pierwek 22.09.2008 05:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 witam mam taki pomysł (nie wiem czy dobry) żeby zrobić sobie parapety z deski parapetowej klejonej (sosnowej) 27mm i 35mm (do salonu te grubsze) i pomalować ją na kolor złoty dąb są w castoramie taki deski trzeba ładnie zaokrąglić przednią krawędź oraz boki - myślę że z tym nie będzie problemu ale zastanawiam się czym to pomalować żeby uzyskać widoczną strukturę drewna (farba nie może zbytnio kryć) i powierzchnię taką jak polakierowana może trzeba najpierw pomalować a później polakierować? moglibyście mi doradzić jakiej farby użyć? i czy to wogóle będzie wyglądać ok? okna mam pcv w okleinie złoty dąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 22.09.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Z sosny nie zrobisz dębu. Będzie po pomalowaniu,zabejcowaniu wyglądać dalej jak sosna, tyle że w innym kolorze. Od biedy mógłbyś coś sensownego uzyskać z buka. Wejdź w Castoramie na dział z blatami kuchennymi i obejrzyj blaty klejone z litego drewna - wybierzesz coś gotowego, potną Ci na miarę i tylko polakierujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 22.09.2008 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 ale te blaty są klejone z takich prostokątnych kawałeczków... nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało... ale dzięki za propozycję - pomyślę nad tym co do tego że sosna pozostanie sosną to wiem - podobają mi się też blaty z pvc w okleinie złoty dąb i idealnie też by pasowały... ale mają bardzo brzydkie wykończenia boków (te nakładki plastikowe) - niby te boki wystają tylko kilka cm ale szukam czegoś innego co by udawało drewno lub nim było - w rozsądnej cenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mariuszczs 22.09.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Są też blaty klejone z listew długich ( litego drewna ) i podzielone na z sękami i bez sęków ( przynajmniej w castoramie w Częstochowie ). Kolorek da się uzyskać super - są różne możliwości barwienia.Ja sam skleiłem jeden parapet z kantówek świerkowych - nic trudnego.Poszukaj bo są sklepy gdzie klejonki są tańsze niż w castoramie, kupująć długi sklejony blat można go przeciąć np na dwa parapety i wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 23.09.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 (edytowane) Mnie się akurat takie klepkowe drewno podoba, tutaj w innym zastosowaniu: Edytowane 22 Marca 2018 przez Redakcja usunięcie nieaktywnych zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 23.09.2008 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 do kuchni jak najbardziej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 24.09.2008 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 z sosny trochę za miękkie- ale może być. Tak jak koledzy mówią- poszukaj drewna klejonego nie z kawałków, a z pasków.Albo poszukaj jakiegoś stolarza- mi za 5 parapetów w tym dwa bardzo szerokie( z jawora) 35 cm policzył coś koło 470 zł ( 2 lata temu). Malowanie- taki efekt jak piszesz uzyskasz poprzez malowanie lakierobejcą- duży wybór w sklepach np Castorama. Ja mam firmy 3V3, ale są inne- lepsze, gorsze.. i efekt złotego dębu uzyskałem malując kolorem "sosna skandynawska" było najbardziej zbliżone do założonego koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 25.09.2008 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 dziękuję za podpowiedź w sprawie lakierobejcy - za deskę klejoną na 1 parapet 150cm/25cm/2,7cm w castoramie zapłacę 56zł do tego wyrzynarka i szlifierka i powinienem uzyskać to o co mi chodzi - na początek zrobię 1 szt na próbę deska 3,5cm kosztuje niestety 2x więcej nie wiem ile kosztują typowe blaty ale sprawdzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 26.09.2008 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 I tak warto kupić tą grubszą te cieńsze mogą sie tzw. korytować- ja mam zdaje się 4 cm na górze i 5 cm w oknach na dole. Parapety powinny być jeszcze ponacinane z dołu,( aby nie korytowały) oraz musi być zrobiony kapinosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magicc 26.09.2008 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 I tak warto kupić tą grubszą te cieńsze mogą sie tzw. korytować-. oprócz tego powinny być jeszcze ponacinane z dołu,( też dlatego, aby nie korytowaly) oraz musi być zrobiony kapinosek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adwalk 07.10.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2008 Z osobistych ubieglorocznych doświadczeń w przerabianiu koloru więźby i podbitki sosnowej tak by pasowała do okien złoty dąb pomalowanie drewnochronem 1 X tik + 1 x dąb daje kolor prawie złotego dębu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.10.2008 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 I tak warto kupić tą grubszą te cieńsze mogą sie tzw. korytować- ja mam zdaje się 4 cm na górze i 5 cm w oknach na dole. Parapety powinny być jeszcze ponacinane z dołu,( aby nie korytowały) oraz musi być zrobiony kapinosek. co to jest korytowanie parapetu? montowałem kiedyś parapet sosnowy i rzeczywiście miał takie nacięcia od spodu - myślałem że to dla lepszej jego przyczepności... co do kapinoska to bez jaj - w parapecie wewnętrznym kapinosek? - w jakim niby celu? co tam niby będzie kapać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.10.2008 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2008 Z osobistych ubieglorocznych doświadczeń w przerabianiu koloru więźby i podbitki sosnowej tak by pasowała do okien złoty dąb pomalowanie drewnochronem 1 X tik + 1 x dąb daje kolor prawie złotego dębu. ja malowałem wstępnie elementy drewniane więźby (te co są na zewnątrz) samym tikiem i już to daje to niezły efekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.01.2009 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 Z sosny nie zrobisz dębu. Będzie po pomalowaniu,zabejcowaniu wyglądać dalej jak sosna, tyle że w innym kolorze. Od biedy mógłbyś coś sensownego uzyskać z buka. Wejdź w Castoramie na dział z blatami kuchennymi i obejrzyj blaty klejone z litego drewna - wybierzesz coś gotowego, potną Ci na miarę i tylko polakierujesz. Poszedłem za Twoją radą i kupiłem 2 klejone dębowe blaty kuchenne w LM. Z 1 blatu wychodzą 4 parapety (o długości 152cm - takie potrzebowałem). Pobawiłem się przy nich frezarką,opalarką i pędzlem i jestem zadowolony z efektów. Fotki wkleję niebawem. Koszt parapetu to około 115zł wliczając koszt bejcy i lakieru. Zastanawiam się tylko czy frezować od spodu takie nacięcia które robi się w parapetach (żeby nie łódkowały). Ale zdaje mi się że dębowy klejony blat nie ma szans żeby się wypaczyć? Te nacięcia od spodu to konieczność? Oglądałem oryginalny dębowy parapet i nie miał czegoś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.01.2009 21:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2009 http://79.188.255.66/lote2/parapety.jpg ten w środku specjalnie został mocniej przypalony ale mojej lepszej połowie spodobała się bardziej wersja soft więc reszta jest taka jak te dwa po brzegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majste 28.09.2010 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Witajcie,po przeczytaniu postu postanowiłem, że też zamontuje i sam pomaluje sobie parapety sosnowe. Szukałem w różnych dużych marketach budowlanych blatów sosnowych 30 mm lub grubszych. Kupiłem bejce ciemny orzech. Tylko jakoś nie chciałem sam ich wykańczać bo wiązało się z użyciem papierów ściernych frezarki ręcznej itp. W końcu znalazłem na allegro typka, który sprzedaje parapety wykończone do malowania- drewluk czy jakoś tak. Zamówiłem u nich i powiem wam, że parapety są wypasione, pomalowałem je i wygladaja ślicznie (tak powiedziała żona). Przy porównaniu np. do Bartyckiej zaoszczędziłem z 40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vodun 09.03.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2012 Witam, Odświerze temat, posiadam mnóstwo desek sosnowych o grubości 4cm szerokość od 30 w góre. Chciałem zrobić sobie parapety oraz trepy na schody. Proszę napiszcie mi jakich używaliście preparatów, żeby uzyskać złoty dąb? ROzumiem, że najpierw trzeba drewno np zabejcować a potem polakierować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts