Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasobnika cwu z różnymi temperaturami o różnych porach

Recommended Posts

Mam piec eltermu 21asd (elektryczny 21kw), który ma osobny zasobnik 100l.

Wydaje mi się, że dość często włącza się, żeby podtrzymać temperaturę w zasobniku. Wydaje mi się, że dobrze by było obnizać temp. zasobnika na noc.

Np.

5.30 - 50 st

8.00 - 35 st

19.00 - 50st.

24.00 - 35 st

Czy jest jakiś sterownik jak np. auraton 2005 tX plus, który umożliwiałby takie sterowanie.

Nie potrafię znaleźć.

tylko zastanów się, czy czasami to włączanie nie służy tylko podtrzymaniu temperatury , wydaje mi sie że utrzymywanie temperatury na stałym poziomie, jest mniej energochłonne niż podgrzewanie jej instensywnie żeby skoczyć z 30 na 50 stopni , ale sterownik typu auraton powinien sie sprawdzić przy sterowaniu , kwestia podłączenia , ale to już elektryczna sprawa

Mam piec eltermu 21asd (elektryczny 21kw), który ma osobny zasobnik 100l.

Wydaje mi się, że dość często włącza się, żeby podtrzymać temperaturę w zasobniku. Wydaje mi się, że dobrze by było obnizać temp. zasobnika na noc.

Np.

5.30 - 50 st

8.00 - 35 st

19.00 - 50st.

24.00 - 35 st

Czy jest jakiś sterownik jak np. auraton 2005 tX plus, który umożliwiałby takie sterowanie.

Nie potrafię znaleźć.

Ale w nocy nie używsz ciepłej wody (chyba) więc nie ma możliwości, żeby temperatura spadła tak nisko. Oczywiście zakładam, ze zbiornik ma izolację.

jest bardzo ładna seria regulatorów ciepłowniczych siemens RVD

do tego dokładasz czujnik zanurzeniowy i za 1000-2000zł (w zaleznosci od dostawcy i tego co jeszcze chcesz podłączyc i od kogo to kupisz)

duzych oszczednosci z tego nie bedzie

a jak chcesz uzaleznic temperature w Twoim zasobniku od temperatury zewnętrznej lub jakiejs innenej to za jedyne 2500zł masz sterownik swobodnie programowalny firmy TAC model XENTA 281 lub 282

wstawiasz algorytm jaki sobie tylko wymyslisz

pozdrawiam

A czy nie lepeij zrobić to prościej, zamiast kombinować z dwoma termostatami poprostu zamontować zegar z możliwością ustawiania progów czasowych, np. od 23:00 do 06:00 piec wyłączony, w dzień gdy np. wszyscy są w pracy podobnie, piec nagrzeje zasobnik w ustawionym zakresie czasowym do temp. nastawionej na jego termostacie (mniemam, że ma swój wewn. termostat). Nie ma sensu stosować niskiego progu temp. bo raczej w zaizolowanym zasobniku gdy nie ma poboru wody temp nie spadnie do np. 30 st. Oczywiście włączenie grzania musi odbywać się z odp wyprzedzeniem.

np. takie coś ....

http://www.zamel.pl/index.php?link=94&grupa=54&id_prod=665

spadek temperatury z powodu strat przez izolacje mozna pominąć (dobry zasobnik traci 0,4-0,6 stopnia na godzine)

ale przy poborze wody ciepła jest uzupełniana zimna a to juz jest różnica

czy rozwiązanie z dwoma termostatami jest dobre... lepiej spełnia założenia zadającego pytanie niż jeden który już ma

dochodzi tylko czsówka i drugi termostat a to jest tansze i mniej zawodne niz regulator za min 300 zł

jak juz pisałem im prostsze urządzenie tym lepiej

Witam jeszcze raz.

Czy naprawdę nie ma programowalnego sterownika z sondą o zakresie temperatur innym niż zakres temperatur pokojowych?

Jest coś takiego jak ibtron 308 (lub coś koło tego) firmy insbud(insbud.net w google). To sterownik temp programowalny ale występuje też w wersji na wyższe temperatury (60 'C)-popatrz w opisie. Na allegro wystawia to coś niejaka/i grzebinoga cena ok.130 pln. Ale bezwładność 100 litrów robi swoje i nie wiem czy to da się posterować. Mój zwykły 100l boiler potrafi ciepłą wodę utrzymać 2 dni.

Rozwiązałem to tak - dodatkowy regulator temperatury ST-4T z czujnikiem przylgowym - umieszczę go obok czujnika termostatu bojlera wewnątrz takiej kapilary połozonej centralnie wewnątrz bojlera. Do tego zegar grasslin 571 - jest przełącznikiem pomiędzy dwoma obwodami (włączony/wyłączony). jeden obwód to będzie jeden termostat drugi to będzie drugi termostat. I po sprawie. Koszt około 140 zł.

Nagrzewnica ma 18kW więc nagrzewa się dość szybko. Problemem jest, że mamy deszczowinice z przepływm 9l/min i czasem żona wyczerpie ciepłą wodę więc wyjściowo temperatura w zbiorniku msi być 70st., zeby było co mieszać. Z utratą temperatury to nie wiem jak jest bo nie eksperymentowałem jeszcze - wydaje mi się, że temeraturę dość długo trzyma (jak zamontuję ten drugi termostat z cyfrowym wyświetlaczem to będę wiedział szczegółowo).

Ma miejsce też taki dosć ciekawy fakt - mam założony zawór redukujący ciśnienie na wejściu zimnej wody (3bary). Okresowo ciśnienie na zaworze rośnie do 4.5 bara (w nocy) jak się puści wodę to spada natychmiast do 3Barów. Znajomy instalator uważa, że wynika to z braku zaworu wstecznego na podejściu zimnej wody na bojlerze - inna sprawa, że na dotyk to śrubunek podejścia zimnej wody się nie grzeje, a śubunk cyrkulacji, która nie jest wyprowadzona i zawór jest zamknięty ewidentnie się grzeje. Chyba w piecu powinien być zawór.

Coś nie do końca przekonują mnie argumenty o większym wydatku energetycznym w przypadku okresowego (zamiast ciągłego) wygrzewania wody w bojlerze . Myślę, że jak dwa razy dziennie "załaduje się" bojler o 5:00 i o 13:00 do powiedzmy 60st. i wieczorem w okresie 22:00-24::00 utrzyma się też tą temperaturę (praktycznie zawsze tak chodzimy spać) a w pozostałych godzinach będzie się dogrzewał tylko jak temperatura spadnie do 35 st (właściwie tylko sprzątanie i mycie rąk) to raz, że woda ciepła będzie grzana tylko na taryfie nocnej, a dwa że utrata energii spowodowana wysoką temp. wody w bojlerze (w zimie róznica bojler powietrze bedzie do nawet 50st.) będzie mniejsza.