mrtini 21.09.2008 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Witam,Mam do powieszenia kilka lamp mocowanych w suficie z płyty GK.Zawiesiłem dwa małe kinkieciki (tak około 400g) na plastikowych kołkach do GK (fi wiertła 10, fi wkrtu 3,5-4 długość wkrętu 60mm) - technoxMuszę przyznać że efekt jest mizerny.Mocowanie nie jest stabilne, nie można trwale przykręcić elementu montażowego z kinkietu do sufitu. Dlatego też proszę o rady jakie inne sprawdzone metody montażu w GK polecacie. Wiem, że są też kołki (kotwy) stalowe, ale do nich trzeba mieć specjalne narzędzie - czy warto wybrać takie rozwiązanie? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 21.09.2008 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2008 Glupio mi to pisac , bo trzeba bylo pomyslec wczesniej , ale lampy , zwlaszcze ciezkie , planuje sie na etapie stelaza . Daje sie wzmocnienie pomiedzy profilami , np. deska i mocuje sie do niej lampe . Zreszta , jak byly rozprowadzane kable , to wiadomo bylo , gdzie dac wzmocnienie na lampe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtini 22.09.2008 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Ja w suficie nie palnowałem wieszać żyrandoli ze szkła i stali (ok 10kg) tylko zwykłe lekkie plafony, lampy itp. Dlatego tez nie widziełem potrzeby wzmocnienia stelaza.....Widać że to był błąd. Czy ktoś wieszał w GK bez specjalnych wzmocnień?Na jakie kołki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adiz1 22.09.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Największe obciążenia w płytach K-G wytrzymują metalowe kołki typu "molly". Kupisz w markecie budowlanym. Są o różnej średnicy i na różną grubość ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mrtini 22.09.2008 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Największe obciążenia w płytach K-G wytrzymują metalowe kołki typu "molly". Kupisz w markecie budowlanym. Są o różnej średnicy i na różną grubość ścian. Czy te "molly" potrzebują czegoś więcej niż śrubokręt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 22.09.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Jezeli te "molly to te kolki do g-k o ktroych mysle ,to tak.Wiertarka i wiertlo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 22.09.2008 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 molly potrzebuja chyba specjalnego pistoletu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 22.09.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 To juz predzej kleszcze. http://sklep-elektronarzedzia.pl/index.php/cat/c298_Ko-ki-Molly.html a kolek http://sklep-elektronarzedzia.pl/product_info.php/info/p1267_Ko-ek-molly-MOL4x45.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boszax 22.09.2008 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Tak do tych kołków molly potrzebne jest takie narzędzie: szczypce, kleszcze, nitownica (nie wiem jak to nazwać) przeznaczone do dych kołków pewnie z 50zł kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vadiol 22.09.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Czy ktoś wieszał w GK bez specjalnych wzmocnień? Na jakie kołki? http://www.koelner.pl/c?lang=pl&mod=products&c=list&p1=16 Kupisz je w kazdym markecie .Spokojnie wystarcza . Latwe w uzyciu . Pomylilem sie w moim poprzednim poscie , bo myslalem , ze te lampy sa ciezsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 23.09.2008 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Tak do tych kołków molly potrzebne jest takie narzędzie: szczypce, kleszcze, nitownica (nie wiem jak to nazwać) przeznaczone do dych kołków pewnie z 50zł kosztuje. Nie jest potrzebne. Na pewno ułatwi montaż, ale nie jest niezbędne. I ja również polecam właśnie molly do cięższych "wisiorów" na suficie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 23.09.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Żadne "technox'y". Fischer - metalowy do pustych przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mart 3210 23.09.2008 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 najpewniejsze było by wycięcie małego regularnego otworu,podłożenie kawałka profila lub deseczki nad płytę i przykręcenie jej "od spodu do płyty".Ale wiąże się to z szpachlowaniem itd.Molly-można i bez zaciskarki-chodzi o to żeby dociągnąc górną jej cześć do płyty za pomocą śruby.Są też podobne kołki z tworzywa,wystarczy sam śrubokręt.Ale plastiki odradzam na sufit nire tylko ze względów ppoż.Slimaki,najlepiej metalowe-też można posłużyć się śrubokrętem-ale trzeba uważać żeby nie"przekręcić" za mocno.Cięższe lampy mocuje się bezpośrednio do stropu rodzimego za pomocą metalwych kołków odpowiednich do rodzaju stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts