KaSeKa 23.09.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 ZAKŁADAM ZE NA TEN DOM WYSTARCZY 350 tyś, no może 320tys .....możne wystarczy nawet 300 tyś Natomiast pytanie brzmi: - "JAK WYBUDOWAĆ DOM W PRYMULKACH za 250 tyś" i ani zetki więcej.... oto projekt domu http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_prymulkach/m3f0186a71753e Proszę nie pisać ze się nie da bo SIĘ DA tylko jeszcze nie wiem jak... Jeśli ktoś chce tu napisać ze się nie da to niech nic nie pisze Jeśli ktoś chce napisać jakie warunki trzeba spełnić żeby się udało to proszę bardzo. Nie jest sztuka wydać duzzzzzoooooo kasy i się wybudować, myślę ze sztuka będzie wybudować się tanio ( tyle na ile kogoś stać) Dla mnie ( dla Nas) taką kwotą będzie kwota 250 tyś. Cześć kredyt ( taki na jaki Nas stać i żeby potem całe życie go nie spłacać - rata kredytu max tysiąc złotych na miesiąc) A teraz coś o sobie Mieszkamy w południowej WLKP, miasteczko koło 70 tyś mieszkańców. Mamy działeczkę w pełni uzbrojoną, ogrodzona .....tylko się budować Tylko i aż. Dużo się ostatnio pisze o zastoju w budownictwie, o tym ze ceny lecą np. Pustak Max w czerwcu 2008 kosztował około 7,00 zł/sztuka a dziś można go kupić za 3,00 zł/sztuka - przykładów takich można podawać wiele.... "Flachowcy" tez już nie wołają ile im się zachce za wybudowanie domu ( bo im się robota kończy) Słyszałem także ze gro materiałów wykończeniowych można przywieź z zagranicy ( zaoszczędzić można 50%-70%) itd itd.... Ważne założenie to takie ze nie musimy mieć wszystkiego, ważne żeby zamieszkać. Poddasze nie musi być wykończone ( wystarczy sam dół) Ostatnio widziałem ze dużo domów nie ma jeszcze dachówki a ludzie już w takich domach mieszkają, położenie dachówki mają w perspektywie kilku najbliższych lat( jak to się sprawdza, ile na etapie można zaoszczędzić) Okej - jak teraz się do tego zabrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 23.09.2008 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Na samo wykończenie - od tzw. "stanu deweloperskiego", czyli zrobienie parkietów, łazienki, kuchni, drzwi wewnętrznych, malowania itp. poszło nam srednio 1000 zł/m2. Zadnych "cudów" u nas nie ma, kuchnia z IKEA z tych tańszych, parkiet krajowy mieliśmy razem z układaniem w niezłej cenie, drzwi najtańsze drewniane z castoramy (sami malowaliśmy), wciąż mamy nie skończone przyziemie i nie docieplony strych... Zakładaliśmy połowe tej kwoty. Duzo robimy sami, elektrykę robił mój Tata, a jak roboty przekraczają nasze umiejętności, to przebieramy w ofertach firm, dopóki nie znajdziemy optymalnej (nie zawsze najtańszej). Budowlańcy chyba jeszcze nie zeszli na ziemię, bo jak dostaje niektóre oferty to nic, tylko zemdleć lub popłakac się ze śmiechu.. Przez rok mieszkaliśmy w domu wykończonym częściowo - 2 miesiące myłam gary w miednicy i "gotowałam" na kocherze, bo z wyposażenia kuchni mieliśmy tylko lodówkę. Wyszło kilka wydatków zupełnie nie oczekiwanych, których w ogóle nie uwzględnilismy w kalkulacji - np. nagle okazało sie że zamakaja ściany w piwnicy i ich ponowne odkopanie i izolacja pochłonęły 6.000 zł - nie uwzględnione w kosztorysie.. Nie zniechęcam. Nie mówię że się nie da. Polecam tylko bycie realistą. I jeszcze coś - zarówno odnośnie kosztów budowy jak i czasu jej trwania - przyjęte wartości nalezy pomnożyć przez 2 i przyjąć jednostkę o rząd wyższą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 23.09.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Bez piwnicy może się udać , z piwnicą pod całym budynkiem - życzę powodzenia, no i trzeba założyć dłuższy okres realizacji jeśli priorytetem wyboru wykonawcy ma być cena a nie termin/ harmonogram (niestety ci najtańsi a w miarę jeszcze przywoici mają bardzo śmieszne wolne terminy - przynajmniej u nas) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 23.09.2008 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Oczywiście BEZ PIWNICY Projekt podstawowy:- Dół 2 pokoje, 1 kuchnia, 1 łazienka, kotłownia, kominek, - Góra - 3 pokoje, garderoba, łazienka Czas budowy 2-3 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 23.09.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 W naszym rejonie należałoby doliczyć jeszcze jeden rok - chyba, że pomoc rodziny będzie wydatna np. przy pracach wykończeniowych ( te w moim przypadku ze względu na niemożliwość przesunięcia kolejności w harmonogramie narobiły najwięcej poślizgu), no trzeba założyć najskromniejszy standard , mało zasobów do zainwestowania w dom energooszczędny poza izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.09.2008 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 http://forum.muratordom.pl/dom-w-prymulkach-z-pracowni-archon,t14367.htm pięć lat doswiadczeń przy budowie wybranego przez Ciebie domku... Na stronie pracowni projektowej masz zestawienie materiałów w excelu. Pozaokrąglaj w górę do pełnych wartosci i zrób sobie zestawnienie korzystajac z telefonu ile te materialy będą Cię kosztowac na dziś Do tego dodaj 15% i będziesz mieć koszt materiałów. Potem pomyśl i popytaj ile za robociznę i już będzie wiadomo czy da się za 250 A. I nie zapomnij o instalacjach, bo w zestawieniu jest tylko budowlanka a i na moje oko niekompletna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 23.09.2008 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Znalazłem coś takiego - nie wiem jeszcze na ile to jest aktualne ( są to szacunkowe dane) KOSZTY POSZCZEGÓLNYCH ETAPÓW BUDOWY 1. Stan zerowy (tj. roboty ziemne, fundamenty, ściany podziemia oraz stropy nad podziemiem i schody, izolacje przeciwwilgociowe) - było 12% zmieniam na 10% 2. Stan surowy otwarty nadziemia (tj. ściany nadziemia, stropy, schody i podesty, ścianki działowe, konstrukcja dachu oraz jego podłoże i pokrycie, izolacje) - było 30%, zostaje 30% 3. Stan surowy zamknięty (stolarka okienna i drzwiowa) - było 23%, zmieniam na 20% 4. Roboty wykończeniowe (instalacje, tynki, podłogi, posadzki, wykładziny itp.) - było 35% zmieniam na 40% W rozłożeniu na zakładaną kwotę bo będzie:ad 1. było 30,00 tyś zmieniam na 25,00 tyś ad 2. było 75,00 tyś zmieniam na 75,00 tyśad 3. było 57,50 tyś zmieniam na 50,00 tyśad 4. było 87,50 tys zmieniam na 100,00 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 23.09.2008 08:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 mikolayi - czytałem ( tzn przeglądałem już ten watek) Powiem tak im więcej się czyta tym więcej człowiek jest głupi Jeden pisze 200 tys, drugi ze 300 tys, trzeci ze 400 a inny ze 500 tys a na "tywyenie" w programie nieruchomości ktoś ogląda 120metrowe mieszkanie za milion dwieście i się zastanawia bo mu się garderoba podobała........SZOKKKKKK W tym wątku chce otrzymać odpowiedz nie czy się da tylko JAK TO ZROBIĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 23.09.2008 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 ad 4. 87,50 tys Z instalacjami, tak? nie widzę mozliwości ograniczenia wydatków tak, by się zmieścić w tej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 23.09.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 W tym wątku chce otrzymać odpowiedz nie czy się da tylko JAK TO ZROBIĆ ...to tudne pytanie bo każdy mierzy swoją miarą...ale mam podobne dylematy bo na wiosne ruszam z budową domku też za ok 300 tys. nie mam specjalnie wygórowanych wymagań ale ile wyjdzie to się przekonam gdy wybuduje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 23.09.2008 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Odpowiadając jak próbować to zrobić: - jak najwięcej robocizny własnej. w przypadku ekip wybierać te, których pracę widziałeś u innych - materiały od znajomych z branży sprzedawane po minimalnej marży - raczej nie liczysz, ze w tej kasie kupisz meble i wyposazenie kuchni? - nie pokrywanie dachu - niby min. 15k zostanie w kieszeni ale musisz w zamian zrobic pelne deskowanie dachu plus papa. chyba ze i tak to chciales zrobic. - mocne trzymanie kciuków żeby ceny się mocno nie zmieniały - w twoim horyzoncie 3 lat wiele się może w branży wydarzyć. jeśli: - nie czujesz się na siłach, żeby sam robić znaczącą część prac - nie masz znajomych ekip i sprzedawców w branży - w to 250k wliczasz elementy wyposażenia to nic Ci nie powiem, bo przecież nie chcesz usłyszeć, że się nie da. przy budowie jest wiele elementów, których nie zobaczysz, a ich koszty ponieść musisz (projekt, różne opłaty administracyjne, geodeta, wynagrodzenie kieorwnika budowy, odbiory instalacji etc etc) Jeśli Cie to pocieszy, to wielu forumowiczów w podobny sposób zaczyna swoją przygodę z budową i obecnością na forum, nie wyłączając mnie powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.09.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Wszystko zależy od pracy własnej. Jesli zlecasz wszystko ekipom , sorry, ale 2500 za metr to normalna cena. Autor pisze o zaoszczędzeniu 70 % na meteriałach z zagranicy może bez przesady ? O tym, że ekipy nie krzyczą tyle ile przedtem no , ja mam odmienne zdanie.. Sztuką nie jest wybudować dom jak się ma pieniądze. Sztuką jest ten dom postawić do końca a nie zostać w 70% z ręką w nocniku i rozbabraną budową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 23.09.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Na materiałach ciężko jest zaoszczędzić jakieś znaczące kwoty (chyba że ma się do nich dostęp na szczególnych warunkach...). Nie robiłem kalkulacji, ale na ściany najtaniej chyba wyjdzie pustak żużlobetonowy. Jednak największe oszczędności można osiągnąc na robociźnie, a więc maksymalny wkład pracy własnej, tam gdzie to konieczne szukać tanich ekip (ale to wymaga czasu). Na etapie wykończenia to trzeba twardo stąpać po ziemi, wyznaczyć sobie pewien maksymalny pułap cenowy i co najważniejsze konsekwentnie się tego trzymać! Nie ma nic gorszego niż podejście - "na tym nie będę oszczędzał, to tylko 1-2 tys. więcej...". Na końcu kwota urasta do kilkunastu albo kilkudziesięciu tysięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 23.09.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Przy szacowaniu kosztów przyjmij ok. 10% wzrost cen usług w budownictwie w skali roku, dla materiałów ok. 4% (czyli na poziomie oficjalnej inflacji) w skali roku - dane na dziś - trzeba to potem podliczyć procentem skladanym zależnie od planowanego okresu budowy i harmonogramu robót . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 23.09.2008 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Okej - jeśli dotyczy robocizny Pewne czynności musi wykonać fachowiec ( ściany, dach, instalacje)Pewne czynności wykonany samemu (wykończeniówka) 1. Stan zerowy ( jw) - sami z pomocą 2. Stan surowy otwarty nadziemia ( jw) - fachowiec 3. Stan surowy zamknięty (jw) 4. Roboty wykończeniowe (jw) - tu będziemy robić sami ( oprócz instalacji) Robocizna w 4 etapachad 1. ......... tyśad 2. ......... tyśad 3. ......... tyśad 4. ......... tys Jaki koszt w budowie CAŁEGO domu to robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 23.09.2008 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Kolega Martinezio ma ustalony koszt budowy na 47 tys (Błonie- czyli drogi region polski) oto dziennik budowy http://forum.muratordom.pl/prymulkowa-przygoda,t140074.htm Ekipa wymuruje im dom do stanu surowego, otwartego z dachem wykończonym blachodachówką z tych 47 tys myślę dużo jest do utargowania w moim regionie Szacuje koszt rzędu 30 tys za robociznę - choć to i tak dużo Fachowcą od wykończeniówki dużo nie dam zarobić - będę robił sam z braćmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.09.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 30k za robociznę z dachem ? nie wiem gdzie mieszkasz, ale wątpię czy uda Ci się tak zejść z ceną. Acz życzę powodzenia i będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 23.09.2008 10:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Dach bez pokrycia ( bez dachówki) Ponadto zauważ że domek jest bardzo prosty żadnych udziwnień, dach prosty bez udziwnień.Ściany prawdopodobnie jedno warstwowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 23.09.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Za klika tygodni wprowadzam się do domu w prymulkach. Ale 250.000 zł to wydasz co najwyżej na stan dewelopeski. Domek faktycznie jest prosty, ale nie jest wcale taki mały. Uważam że nie da się. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 24.09.2008 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Informacje ze strony http://www.archon.pl/projekt_domu/Dom_w_prymulkach/m3f0186a71753e Dane do kalkulacji:Powierzchnia ścian zewnętrznych 138,30 m2 Powierzchnia ścian wewnętrznych nośnych 28,00 m2Powierzchnia ścian działowych parter 30,00 m2Powierzchnia ścian działowych poddasze 51,40 m2 Powierzchnia ścian fundamentowych 45,50 m2 Powierzchnia podłóg i schodów 135,90 m2 Powierzchnia dachu 174,00 m2 Kubatura drewna na więźbę 7,39 m3 Powierzchnia stolarki zewnętrznej 27,40 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts