Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ekogroszek - Gaz alternatywnie

jankes77

Recommended Posts

Witam

W budowanym domu, będę miał kocioł na ekogroszek.

Dodatkowo mam zbudowany komin na gaz, może w przyszłości gaz będzie tańszy to będzie można gazem się dogrzewać.

Jeżeli będę chciał później przejść z ekogroszka na gaz (każdy ma swój osobny komin) to czy muszę już teraz przed instalacją hydrauliki o czymś pomyśleć żeby potem nie rozkuwać itp.

Zastanawiam się jeszcze czy może piec gazowy nie wykorzystać tylko do ogrzania wody i do kuchenki gazowej zamiast ekogroszku w okresie letnim.

Witam

W budowanym domu, będę miał kocioł na ekogroszek.

Dodatkowo mam zbudowany komin na gaz, może w przyszłości gaz będzie tańszy to będzie można gazem się dogrzewać.

Jeżeli będę chciał później przejść z ekogroszka na gaz (każdy ma swój osobny komin) to czy muszę już teraz przed instalacją hydrauliki o czymś pomyśleć żeby potem nie rozkuwać itp.

Zastanawiam się jeszcze czy może piec gazowy nie wykorzystać tylko do ogrzania wody i do kuchenki gazowej zamiast ekogroszku w okresie letnim.

Jeśli masz instalację kotła na ekogroszek w układzie otwartym to lepiej już teraz dołożyć wymiennik ciepła i grzejniki dać na układ zamknięty.

Podłączenie gazu tylko w celu podgrzewania wody i gotowania finansowo jest nieporozumieniem przy użytkowaniu kotła na ekogroszek.

Jeśli masz instalację kotła na ekogroszek w układzie otwartym to lepiej już teraz dołożyć wymiennik ciepła i grzejniki dać na układ zamknięty.

Podłączenie gazu tylko w celu podgrzewania wody i gotowania finansowo jest nieporozumieniem przy użytkowaniu kotła na ekogroszek.

A dlaczego piec gazowy nie może pracować w układzie otwartym ?

Moim zdaniem, jeżeli jest dostęp do sieci gazowej to nie ma co

kombinować, tylko ogrzewać się gazem. Zaletą jest bezobsługowość i

stosunkowo niskie koszty. Sposobem na obniżenie kosztów może być

tradycyjny kominek (jeżeli masz dostęp do taniego i SUCHEGO! drewna)

lub kominek na pellet.

Ale jeśli nie ma gazu z sieci to zdecydowanie kocioł

C.O. na pellet i dogrzewanie jak wyżej.

W żadnym razie nie ekogroszek (brud, smród i żużel).

Nie ukrywam, że jestem zwolennikiem pelletu, ale jeśli jest gaz z

sieci, to chyba nie ma co dla tych kilku złotych oszczędności się

poświęcać, lepiej zainwestować w docieplenie budynku i rekuperację.

Ja mam bardzo podobny problem. Mianowicie od 2 lat ogrzewam dom eko-groszkiem (teraz będzie 3 sezon) i właśnie dowiaduję się (wcześniej to była w gazowni bardzo niewiadoma przyszłość), że w przyszłym roku będą ciągnąć gaz. I mam dylemat podłączać się czy nie.

Za "nie" przemawia:

1. niedawny (subiektywnie) poniesiony koszt na kocioł retortowy ( 7 tyś piechotą nie chodzi)

2. w końcu w tym roku uporałem się z ogrodem i jak pomyślę, że trzeba będzie rozkopać parę metrów ( co z nasadzeniami, polbrukiem?) szkoda mi tego.

za 'tak":

1. bezobsługowość... itd

2. możliwość dłuższego wyjazdu zimą ( co przy ekogroszku nie jest możliwe - na tydzień bym się nie odważył, a pojechało by się na narty;) )

Kurcze, co robić ???

A można podłączyć się i nie brać gazu? i dalej grzać węglem a gaz używać okazjonalnie?