Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dopowiem, że jeśli już, to grzałki montują praktycznie wszystkie firmy - zwłaszcza w przypadku funkcji grzania CWU - z równych powodów - w tym z konieczności "ustawowej" związanej z legionellą.

Ale w zdecydowanej większości przypadków dotyczy to "kombajnów" z zasobnikami.

Są firmy, które nigdy nie "dają" grzałek np. "Clima", a ich PC to pompy z bezpośrednim parowaniem.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Popatrz, popatrz, a ci „durnowaci” Szwedzi, u siebie, od kilkunastu lat (a sporo od kilkudziesięciu ) zakopują takie kolektory na głębokości od 0,6 do 1m i to o zgrozo prawie przy biegunie, no ale faktycznie tam panuje upał, a warunki gruntowe – zdecydowanie inne?

Hmm oni tak kopią bo muszą, z tego co gdzieś doczytałem to poniżej metra mają litą skałę, cięzko się w tym kopie, pozatym nie porównywałbym nas do szwecji, bo oni do instalacji pomp dostają dopłaty.

Upss barbossa mnie już uprzedził ... skąd wy w ciemno bierzecie te dane o wydajności DZ ?? Prorok? W większości okolic tą wartość co podałeś podziel na 2 :)

Następny fachowiec od bakterii, gdzie ty ssiwy to wyczytujesz ? Kończę tutaj już tą dyskusję to o legionelli i grzałkach w pc to się nadaje do złotych myśli (a może siła marketingu ogłupia) :)

PS.

Zawsze uważałem, że montaż grzałek wiąże się z niedowymiarowaniem pompy ciepła, ale pod wpływem sugestii ssiwego zmieniam zdanie, to chyba rzeczywiści z powodu legionelli te 6 KW dają ;)

Poniekąd to prawda, ale na stronach producentów można znaleźć "polecane" głębokości w zależności od regionu - co nie jest bezpośrednio związane z "głębokością" skał, bo PC "glikolowe" zalecają na "większych" głębokościach.

Popatrz, popatrz, a ci „durnowaci” Szwedzi, u siebie, od kilkunastu lat (a sporo od kilkudziesięciu ) zakopują takie kolektory na głębokości od 0,6 do 1m i to o zgrozo prawie przy biegunie, no ale faktycznie tam panuje upał, a warunki gruntowe – zdecydowanie inne?

Inne. Jak grunt jest suchy to nie ma możliwości zamarzania kolektora. Jak grunt wilgotny to już jest to poważny powód do zrezygnowania z płytkiego kolektora.

... skąd wy w ciemno bierzecie te dane o wydajności DZ ?? Prorok? W większości okolic tą wartość co podałeś podziel na 2 :);)

Gdybyś uważnie czytał, to pewnie zauważył byś co napisałem:

Jak sądzisz ile energii potrzeba aby zamrozić 1m3 ziemi – nawet suchego i sypkiego piasku?

Weź również pod uwagę, że moc 1mb kolektora to około 50W, a cały „proces” przebiega w poziomie, a na dodatek PC raczej nie pracuje 24 godzin na dobę.

Z wyliczeń szanowny kolego, z wyliczeń. Jeśli PC ma moc 6kW. a kolektory długość 120mb, to ile to wynosi dla opisywanego przykładu?

Nastepnie znów nie doczytałeś pisząc:

Następny fachowiec od bakterii, gdzie ty ssiwy to wyczytujesz ? Kończę tutaj już tą dyskusję to o legionelli i grzałkach w pc to się nadaje do złotych myśli (a może siła marketingu ogłupia) :)

bo ja pisałem dokłądnie tak:

zwłaszcza w przypadku funkcji grzania CWU - z równych powodów - w tym z konieczności "ustawowej" związanej z legionellą.

Wiekszość rozwiazań "kombajnów" z PC grzeje CWU w "pojemności" nie przepływowo, a w zwiazku z tym musi być grzałka, bo wymagaja tego przepisy (Rozp. par. 120.2)

Jak grunt jest suchy to nie ma możliwości zamarzania kolektora. Jak grunt wilgotny to już jest to poważny powód do zrezygnowania z płytkiego kolektora.

A niby dlaczego?

Możemy rozpatrywac kolektor i grunt jak wymiennik ciepła - bo takim jest.

Wymiana ciepła jest tym intensywniejsza im wieksza różnica temperatur wystepuje miedzy tymi ośrodkami (grunt - kolektor), a w przypadku bezpośredniego parowania różnica jest wieksza.

PC z bezpośrednim parowaniem bedą pracowały do temperatury DZ około -7 stopnia celcjusza, a glikolowe o kilka stopni wyżej. To wyjaśnia dlaczego można kolektor PC z bezpośrednim parowaniem "zakopać" tak płytko i jest go "mniej". Ale prawdą jest, że tak intensywne działanie kolektora "bezposredniego" powoduje szybsze "wychładzanie" gruntu, wymagajace "szybszej" regeneracji prze energię solarną - ale nie jest to proces aż tak drastyczny jak przedstawiany wyżej.

Hmm oni tak kopią bo muszą, z tego co gdzieś doczytałem to poniżej metra mają litą skałę, cięzko się w tym kopie, pozatym nie porównywałbym nas do szwecji, bo oni do instalacji pomp dostają dopłaty.

WaldiM, Ty poważnie z tym że jak się dostaje dopłaty do PC to DZ na mniej niż metrze nie ma prawa zamarznąć?

WaldiM, Ty poważnie z tym że jak się dostaje dopłaty do PC to DZ na mniej niż metrze nie ma prawa zamarznąć?

Teraz powaliłeś mnie swoim intelektem, rozumiem że z tej całej dyskusji tylko te wnioski wyciągnąłeś. Gratuluję przenikliwości. Powiedz mi tylko czy może zadzwoniłeś do producenta i zapytałeś się po co do pompy o mocy 6 KW, wkłada grzałki o tej samej mocy co moc grzewcza urządzenia, może on też nie jest pewien dzieła które popełnił.

WaldiM napisał:

Powiedz mi tylko czy może zadzwoniłeś do producenta i zapytałeś się po co do pompy o mocy 6 KW, wkłada grzałki o tej samej mocy co moc grzewcza urządzenia, może on też nie jest pewien dzieła które popełnił

Kurcze zadzwonię - wiedzy nigdy za wiele - tylko podaj takiego producenta, który fabrycznie montuje w PC o mocy 6kW grzałkę o takiej samej mocy, no może pomijając PC "powietrzne". :lol:

Przeca samo zadałeś pytanie i sobie odpowiedziałeś, czego oczekujesz odemnie? Pisałem już wcześniej, że PC z bezpośrednim skraplaniem to takie lepsiejsze wersje PC powietrznych, różnią się tylko niedowymiarowanym DZ jako dodatkowy bonus i oczywiście grzałkami do zabijania legionelli ;)
Teraz powaliłeś mnie swoim intelektem, rozumiem że z tej całej dyskusji tylko te wnioski wyciągnąłeś.

Niestety nie tylko te :( Nie śmiem Szanownego interlokutora krytykować ale jeśli chodzi o pompy ciepła to besserwisser z Ciebie wychodzi :cry:

Przeca samo zadałeś pytanie i sobie odpowiedziałeś, czego oczekujesz odemnie? Pisałem już wcześniej, że PC z bezpośrednim skraplaniem to takie lepsiejsze wersje PC powietrznych, różnią się tylko niedowymiarowanym DZ jako dodatkowy bonus i oczywiście grzałkami do zabijania legionelli ;)

:o :o :o :lol: :lol: :lol:

Ale ja mimo to ponawiam pytanie o to, jakie (które) PC mają zamontowaną grzałkę równoważną jej mocy.

Tak sie zastanawiam, może nie wiesz czym różni sie DZ powietrze/powietrze, a kolektor bezpośredniego parowania (odparowania) zakopany na głebokości około 0,8m? Najważniejsza różnica i zasadnicza, to taka, że powietrze może mieć temperaturę od -40 do blisko + 40 (w naszym klimacie oczywiście), a na głebokosci 0,8m temperatura (też w skrajnych przypadkach) może wynieść od -3 (ale w praktyce nie zaobserwowano tak niskich temperatur na takiej głębokości - najniższa zmierzona oscyluje wokół -1) do około +15 stopni (oczywiście celcjusza).

ja z trasy i nie w temacie

ale grzałki fabrycznie montowane są prawie wszędzie , np. w IVTma dwa stopnie mocy 6 i 9 kW ( chociaż wydaje mi się że 3 ...czyli 3/6 /9 muszę sprawdzić ...jest to jedna grzałka o możliwości grzania w różnych mocach ..ustawia się w menu serwisowym ) czyli IVT 9 kW ma grzałkę o mocy max 9 KW czyli równoważną jej mocy

Zakończyłem dyskusję w tym temacie, nie mam parcia na rację .. niestety.

PS.

Siwy im więcej argumentujesz tym bardziej niedorzecznie, proszę o chwilę refleksji.

I strefa - głębokość przemarzania - 0,8 m, głębokość układania instalacji wodno - kanalizacyjnej -1,1 m.

II strefa - głębokość przemarzania - 1 m, głębokość układania instalacji wodno - kanalizacyjnej 1,35 m.

III strefa - głębokość przemarzania - 1,2 m, głębokość układania instalacji wodno - kanalizacyjnej 1,6 m.

IV strefa - głębokość przemarzania - 1,4 m, głębokość układania instalacji wodno - kanalizacyjnej 1,85 m.

Ale głębokość przemarzania nie zależy jedynie od strefy klimatycznej. Grunt będzie przemarzał głębiej w miejscach, gdzie nie jest pokryty roślinnością, a także tam, gdzie często wieją silne wiatry.

Działanie kolektora powoduje przyspieszone przemarzanie gruntu, niestety jest tylko jedno ale, proces odwrotny jest długotrwały i kilkudniowa odwilż nie poprawi warunków gruntowych. Jeszcze raz pytam skąd ty bierzesz te dane? .. albo już nie będę pytał mnie ogrom twojej wiedzy i argumentacji powalił.

Mieszkam i mam działkę na podlasiu u mnie już w połowie grudnia temperatura ziemi na głębokości 0,8 metra to -4 stopnie.

PC bezpośredniego parowania kolegi co ją ma rok ma moc 6 KW i grzałkę 6 KW (a przynajmniej takie ma w ofercie) nie ośmieszaj się proszę ;)

PC bezpośredniego parowania kolegi co ją ma rok ma moc 6 KW i grzałkę 6 KW (a przynajmniej takie ma w ofercie)

Spróbuję jeszcze raz - Zirius M2-10 ma moc 10 KW. Po drugie ja to kupiłem i eksploatuję a nie że mam w ofercie (ja tego nie sprzedaję)

Nie śmiem Szanownego interlokutora krytykować ale jeśli chodzi o pompy ciepła to besserwisser z Ciebie wychodzi :cry:

Trafnie, ale nie do końca precyzyjnie. Uzupełnię o termikę gruntu. :lol:

WaldiM; Szanowny Kolego, Internet jest kopalnią wiedzy, ale Ty prowadzisz tylko eksploatację odkrywkową i zadawalasz się złotem głupców, a tymczasem prawdziwe skarby są głębiej. Czytaj wszystko, a nie tylko to co "potwierdza" Twoje teorie.

Ps. Wspomniane pompy ciepła nie mają grzałek. Grzałka zainstalowana jest w zbiorniku (zasobniku). Producent oferuje samą pompę i (lub) pompę ciepła z wspomnianym zasobnikiem – taki „patent”, przy czym pompy mają 5, 7 i 10kW (a jest również na zamówienie 3 kW), a zasobnik może być dalej ten sam.

Wybacz tą "podpuchę".