Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałbym uzyskać pewną poradę ponieważ chcę pompę przenieśc w inne miejsce. W nowym miejscu pompa pracować bedzie bezpośrednio na "otworze". Poprzednio była umiejscowiona w piwniczce jednak odległośc do studni to 9 m w poziomie - lustro wody 7m. Poprzednie pompy pracowały - z "Kastoramy", woda była wykorzystywana do podlewania i do domu w celach tylko gosodaczych jak np. spłuczki . Dzisiaj zakupiłem pompę, która ma być sprzężona z nawadnianiem i zaopatrzeniem domu. Poztanowiłem więc zmienić jej położenie aby zlikwidować te odległośći , które są dla pompy utrudnieniem. Wykopałem studnię na 1.7m i tam zamierzam umieścić pompę. W zwiazku z tym chcę zasiegnać porady, a to moję pytania:

- czy mozna umieścić pompę w nowej studni a hydrofor w piwniczce? odległosć około 9m - oddzielnie!!!

- Jeśli tak to czy pompe z hydroforem mogę polączyć istniejacą rurą 32mm dł około 9m

- czy zawór stopowy (zabezpieczenie przed suchobiegiem)musi być zamontowany na pompie!!! czy może być zamontowany przy zbiorniku - hydroforze w piwniczce?

Tam planuje też sterowanie nawadnianiem miejsce bardzo wygodne i praktyczne.

- Jak rozwiązać kwestie wentylacji nowej studni: wys 1.7m ,śr 0.9m gdzie znajdować się będzie pompa!!! Czy nie będzie tam zbyt duzo wilgoci. Czy nową studnię ewentualnie można by połaczyć z piwniczka rurą 110 około 7m

w celu lepszej wentylacji?

- Wentylacja nowej piwniczki jaka proponujecie, czy jest potrzebna?

Dziękuje za odpowiedź

Jerzy Strychalski

https://forum.murator.pl/topic/108954-pompa-studnia-instalacja/

Pompa może być oddzielnie i ogólnie wszystko się zgadza. Ważne! im bliżej lustra wody będzie stała pompa tym większa wydajność a za tym idzie sprawność. Więc jeżeli pompa jest przymocowana do zbiornika na jego górze to warto ją odczepić i postawić odzielnie. Wentylacja wentylacją ale czy nie będzie woda nachodziła- na to trzeba uważać.
https://forum.murator.pl/topic/108954-pompa-studnia-instalacja/#findComment-2699423

Dzięki za zainteresowanie, a jeśli chodzi o studnię to jest ona bezpieczna, głębokość 1,7m, a poziom wód gruntowych to 6,5m.

- czy zawór stopowy (zabezpieczenie przed suchobiegiem)musi być zamontowany na pompie!!! czy może być zamontowany przy zbiorniku - hydroforze w piwniczce? Czy nie zakłóci to jego pracy.

https://forum.murator.pl/topic/108954-pompa-studnia-instalacja/#findComment-2701733