Petanque 21.09.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Uruchomiono mi kominek w domu świeżym, jeszcze nieocieplonym, praktycznie bez drzwi (w otworze rozeschnięty blat po wieńcach z 20 cm przerwą do podłogi). Rozpalenie nie daje w takich warunkach praktycznie żadnych zmian we wnętrzu - a trzeba ocenić wykonanie i sprawność systemu, rozliczyć się z wykonawcą, wykończyć obudowę. Kominek Jotul I 18 spala 4 kłody 40cm fi 12-15cm w 4 godziny (brzoza, jesion).Ze strachu, bo kominek nowy i brak doświadczenia z dużym ogniem, wkładam je w tym czasie "w systemie" 3+1.Temperatura na wejściu pod kocioł 12 stopni.Na trzech kłodach osiągam maksymalnie i na krótko 70 Stopni na turbinie DGP.Przez cały czas temperatura utrzymuje się na poziomie 50-60 dogasając po 4h - 40. Moje DGP to odcinki: 2m - kominek-turbina fi 150; 6m fi 150 turbina-rozgałezienie; 4 punkty po 4-5m fi 125 rozgałęzienie-anemostat (4 pokoje po 12,17,17,30 m2).Termometry powieszone 40 cm pod anemostatami wskazywały temperaturę zbliżoną do połowy temperatury na turbinie tj przy 40 -> 20, przy 50-60 max 22-25. Tylko w jednym pomieszczeniu ciepełko osiągnęło 30 stopni chyba ze względu na spraniejszy przepływ powietrza (na wprost).Podmuch na anemostatach wyczuwalny ale ledwo. Po przydługim wstępie moje pytanie: A. Czy takie osiągi pozwalają mi mieć nadzieję, że ten system sprawdzi się jako system: 1. ogrzewania - po oczywiście dociepleniu i zamknięciu domu 2. dogrzewania (niestety, tylko - bez względu na grubość styropianu i drzwi) B. Czy temperatura przed turbiną nie jest za niska ? Mam wątpliwości odnośnie budowy dystrybutora ? Do ilu wzrośnie w systemie 4+0? A może zmniejszyć rozmiar dystrybutora - w tej chwili za piecem do ściany dystrybutora jest przerwa min. 20cm i wlot na całej szerokości (boki przepisowe 5 cm). Czy turbina nie tłoczy wystarczająco podgrzanego powietrza ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108912-kominek-czy-wszystko-ok/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 21.09.2008 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 To ja opiszę jak jest u mnie może nie tak dokładnie z pomiarami.Wkład Dovre 2900 GD o mocy: nominalnej 11kW, maksymalnej 16kW.Dystrybutor nad wkładem dorabiany z blachy z wyjściami: 2x fi125 do kratek w obudowie kominka i 1 x 150 do turbiny. Powietrze doprowadzone pod wkład z piwnicy czyli turbina pewnie zasysa i z piwnicy (temp ok. 15*-16*) i z salonu.Odległość od kominka do turbiny rura fi 150 ok. 5-6 m. Turbina z bypassem poprzedzona filtrem stalowym. Prawie bezpośrednio (ok. 0,5 m - wpięcie bypassu) za turbiną rozdzielacz 4 x fi 125. Odległości za rozdzielaczem to: 2m, 3m, 8m i ok. 9m. Kominek teraz dogasający, jest jeszcze płomień ale nie duży. Palę drewnem pozostałym po krokwiach (nie wiem jakim - chyba sosna, może świerk), jest suche bo mam je ponad rok oraz pozostałościami po budowie łaty, kontrłaty, deski, palety itp. Turbina chodzi na połowę możliwości (regulator obrotów).Temp. teraz zmierzona na wylocie kratek w obudowie kominka to 67*-68*. Temperatura nawiewanego powietrza w anemostacie w pokoju oddalonym o około 8m od rozdzielacza to 46*. Parę dni wcześniej na tym samym anemostacie tak po około 2h palenia zmierzyłem 62*. Sam robiłem rozprowadzenie i starałem się dobrze ocieplić każdy szczegół instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/108912-kominek-czy-wszystko-ok/#findComment-2697689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts