Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej wielkości piec??

Recommended Posts

Proszę o radę w wyborze pieca uniwersalnego dokładnie takiego http://www.sas.busko.pl/pl/?page[0]=uwt jaka moc wystarczy na domek o powierzchni użytkowej 140m2 plus garaż słabo ogrzewany oraz zbiornik na ciepłą wodę 300l. Czy 17kw (1.5) będzie odpowiedni czy może lepiej zastosować 23kw (2.0).

Czy rurki cienkie, czy nie to bez znaczenia. Jakie jest zapotrzebowanie teoretyczne na moc cieplną dla tego domku?

Dużo zależy od strat ciepła (ocieplenia) - jeżeli ściany i dach mieszczą się w kategorii U około 0,25-0,3, okna min. 1,0 - to śmiało bierz ten 17 kW jeśli ocieplony słabiej to niestety większy ...

A tak na marginesie kiedyś to kotły SAS-a miały wytrzymałość ... 15-20 lat , ale chyba dlatego, że materiały były trochę lepsze , no i nie było masówki...

Pozdrawiam

Tak prościej jeśli masz na dachu 20 cm wełny a ściana np. max +15 cm ocieplenia to nie ma sensu kupowania kotła większego niż 16kW , sporo w tym temacie zalezy od projektowanej instalacji - grzejniki, podłogówka wielkość zładu C.O. , jeżeli podłogówka w przewadze to kocioł może być jeszcze mniejszy , ten duży będzie się dusił na niskich temperaturach a i sprawność spadnie, chyba że doinwestujesz i zainstalujesz bufor i mieszacz.

Pozdrawiam

PS. Tak nawiasem to kiepski ze mnie patriota - pochodzę z Buska a kupiłem kocioł czeski a nie SAS :wink:

Wg mnie tak, przy nadwyżce mocy możesz liczyć na dluższą stałopalność wysokokalorycznych paliw (wegiel kam.) a możesz śmiało opalać też słabszymi paliwami (17kW to moc maksymalna na węglu kam. przy podanej przez producenta sprawności - w życiu jest z tym trochę inaczej), małe doinwestowanie kotłowni w zawór czterodrogowy (lub trochę wieksze w bufor i z. trójdrogowy) pozwoli na oszczędnosci opału (15%) i dłuzszą żywotność kotła.

Pozdrawiam

Wg mnie tak, przy nadwyżce mocy możesz liczyć na dluższą stałopalność wysokokalorycznych paliw (wegiel kam.) a możesz śmiało opalać też słabszymi paliwami (17kW to moc maksymalna na węglu kam. przy podanej przez producenta sprawności - w życiu jest z tym trochę inaczej), małe doinwestowanie kotłowni w zawór czterodrogowy (lub trochę wieksze w bufor i z. trójdrogowy) pozwoli na oszczędnosci opału (15%) i dłuzszą żywotność kotła.

Pozdrawiam

Zatem lepiej 17kw czy 23kw bo już się pogubiłem :oops:

To jeśli nie graja to jaki masz problem.Na chłopski rozum jak martwisz się że 17 będzie za mała kup sobie 23 i będziesz spał spokojnie!!! :wink: :D

tutaj mamy inną opinę na ten temat

Zamówiłem piec CO na 3 mieszkania i wykonawca zrobił na 35kW. Z tego 3 na razie nic nie wyszło , a piec jaki jest każdy widzi.Ostatniej zimy to był horror z tym paleniem. Spaliłem ze 6 ton węgla + trochę drewna .Utrzymanie temperatury w ryzach, tj. ok.50 st. C , kończyło się laniem pieca i zasmoleniem komina. Regulacja polegała na przymykaniu popielnika klapką na łańcuszku, wg zadanej temp. Ale to palenie było wtedy mało doskonałe.

http://forum.muratordom.pl/piec-przewymiarowany,t141015.htm

Dwa mieszkania (nie ma metrażu ale pewnie intergralne wewnątrz większego budynku) z kotłem 35kW vs. samodzielny dom 140m2+garaż z kotłem 17kW - myślę ,że nie ma tu czym straszyć bo przypadki są zupełnie inne (załózmy że oba mieszkania miały razem 140m2 czyli z mocy kotła wychodzi 250W/m2, a w naszym przypadku bez garażu jest przy maks mocy kotła 121W/m2, a z garażem będzie pewnie jeszcze mniej).Pisałem także o wynalazkach - mieszaczach i buforach , które zapobiegają niepożądanemu nadmiarowi mocy , a właściwie pozwalają z najwyzszą dostępną efektywnością ją wykorzystać w dłuższym czasie. Wg mnie 17 kW to dobry wybór do tego domu.