Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wykonczenie poddasza- welna plus plyta GK 150zl/m2

majkii

Recommended Posts

Witam

Wlasnie dostalem wycene za wykonczenie podasza. Jest tego 140 m2, uklad dosc skomplikowany, 5 okien dachowych, dach 4 spadowy

http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_lawendzie/m3f01942e015ae

Robocizna to 87zl netto za :

izolacje z welny mineralnej- 2 warstwy

izolacja z folii

montaz plyt GK na konstrukcji rigistil

szpachlowanie polaczen, szlifowanie

gruntowanie

material na clalosc 9000zl netto

Firma ma autoryzacje Rygips, bardzo sie chwala gwarancja itp

Warto ich brac za 150zl/m2 z materialem czy szukac dalej?

Jak wygladaja ceny w okolicach Bieslka-Bialej ?

pozdr.

• Odpowiedzi 83
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...
Twoje pytanie powinno brzmieć:" za ile znajde ekipę do ocieplenia poddasza na podkarpaciu".Odpowiedż brzmi:Znajdziesz za 25 zł/m kw nowicjuszy bez doświadczenia i to do dwuspadowego dachu ,bez lukarn,koszy itp.Znajdziesz i za 50 - 60 zł,zawodowców,do bardziej skomplikowanego dachu.Tym którym sie wydaje że to drogo proponuje popracowac przy wełnie parę dni :wink:

Twoje pytanie powinno brzmieć:" za ile znajde ekipę do ocieplenia poddasza na podkarpaciu".Odpowiedż brzmi:Znajdziesz za 25 zł/m kw nowicjuszy bez doświadczenia i to do dwuspadowego dachu ,bez lukarn,koszy itp.Znajdziesz i za 50 - 60 zł,zawodowców,do bardziej skomplikowanego dachu.Tym którym sie wydaje że to drogo proponuje popracowac przy wełnie parę dni :wink:

za 12-15 moge kłaść samą wełne :wink:

Ja pisze o całości czyli wełna 2 razy ,stelaż,paroizolacja,szpachlowanie łączeń i zakładanie taśm i narożników,szpachlowanie całości gładzią dwukrotne,szlifowanie.Z zakładaniem samej wełny jest problem bo zwykle montuje się ją nad i między stelaż a przy samym ociepleniu musisz jedną i drugą warstwe jakoś przytwierdzić żeby nie była zgnieciona czyli wchodzi w grę dodatkowy stelaż najcześciej drewniany i zamontować paroizolacje do tego stelażu a to już nie jest takie easy jak przymocowanie wełny 15 na sznurkach miedzy krokwie 17 i po robocie. :wink:

Ja pisze o całości czyli wełna 2 razy ,stelaż,paroizolacja,szpachlowanie łączeń i zakładanie taśm i narożników,szpachlowanie całości gładzią dwukrotne,szlifowanie.Z zakładaniem samej wełny jest problem bo zwykle montuje się ją nad i między stelaż a przy samym ociepleniu musisz jedną i drugą warstwe jakoś przytwierdzić żeby nie była zgnieciona czyli wchodzi w grę dodatkowy stelaż najcześciej drewniany i zamontować paroizolacje do tego stelażu a to już nie jest takie easy jak przymocowanie wełny 15 na sznurkach miedzy krokwie 17 i po robocie. :wink:

ja o tym wiem ;)

prawda jest tez taka, ze zbytnio zadnych dystansów drewnianych (aby robić dylatacje) nie potrzeba. jeśli wełna jest za ciasno- i tak nic nie da; a jeśli jest luuz- to i tak sama spadnie ;)

nie chodzi o dylatacje ale o ruszt drewniany który podtrzyma wełnę znajdującą się między krokwiami i między który dasz w poprzek drugą,cieńsza warstwę wełny i do którego przytwierdzisz paroizolacje

powtarzasz sie ; ) napisałem: "ja o tym wiem"

odnośnie dystansów do wełny- to juz tak osobno napisałem 8)

wełne mozna też kłaść bez stelaża- mocować sznurkiem... ;) (nie wnikajmy już w grubość wełny)

ale jeśli robie pod płyty- to owszem, najpierw stelaż potem wełna.

Wybacz Osek ale nie rozumiem twoich wywodów i ty pewnie nie rozumiesz moich.ale nie przejmuj się.Jak Na początku lat90 ych zaczynałem swoją przygode z budownictwem tez mi sie wydawało, że wiem wszystko.Na poczatek polecam lekture :

d y l a t a c j a - budynki i ich elementy doznają przemieszczeń poziomych i pionowych. Przemieszczenia te mogą powodować zmiany pierwotnych wymiarów lub zmiany kształtu geometrycznego. Przemieszczenia te mogą być wywołane przez: wiatr, temperaturę, skrócenie lub wydłużenie elementów, osiadanie budynku oraz skurcz betonu Prze-mieszczenia powodują zmiany geometryczne płyt i ścian, są przyczyną ich uszkodzeń w postaci rys i pęknięć. Aby uniknąć powstawania rys i pęknięć lub ograniczyć przemieszczenia wykonuje się specjalne szczeliny - dylatacje , dzielące ściany i stropy (płyty) na mniejsze odcinki. Szczeliny te umożliwiają konstrukcji i elementom przemiesz-czać się bez szkodliwych następstw . Gdy może wystąpić nierównomierne osiadanie budynku z powodu różnej nośności gruntu pod fundamentem lub nierównomiernego obciążenia należy zastosować dylatację przecinającą budynek na całej wysokości wraz z fundamentem, ze względu na wpływy termiczne budynek dzieli się zwykle przerwami dylatacyjnymi na jego wysokości ponad fundamentem.

Pozdrawiam

:wink: