Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie sprawdzone kołki do sufitu z GK???? Dzięki

mrtini

Recommended Posts

Witam,

Mam do powieszenia kilka lamp mocowanych w suficie z płyty GK.

Zawiesiłem dwa małe kinkieciki (tak około 400g) na plastikowych kołkach do GK (fi wiertła 10, fi wkrtu 3,5-4 długość wkrętu 60mm) - technox

Muszę przyznać że efekt jest mizerny.

Mocowanie nie jest stabilne, nie można trwale przykręcić elementu montażowego z kinkietu do sufitu.

Dlatego też proszę o rady jakie inne sprawdzone metody montażu w GK polecacie.

Wiem, że są też kołki (kotwy) stalowe, ale do nich trzeba mieć specjalne narzędzie - czy warto wybrać takie rozwiązanie?

Dzięki.

Tak do tych kołków molly potrzebne jest takie narzędzie: szczypce, kleszcze, nitownica (nie wiem jak to nazwać) przeznaczone do dych kołków pewnie z 50zł kosztuje.

Nie jest potrzebne. Na pewno ułatwi montaż, ale nie jest niezbędne. I ja również polecam właśnie molly do cięższych "wisiorów" na suficie ;)

najpewniejsze było by wycięcie małego regularnego otworu,podłożenie kawałka profila lub deseczki nad płytę i przykręcenie jej "od spodu do płyty".Ale wiąże się to z szpachlowaniem itd.Molly-można i bez zaciskarki-chodzi o to żeby dociągnąc górną jej cześć do płyty za pomocą śruby.Są też podobne kołki z tworzywa,wystarczy sam śrubokręt.Ale plastiki odradzam na sufit nire tylko ze względów ppoż.Slimaki,najlepiej metalowe-też można posłużyć się śrubokrętem-ale trzeba uważać żeby nie"przekręcić" za mocno.Cięższe lampy mocuje się bezpośrednio do stropu rodzimego za pomocą metalwych kołków odpowiednich do rodzaju stropu.