tom_ek1 22.09.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Witam.1) Czy są przeciwwskazania do kładzenia tynku gipsowego maszynowego w takich pomieszczeniach jak łazienka, kuchnia, garaż?? (tak/nie dlaczego?)Czy w tych pomieszczeniach daje się tylko tynki CW??Czy pod płytki można dać tynk maszynowy??2) Ile wkłada się warstw przy tynkach maszynowych??3) Czy pustaki ceramiczne Unipor należy gruntować przed nałożeniem tynków??4) Czy "grunt" do betonu komórkowego jest taki sam jak do ceramiki??5) Co sądzicie o mieszance do tynków gipsowych SUPEROX?? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 22.09.2008 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 Wszystko jest na forum. Polecam opcje "Szukaj" i wpisanie słowa "tynki" w "Wymiana doswiadczeń". To naprawdę pomaga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_ek1 23.09.2008 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 witam. Korzystałem z wyszukiwarki. Jak zwykle postów pełno, ale bez "szczególnych" konkretów A pytania dalej zostają bez odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regut1 23.09.2008 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Hmmm. Miałem podobne wątpliwości przed tynkami gipsowymi. Poczytałem popytalem i wyszło że: ad. 1 Są te prezentowane na forum dotyczą wytrzymałości tynku i wchłaniania wilgoci. Co do wilgoci nie mam doswiadczeń ale zaryzykowałem i mam gips w jednej z łazienek. Znajomi tak zrobili, mieszkaja i nie mają uwag. Wytrzymałosć tynku gipsowego w mojej ocenie jest dobra. Wbrew opinii o łatwym zarysowaniu takiego tynku nie jest to takie proste. Jeżeli ktoś szalej z młotkiem to nawet tynk cw musi ustąpić. Gipdsy łatwiej sie naprawia. Można kłaść płytki podobnie jak na płytę g-k. ad.2 Powierzchnie przed tynkiem sie gruntuje. . ad 3 Jedna warstwa - tynk to gotowa mieszanka składników 4) Czy "grunt" do betonu komórkowego jest taki sam jak do ceramiki?? Nie wiem - proponuej spytać wykonawcy lub najlepiej producenta mieszanki - KNAUF, ORTH, Baumit. Jeżeli są odrębne preparaty to będę je mieli w swojej ofercie, Moim zdaniem grunt to grunt, 5) Co sądzicie o mieszance do tynków gipsowych SUPOREX?? Pierwszy raz słyszę. Nazwa bardziej kojarzy mi sie z potoczną nazwą betonu komórkowego. Proponuje zlokalizować producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.09.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 witam. Korzystałem z wyszukiwarki. Jak zwykle postów pełno, ale bez "szczególnych" konkretów A pytania dalej zostają bez odpowiedzi to poszukaj jak się szuka a już producenci dają tyle info dot produktów i technologii wykonania, ze temat rzeka taka moja wrzuta maszynowe nakłada się zazwyczaj w dwóch warstwach, czy jak kto woli rzutach tynki gipsowe nadają się praktycznie do każdych pomieszczeń, kwestia JAKIE tynki gipsowe ZAWSZE bazę pod tynki się gruntuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_ek1 23.09.2008 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Za odpowiedzi dziękuje:) Suporex to rzeczywiście mało znany firma. Jednak ich asortyment wszelakich zapraw jest spory (m.in. kleje do styropiany, tynki gipsowe....). Firma Niemiecka (podobno ).Kiedyś słyszałem, że są lepsze od Knaufa. Wykonawcy też mi o tym wspomnieli. Ale czy to prawda się okaże po tynkowaniu aaa.... jeszcze jedno pytanko: czy w miejscach gdzie mają być położone płytki tynk powinien być wykończony na ostro? Tak mi doradzają tynkarze. Mówią też że jak zrobią wszystko na gładko, to w miejscach gdzie będą płytki, będzie trzeba tynk zagruntować. Co lepiej wybrać na gładko?? czy na ostro?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_ek1 23.09.2008 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 tom_ek1 napisał 5) Co sądzicie o mieszance do tynków gipsowych SUPOREX?? mała pomyłka w nazwie tynku się pojawiła Ma być Maszynowy tynk gipsowy lekki marki SUPEROX za wprowadzenie w błąd przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_ek1 23.09.2008 15:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam. 1) Czy są przeciwwskazania do kładzenia tynku gipsowego maszynowego w takich pomieszczeniach jak łazienka, kuchnia, garaż?? (tak/nie dlaczego?) Czy w tych pomieszczeniach daje się tylko tynki CW?? Czy pod płytki można dać tynk maszynowy?? 2) Ile wkłada się warstw przy tynkach maszynowych?? 3) Czy pustaki ceramiczne Unipor należy gruntować przed nałożeniem tynków?? 4) Czy "grunt" do betonu komórkowego jest taki sam jak do ceramiki?? 5) Co sądzicie o mieszance do tynków gipsowych SUPOREX?? Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 23.09.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 dobrze radzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom_ek1 23.09.2008 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 w łazienkach zrobi się tynk na ostro, w kotłowni też. A w garażu już na gładko, gdyż nie wiem jeszcze na jaką wysokość będą układane płytki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejk_z_krakowa 23.01.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2009 Maszynowy tynk gipsowy lekki marki SUPEROX jest niezłej jakosci. Wyprodukowała go firma niemiecka na zlecenie WKT. Z tego co wiem to SUPEROX jest robiony dla WKT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 24.03.2010 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 ad.2 Powierzchnie przed tynkiem sie gruntuje. . 4) Czy "grunt" do betonu komórkowego jest taki sam jak do ceramiki?? Nie wiem - proponuej spytać wykonawcy lub najlepiej producenta mieszanki - KNAUF, ORTH, Baumit. Jeżeli są odrębne preparaty to będę je mieli w swojej ofercie, Moim zdaniem grunt to grunt, Czy możecie mi polecić dobry grunt- nie chciałabym, żeby tynki spadły mi na głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prezes69 24.03.2010 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2010 ad.2 Powierzchnie przed tynkiem sie gruntuje. . 4) Czy "grunt" do betonu komórkowego jest taki sam jak do ceramiki?? Nie wiem - proponuej spytać wykonawcy lub najlepiej producenta mieszanki - KNAUF, ORTH, Baumit. Jeżeli są odrębne preparaty to będę je mieli w swojej ofercie, Moim zdaniem grunt to grunt, Czy możecie mi polecić dobry grunt- nie chciałabym, żeby tynki spadły mi na głowę. Pod gipsowe są specjalnie dedykowane grunty skoncentrowane w zaleznosci od chłonnosci podłoza je sie rozciencza.Ja stosuje najczesciej Gruntolit K Kreisla.Na gładkie betony Gruntobet i ten juz gotowy do uzycia bez rozcienczania,poprawia przyczepnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artmag 25.03.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Wielkie dzięki. Mógłbyś mi jeszcze doradzić , ile czasu powinien schnąć taki grunt? Nasz wykonawca coś mamrotał, że w poniedziałek pomalują i zaczną, ale się nie zgodziliśmy. Czy weekend wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arycz 25.03.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2010 Wystarczą 24h. I najważniejsze , tynki gipsowe są jednowarstwowe (po związaniu nie można nakładać drugiej warstwy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts