Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oliwkowe gniazdko na poddaszu

Recommended Posts

Przyszłam cię przywitać. :lol:

Pierwsze co mi wpadło w oko to te bardzo ładnie obudowane belki i brak sufitu, co dodaje temu salonowi lekkości i przestrzeni. Ja u nas też chciałam nad salonem i kuchnią otworzyć przestrzeń do połaci dachowej, ale już nawet nie pamiętam co stanęło na przeszkodzie :oops:

Pomysł z tapetami w różne wzory miałaś dosyć oryginalny, ale efekt jest godny podziwu, dzięki temu że kolorystyka się zgadza wyszło super. 8)

Czekam na kolejne nowinki... :wink:

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nowy tydzień - nowe zdjęcia :p :p :p

odcinek pt."schody": szukaliśmy bardzo długo i w bardzu wielu źródłach. Było u nas kilku stolarzy, kilku przedstawicieli handlowych i na szczęście trafiliśmy dzięki sąsiadce na bardzo rzetelnego, miłego i profesjonalnego stolarza z okolic Jeżowa. Nasz problem polegał na umieszczeniu na małym skrawku jak najwygodniejszych schodów, a ograniczeniem były jeszcze drzwi do łazienki tzw. "babci" na ścianie biegu schodów.

Pan wszystko bardzo precyzyjnie wyliczył, pomierzył, odręcznie narysował piękny rzut i perspektywę. Zamówiliśmy, czekaliśmy niecierpliwie i przyjechał.....tydzień wcześniej !!! niż umowa przewidywała :D :D :D

Schody są dębowe, ażurowe z jednym zabiegiem (dwa stopnie) i rzeczywiście są bardzo wygodne (biorąc pod uwagę możliwości). Barierka nie ma żadnych trelinek tylko poziome wykończenie, zresztą zobaczcie sami....

Widok dla wchodzących do domu:

http://images25.fotosik.pl/279/8a3ee7f199d3590c.jpg

Dwa słupy między którymi są schody są słupami konstrukcyjnymi, pomalowanymi bejcą dębową.

W głębi widać wejście do babcinego pokoju i łazienki.

Widok od strony dolnego salonu. Specjalnie zrezygnowaliśmy z barierki na jedej stronie dolnegu biegu schodów, aby były bardziej otwarte wizualnie patrząc z salonu i praktyczne przy wnoszeniu mebli, większych zakupów itp. Patrząc z perspektywy czasu bardzo dobrze, że nie ma tej barierki.

http://images37.fotosik.pl/15/133824cfb19dacd1.jpg

A to widok z góry. Kolor ścian prawie ten sam co na dole. Ja nie chcialam tak mocnego żółtego więc jest o ton rozjaśniony bielą. Widać jak luksery oświetlają klatkę schodową (zdjęcie bez lampy robione w dzień).

http://images31.fotosik.pl/371/4bccf956a297b961.jpg

I na koniec dwa zdjęcia ogólne domu:

http://images46.fotosik.pl/15/e89a00b475a765d1.jpg

Pergola z winoroślą jest dopiero w fazie wstępnej tworzenia, a ten bałagan z boku domu będzie w przyszłym roku schowany w przybudówce połączonej z wiatą na samochód. Mam nadzieję, że będzie..... 8)

http://images48.fotosik.pl/15/026369dad07ac9cb.jpg

Bardzo ładne schody. Grają z wnetrzem 8) Czyli rozumiem, że na swoje poddasze wchodzicie przez mieszkanie babci?

Ja też myslałam o otwarciu przestrzeni nad salonem ale łączyło sie to z tym , że pozbylibysmy się strychu. Czyli znów wyszłoby na to , że nie mamy gdzie pochować wszelkich gratów.

bardzo ładne poddasze z fajnym rozwiązaniem sufitowym :D

dużo przestrzeni do wykorzystania w ładnej kolorystyce i mimo skosów, dość ustawnej :)

tapety bardzo "ubierają" to wnętrze no a kolorystyka to moja ulubiona włącznie z ciemną podłogą :)

możesz coś więcej powiedzieć o kąciku kuchennym, który planujesz?

PS.muszę powiedzieć, że drzwi wewnętrzne prezentują się wielce gustownie :wink:

:) :) :)

chyba jakaś telepatia Jasiu ściągnęła Cię do mnie. Witam serdecznie w moich jakże skromnych progach.

Własnie wróciłam ze składu budowlanego. Oglądałam tam drzwi wewnętrzne - PRAWDZIWE :D 8) Upatrzyłam sobie podobnie jak Ty FIORDY z Pol-skone. Oczywiście nie było mi dane zobaczyć ich w rzeczywistości. Nie wiem czy będę tak odważna ja właścicielka "Natalkowego pamiętnika", żeby kupić je bez oglądania w rzeczywistości. I stąd moja prośba do Ciebie - proszę powstawiaj w swoim dzienniku lub tutaj zdjęcia Twoich drzwi z bliska. Powierzchnia jest całkowicie gładka?????

A w ogóle to wielkie gratulacje - piękne inspiracje, piękne aranżacje w realu i jakby wszytsko wyjęte z mojej głowy. Ja w niektórych kwestiach poszłam na ustępstwa, ale i tak pozmieniam, żeby było według mojego gustu 8) bo kto tu jest mianowany głównym dekoratorem :) :) :) Chodzi mi oczywiście o ciemne listwy przypodłogowe, na które już nie mogę patrzeć i jak najszybciej je wymienią na białe cokoły z mdf-u, no i łazienka...... hmmmm ogólnie mi się podoba ale tak nie chcialam estetyki hotelowej u siebie, a nasza łazienka na skraju tego nurtu jest. Ale ja miałam wtedy jakieś załamanie z maleństwem i zdałam się na wizję męża. W marzeniach miała być biało - ceglasta z ręcznie namalowanymi wielkimi czerwonymi makami na jednej ścianie.... długo szukałam ospowiednich płytek na moją kieszeń, szukałam i szukałam i wreszcie trzeba było coś kupić ..... i mąż zadecydował. Może i dobrze......w sumie niezła jest :oops: :lol: :)

Dziewczyny jeśli chodzi o otwarcie powierzchni nad belkami to chyba udało nam się uzyskać wspaniały kompromis. Jest i "wilk syty" - dzięki zamknieciu przestrzeni nad klatką schodową, łazienką i korytarzykiem mamy całkiem pojemny strycho-schowek na graty oraz "owca cała" - ogromną przestrzeń nad salonem i w sypialnach. Jestem z tego rozwiązania szalenie zadowolona.

Wieczorem wstawię zdjęcia schowku.

Spodobało mi się Twoje poddasze MI, bardzo mi się spodobało.

Pomysł z tapetami świetny, tapety rozjaśniły oliwkowe ściany, zlikwidowały wrażenie ciężkości tego koloru.

Ich faktura jest taka miękka, bardzo przytulna.

Pewnie echo też znikło.

Piękne te belki na suficie, robią klimat.

Zachowałaś reżim kolorystyczny, właściwie tylko biel, oliwka i ciemny brąz podłogi,

dzięki czemu dwa różne wzory tapety nie czynią chaosu, a czynią to wnętrze bardziej interesującym.

Po wstawieniu białych drzwi, będzie pięknie.

Białe drzwi z Pol-skone miałam u siebie w bloku przez wiele lat, byłam bardzo zadowolona.

Nic się nie odkleiło, nie zdarło, nie zżółkło, w przedpokoju syn z mężem ciągle grali w nogę, kopiąc po tych drzwiach niemiłosiernie

i one to bez problemu wytrzymały.

Będę z przyjemnością zaglądać i patrzeć, jak będzie zmieniać się to wnętrze, wraz z meblami, bibelotami.

Pozdrawiam serdecznie :D

Nadrabiam odpowiedzi na Wasze pytania :p

Bea7777 - nasz dom to długa historia. Oglądałaś kiedys serial "Pełna chata" ??? u nas właśnie tak jest :D Cztery pokolenia na 180 m2. Przyznam, że czasem jest ciężko i fajnie iść do pracy, żeby trochę odetchnąć. My się jakby wprosiliśmy na górę w zamian za "opiekę techniczną nad domem", bo nie chcieliśmy, żeby Michałek wychowywał się w bloku. Niestety nie do końca jesteśmy w stanie zrealizować nasze marzenia..... np. nie będziemy mieć nigdy oddzielnej pełnowartosciowej kuchni - głównie ze wzgędu na styl życia - żyjemy jakby oddzielnie a jednak razem (wspólne posiłki), opieka Teściowej nad młodym itp.

I tak oto przechodzimy płynnie do pytania Jasi o kącik kuchenny. U nas będzie jednokomorowy zlew, lodówka mała pod blat (głównie na napoje) oraz kilka szafek będących jednocześnie barkiem od strony salonu. I to wszytsko - takie mini-mini. Głównie po to, żeby nie latać z każdą herbatą, szklanką soku, czy z ciasteczkami,owocami itp. po schodach.

Co do rozkładu i koncepcji to przyznam się, że od wczorajszej nocy nad tym pracujemy z mężem. Bo w ciszy i spokoju to tylko w nocy można coś zrobić 8) :D :roll:

Jak powstanie plan na papierze nadający się do pokazania od razu wkleję. Narazie dysponuję moją odręczną wizją artystyczną, a tu chyba tylko ja widzę o co chodzi. :o

:oops: :oops: :oops:

i królowa forum zaszczyciała mnie swoją obecnością.....i dobrym słowem :oops: :oops: :oops:

z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to od galerii Toli zaczęła się moja przygoda z FM - tak pięknie tam jest, że od razu dodałam do ulubionych i czesto zaglądałam, aż się uzależniłam :D :D :D

pozdrawiam bardzo serdecznie

hej! :D

jeśli chcesz kupić gładkie białe drzwi wewnętrzne w sensownej cenie (poniżej 1 tys., bo powyżej 2 tys. jest już dość duży wybór) to pozostaje Pol-skone :)

ja tylko u nich znalazłam drzwi o gładkiej powierzchni - niestety nie mam zdjęć z bliska, więc ich tu nie wkleję (postaram się zrobić przy okazji) :) - ale zapewniam Cię, że są gładkie i nie mają struktury drewna - podobna gładkość jak białe meble ikei :)

jeśli obiady jadacie wspólnie to faktycznie mini kuchenka, którą planujesz jest całkowicie wystarczająca :) - ciekawiło mnie również gdzie planujesz ją umieścić - widziałam na planie, ale jakoś ciasno mi się tam wydaje :)

a ten kompromis, o którym piszesz to faktycznie wielce udany - jeśli masz jeszcze schowek to szczęście pełne (serio mówię!) :D

PS. łazienka całkiem udana, a te listwy przypodłogowe wcale nie takie wstrętne - choć na pewno białe będą świetnie kontrastować :lol:

Oliwkowo_Mi świetne połączenie ciemnej podłogi i zieleni ścian, świetnie to wygląda. Bardzo podobają mi się ciemne podłogi ale nie mogliśmy sobie pozwolić ze względu na tych oto panów:

http://img529.imageshack.us/img529/98/p9110013gw2.jpg

http://img529.imageshack.us/img529/p9110013gw2.jpg/1/w640.png

mieszkających z nami, i zmorą byłyby widoczne kłaki i ślady łap :lol:, jasnej podłogi też nie chciałam bo mamy jasne drzwi i byłoby mdło;))wybraliśmy po środku nie jasne i nie ciemne;) chociaż i tak pewnie będzie widać każdy psi włos na podłodze..cierp ciało jak się chciało :lol:

Zastanawiam się właśnie jakie listwy wybrać do nas bo mamy drzwi w kolorze klon, podłoga sosna sacramento. I wydaje mi się że najodpowiedniejsze byłyby w kolorze podłogi?? Czy jednak nie..

Oliwko ;) jeszcze tu nie byłam, ale mimo , że pusto jeszcze u Was podoba mi się. Bardzo ładny kolor (w weekend namawiałam brata na takie kolory ;) )

Podoba mi się dodanie tapety :)

Co do sof to nie podpowiem, bo sama nie mam :lol:

A meble ..... mnie się ostatnio podobają białe lakierowane. U mnie już niestety za późno z eksperymentowaniem z nimi :-?

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

jestem, choc dlugo mnie nie bylo, echhhhhh proza zycia.....

dzieki za mile slowa dotyczace tapet.

Elus przepraszam ze tak pozno odpowiadam, ale jesli nadal przyda Ci sie informacja to tapety zakupilam na allegro, dokladnie tu, polecam:

http://www.allegro.pl/item435856275_nowosc_tapeta_na_flizelinie_esprit_iii.html

Jasia Twoj dom przesliczny, po prostu dom marzen, bede to powtarzac w nieskonczonosc no i Twoje zdjecie przekonalo mnie !!! :D zamawiamy Fiordy, tylko najpierw musimy sie skonsultowac z naszym stolarzem, ktory bedzie nam obrabial dwoje drzwi przesuwnych... na pewno sie pochwale rezultatem...

a tymczasem ... nieskromnie pochwale sie rezultatem wolnych dwoch wieczorow... oto mala ozdoba pokoju nastolatki (corki meza). Powiem szczerze ze super to wyglada w rzeczywistosci.

http://images43.fotosik.pl/27/cb4e87dddffa0178.jpg

postac co prawda jakby troche latala, ale to wina deski poziomej - oslony sciany przed brudzeniem. Naprawde to wielka frajda jak sie zrobi cos wlasnorecznie na szablon mi bylo szkoda pieniedzy (okolo 100 zl) wiec musialam rysowac olowkiem kontury patrzac na malutki rysunek, a potem wypelniac farba przy uzyciu pedzelka.

ps. a na pierwszym planie komoda do polakierowania...kiedys... :D te lakiery tak starsznie smierdza :roll:

O Mi, bardzo fajny sam pomysł na szablon a wykonanie już w ogóle! :D

kolor ściany też git! :)

słyszałam, że teraz lakiery już tak nie śmierdzą :)

PS. cieszę się, że mogłam Ci pomóc w wyborze drzwi, jestem pewna, że nie będziesz żałować :D

a za pieśni pochwalne dziękuję, nie wiedziałam, że to aż takie wrażenie robi :oops:

niestety postepy nie ida tak szybko jakbym chciala, ale malymi kroczkami do przodu to tez sukces ... i jaka radosc z kazdej nowej rzeczy. Dzis szczescie udzielilo sie wszystkim domownikom, i tym na dole i nam na gorze, bo oto w domu pojawil sie ON - niemal najwazniejszy .... :D :D :D

od razu sfotografowalam dlugowyczekiwanego goscia ze wszystkich stron:

lewy polprofil

http://images33.fotosik.pl/404/e91f3c0eec10fa37m.jpg

prawy polprofil

http://images32.fotosik.pl/398/9753de3cc0d3077bm.jpg

en face

http://images31.fotosik.pl/399/c9b69c5c76197a09m.jpg

z gory (zeby nie pisac "z lotu ptaka") :D

http://images37.fotosik.pl/30/a89715d297effc33m.jpg

model Roca Victoria z odplywem poziomym. Decydowala troche cena, ale takze ksztalt, ktory mial byc tradycyjny i z dobrym umiejscowieniem "splywu". Nie obylo sie bez pomocy fachowca, bo po probach montazu dwoch przydomowych zlotych raczek caly czas byly przecieki. Reklamowalismy i dzis przyjechal bardzo mily serwisant, ktory po 3 sekundach wiedzial o co chodzi i w czym rzecz. Okazalo sie, ze choc wszyscy montowali wedlug obrazkowej instrukcji caly czas zle byla zakladana jedna uszczelka. Teraz juz jest wszystko ok, a jeszcze dodakowo pan powiedzial ze Victoria to bardzo udany i bardzo dobry model z Roca i ze mechanizm splukowy uzyty w nim jest dokladany takze do modeli za 2000 zl, takze to powinno swiadczyc o jego jakosci.