kodi_gdynia 27.03.2002 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 W projekcie mam ściany fundamentowe o grubości typowego bloczka betonowego czyli 38cm. Zastanawiam się czy to nie jest za dużo. Czy nie wystarczyła by ściana fundametowa o grubosci 24cm. Ściany nośne planuję z gazobetonu 24cm i 10-12cm styropianu. Dom ma użytkowe poddasze i ma wymiary 9x9m a wewnątrz po środku jest również ściana nośna. Wiem że typowe projekty są przewymiarowane i pasują do każdych no prawie każdych warunków. Nie pytałem jeszcze swojego kierownika budowy, ale proszę was o zdanie. Warunki wodne są ok, działka równa jak stół. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zachar 27.03.2002 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Jak wiesz uważam, że 24cm wystarczy. Masz niewielki domek, żadnych pięter więc chyba nie ma sensu dawać 38. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 27.03.2002 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Taką też chciałem usłyszeć odpowiedź, ale wiesz jak jest - nie wiem czy dobrze i czy wskazane jest poprawianie projektantów. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 27.03.2002 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 24 cm wystarczą, ale wtedy potrzebujesz ocieplić fundament od środka - przed zasypaniem piaskiem i wylaniem podłogi na gruncie. Tak było u mnie - w projekcie i na budowie. Natomiast mój sąsiad miał 38 cm fundament, ale już go nie ocieplał. Też robił zgodnie ze swoim projektem. Myślę, że wskazuje to, że są dwa sposoby na zrobienie fundamentu i niekoniecznie musi to mieć cos wspólnego z późniejszymi ścianami nośnymi. pozdrowionka Agnicha [ Ta Wiadomość była edytowana przez: Agnicha1704 dnia 2002-03-27 08:39 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 27.03.2002 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Agnicha tak czy tak zamierzałem ocieplić fundament, tylko że od zewnątrz. A jeśli chodzi o grubość to miałem na myśli głownie kwestie wytrzymałości, nacisku itp. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnicha 27.03.2002 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Kodi_gdynia - więc odpowiedź już znasz - nie ma to znaczenia - moim zdaniem oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 27.03.2002 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Ja mam ścianę 3-warstwową, ale nie wiele to zmienia. Mam normalne 24cm z bloczków M-6 i na tym 24cm b.k. Może wysokość ściany fundamentowej ma jakieś znaczenie? Nie masz piwnicy i jeżeli nie wychodzisz zbyt wysoko, to osobiście nie widzę powodu dla 38cm. Faktycznie kierownik lub autor projektu powinni być bardziej kompetentni od nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 27.03.2002 10:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Dzięki. Taj jak mówiłem piwnicy nie mam a ścian fundamentowa według moich obliczeń, będzie mieć ok. 90cm w tym 60cm pod ziemią. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 27.03.2002 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 kodi_gdynia rób 24 cm. Nie ma żadnych argumentów za 38. Chyba, że zmienisz materiał na ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 27.03.2002 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Kodi, a jaki masz grunt? Bo 60cm to za mało przy wysadzinowym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 27.03.2002 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Nie wiem Alanta jaki mam grunt bo pomiarów żadnych nie robiłem. wiem tylko że jest dobrze przepuszcalny - brak wody, stąd wnioskuję /zrobiłem odkrywke łopatą/ że jest lekki - piaski itp. Sąsiad ma piwnice i nie ma żadnej wody. Budynek posadowić chcę na -110. 10cm chudziaka, 40cm ław i 90cm ściany fundamentowej. Sugerujesz, że to za mało?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
empi 27.03.2002 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Kodi - sądzę, że OK. A styropian wewnątrz dużo łatwiej ułożyć, ale uwaga na cokół, bo nie wszystku chce się dobrze trzymać Dysperbitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luna_tyk 27.03.2002 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Kodi - decydująca jest szerokość (ogólnie wymiary) ławy fundamentowej, i tutaj nie należy poprawiać projektanta. Może to robić kierownik budowy (w porozumieniu z projektantem) jeśli uzna, że warunki gruntowe rzeczywiste odbiegaja od przyjętych to wyliczeń.Ściana fundamentowa w domku może mieć 25-24 cm. Zapewne lejesz ją z betonu, i ona prawie zawsze będzie za mocna. Pytanie brzmi - czy masz już wytyczone (nie daj Boże - wylane) ławy ? Bo jeśli masz wylane, a do tego oszczędne - to pocieniając ścianę fundamentową obciążysz je mimośrodowo, a to już musi klepnąć projektant. Najlepiej będzie, jeśli zrobisz sobie szkic: Ściana wg Twojego pomysłu, pod spodem ława, na tym ściany ponad poziomem terenu, wastwy ocieplenia - i sprawdż, co ci się zmienia. Na pewno będziesz musiał przesunąć do środka ławy o 1/2 pocienienia ściany, czyli o ok 6,5 cm z każdej strony.Ufff, ale się rozpisałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 27.03.2002 13:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Dzięki wszystkim za tak duże zaangażowanie w temacie. A wiec Luna_tyk chyba jestm szczęśliwcem, bo nie mam jeszcze w terenie wytyczonych ław /tylko w Dzienniku Budowy/, więc można pokombinować. Generalnie ławy mam też solidne 56 i 60cm na 40cm wysokości. Dając zbrojenie po środku o szer. maksymalnej 24cm jestem w stanie zrealizować bez bólu ścianę 24cm. Ściana będzie z bloczka betonowego B-20. Pozdrawiam i dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 27.03.2002 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 I spokojnie wystarczy 24 cmA projektant ma jedno zmartwienie - żeby się nie zawaliło.Jak się nie zawali przy 24cm to tym bardziej przy 38 a więc spokój projektanta a pieniadze inwestora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 27.03.2002 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2002 Ja mam 38 ale stawiałem z Porothermu 44 i dałem ocieplenie 5 cm styropianu ,siatka i posmarowałem dysperbitem może trochę na wyrost. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 28.03.2002 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 Spokojnie wystarczy, jesteś ponad metr pod ziemią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kodi_gdynia 28.03.2002 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 No to jestem uspokojony. Żeby tylko zgodził się mój kolega -kierownik budowy. Chyba wydrukuje te posty i przedstawię mu wasze argumenty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 28.03.2002 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2002 A na co ma sie zgadzac to twój dom twoje pieniądze i ty decydujesz ostatecznie zmień kierownika ale możesz stracic przyjaciela. Ja przezornie na kierownika budowy wybrałem kogoś obcego a kolega jest moim doradcą i konsultantem ale ja mam zawsze ostatedzne slowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rchmielewski 30.03.2002 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2002 W moim projekcie ściana fundamentowa ma 24 cm tak jak ściana nośna, też z gazobetonu. Masz chyba "przewymiarowania" w projekcie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts