kris_pp 22.09.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam, proszę wypowiedzieć się na temat:Jak sobie poradziliście i jakiego macie operatora internetowego na nowo powstających osiedlach do których nie są doprowadzone linii np. TP SA?? Oczywiście można użyć sieci komórkowych, ale nie ma tam sieci 3G co powoduje że internet jest strasznie wolny i nie nadaje się do normalnego użytku. Doradźcie, co można z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 22.09.2008 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Rozejżeć się w okolicy za dostawcą internetu radiowego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 22.09.2008 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 ewentualnie samemu zostać dostawcą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 22.09.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Sprawdź czy w praktyce działa tam EDGE - prędkość taka jest całkowicie wystarczająca do swobodnego surfowania. 3G u nas jest w powijakach natomiast EDGE pokrywa (przynajmniej w teorii) z 80% powierzchni kraju. Pokrycie dla: ERA: http://www.era.pl/pl/biznes/uslugi_porady/internet/zasiegPLUS: http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl?lang=0ORANGE: http://zasieg.orange.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek69 22.09.2008 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Rozejżeć się w okolicy za dostawcą internetu radiowego. Pozdrawiam Popiera. Ja tak mam. Tepsa odmówiła mi instalacji kablowej tłumacząc to "pozostawaniem nieruchomości poza zasięgiem sieci TPSA". Sieć kończy się około 20 metrów od dmojego domu. Nie chciało mi się z nimi walczyć i załozyłem radiowy.Może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dudi998 22.09.2008 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 tez mam u siebie radiowy wszystko zależy od tego czy masz gdzieś w pobliżu swojego domu nadajnik jakiejś tam firmy świadczącej usługi internetowe najlepiej aby był on dla ciebie widoczny taki sposób dostarczania internetu ma też minusy wysokie budynki drzewa zakłócają sygnał ważne jest też ile osób jest zasilanych z danego nadajnika zmieniłem już kilka firm i dopiero z obecnej jestem w miarę zadowolony ale u mnie to jedyna alternatywa Tepsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 22.09.2008 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 radiowka, jedyne rozsadne rozwiazanie, choc ostrzegam, jak mocno pada czy burza zdarza sie mu rozlaczyc, albo ciac...wszystko zalezy od naszej anteny odbiorczej..zazwyczaj montuje sie dosc mala-niewidoczna..jezeli zamontujemy sobie odpowiednio duza, zasieg, jakosc beda rewelacyjne zawsze i wszedzie:)kwestia czy ktos chce miec maszt radiowy w ogrodku:) Ale tak na serio, nie taka radiowka straszna...z reszta kiedys ludzie zyli bez internetu, to czemu teraz nie mielibysmy moc przeczekac burzy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 22.09.2008 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Też mam radiowe łacze, i nie narzekam tak bardzo, chociaz na ściąganie to jeszcze jako tako chodzi, ale na wysyłanie to dramat...Mam telefon w TP, ale nie ma technicznych mozliwości połączenia internetowego na tym kablu, juz 2 rok czekam na pier....ą TP..Po prostu wychodzą z założenia , że tereny podmiejskie to żaden interes i olewają klienta nastawiająć się tylko na większe skupiska ludzi. I tutaj sie mogą przejechać, bo dostawca usług radiowych zbiera spore zniwo zakładając anteny i świadczy usługi czasem lepsze, czasem gorsze.. Ale cóż poradzić, jest jedyny w okolicy.Niektórzy dostarczyciele radiówki posidają już po kilkustet klientów.Niewygodą radiowego łącze jest konieczność w okresie letnim ochrona kompa przed nawet niewielkimi wyładowaniami atmosferycznymi. Mi juz spaliło 3 karty sieciowe i ostatnio płyta główna, pamięći oczywiście kartę sieciową.Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 22.09.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Sprawdź czy w praktyce działa tam EDGE - prędkość taka jest całkowicie wystarczająca do swobodnego surfowania. 3G u nas jest w powijakach natomiast EDGE pokrywa (przynajmniej w teorii) z 80% powierzchni kraju. Pokrycie kraju to jedyny plus. EDGE to technologia dla mobilnego dostępu. Transmisja głosowa ma priorytet nad transmisją danych. Puszczacz pinga na onet czy też wp i wszystko jasne. Słowo swobodne na pewno nie pasuje do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 22.09.2008 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Sprawdź czy w praktyce działa tam EDGE - prędkość taka jest całkowicie wystarczająca do swobodnego surfowania mam EDGE, prędkości żałosne, ściąganie pakietowe oraz jednokierunkowe, często rozłącza od tak po prostu, kiedyś o 8:00 rano miałem 192kbps z reguły jest 128 a najczęściej jest 64 czyli jak w modemie TPSA, niestety umowa 2 letnia i muszę się z tym męczyć jeszcze jakiś czas, prawdopodobnie zmienię na radiówkę bo sąsiad obok ma i chodzi mu jak burza Ja na swoje szczęście już się od tego gówna uwolniłem. Dwa lata męki wystarczy i więcej w to nie wdepnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 23.09.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Ja używałem jakieś 2 lata temu połączenia z Internetem właśnie przez modem z EDGE. Usługę miałem w Erze. Wszystko śmigało bardzo ładnie. Dlatego uważam, że po sprawdzeniu, że na 100% EDGE łapie wewnątrz Twojego domu, powinno być OK. U mnie było tak, że po przejściu z jednego do drugiego pokoju, EDGE zanikało i pozostawał GPRS a to załamka. Jednak w jednym, konkretnym pokoju działało OK i nie mogę złego słowa powiedzieć. Nie trzeba kupować żadnych specjalnych kart. Wystarczy wykupić pakiet transmisji danych i łączyć się przez komórkę, która ma EDGE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterazim 23.09.2008 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Ja używałem jakieś 2 lata temu połączenia z Internetem właśnie przez modem z EDGE. Usługę miałem w Erze. Wszystko śmigało bardzo ładnie. ładnie czyli jak? to jest pojęcie względne cyferki, transfery prosimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris_pp 23.09.2008 07:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Dziękuje za liczne wypowiedzi i czekam na dalsze, ale chciałem rozwieść nadzieje o EDGE; mam internet bezprzewodowy w laptopoie ale wierzcie mi że nawet nie mam ochoty go włączać i na nim cokolwiek robić. Poprostu to jest beznadzieja, jest tylko sieć podstawowa z operatorów komórkowych. Oczywiście na tej samej karcie mobilnej np. u mnie w pracy działa to super, ale co mi po tym że w pracy jak w pracy mam stały 2mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 23.09.2008 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Sprawdź czy w praktyce działa tam EDGE - prędkość taka jest całkowicie wystarczająca do swobodnego surfowania. 3G u nas jest w powijakach natomiast EDGE pokrywa (przynajmniej w teorii) z 80% powierzchni kraju. Pokrycie dla: ERA: http://www.era.pl/pl/biznes/uslugi_porady/internet/zasieg PLUS: http://was.plusgsm.pl/GSIMZ/ImzControl?lang=0 ORANGE: http://zasieg.orange.pl Chyba sobie żartujesz? Sam mam EDGE i działa to zdecydowanie powoli (chyba, że jestem przyzwyczajony do firmoego "giga" ). PS - nie warto walczyć z ERĄ, bo nie mają modemu na kartę, a to najlepsze rozwiązanie w porównaniu z "ograniczającymi" abonamentami. Sam kupiłem modem w necie oraz kartę startową sieci o najlepszym koło mnie zasięgu, a że niedługo mają mi pociągnąć drut z tepsy to modemik pogonię, a kartę oddam do WTC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 23.09.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 mam EDGE, prędkości żałosne, ściąganie pakietowe oraz jednokierunkowe, często rozłącza od tak po prostu, kiedyś o 8:00 rano miałem 192kbps z reguły jest 128 a najczęściej jest 64 czyli jak w modemie TPSA, niestety umowa 2 letnia i muszę się z tym męczyć jeszcze jakiś czas, prawdopodobnie zmienię na radiówkę bo sąsiad obok ma i chodzi mu jak burza Mam EDGE w Erze i fakt, przez długie czasy dostępu strony chodzą kiepsko, ale rozłączeń nie mam. Zauważyłem natomiast ścisłą zależność pomiędzy bieżącym zasięgiem a jakością połączenia. Jak podłączam modem (USB) na długim kablu i wieszam go wyżej, to jest nawet znośnie. A prędkość połączenia (nominalna) nigdy nie była inna niż 236kb/s (czy jakoś tak - nie pamiętam dokładnie). Oczywiście zgadzam się z tym, że EDGE ma sens tylko tam, gdzie nie ma nic innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pbas 23.09.2008 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Dokładnie jest tak, jak napisał wyżej Kolega. EDGE z prędkością DL rzędu 200Kb to nie jest tak źle. Da się spokojnie korzystać z zasobów Sieci. Kilka lat temu nie były tak popularne prędkości 2 i więcej Mb, zatem i te 200Kb DL to było coś dobrego. Pamiętam, że Skype z wideo chodziło płynnie na EDGE. Warunkiem był stały i silny sygnał w danym miejscu. Dlatego w pierwszej mojej wypowiedzi napisałem, aby sprawdzić to w praktyce. Autor tematu już wspomniał, że u niego działa tylko GPRS, zatem nie ma co wałkować dalej opcji z EDGE. Generalnie do dobrego (łączy stałych, kilku megabitowych) łatwo się przyzwyczaić, ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 23.09.2008 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Dokładnie jest tak, jak napisał wyżej Kolega. EDGE z prędkością DL rzędu 200Kb to nie jest tak źle. Da się spokojnie korzystać z zasobów Sieci. ... Ale tu nie o wielkość transferu chodzi. Ale o latencję pakietów. Wpisujesz onet.pl i masz stronę po 1s nawet na powolnym łączu stałym/kablowym. Wpisujesz onet.pl i czekasz czasami 1 minutę na załadowanie się strony. Tego nie przeskoczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 23.09.2008 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam, Od ponad 2 lat uzywam EDGE'a w blueconnect. U mnie beznadzieja, do czasu obciecia limitu wyciagam 100 kbitow/sec, po obcieciu - 15 kbitow /sec .. . Tragedia. Ale to u mnie na wsi, w srodku miasta wyciaga sie spokojnie ponad 200 kbitow/sec i to juz jest ok (oczywiscie przy braku alternatywy kabla). Inna kwestia to ceny, 122 zl za kilka GB - ta cena nie zmienila sie od wielu, wielu lat! W tej sprawie: ...Tepsa odmówiła mi instalacji kablowej tłumacząc to "pozostawaniem nieruchomości poza zasięgiem sieci TPSA". Sieć kończy się około 20 metrów od dmojego domu. Nie chciało mi się z nimi walczyć i załozyłem radiowy.Może być. jest jednak rozwiazanie: http://www.urtip.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=168&news_id=3255&layout=3&page=text TPSA jest "przedsiebiorca wyznaczonym" i ma oboawiazek zalozenia linii. Okazuje sie, ze w naszym kraju kazdy ma prawo miec telefon i internet takze. Nalezy: 1. wystapic z wnioskiem o zalozenie linii 2. jak odmowia to pojsc do punktu TP i poprosic o podpisanie tzw. umowy 10-cio miesiecznej, tyle czasu ma TPSA na podlaczenie nam telefonu I cierpliwie czekac. Wlasnie w ostatni piatek taka umowe podpisalem, na maj 2009 mam miec telefon ( i internet). Pozdrawiam Mirek PS. Inne linki: Tutaj kilka slow ludzkim jezykiem czego mozemy wymagac od TP: http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=396 A tutaj jest notatka urzedowa o tym, ze TP od 8 maja 2006r. jest przedsiebiorca wyznaczonym: http://www.urtip.gov.pl/uke/index.jsp?place=Lead07&news_cat_id=168&news_id=3255&layout=3&page=text O tym, ze maja na zalozenie gniazdka 10 miesiecy dowiedzialem sie od pani dzwoniac na infolinie: http://www.urtip.gov.pl/uke/index.jsp?place=Menu01&news_cat_id=326&layout=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 23.09.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 . Okazuje sie, ze w naszym kraju kazdy ma prawo miec telefon i internet takze. Nalezy: 1. wystapic z wnioskiem o zalozenie linii 2. jak odmowia to pojsc do punktu TP i poprosic o podpisanie tzw. umowy 10-cio miesiecznej, tyle czasu ma TPSA na podlaczenie nam telefonu I cierpliwie czekac. Wlasnie w ostatni piatek taka umowe podpisalem, na maj 2009 mam miec telefon ( i internet). Nie łudź się... Mnie 10-cio miesięczny okres, w którym TP powinna podłączyć telefon minął trzy miesiące temu. Po złożeniu reklamacji na błękitnej linii i wizycie u dyrektora regionalnego TPSA mam jasność - telefonu nie ma i nie będzie... Co miesiąc TPSA płaci ma karę za niedotrzymanie terminu - 51,77 zł. Pan dyrektor oświecił mnie, że w myśl obowiązującej ustawy TP MUSI udostępnić swoją sieć konkurencji - np. Netii czy Dialogowi. Udostępniają, owszem, ale nie realizują nowych inwestycji, czyli nie rozbudowują sieci. Bo te nowe kawałki też musieliby udostępnić konkurencji... Dopóki ustawa się nie zmieni - telefonu niet. Acha, pan dyrektor twierdzi, że jest cała masa ludzi, którym TPSA od tak dawna płaci te kary, że ich wysokość przekroczyła już koszty doprowadzenia linii do nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 23.09.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Mam telefon TP, ale nie mam możliwości internetu, czy ta umowa 10 mies też w tym przypadku będzie obowiązywac??POzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts