Maxximilian 21.09.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Mam piec eltermu 21asd (elektryczny 21kw), który ma osobny zasobnik 100l.Wydaje mi się, że dość często włącza się, żeby podtrzymać temperaturę w zasobniku. Wydaje mi się, że dobrze by było obnizać temp. zasobnika na noc.Np.5.30 - 50 st8.00 - 35 st19.00 - 50st.24.00 - 35 st Czy jest jakiś sterownik jak np. auraton 2005 tX plus, który umożliwiałby takie sterowanie.Nie potrafię znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxximilian 25.09.2008 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witam jeszcze raz.Czy naprawdę nie ma programowalnego sterownika z sondą o zakresie temperatur innym niż zakres temperatur pokojowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 25.09.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witam jeszcze raz. Czy naprawdę nie ma programowalnego sterownika z sondą o zakresie temperatur innym niż zakres temperatur pokojowych? http://www.fif.com.pl/index.php?cPath=56&osCsid=e8f0f90fd981da4028e6d52d136cb120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelurb 25.09.2008 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 tylko zastanów się, czy czasami to włączanie nie służy tylko podtrzymaniu temperatury , wydaje mi sie że utrzymywanie temperatury na stałym poziomie, jest mniej energochłonne niż podgrzewanie jej instensywnie żeby skoczyć z 30 na 50 stopni , ale sterownik typu auraton powinien sie sprawdzić przy sterowaniu , kwestia podłączenia , ale to już elektryczna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 25.09.2008 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Mam piec eltermu 21asd (elektryczny 21kw), który ma osobny zasobnik 100l. Wydaje mi się, że dość często włącza się, żeby podtrzymać temperaturę w zasobniku. Wydaje mi się, że dobrze by było obnizać temp. zasobnika na noc. Np. 5.30 - 50 st 8.00 - 35 st 19.00 - 50st. 24.00 - 35 st Czy jest jakiś sterownik jak np. auraton 2005 tX plus, który umożliwiałby takie sterowanie. Nie potrafię znaleźć. Ale w nocy nie używsz ciepłej wody (chyba) więc nie ma możliwości, żeby temperatura spadła tak nisko. Oczywiście zakładam, ze zbiornik ma izolację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bubanet 25.09.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 jest bardzo ładna seria regulatorów ciepłowniczych siemens RVD do tego dokładasz czujnik zanurzeniowy i za 1000-2000zł (w zaleznosci od dostawcy i tego co jeszcze chcesz podłączyc i od kogo to kupisz) duzych oszczednosci z tego nie bedzie a jak chcesz uzaleznic temperature w Twoim zasobniku od temperatury zewnętrznej lub jakiejs innenej to za jedyne 2500zł masz sterownik swobodnie programowalny firmy TAC model XENTA 281 lub 282 wstawiasz algorytm jaki sobie tylko wymyslisz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 25.09.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Witam jeszcze raz. Czy naprawdę nie ma programowalnego sterownika z sondą o zakresie temperatur innym niż zakres temperatur pokojowych? Jeszcze tutaj: http://www.zamel.pl/index.php?link=94&grupa=65&id_prod=678 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bubanet 26.09.2008 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 najlepsze sa najprostsze rozwiązania: zamontuj dwa termostatyjeden na 35 st drugi na 50 i do tego czasówke która bedzie przełączac zasilanie pomiedzy nimi o okreslonej porze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek_wlkp 26.09.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 A czy nie lepeij zrobić to prościej, zamiast kombinować z dwoma termostatami poprostu zamontować zegar z możliwością ustawiania progów czasowych, np. od 23:00 do 06:00 piec wyłączony, w dzień gdy np. wszyscy są w pracy podobnie, piec nagrzeje zasobnik w ustawionym zakresie czasowym do temp. nastawionej na jego termostacie (mniemam, że ma swój wewn. termostat). Nie ma sensu stosować niskiego progu temp. bo raczej w zaizolowanym zasobniku gdy nie ma poboru wody temp nie spadnie do np. 30 st. Oczywiście włączenie grzania musi odbywać się z odp wyprzedzeniem. np. takie coś .... http://www.zamel.pl/index.php?link=94&grupa=54&id_prod=665 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bubanet 26.09.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 spadek temperatury z powodu strat przez izolacje mozna pominąć (dobry zasobnik traci 0,4-0,6 stopnia na godzine)ale przy poborze wody ciepła jest uzupełniana zimna a to juz jest różnicaczy rozwiązanie z dwoma termostatami jest dobre... lepiej spełnia założenia zadającego pytanie niż jeden który już madochodzi tylko czsówka i drugi termostat a to jest tansze i mniej zawodne niz regulator za min 300 zł jak juz pisałem im prostsze urządzenie tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 26.09.2008 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Witam jeszcze raz. Czy naprawdę nie ma programowalnego sterownika z sondą o zakresie temperatur innym niż zakres temperatur pokojowych? Jest coś takiego jak ibtron 308 (lub coś koło tego) firmy insbud(insbud.net w google). To sterownik temp programowalny ale występuje też w wersji na wyższe temperatury (60 'C)-popatrz w opisie. Na allegro wystawia to coś niejaka/i grzebinoga cena ok.130 pln. Ale bezwładność 100 litrów robi swoje i nie wiem czy to da się posterować. Mój zwykły 100l boiler potrafi ciepłą wodę utrzymać 2 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maxximilian 28.09.2008 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Rozwiązałem to tak - dodatkowy regulator temperatury ST-4T z czujnikiem przylgowym - umieszczę go obok czujnika termostatu bojlera wewnątrz takiej kapilary połozonej centralnie wewnątrz bojlera. Do tego zegar grasslin 571 - jest przełącznikiem pomiędzy dwoma obwodami (włączony/wyłączony). jeden obwód to będzie jeden termostat drugi to będzie drugi termostat. I po sprawie. Koszt około 140 zł. Nagrzewnica ma 18kW więc nagrzewa się dość szybko. Problemem jest, że mamy deszczowinice z przepływm 9l/min i czasem żona wyczerpie ciepłą wodę więc wyjściowo temperatura w zbiorniku msi być 70st., zeby było co mieszać. Z utratą temperatury to nie wiem jak jest bo nie eksperymentowałem jeszcze - wydaje mi się, że temeraturę dość długo trzyma (jak zamontuję ten drugi termostat z cyfrowym wyświetlaczem to będę wiedział szczegółowo). Ma miejsce też taki dosć ciekawy fakt - mam założony zawór redukujący ciśnienie na wejściu zimnej wody (3bary). Okresowo ciśnienie na zaworze rośnie do 4.5 bara (w nocy) jak się puści wodę to spada natychmiast do 3Barów. Znajomy instalator uważa, że wynika to z braku zaworu wstecznego na podejściu zimnej wody na bojlerze - inna sprawa, że na dotyk to śrubunek podejścia zimnej wody się nie grzeje, a śubunk cyrkulacji, która nie jest wyprowadzona i zawór jest zamknięty ewidentnie się grzeje. Chyba w piecu powinien być zawór. Coś nie do końca przekonują mnie argumenty o większym wydatku energetycznym w przypadku okresowego (zamiast ciągłego) wygrzewania wody w bojlerze . Myślę, że jak dwa razy dziennie "załaduje się" bojler o 5:00 i o 13:00 do powiedzmy 60st. i wieczorem w okresie 22:00-24::00 utrzyma się też tą temperaturę (praktycznie zawsze tak chodzimy spać) a w pozostałych godzinach będzie się dogrzewał tylko jak temperatura spadnie do 35 st (właściwie tylko sprzątanie i mycie rąk) to raz, że woda ciepła będzie grzana tylko na taryfie nocnej, a dwa że utrata energii spowodowana wysoką temp. wody w bojlerze (w zimie róznica bojler powietrze bedzie do nawet 50st.) będzie mniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts