ekeko 22.09.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam,mam pytanie czy kilamtyzator tylko chlodzi? Czy moze tez grzac? Prosilbym o doradzenie jakiegos modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.09.2008 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam, mam pytanie czy kilamtyzator tylko chlodzi? Czy moze tez grzac? Prosilbym o doradzenie jakiegos modelu. Są i takie i takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 kilka lat temu kupilem wraz z zmontazem LG do pawilonu o mocy ok3 kW - schladza, osusza, grzeje - jednym slowem pelna klima Dzieki temu zima nie musze sie dogrzewac farelkami a rachunki za energie spadly radykalnie W domu mam LG o mocy 6kW i dziala podobnie - zanim uruchomi tesciowa CO dogrzewamy sie szybko, skutecznie i za naprawde smieszne pieniadze w porownaniu z innymi sposobami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekeko 22.09.2008 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 O tym mysalem zeby sie teraz dogrzac w te chlodne dni. Rok temu myslalem o klimie, mialem to zrobi w lato ale teraz nie byl otak goraco. Sprawe odlozylem i zastanawiam sie czy teraz nie kupic. Zaraz poszukam czegos na stronie LG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2008 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 oba zainstalowalem przede wszystkim by latem schladzaly pomieszczenia ale doecnilem wyjatkowa ich skutecznosc i niskie koszta takze zimasadze ze spokojnie mozesz zainwetsowac w te cudenkoi to co zauwazylem u siebie - w pracy mam klime o mocy dobranej do kubatury - srednio jestem z tego zadowolony w poroznaniu z klima w domu gdzie jest ona przewymiarowana - dwukrotnie wieksza moc od wymaganej ale w zamian bardzo szybkie schladzanie jak i nagrzewanie pomieszczenniaNio i sprawa zasadnicza - nie oszczedzalem i nie bawilem sie w samodzielna instalacje splitow dostpenych w marketach - miedzy innymi po wielu rozmowach z zaprzyjaznionymi inastalatorami gdzie gro ich pracy to doeplnianie instalacji samodzielnie montowanych lub wrecz poprawki bledow montazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 22.09.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 W naszym klimacie może chyba tylko dogrzewać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 22.09.2008 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 W naszym klimacie może chyba tylko dogrzewać sa 2 opcje z tego co wiem: 1. na pompia ciepła - to zalezy od producenta i modelu, ale firmy wiodące w branży robią juz agregaty działąjące do -25oC (kakies tam podwójne spręzanie czynnika) 2. grzałka elektryczna w jednostce wewnętrznej - tu jest chyba dosc mały wybór pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.09.2008 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Właśnie zamontowałam. mam nadzieję "odpalić" w przyszłym tygodniu.Tak, grzeją, chłodzą, odwilżają powietrze, mają różne cudaczne tryby pracy (np.nocny) Kupiłam LG Art Cool Galery ) na ostatniej stronie w dzienniku ( link poniżej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekeko 22.09.2008 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Na stronie LG znalazlem takie cudo: http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do?actType=search&page=1&modelCategoryId=06021103&categoryId=06021103&parentId=060211&modelCodeDisplay=A09AW1&model=NOTHING co to takiego? Jak to dziala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sportek 22.09.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 całkiem fajny ten LG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.09.2008 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Na stronie LG znalazlem takie cudo: http://pl.lge.com/prodmodeldetail.do?actType=search&page=1&modelCategoryId=06021103&categoryId=06021103&parentId=060211&modelCodeDisplay=A09AW1&model=NOTHING co to takiego? Jak to dziala? to właśnie klima jaką kupiłam :)troszkę opisu : http://www.polskiinstalator.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=543&Itemid=181 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 22.09.2008 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 trochę się interesowałem klimą jak kupowaliśmy do pracy i z tego co się dowiedziałem to co już wiadomo: - klima jest pompą ciepła typu powietrze-powietrze - może mieć funkcje grzania (parownik staje się skraplaczem i odwrotnie) - niektóre pompy mają założoną grzałkę, która dogrzewa powietrze jak jest za zimne - sprawność pompy maleje wraz z zmniejszeniem temperatury, w praktyce opłaca się użytkować gdzieś do 0-5C. Chociaż przedstawiciel firmy Sinclair zachwalał, że jego do -18C (co miało się nijak do danych katalogowych). Trzeba sobie doliczyć do ceny klimy z 1,5tys za montaż, później okresowe sprawdzanie ciśnienia, konserwacja itp. (można też samemu kupić sobie odp. preparaty). Zestawy z castoramy to taki mix alu z miedzią i zestawem do montażu na "oko" - (mniej więcej działa do 2 lat) Jeśli ktoś chce mieć komfort klimatyzacji latem a przy okazji dogrzewać się w chłodniejsze dni to OK! (chociaż taniej węglem . Natomiast nieopłaca się kupować klimy tylko dla funkcji grzania - wtedy kiedy jest najbardziej potrzebna to działa słabo. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 22.09.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Nie no - klima do grzania jako głowne źródło ciepła to pomyłka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.09.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 no to jeszcze dalej z mych obserwacjizero - dziala bardzo sprawnie i cicho-10 - w dalszym ciagu sprawnie ale sprezarka ktora mam na dachu - jakies 5 m od okna zaczyna jzu dokuczac -15 - temperatura jakby nizsza a sprezarka pracuje juz glosno- 20 - nie wiem, nie wlaczalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekeko 23.09.2008 12:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Nie no - klima do grzania jako głowne źródło ciepła to pomyłka. Nefer to jest jasna sprawa, tylko w tej chwili sa niskie temperatury i nie chce mi sie rozpalac w piecu. Poza tym masz zalatwione dwie sprawy grzanie i CHLODZENIE za pomoca takiej klimki jak LG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 23.09.2008 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 kazdy klimatyzator jak "odwrócisz" to bedzie grzal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.09.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Nie no - klima do grzania jako głowne źródło ciepła to pomyłka. Nefer to jest jasna sprawa, tylko w tej chwili sa niskie temperatury i nie chce mi sie rozpalac w piecu. Poza tym masz zalatwione dwie sprawy grzanie i CHLODZENIE za pomoca takiej klimki jak LG. To ja o tym wiem, dlatego taką kupiłam. LG grzeje do -10 w otoczeniu. Więc na budowę jak znalazł - tylko te rachunki za prąd :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekeko 24.09.2008 08:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 W katalogu nawet napisali ze -25 nawet -30 daje rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts