Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zamiast salonu- kącik kominkowy-TV - ma ktoś tak?

Recommended Posts

Wymyśliłam sobie, że oddzielę trochę salon od części kuchenno-jadalnej (nie chcę stołu w salonie) oraz przeniosę drzwi tarasowe z salonu do częsci jadalnej (bliżej kuchni i żeby mi nikt ciągle nie kursował jak sobie chcę posiedzieć w spokoju i nie patrzęć na wnoszony do domu piach :evil: ).

Salon ponad 30m2 jaki był w pierwotnym planie ale ze stołem i komunikacją do drzwi tarasowych - zniknął :o wyszła część dzienna z kuchnią, jadalnią i kącikiem kominkowym z tv ok 18m2:

http://images35.fotosik.pl/13/a49f72aecd8b30d2.jpg

No mnie się podoba :roll: .

Ma ktoś podobnie? Sprawdza mu się takie rozwiązanie?

Moim zdaniem będzie bardziej funkcjonalnie :)

W "pokoju kominkowym" jest miejsce do siedzenia dla kilku osób, jest stosunkowo kameralnie i przestrzeń - choć w gruncie rzeczy niewielka - jest optymalnie wykorzystana. Balu z tańcami tam zapewne często urządzac nie będziesz więc sądzę, że wielkość jest w sam raz.

Poza tym kuchnia jest teraz optycznie oddzielona od "miejsca wypoczynku", zrobiła się de facto większa a dzięki drzwiom do ogrodu - fajniejsza. Zaplanuj tylko zamiast krzeseł wygodne krzesło-fotele - wiesz, w kuchni się jednak najfajniej siedzi, ważne więc by było wygodnie :)

Dzięki za opinie!

Jestem upartym mułem i pewnie i tak bym zrobiła jak wymyśliłam ale Wasze wypowiedzi rozwiały szczątki moich wątpliwości. :D

Zaplanuj tylko zamiast krzeseł wygodne krzesło-fotele - wiesz, w kuchni się jednak najfajniej siedzi, ważne więc by było wygodnie :)

Przy stole czy przy barku?

Cały pomysł podziału i "metrażożerny" barek :evil: wziął mi się właśnie z "w kuchni się jednak najfajniej siedzi" :D - z doświadczeń swoich wiem, ze jak już gość w dom , to czym prędzej leci do kuchni i trudno go z niej wywabić na salony.

Zresztą sama też tak mam. :oops:

ale to jest jedno wielkie pomieszczenie :o i do tego z głową pomyślane :wink:

Niby tak... ale podzielone na dwie strefy 18,5 i 11,5 m2 i nie jest w stanie spełnić takiej funkcji jaką mogłaby spełnić jedna strefa o powierzchni 30 m2. :)

no pewno że trzy strefy po 30m2 czyli razem 90m2 bedą miały swoje plusy: przestronność, reprezentacyjność,wygoda ale maja i wady koszt inwestycji i eksploatacji wiekszy od wariantu prezentowanego. W życiu nie ma coś za nic :wink:

Stolik zasłania wyjście na taras. Będziesz się wciskać zarówno do "pokoju kominkowego" jak i na taras.

pozdrawiam

Nie będę :-) na trasie korytarz - drzwi balkonowe jest ok 120-130cm przejścia.

Między ścianą z oknami a ścianką na środku jest 150cm, , miedzy ścianką a ściną kominkową 165cm.

Ta wersja jest już przeliczona i obmierzona przez architekta wnętrz. :-) Mam w obecnym mieszkaniu przejście 108cm z holu do kuchnio-jadalni i ... słoń by się zmieścił.

(Bo w mojej pierwotnej koncepcji faktycznie musiałabym się przeciskać :evil: , za to jaki mi duuużyyy salooon został. 8) )