jankes77 22.09.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam W budowanym domu, będę miał kocioł na ekogroszek. Dodatkowo mam zbudowany komin na gaz, może w przyszłości gaz będzie tańszy to będzie można gazem się dogrzewać. Jeżeli będę chciał później przejść z ekogroszka na gaz (każdy ma swój osobny komin) to czy muszę już teraz przed instalacją hydrauliki o czymś pomyśleć żeby potem nie rozkuwać itp. Zastanawiam się jeszcze czy może piec gazowy nie wykorzystać tylko do ogrzania wody i do kuchenki gazowej zamiast ekogroszku w okresie letnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 22.09.2008 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam W budowanym domu, będę miał kocioł na ekogroszek. Dodatkowo mam zbudowany komin na gaz, może w przyszłości gaz będzie tańszy to będzie można gazem się dogrzewać. Jeżeli będę chciał później przejść z ekogroszka na gaz (każdy ma swój osobny komin) to czy muszę już teraz przed instalacją hydrauliki o czymś pomyśleć żeby potem nie rozkuwać itp. Zastanawiam się jeszcze czy może piec gazowy nie wykorzystać tylko do ogrzania wody i do kuchenki gazowej zamiast ekogroszku w okresie letnim. Jeśli masz instalację kotła na ekogroszek w układzie otwartym to lepiej już teraz dołożyć wymiennik ciepła i grzejniki dać na układ zamknięty. Podłączenie gazu tylko w celu podgrzewania wody i gotowania finansowo jest nieporozumieniem przy użytkowaniu kotła na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes77 23.09.2008 05:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Tak piec ekogroszek ma być w układzie otwartym. Komin na gaz może sie przyda na późniejsze lata jak gaz cenowo spadnie(o ile to wogole nastąpi) i jak już będzie brakowało sił na stare lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 23.09.2008 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Komin na gaz może sie przyda na późniejsze lata jak gaz cenowo spadnie(o ile to wogole nastąpi)(...) Albo jak ekogroszek podrożeje - czego chyba właśnie jesteśmy świadkami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes77 23.09.2008 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 A czy nie da rady obyć się bez tego wymienika ciepła? Jeżeli chce korzystać z pieca gazowego to przekręcić tylko zawór odcinający dopływ wody do ekogroszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lee28 24.09.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Jeśli masz instalację kotła na ekogroszek w układzie otwartym to lepiej już teraz dołożyć wymiennik ciepła i grzejniki dać na układ zamknięty. Podłączenie gazu tylko w celu podgrzewania wody i gotowania finansowo jest nieporozumieniem przy użytkowaniu kotła na ekogroszek. A dlaczego piec gazowy nie może pracować w układzie otwartym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eko-eko 01.10.2008 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Moim zdaniem, jeżeli jest dostęp do sieci gazowej to nie ma co kombinować, tylko ogrzewać się gazem. Zaletą jest bezobsługowość i stosunkowo niskie koszty. Sposobem na obniżenie kosztów może być tradycyjny kominek (jeżeli masz dostęp do taniego i SUCHEGO! drewna) lub kominek na pellet.Ale jeśli nie ma gazu z sieci to zdecydowanie kocioł C.O. na pellet i dogrzewanie jak wyżej.W żadnym razie nie ekogroszek (brud, smród i żużel).Nie ukrywam, że jestem zwolennikiem pelletu, ale jeśli jest gaz z sieci, to chyba nie ma co dla tych kilku złotych oszczędności się poświęcać, lepiej zainwestować w docieplenie budynku i rekuperację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawturo 01.10.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Ja mam bardzo podobny problem. Mianowicie od 2 lat ogrzewam dom eko-groszkiem (teraz będzie 3 sezon) i właśnie dowiaduję się (wcześniej to była w gazowni bardzo niewiadoma przyszłość), że w przyszłym roku będą ciągnąć gaz. I mam dylemat podłączać się czy nie.Za "nie" przemawia:1. niedawny (subiektywnie) poniesiony koszt na kocioł retortowy ( 7 tyś piechotą nie chodzi)2. w końcu w tym roku uporałem się z ogrodem i jak pomyślę, że trzeba będzie rozkopać parę metrów ( co z nasadzeniami, polbrukiem?) szkoda mi tego. za 'tak":1. bezobsługowość... itd2. możliwość dłuższego wyjazdu zimą ( co przy ekogroszku nie jest możliwe - na tydzień bym się nie odważył, a pojechało by się na narty;) ) Kurcze, co robić ???A można podłączyć się i nie brać gazu? i dalej grzać węglem a gaz używać okazjonalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes77 05.10.2008 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 Tylko znowu samo podłączenie wiąże się z comiesięczną opłatą stałą za konserwację. No ale niema nic za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts