siemka 22.09.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Dzieki za odp......wysle kilka nurtujacych mnie pytań dt. tego modelu na priv.......nie chcę zaśmiecać tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2699885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
revalidon 22.09.2008 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Wielkie dzięki za uczciwe przedstawienie tematu...Z moich obserwacji posiadacze tego "cudownego perpetum mobile" dzielą się na dwie grupy, tj.: * niezadowolonych, czujących niesmak i dyskomfort i plujących sobie w brodę z tytułu wydania wielkiej kasy, oraz na:* oficjalnie bardzo zadowolonych, zwłaszcza na forum muratora, a w skrytości ducha niezadowolonych, czujacych niesmak i dyskomfort i plujacych sobie w brodę...itd... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2699978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 22.09.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Wielkie dzięki za uczciwe przedstawienie tematu... Z moich obserwacji posiadacze tego "cudownego perpetum mobile" dzielą się na dwie grupy, tj.: * niezadowolonych, czujących niesmak i dyskomfort i plujących sobie w brodę z tytułu wydania wielkiej kasy, oraz na: * oficjalnie bardzo zadowolonych, zwłaszcza na forum muratora, a w skrytości ducha niezadowolonych, czujacych niesmak i dyskomfort i plujacych sobie w brodę...itd... I na tych którzy to robią, i na tym zarabiają i działa i wszyscy zadowoleni (łącznie z klientem nawet). Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 22.09.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 revalidon, utwórz dla mnie, z łaski swojej, trzecią grupę. Grupę zadowolonych nie tylko na forum Muratora ale i prywatnie, na przekór wysiłkom teoretyków-besserwisserów Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 22.09.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Z uwagą czytałem posty o PC ...........i tutaj nikt mnie nie przekona, że wystarczy wkopać kabel na 1,8 m Ja nie opisuję o czym czytałem, nie teoretyzuję, ja MAM. Co prawda dopiero od roku ale MAM. Dolne źródło (4 pętle po 60 metrów) jest zakopane na głębokości 0,8 do 1 m i działa. Dziwne cholera ale działa. A może mi się wydaje że działa, już sam nie wiem. Tylko skąd ta ciepła podłoga i gorąca woda w kranach? Mam i grzałki 3x2kW, od początku wyłączone. A te grzałki to nie po to że pompa jest do du... tylko z zupełnie innego, prozaicznego powodu. Pompa jest tak liczona żeby dała konkretną ilość ciepła przy min. określonej temp. zewnętrznej. Jeśli będzie przewymiarowana to będą straty na COP. Ale jeśli wyskoczą mrozy po -30 to wtedy potrzebne będą i grzałki. Na kilka, kilkanaście dni. Przecież tak samo dobiera się i piece gazowe. Można postawić piec 20kW bo tak jest optymalnie a można i 5 razy tyle bo a nuż przyjdą wielkie mrozy. Tylko że ten z piecem 100kW będzie lał gaz wiadrami, a ten z piecem czy PC optymalnie dobranymi napali na te kilka dni w kominku. Z pozdrowieniami dla teoretyków Nie jestem teoretykiem, a ty tylko MASZ i nic więcej. Poczekaj teraz na normalną zimę, zobaczymy, jak wymrozisz DZ na metr to będziesz tutaj pisał tak autorytatywnie, tylko wtedy się nie przyznasz do rachunków za prąd, bo pompa oczywiście z parowaniem bezpośrednim. Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że wystarczy tydzień dobrego mrozu i już z DZ nie skorzystasz bo masz bryłę lodu dookoła przewodów i czekasz do wiosny aż odmarznie, ale co ja tam teoretyzuję ty przecież już rok MASZ. Masz i nic nie kumasz jakby złośliwie napisał barbossa PS Zwróć się do bonetki po konsultacje, ona ma dłużej tą pompę i z tego co zauważyłem stara się zgłębić ten temat, sam ze swoją pompą i doświadczeniem raczej się nie wypowiadaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 22.09.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Nie jestem teoretykiem, a ty tylko MASZ i nic więcej. Poczekaj teraz na normalną zimę, zobaczymy, jak wymrozisz DZ na metr to będziesz tutaj pisał tak autorytatywnie, tylko wtedy się nie przyznasz do rachunków za prąd, bo pompa oczywiście z parowaniem bezpośrednim. Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że wystarczy tydzień dobrego mrozu i już z DZ nie skorzystasz bo masz bryłę lodu dookoła przewodów i czekasz do wiosny aż odmarznie, ale co ja tam teoretyzuję ty przecież już rok MASZ. Masz i nic nie kumasz jakby złośliwie napisał barbossa PS Zwróć się do bonetki po konsultacje, ona ma dłużej tą pompę i z tego co zauważyłem stara się zgłębić ten temat, sam ze swoją pompą i doświadczeniem raczej się nie wypowiadaj. czyli jak rozumiem WaldiM masz /miales uzywasz uzywales pomp z bezposrednim parowaniem ze tak jednoznacznie wypowiadasz sie w tym temacie? bo bezposrednie parowanie to nie jest nic nowego i od ladnych lat jest uzywane na swiecie..wiec gdyby cos bylo nie tak to juz dawno ta wersja PC umarlaby smiercia naturalna dlatego ciekawi mnie skad czerpiesz swoja wiedze bonetka nie ma pompy z bezposrednim parowaniem rafal Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 22.09.2008 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 ........sam ze swoją pompą i doświadczeniem raczej się nie wypowiadaj. Chylę czoła przed Twą mądrością o Wielki. Przygniotłeś mnie. Cóż więcej mogę dodać? Chyba tylko sparafrazować Franza z "Psów II" - "co ja ku...wa wiem o pompach ciepła?" Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkin 22.09.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Takie posty ,to miod dla mego serdca.... Myslalem i czitalem opinji ludzi,tak fajnie,wygodnie,jak bedziesz mial sczescie i trafisz ta dobra pompe,alie wruci inwestycja po 50 latach.... Wybralem zwykly kociol na paliwa stale,na razie nie zaluje Jeśli już z jakichś powodów musisz mieć PC, to pamiętaj o poniższych zasadach: 1. Przewymiaruj przynajmniej o 100% dolne źródło. Projektanci dzałają często pod dyktando producentów i projektują "w minus". Nie daj się na to nabrać i wykonaj dolne źródło o 100% większe. Chyba, że chcesz marznąć. 2. Sprawność PC (średnia) w normalnych warunkach nigdy nie przekracza 250%. Nie ważne co napisze producent. Życie weryfikuje te wszystkie pobożne zapisy. 3. Trwałość sprężarki w PC zaprojektowanej "w minusie" jest niedostateczna. Pracując w maksymalnych obciążeniach "żyje" z górą 5 lat. 4. Jeśli już zdecydowałeś się na PC to wykonaj dolne źródło w postacj studni wierconych na minimum 120 matrów. Żaden kolektor poziomy, ułożony na małej działeczce (do 700 metrów) nie zapewni odpowiedniej wymiany. Pomimo zapewnień dostawców. Sam kilka lat temu dałem się "wciągnąć" reklamie i za duże pieniądze dostałem coś bezwartościowego. Do dnia dzisiejszego zmieniłem chyba wszystkie elementy tego cudnego ustrojstwa. Majątek za modę zapłaciłem z radością. Teraz czuję zaś niesmak i dyskomfort. Pierwszy i ostatni raz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zk140t 22.09.2008 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Powinneś prowadzic poradnik - jak przeraźliwe drogo wybudować dom. O ile masz tą PC bo z postów powyżej wynika że masz albo miałeś albo chciałbyś mieć W sumie to ta kotłownia ładnie sie komponuję z płytą OSB 22m na dachu. Są takie spójne. Mój poradnik to ciagłe odwoływanie się na tym forum do zdrowego rozsądku. Nie ważne jak kto buduje i ile za to płaci. Ważne, żeby niedoświadczony inwestor nie dał się wkręcić w jedyną słuszną technologię, tylko żeby zmusił się do myślenia. Ty, próbując nieudolnie naśladować Barbossę nieudolnie wyśmiewasz moje deskowanie płytą OSB. Nie wiesz jednak, że na PRIV-mail dostaję mnóstwo pochwał od nowych inwestorów, związanych z propagowaniem deskowania. Nie chodzi mi wszakże o narzucanie komuś swoich racji. Mój cel to wywołanie dyskusji nad "nowinkami" w stylu dom x - litrowy dla pokazania rzeczywistych kosztów w konfrontacji z rzeczywistymi oszczędnościami. Ponieważ sam popełniłem wiele błędów na moich budowach, to chciałbym pozwolić nowym budowniczym uczyć się na moich błędach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 22.09.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 I tu chyba najlepiej sprawdza się zasada - im bardziej skomplikowany system/urządzenie chcesz zainstalować tym więcej musisz poświęcić na badania, projekt, obliczenia i symulacje bo tolerancja na błędy jest znikoma ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700204 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radek_sziwa 22.09.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Frupper traifłeś w sedno. I tym optymistycznym akcentem proponuję zakończyć temat i przenieść się z powrotem do wątku "PC spostrzeżenia, uwagi". Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bonetka 22.09.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 jeszcze jedno ...kolektor w systemach : 1.bezpośredniego parowania zależny jest od mocy PC ...dana PC ma odpowiednią ilość nitek , umieszczany jest też na jednakowej głębokości w całym kraju ( np. Thermogolv ) i tu nie praktykuje się zwiększania ilości kolektora ( nitek ) 2. pośredniego zależny jest od mocy PC ( chłodniczej ) i warunków glebowych , umieszczany poniżej strefy przemarzania ( długość różna w zależności od gleby ) Ponieważ Oschner robi i bezpośrednie i pośrednie to ciekawe jakiej PC dotyczy ? ...ponieważ była mowa o odwiertach to system pośredni Myślę , że Nikt Nikogo nie powinien namawiać..każdy decyzje podejmuje sam kierując się własnymi względami. Działać działa i to dobrze jak wszystko zrobione jest ok! , no chyba , ze Wszyscy co mają to oszuści i chcą wpuścić innych w maliny tylko pytanie po co ? co na tym zyskają , satysfakcję ? jaką ? podejrzewam , że większości wszystko jedno czym będzie grzał Kowalski , niech grzeje czym chce ( ew. niech nie grzeje się wcale a tylko jakieś ogrzewanie ma w projekcie bo mieć musi, inaczej nie dostanie pozwolenia ) ...przecież to WOLNY kraj Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 22.09.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Przewymiarowanie DZ jest korzystne dla pracy pompy ciepła, nie niekorzystne. Ja taką pompę wraz z kolegą po prostu sobie robię, owszem spotkaliśmy sporo problemów (brak umiejętności dobrego lutowania, okazyjna sprężarka), zostałem za to razy kilka zjechany na forum elektrody, uczę się na własnych błędach, najbardziej merytoryczne uwagi przekazali mi chłodnicy. Pompy z kolektorem płytkim w naszych warunkach gruntowych to granie w totolotka, bo z założenia kolektor jest niedowymiarowany i żeby o tym się przekonać trzeba tylko doczekać ostrzejszej zimy. Producenci pomp oczywiście pomijają milczeniem ten temat bo i nie ma się czym chwalić, wkładają grzałki do pompy tak ja to ma zrobione kolega co ją już rok użytkuje. Tylko jakoś nie wzbudziło w nim chwili refleksji dlaczego mu zamontowali 6 kW w grzałkach, jakby pomyślał to by sam pewnie doszedł, że założenia pracy tej pompy są dobrane, aby chodziła nieco lepiej niż pompa powietrzna, ale do stałego ciągłego ogrzewania domu w warunkach normalnej zimy to jest niewystarczające. Wiem jaką pompę ma bonetka, podałem ją jako przykład kobiety, która sama dochodzi do wiedzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 23.09.2008 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Hm z tego co czytalem i tu i na elektrodzie to lepiej nie dowymiarowac PC niz przewymiarowac ja jezeli chodzi o moc i te kilka kilkanascie dni mroznej zimy w roku dogrzac innym zrodlem np kominkiem lub wlasnie dodatkowymi grzalkami..przeciez jakbys czytal to wiedzialbys ze panda ma te grzalki odlaczone i one nie biora udzialu w ogrzewaniu co do DZ to przewymiarowac mozna ale w granicach oplacalnosci trzeba policzyc ile i jak a co do tych grzalek to grzalki wkladaja prawie wszyscy i ci od posredniego parowania i bezposredniegoTy jak hydrol on tez nie lubi bezposredniego parowania..moze to nalecialosc elektrody:) tam spotkalem sie przedewszystkim z negatywnym podejsciem a tyle to dziwne ze tam chyba nikt bezposredniego parowania nie ma..z teorii i obliczen im wychodzi ze to jest delikatnie mowiac nie dokonca dobre mimo to jak juz to pisalem to dziala od wielu lat na swiecie..Ostatnio znajomy byl w szwecji tam gdzie produkuja od la thermogolva..ciekawe to ze scrolla w thermogolvie wprowadzilili tylko na zyczenie Polakow bo oni dalej tam robia dla siebie i innych krajow na nowych sprezarkach ale tlokowych dziwne nie?i co dziwne bardzo popularny jest u nich system bezposredniego parowania Co do Ciebie WaldiM jak widze ze jestes co sam przyznales teoretykiem tak wiec nie wiem dlaczego jednoznacznie twierdzisz ze PC bezposredniego parowania nie ma prawa dzialac normalnie?Korkiem lodowym strasza od zawsze a jakos praktyka pokazuje ze nie ma takiego problemudlaczego uwazasz ze Ci ktorzy uzywaja od kilku lat i sa zadowoleni to klamia? i podsumowujac nie ma tak ze tylko kolektory pionowe to jest dobre i jedyne rozwiazanie poprawne zaprojektowanie kolektorow poziomych tez da dobry efekt czy to posredniego czy tez bezposredniego parowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WaldiM 23.09.2008 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Hm z tego co czytalem i tu i na elektrodzie to lepiej nie dowymiarowac PC niz przewymiarowac ja jezeli chodzi o moc i te kilka kilkanascie dni mroznej zimy w roku dogrzac innym zrodlem np kominkiem lub wlasnie dodatkowymi grzalkami.. Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, nigdzie nie pisałem że moc PC ma być przewymiarowana, wszystkie moje uwagi dotyczyły DZ, nie mocy PC. przeciez jakbys czytal to wiedzialbys ze panda ma te grzalki odlaczone i one nie biora udzialu w ogrzewaniu Panda ma PC jeden rok i nie było żadnej zimy, więc jego twierdzenia acz wiarygodne nie są reprezentatywne, poczekajmy troszkę może, producent założył pandzie grzałki o mocy 6 KW i wiedział po co to robi. co do DZ to przewymiarowac mozna ale w granicach oplacalnosci trzeba policzyc ile i jak przewymiarować w każdej ilości w jakiej można, i nie trzeba liczyć na piechotę są programy do liczenia prędkości przepływu, średnicy rurek i wielkości DZ z zależności od warunków gruntowych. Już tylko z tego problemu widać, że poruszasz się po mgliście znanym Ci problemie(bez urazy) Ty jak hydrol on tez nie lubi bezposredniego parowania..moze to nalecialosc elektrody:) tam spotkalem sie przedewszystkim z negatywnym podejsciem a tyle to dziwne ze tam chyba nikt bezposredniego parowania nie ma..z teorii i obliczen im wychodzi ze to jest delikatnie mowiac nie dokonca dobre mimo to jak juz to pisalem to dziala od wielu lat na swiecie.. Nic nie rozumiesz po prostu przeczytałeś. Cały cykl carnotta jest dobrze na elektrodzie opisany, zasady sprężania i parowania również, ustawiania krzywych i temperatur cieczy w kilku wariantach, proszę przeczytaj uważnie ten wątek. Pompy z parowaniem bezpośrednim są tańsze bo po prostu cały proces jest prostszy nie wymaga pomp obiegowych i wymienników płytowych, natomiast jest trudniej sterowalny i tutaj jest pies pogrzebany dlaczego nie są budowane pompy z bezpośrednim parowaniem. Co do Ciebie WaldiM jak widze ze jestes co sam przyznales teoretykiem tak wiec nie wiem dlaczego jednoznacznie twierdzisz ze PC bezposredniego parowania nie ma prawa dzialac normalnie? Korkiem lodowym strasza od zawsze a jakos praktyka pokazuje ze nie ma takiego problemu dlaczego uwazasz ze Ci ktorzy uzywaja od kilku lat i sa zadowoleni to klamia? Ja nic nie uważam, po prostu mam wątpliwości, sam buduję takie ustrojstwo więc do tej teorii dokładam i praktykę, sporo czytam i kiedyś miałem fizykę na studiach. Natomiast ton twojego posta (bez urazy) przypomina mi natrętnego handlowca, który nie posiadając minimum wiedzy stara się wcisnąć klientowi za wszelką cenę towar i to koniecznie termogliv. Gdzieś tam było o sprężarkach jeszcze co to w szwecji mają tłokowe, a u nas nie. Radzę lekturę cen takich sprężarek szybko zrozumiesz dlaczego nie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka Opole 23.09.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, nigdzie nie pisałem że moc PC ma być przewymiarowana, wszystkie moje uwagi dotyczyły DZ, nie mocy PC. ale niedowymiarowanie PC (a to wlasnie proponuja na elektrodzie) powoduje wlasnie to ze w momencie kryzysu "porzadna zima" musisz dogrzac sie innym zrodlem ciepla jak np 6kw grzalka przewymiarować w każdej ilości w jakiej można, i nie trzeba liczyć na piechotę są programy do liczenia prędkości przepływu, średnicy rurek i wielkości DZ z zależności od warunków gruntowych. Już tylko z tego problemu widać, że poruszasz się po mgliście znanym Ci problemie(bez urazy) przewymiarowac w granicach oplacalnosci tak (oczywiscie biorac pod uwage wszystko to co trzeba policzyc ) z reszta sie nie zgodze.. i oczywiscie ze problem znam tylko powierzchownie..nie jestem "fachowcem" opieram sie na rozmowach z ludzmi i tych z elektrody tez.np panem z Hubomaga:) Ja nic nie uważam, po prostu mam wątpliwości, sam buduję takie ustrojstwo więc do tej teorii dokładam i praktykę, sporo czytam i kiedyś miałem fizykę na studiach. Natomiast ton twojego posta (bez urazy) przypomina mi natrętnego handlowca, który nie posiadając minimum wiedzy stara się wcisnąć klientowi za wszelką cenę towar i to koniecznie termogliv. Gdzieś tam było o sprężarkach jeszcze co to w szwecji mają tłokowe, a u nas nie. Radzę lekturę cen takich sprężarek szybko zrozumiesz dlaczego nie no wlasnie watpliwoasci caly czas sa..po przeczytaniu watku na elektrodzie mozna sie tylko w tych watpliwosciach utwierdzic.. ja tam nic nikomu nie probuje wcisnac..uwazam po prostu ze chcac kupic PC w normalnej firmie cena ktora trzeba za to zaplacic jest nie adekwatna do korzysci jaka sie otrzymuje porownujac posredniego parowania i bezposredniego zeby ludzie z elektrody byli na 100% wiarygodni to niestety ktos musiaby z nich zbudowac pompe z bezposrednim parowaniem i w porownywalnych warunkach porownywac jej dzialanie z posrednim parowaniem..natomiast ciagle sa to akademickie dyskusje..ktorych w duzej czesci nie rozumiem:P i do tego sie przyznaje bo teoria to jedno a praktyka to drugie..w mojej okolicy sa dwie PC z bezposrednim parowniem od trzech lat i dzialaja..i nikt sie nie skarzy na zimno i wysokie rachunki wiec albo klamia albo cos jest na rzeczy tak samo sprawa ma sie z poziomym kolektorem i posrednim parowaniem..znam dwie osoby co maja i chwala..i cieplo i tanio..wiec podejrzwam wszystko to kwestia fachowego podejscia do PC i odpowiedniego dobotu i poleczenia DZ z PC i z GZ co do tlokowych to tez dziwne ze duza firma ktora robi z posrednim parowaniem wprowadzila czy dalej uzywa w pewnych modelach tlokowych a nie scrolla a trzeba za ta PC zaplacic niemale pieniadze wiec podejrzewam ze roznice w cenie by sie zgubilo ostatnio gdzies sie natknalem na scrolla 2 kw za 1500zl to duzo?raczej nie rafal Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2700947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 23.09.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Powinneś prowadzic poradnik - jak przeraźliwe drogo wybudować dom. O ile masz tą PC bo z postów powyżej wynika że masz albo miałeś albo chciałbyś mieć W sumie to ta kotłownia ładnie sie komponuję z płytą OSB 22m na dachu. Są takie spójne. Mój poradnik to ciagłe odwoływanie się na tym forum do zdrowego rozsądku. Nie ważne jak kto buduje i ile za to płaci. Ważne, żeby niedoświadczony inwestor nie dał się wkręcić w jedyną słuszną technologię, tylko żeby zmusił się do myślenia. Ty, próbując nieudolnie naśladować Barbossę nieudolnie wyśmiewasz moje deskowanie płytą OSB. Nie wiesz jednak, że na PRIV-mail dostaję mnóstwo pochwał od nowych inwestorów, związanych z propagowaniem deskowania. Nie chodzi mi wszakże o narzucanie komuś swoich racji. Mój cel to wywołanie dyskusji nad "nowinkami" w stylu dom x - litrowy dla pokazania rzeczywistych kosztów w konfrontacji z rzeczywistymi oszczędnościami. Ponieważ sam popełniłem wiele błędów na moich budowach, to chciałbym pozwolić nowym budowniczym uczyć się na moich błędach. Jeśli wynikiem Twoich doświadczeń jest zamontowanie kotłowni za 70 tys złotych która nie działa to może lepiej nie dziel się swoim doświadczeniem bo widać nie za bardzo umiesz wyciągać wnioski ze swoich poprzednich dokonań. Pomijam niespójności Twoich wypowiedzi pokazane przez sSiwego. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2701107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 23.09.2008 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Nie jestem teoretykiem, a ty tylko MASZ i nic więcej. Poczekaj teraz na normalną zimę, zobaczymy, jak wymrozisz DZ na metr to będziesz tutaj pisał tak autorytatywnie, tylko wtedy się nie przyznasz do rachunków za prąd, bo pompa oczywiście z parowaniem bezpośrednim. Rozumiem, że zdajesz sobie sprawę, że wystarczy tydzień dobrego mrozu i już z DZ nie skorzystasz bo masz bryłę lodu dookoła przewodów i czekasz do wiosny aż odmarznie, ale co ja tam teoretyzuję ty przecież już rok MASZ. Masz i nic nie kumasz jakby złośliwie napisał barbossa PS Zwróć się do bonetki po konsultacje, ona ma dłużej tą pompę i z tego co zauważyłem stara się zgłębić ten temat, sam ze swoją pompą i doświadczeniem raczej się nie wypowiadaj. pogrubienie moje. Skoro nie jesteś teoretykiem, to pewnie z praktyki znasz takie przypadki. To może je opisz, aby ci „nie kumaci” też „zakumali”. Jak uważnie przeczytasz kilka wypowiedzi, to znajdziesz również użytkowników, którzy z taką PC „przezimowali” zimę stulecia i nie było potrzeby uruchomiania grzałki, nie wspominając również o tym, że trawa wyrosła dokładnie w takim samym czasie jak na terenie bez kolektora – warto czytać zanim się wypowiada tak autorytatywnie, chyba, ze wychodzisz z założenia, ze kłamią, to tym bardziej opisz taki przypadek. A gdybyś jednak „liznął” trochę teorii, to pisanie było by poprzedzone namysłem. Jak sądzisz ile energii potrzeba aby zamrozić 1m3 ziemi – nawet suchego i sypkiego piasku? Weź również pod uwagę, że moc 1mb kolektora to około 50W, a cały „proces” przebiega w poziomie, a na dodatek PC raczej nie pracuje 24 godzin na dobę. Oczywiście zjawisko takie („obmarzanie” kolektora ) może wystąpić, ale tylko na max. kilku pierwszych metrach kolektora (w baaaardzo sprzyjających warunkach), a grubość lodu nie przekroczy kilku centymetrów. Pompy z kolektorem płytkim w naszych warunkach gruntowych to granie w totolotka, bo z założenia kolektor jest niedowymiarowany i żeby o tym się przekonać trzeba tylko doczekać ostrzejszej zimy. Popatrz, popatrz, a ci „durnowaci” Szwedzi, u siebie, od kilkunastu lat (a sporo od kilkudziesięciu ) zakopują takie kolektory na głębokości od 0,6 do 1m i to o zgrozo prawie przy biegunie, no ale faktycznie tam panuje upał, a warunki gruntowe – zdecydowanie inne? I pytanie - dlaczego w wysokowydajnych, agraegatach chłodniczych dalej, z uporem maniaka, firmy stosują sprężarki tłokowe? Ps. A na "elektrodzie" zupełnie z innych powodów nie budują, ani nie polecają samodzielnej budowy PC z bezpośrednim parowaniem. Powody zostały opisane gdzieś na wys. 1/2 tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2701224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panda 23.09.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Panda ma PC jeden rok i nie było żadnej zimy, więc jego twierdzenia acz wiarygodne nie są reprezentatywne, poczekajmy troszkę może, producent założył pandzie grzałki o mocy 6 KW i wiedział po co to robi. Czepiłeś się tych grzałek jak pijany płota i tak na nich wisisz Nie chcesz grzałek to nie, zobacz PC Zirius serii M1 5kW lub 7kW - tam ich nie ma. Zbiornik akumulacyjny dokładasz jaki chcesz, nawet z beczki po kapuście. Wiem, wiem, wredny producent grzałek nie dał bo M1 to wersja PC dla krajów afrykańskich No cóż, ja pompę ciepła mam dopiero od roku i według mnie to ona działa, ale skoro autorytet który PC nie miał i nie ma twierdzi inaczej....... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2701263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.09.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 sSiwy12 Szwedzi po prostu głębiej nie mogą Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108911-pompa-ciep%C5%82a-mam-i-quotma%C5%82oquot-polecam/page/2/#findComment-2701307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts