Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt projektu zjazdu

JOKER_29

Recommended Posts

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak czytam Wasze wypowiedzi to buzię otwieram ze zdziwienia bo za

-adaptację projektu + sporo przeróbek (przeniesienie kotłowni, powiększenie garażu,podniesienie ścianki kolankowej.........

-projekt szamba

-plan zagospodarowania działki

-projekt zjazdu z dogi gminnej

-dostarczenie kompletnej dokumentacji z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę do starostwa nasz architekt wziął od nas 1200 zł (okolice Warszawy) :-)

-adaptację projektu + sporo przeróbek (przeniesienie kotłowni, powiększenie garażu,podniesienie ścianki kolankowej.........

-projekt szamba

-dostarczenie kompletnej dokumentacji z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę do starostwa nasz architekt wziął od nas 1200 zł (okolice Warszawy) :-)

No to nie wiem....za podobne sprawy

+gaz i studnia +pozwolenia na instalacje elektryczną pod drogą gminną

2400,- i uważam że mało :wink:

-projekt szamba

Czy to był 2003?

Mój archi za raczej typową adaptację bierze min 2400...

buuuuuuu

• 1 month później...
  • 1 month później...
A może ktoś wie, ile kosztuje projekt zjazdu z drogi wojewódzkiej. Podejrzewam, że więcej niż z gminnej lub powiatowej. Projektant musi mieć specjalne uprawnienia.

Właśnie poszukuje projektanta do zjazdu z drogi wojewódzkiej. Rozmawiałem dziś w okolicy Warszawy i zaśpiewał sobie 3000pln ( w tym uzgodnienia marszałkowskie ). Jak usłyszałem cenę to aż przysiadłem. Czy ktoś zna namiary na projektanta który jest bardziej na ziemi a nie w kosmosie?

pytaj bezpośrednio w miejscu gdzie bedziesz składac wniosek o pozwolenie na budowę.

Taki projekt zjazdu nie jest specjalnie skomplikowany. 3000 z uzgodnieniem to spora przesada. Ale duza grupa projektantów stawia właśnie takie stawki bo nie chce im się babrać za małe pieniądze. Zakrec prac mniejszy ale forma projektu taka sama jak dla duzych inwestycji i nie da się jak w wielu sytuacjach korzystać z opcji Ctrl+C Ctrl+V. Tu trzeba wszystko projektować od zera :)

A może ktoś wie, ile kosztuje projekt zjazdu z drogi wojewódzkiej. Podejrzewam, że więcej niż z gminnej lub powiatowej. Projektant musi mieć specjalne uprawnienia.

Właśnie poszukuje projektanta do zjazdu z drogi wojewódzkiej. Rozmawiałem dziś w okolicy Warszawy i zaśpiewał sobie 3000pln ( w tym uzgodnienia marszałkowskie ). Jak usłyszałem cenę to aż przysiadłem. Czy ktoś zna namiary na projektanta który jest bardziej na ziemi a nie w kosmosie?

Mój projektant chciał 2700 zł, potem się zamotał i mówił o 2400 zł. Kontaktowałam się z kilkoma projektantami, ale tylko ten jeden chciał to zrobić. Jest z Ciechanowa. Jeśli będziesz chciał namiary, prześlę Ci na priva.

• 2 months później...
U mojego architekta 1.000 PLN (tak się ostatnio zastanawiam, czy 1 tyś zł to jakaś nowa jednostka płatnicza bo ciężko na etapie nawet przygotowywania się do budowy domu, o mniejsze kwoty). Ja jednak postępuję inaczej. Nie wykonuje projektu zjazdu. Zgłosiłem tylko budowę ogrodzenia, bramu wjazdowej i furtki. Jak decyzja się uprawomocni, złoże akurat projekt do urzędu o pozwolenie na budowę, gdzie planowany zjazd będzie się pokrywał ze stanem istniejącym, zatem skoro zjazd już istnieje... ;)

U mojego architekta 1.000 PLN (tak się ostatnio zastanawiam, czy 1 tyś zł to jakaś nowa jednostka płatnicza bo ciężko na etapie nawet przygotowywania się do budowy domu, o mniejsze kwoty). Ja jednak postępuję inaczej. Nie wykonuje projektu zjazdu. Zgłosiłem tylko budowę ogrodzenia, bramu wjazdowej i furtki. Jak decyzja się uprawomocni, złoże akurat projekt do urzędu o pozwolenie na budowę, gdzie planowany zjazd będzie się pokrywał ze stanem istniejącym, zatem skoro zjazd już istnieje... ;)

zgodnie z ustawą o drogach publicznych musisz mieć decyzję administracyjną na lokalizację zjazdu .Brak decyzji i użytkowanie zjazdu i pozwolenia na budowę może skutkować karami. (ta sama ustawa). Zatem ostrożnie z tym "pokrywał ze stanem istniejacym"