Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grubość ściany fundamentowej

Recommended Posts

W projekcie mam ściany fundamentowe o grubości typowego bloczka betonowego czyli 38cm. Zastanawiam się czy to nie jest za dużo. Czy nie wystarczyła by ściana fundametowa o grubosci 24cm.

Ściany nośne planuję z gazobetonu 24cm i 10-12cm styropianu. Dom ma użytkowe poddasze i ma wymiary 9x9m a wewnątrz po środku jest również ściana nośna.

Wiem że typowe projekty są przewymiarowane i pasują do każdych no prawie każdych warunków. Nie pytałem jeszcze swojego kierownika budowy, ale proszę was o zdanie.

Warunki wodne są ok, działka równa jak stół.

Pozdrawiam

24 cm wystarczą, ale wtedy potrzebujesz ocieplić fundament od środka - przed zasypaniem piaskiem i wylaniem podłogi na gruncie. Tak było u mnie - w projekcie i na budowie.

Natomiast mój sąsiad miał 38 cm fundament, ale już go nie ocieplał. Też robił zgodnie ze swoim projektem.

Myślę, że wskazuje to, że są dwa sposoby na zrobienie fundamentu i niekoniecznie musi to mieć cos wspólnego z późniejszymi ścianami nośnymi.

pozdrowionka :smile:

Agnicha

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Agnicha1704 dnia 2002-03-27 08:39 ]

Ja mam ścianę 3-warstwową, ale nie wiele to zmienia. Mam normalne 24cm z bloczków M-6 i na tym 24cm b.k. Może wysokość ściany fundamentowej ma jakieś znaczenie? Nie masz piwnicy i jeżeli nie wychodzisz zbyt wysoko, to osobiście nie widzę powodu dla 38cm. Faktycznie kierownik lub autor projektu powinni być bardziej kompetentni od nas.

Nie wiem Alanta jaki mam grunt bo pomiarów żadnych nie robiłem. wiem tylko że jest dobrze przepuszcalny - brak wody, stąd wnioskuję /zrobiłem odkrywke łopatą/ że jest lekki - piaski itp.

Sąsiad ma piwnice i nie ma żadnej wody.

Budynek posadowić chcę na -110. 10cm chudziaka, 40cm ław i 90cm ściany fundamentowej. Sugerujesz, że to za mało?

Pozdrawiam

Kodi - decydująca jest szerokość (ogólnie wymiary) ławy fundamentowej, i tutaj nie należy poprawiać projektanta. Może to robić kierownik budowy (w porozumieniu z projektantem) jeśli uzna, że warunki gruntowe rzeczywiste odbiegaja od przyjętych to wyliczeń.

Ściana fundamentowa w domku może mieć 25-24 cm. Zapewne lejesz ją z betonu, i ona prawie zawsze będzie za mocna. Pytanie brzmi - czy masz już wytyczone (nie daj Boże - wylane) ławy ? Bo jeśli masz wylane, a do tego oszczędne - to pocieniając ścianę fundamentową obciążysz je mimośrodowo, a to już musi klepnąć projektant.

Najlepiej będzie, jeśli zrobisz sobie szkic: Ściana wg Twojego pomysłu, pod spodem ława, na tym ściany ponad poziomem terenu, wastwy ocieplenia - i sprawdż, co ci się zmienia. Na pewno będziesz musiał przesunąć do środka ławy o 1/2 pocienienia ściany, czyli o ok 6,5 cm z każdej strony.

Ufff, ale się rozpisałem...

Dzięki wszystkim za tak duże zaangażowanie w temacie. A wiec Luna_tyk chyba jestm szczęśliwcem, bo nie mam jeszcze w terenie wytyczonych ław /tylko w Dzienniku Budowy/, więc można pokombinować. Generalnie ławy mam też solidne 56 i 60cm na 40cm wysokości. Dając zbrojenie po środku o szer. maksymalnej 24cm jestem w stanie zrealizować bez bólu ścianę 24cm.

Ściana będzie z bloczka betonowego B-20.

Pozdrawiam i dzieki :grin: