Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pytanko

Gość

Recommended Posts

Jako izolację położono u mnie zwykłą papę tak, że murałata leży na papie a papa jest z odpowiednim zapasem takim, że wystarcza na owinięcie boków, które są obmurowywane.

Nie ma żadnego mocowania murałata leży normalnie na papie a po bokach mur dociska papę do murłaty.

Pozdrawiam

Leszek

PS

Dobrze byłoby gdybyś swój post tytułowała dokładniej. Tytuł "pytanko" to stanowczo za mało. Na "wymianie doświadczenień" raczej wszyscy zadają pytanka.

Nie ma żadnego mocowania murałata leży normalnie na papie a po bokach mur dociska papę do murłaty.

Pozdrawiam

Leszek

:o no co Ty ? Podczas zalewania wieńca powinny być w nim zatopione śruby(gwintem do góry) następnie w murłacie wierci sie dziury i nasadza na te śruby i przykręca nakrętkami. Gdyby murłata nie była przymocowana to dach przy większym wietrze odleciałby jak latawiec !!

Pozdrawiam

Leszek

:o no co Ty ? Podczas zalewania wieńca powinny być w nim zatopione śruby(gwintem do góry) następnie w murłacie wierci sie dziury i nasadza na te śruby i przykręca nakrętkami. Gdyby murłata nie była przymocowana to dach przy większym wietrze odleciałby jak latawiec !!

U tdxls nie było jeszcze dużego wiatru, to o tym nie wie. Niezła porada budowlana!

Czy ktos moglby opisac prawidlowy sposob kladzenia murlaty mam

namysli o izolacje a takze sposob mocowania :roll:

wielkie dzieki pozdr. Paulina

Nie wiem czy jest to jedyny prawidłowy sposób montażu murłaty ale ja tak właśnie zrobiłem:

papa pod murłatą w celu wyeliminowania podciągania wilgoci z wieńca betonowego który został połączony belkami zbrojonymi ze zbrojeniem płyty i zalany razem z nimi. Z wieńca co 1,5 metra wystają śruby M16 w celu przykręcenia do tegoż wieńca murłat ( jeśli chcesz mieć dach a nie latawiec). U góry podkładka poszerzana oraz nakrętka. Papa nie zostaje wywinięta na około murłaty w celu zapewnienia przewiewu ( inaczej w kompresie z papy predzej mogłaby gnić ).

Murłatę można obmurować z obydwu stron ( jeżeli jest na to jeszcze miejsce na wieńcu ) cegłą, a w ewentualną szczelinę upchać wełnę mineralną.