeniem o ubezpieczeniu i izbie projektanta do składania o pozwolenia na budowę.4) przed budową należy jeszcze wystąpić z wnioskiem i uzyskać pozwolenia na zajęcia pasa drogowego na czas budowy5) na koniec ktoś z Zarządu Dróg przyjedzie odebrać teren i zjazd6) może być potrzebny projekt organizacji ruchu na czas budowy (pewnie 2-4 znaki), ale uzgodniony w gminie i zatwierdzony niestety w starostwie, ) to czasowo zajmuje i kilka egzemplarzy jest potrzebnych do przesyłania i opieczętowania w urzędach . Projektant podpisując projekt zobowiązany jest pełnić nadzór autorki nad projektem aż do swojej śmierci dlatego nikt nie podbija zjazdów zrobionych w warunkach domowych bez uprzedniego doświadczenia a tzw. zjazdy architektów nie są w świetle prawa zjazdami tylko kreskami na kartce lub planie PZT!!!Czasami się uda oszukać urzędnika bo czegoś nie zauważy a potem się zaczynają administracyjne schody albo decyzja o samowoli budowlanej. Kilka trudnych spraw udało nam się wyprostować dlatego dla tych co potrzebują zjazdu przekierowuje do projektantów drogowych.chętnie polecam usługi http://www.drogplan.pl na terenie Warszawy i okolic.Pełna obsługa z pełnomocnictwem, z operatem, terminowo. Cena w granicach 1000zł w zależności od złożoności geometrii i kategorii drogi.PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavel1001 11.04.2012 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 Ja płaciłem za projekt zjazdu w okolicach Trójmiasta 1500 zł brutto i jestem zadowolony, bo projektant w cenie uzgodnił lokalizację zjazdu i projekt budowlany z zarządca drogi. Z czystym sumieniem mogę ich polecić: http://www.projekt-zjazdu.pl. U mnie nie było planu miejscowego, więc musiałem jeszcze wystąpić przed pozwoleniem na budowę o warunki zabudowy. W tych sprawach formalnych też mi pomogli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
altager 18.04.2012 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2012 Bardzo kompleksowe zobrazowanie niby tak "drobnego" tematu jak zjazd z drogi do prywatnej działki. micnap755 warto jeszcze powiedzieć, że przy projektowaniu dróg (zjazdów) raczej trudno mówić o powtarzalności. Każdy temat jest inny i do tego potrafi czasami "brzydko" zaskakiwać; np warunkami gruntowymi lub wyjątkową "upierdliwością" urzędników uzgadniających. A to co napisałeś o architektach: Dla projektu zjazdu ind. i publicznego z drogi publicznej (gminna, powiatowa, woj. krajowa) zawsze potrzebny jest projekt budowlany i pozwolenie na budowę zjazdu .... niestety architekt zawsze zapomina, że uzyskuje tylko decyzję na lokalizacje zjazdu (są tam warunki wykonania zjazdu) i kasuje za uzgodnienie wjazdu Inwestora i wprowadza go nieumyślnie w błąd, że ma już wszystko uzyskane i zatwierdzona bo jest pismo z Urzędu. Michał jest niestety aż za bardzo prawdziwe. Wg mnie dobry architekt powinien przygotować inwestycję budowy domku kompleksowo w zakresie wszystkich branż z dokładnym zagospodarowaniem terenu (np. wiaty, drewutnie, altanki, ogrodzenia i ... wjazdy oraz dojścia do posesji) i na całość uzyskać wszystkie zgody i pozwolenia na budowę. Jednak przy znalezieniu takiego osobnika już trzeba się natrudzić. Osobiście nie rozumiem co takiego jest w tym tytule "architekt", że jego wyobraźnia często nie wykracza poza mury budynku, który projektuje? Przy okazji; zupełnie nie znam micnap755, ale ponieważ: dobrze opisał wszystkie procedury, ma niezłą stronkę netową a orientacyjną cenę podstawowej usługi podał naprawdę przyzwoitą to "zawodowo" polecam zainteresowanym skorzystanie z tej oferty. Jeszcze jedno; są to decyzje indywidualne, ale projekty takie z powodzeniem można robić na odległość, o ile nie są na tzw. "wczoraj". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 15.11.2012 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 panowie Micnap i Pavel. Poza wartoscią merytoryczną wypowiedzi zwracam uwagę, że do reklamowania własnych usług służy inny wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ROBERT00040 15.07.2013 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2013 Witam mieszkam koło mińska mazowieckiego i poszukuję projektanta zjazdu z drogi czy macie państwo nr tel? Był bym wdzięczny za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts