Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do posiadaczy okien Fakro FTS-V

ravo77

Recommended Posts

Ja mam...9 sztuk. Z tego co zdążyłem się zorientować, a rozmawiałem z przedstawicielem FAKRO, okna FTS-V nie są standardowo wyposażone w te uszczelki, fachowo nazwane uszczelkami obwodowymi.

Ale na szczęście jest możliwość zamówienia w dziale serwisowym Fakro takich uszczelek, jestem w trakcie ustalania ceny i warunków zamówienia.

Nie wiem jak u Was, ale u mnie te okna mają bardzo kiepską izolacyjność akustyczną. Na pewno nie jest to deklarowane 32dB. Słyszę rozmowę ludzi z odległości 30m od domu, nie mówiąc o szczekaniu psów. Połać dachu dokładnie zaizolowana 25cm wełny, szczególnie dokładnie okolice okien. W pomieszczeniu bez okna dachowego jest cicho. Na dole mam okna pionowe 38dB i jak zamknę jest idealna cisza.

W specyfikacji produktu jest wyraźnie napisane, że są dwie uszczelki. Ale jak mi to Pan z Fakro wytłumaczył, dwie...bo jedna na górze okna, a jedna na dole :)

Tak jak wcześniej wspomniałem, okno FTS/FTS-V nie ma tej uszczelki w standardzie, potwierdzone telefonicznie w Fakro.

Fakt faktem, że ze strony Fakro nie ma szans zorientować się, czy ta uszczelka jest, czy jej nie ma. Brak jest jakichkolwiek rysunków technicznych i dokładnych różnic pomiędzy poszczególnymi modelami. Zdjęcia również są na tyle małe, że nie da się wypatrzeć szczegółów. Szukałem po całym necie i nie znalazłem klarownej odpowiedzi: jest uszczelka, czy nie.

W specyfikacji okna na stronie Fakro jasno stoi napisane, co bardzo myli: Ilość uszczelek: dwie. W oknach pionowych również mam dwie uszczelki i są to faktycznie dwie uszczelki, a nie jedna na górze, druga na dole okna - razem dwie. Tutaj czuję się ewidentnie oszukany.

Przy zakupie również nie zostałem powiadomiony, że okno posiada tylko jedną uszczelkę, taką chroniącą przed wodą. Nie rozumiem też, jak to okno ma mieć współczynnik przenikania ciepła na poziomie 1,4 W/m2K i izolacyjność akustyczna 32dB, a wyższy model z trzema uszczelkami FTP ...również 1,4 W/m2K i 32dB. Wynika z tego, że ta uszczelka nic nie daje w co nie chce mi się wierzyć.

Plus tej całej sytuacji jest taki, że chociaż okno wyposażone jest w szczelinę umożliwiającą dołożenie uszczelki. Jasne jest, że Fakro ewidentnie na tym zarabia, sprzedając uszczelkę a dodatkowo oferując usługę serwisową montażu tejże uszczelki.

Jestem w stanie wybaczyć producentowi tą dezinformację, pod warunkiem, że nie okaże się że... jedna taka uszczelka kosztuje 100 PLN. Oj wtedy na prawdę poważnie się zdenerwuję.

Cena takiej uszczelki w Fakro to 8,50 PLN za mb. Czyli do okna 78x140 będzie to ok. 37 PLN więc nie jest tragicznie, choć tanio też nie... Pytanie tylko czy warto.

Przy takiej kasie to ja się dziwię, dlaczego oni tej uszczelki od razu nie zakładają. Zoaszczędziliby sobie wstydu. Takie niby drobiazgi bardzo psują wizerunek firmy.

Ciekaw jestem, czym jeszcze zaskoczą swoich klientów. Ja zaraz po montażu ich okien wezwałem serwis, ponieważ w jednym oknie szyba zniekształcała obraz (widok był taki, jak przez okna montowane w blokach lat temu 20). Serwisant obejrzał, stwierdził, że jest to wada zaistniała w procesie hartowania i właściwie mieści się to w założonych przez nich normach :o . Ale pomimo tego oni mi to wymienią. Łaskawcy. Ilość zakupionych okien - 11, w tym 8 najdroższych uchylno-obrotowych i dwa wyłazy dachowe i jeszcze łaskę robią.

• 2 years później...