Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

JAK WYBUDOWAĆ DOM W PRYMULKACH za 250 tyś

KaSeKa

Recommended Posts

• Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To Ty masz rozdwojenie jaźni? :o

Najpierw Cię pochwalę - projekt, który wybrałeś rzeczywiście może być tani w realizacji (choć zrezygnowałbym z balkonu) - ale pod jednym warunkiem - nie pozwól sobie wmówić, że nie stać Cię na rzeczy tanie, bo przecież budujesz dla siebie itp. Poza tym zrób porządny kosztorys (musi się zamknąć w kwocie 10% niższej niż zamierzona) i później traktuj go jak Biblię. Powodzenia.

...a zmiana materiałów na tańsze? W projekcie jest dachówka ceramiczna. Można użyć blachodachówki lub nawet dachówki bitumicznej. Przerobić konstrukcje dachu pod lżejszy materiał i całość wraz z robocizną wyjdzie dużo taniej. Te materiały kładzie sie sprawniej i łatwiej. Ja bym tak zrobiła żeby ograniczyc koszty ale nie wiem czy Cię to zainteresuje.

Twoje pytanie brzmi prawie tak samo jak tytuł mojego dziennika budowy. :lol:

Radzę dużo czytać. Na forum znajdziesz dużo przydatnych informacji. Wątpię, żeby komuś chciało się podawać Ci gotowy, szczegółowy przepis. Można by o tym książkę napisać.

No właśnie dlatego założyłem ten watek:

Jak się skacze po rożnych tematach to można tam znaleźć dużo informacji ( ale są one "porozwalane" i nie dotyczą konkretnego projektu) a potem wychodzi na to ze nic nie wiesz; tzn czy musisz mieć 200 tyś 300 tys czy może 500 tys

Czytałem już o przypadkach gdzie ludzie budują dom 150m2 za 500 tys i czytałem tez o przypadkach gdzie ktoś wybudował dom około 200m2 za około 250 tyś (gdzie kosztorys miał na 450 tys) oczywiście są to w pewnym sensie skrajne przykłady

Tu mam zamiar zbierać informacje na temat konkretnego projektu i pomyśleć co trzeba zrobić żeby starczyło 250 tys

Jeśli masz jakiś pomysł to będę wdzięczny

...a zmiana materiałów na tańsze? W projekcie jest dachówka ceramiczna. Można użyć blachodachówki lub nawet dachówki bitumicznej. Przerobić konstrukcje dachu pod lżejszy materiał i całość wraz z robocizną wyjdzie dużo taniej. Te materiały kładzie sie sprawniej i łatwiej. Ja bym tak zrobiła żeby ograniczyc koszty ale nie wiem czy Cię to zainteresuje.

Już wcześniej pisaliśmy ze chcemy zrobić bez dachówki ( pełne deskowanie pus papa - narazie)

Dachówkę zamontujemy powiedzmy za 3-4 lata ;-), tak samo mamy zamiar zrezygnować w wykończeniówki poddasza użytkowego.

Dach bez pokrycia ( bez dachówki)...

Ściany prawdopodobnie jedno warstwowe.

Dachówkę zamontujemy powiedzmy za 3-4 lata , tak samo mamy zamiar zrezygnować w wykończeniówki poddasza użytkowego.

Muszę przyznać że idziemy podobnym tropem dlatego ten wątek również mnie interesuje. Przyłączam się do śledzenia z uwagą :)

Ad 1.

1. Stan zerowy (tj. roboty ziemne, fundamenty, ściany podziemia oraz stropy nad podziemiem i schody, izolacje przeciwwilgociowe) - 10% czyli 25,00 tyś

STAN ZEROWY ( zakres prac)

zgłoszenie rozpoczęcia robót

usunięcie humusu

utwardzenie drogi - nie ma takiej potrzeby ( chyba)

wytyczenie budynku

ustawienie sławojki - sławojka już stoi

wykonanie wykopu pod ławy i stopy fundamentowe

wykonanie wykopu pod ogrodzenie

rozprowadzenie i przepusty dla kanalizacji, przyłącza wody, przyłącza prądu (dom + garaż) i gazu

przepust dla doprowadzenia powietrza do kominka

przepust dla czerpni powietrza

przepusty dla odkurzacza centralnego

stabilizowanie cementem i utwardzenie podłoża pod ławami

wylanie chudziaka pod ławy i stopy

izolacja pozioma na chudziaku

szalowanie ław, stóp i ganku

szalowanie ogrodzenia

wykonanie zbrojenia ław, stóp i ganku + bednarka i uziomy

zalanie ław + stóp + ganku + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów

izolacja pozioma na ławach

szalowanie ścian fundamentowych + niezbędne przepusty

zbrojenie ścian fundamentowych

zalanie ścian fundamentowych + ogrodzenia + sprawdzenie poziomów

usunięcie szalunków

izolacja pozioma na ścianach fundamentowych

izolacja pionowa ścian fundamentowych

ocieplenie ścian fundamentowych

usypanie i zagęszczanie piachu na podłogę na gruncie

rozprowadzenie czerpni powietrza, czerpni kominka, odkurzacza centralnego i innych instalacji

wykonanie chudziaka podłogi na gruncie + zbrojenie + dylatacje

izolacja podłogi na gruncie

połączenie izolacji poziomej podłogi i ścian fundamentowych + zakład na naprężenia

drenaż odwodnieniowy (opcja)

zasypanie fundamentów z zewnątrz + obsypanie ścian fundamentowych

zamontowanie ogrodzenia i tymczasowej bramy - ogrodzenie i brama jest :-)

Musze się zastanowić czy wszytko będzie mnie dotyczyć ale to na spokojnie :-)

Całość tutaj :-)

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=16256&highlight=fundament+fundamenty

Dobra, tylko jak to teraz policzyć hehe

Zacznę od tego ze muszę załatwić zestawienie materiałów na fundamenty dla tego projektu a wiec idę szukać...............

Polski rynek nieruchomości - stan przedzawałowy?

http://biznes.interia.pl/raport/kryzys_w_usa/skutki-kryzysu-w-polsce/news/polski-rynek-nieruchomosci-stan-przedzawalowy,1181864,5434

Polecam artykuł

Zastanawiam się czy nie zmienić opisu na 200 tys hehehehe ;-)

CYTAT z artykułu - "czyli jak polak cyka polaka"

W tym miejscu warto wspomnieć o jeszcze jednej, chyba dość istotnej formie "wspomagania" boomu na rynku nieruchomości w ostatnich latach. Chodzi tu o praktykowaną na wielką skalę medialną nagonkę na kupno mieszkań za wszelką cenę, bo "jutro, za miesiąc czy rok będzie dużo drożej". Zarówno portale internetowe, gazety codzienne, czy czasopisma prześcigały się w tekstach o nieruchomościach zazwyczaj w jednym aspekcie: perspektywie rosnących w nieskończoność cen. Jeszcze dziś można znaleźć w Internecie komentarze, które w połowie ubiegłego roku, a więc w dokładnie w ostatnich dniach boomu zapowiadały dalszy wzrost cen mieszkań w tempie 10-15 procent rocznie. Tajemnicą poliszynela jest fakt, że gros tego typu publikacji powstawało na zamówienie potentatów branży deweloperskiej w celu wywołania u potencjalnych nabywców mieszkań syndromu "odjeżdżającego pociągu".

"...Okoliczności te nie pozostawały bez wpływu na rynek materiałów budowlanych. Nie dość, że ceny szybowały tu do absurdalnych poziomów, to w dodatku zdarzało się dość często, że składy budowlane świeciły pustkami. Najczęściej brakowało cementu, gdyż cementownie nie nadążały z produkcją. Firmy budowlane zaopatrywały się więc w dużo tańszy i dostępny bez ograniczeń towar w Niemczech, co także świadczy o skrajnie kuriozalnej odmianie tamtej sytuacji rynkowej."

Polecam po prostu rozejrzeć się na własnym lokalnym rynku usług i materiałów budowlanych, zrobić kosztorys, i zębami się go trzymać, a także absolutnie dbać o wydatki. Lektura artykułow jest jak najbardziej wskazana... ale lepiej czytać fachowa pisma typu Murator, Budujemy Dom, Ładny Dom niż sugerować się artykułami napisanymi w innych publikatorach czy np na Onecie lub WP czy Interii. Co będzie z rynkiem materiałów i usług budowlnych trudno przewidzieć. Czy będzie dużo taniej... oby. Ale naprawdę należy do tego podejść z dystansem i rozsądkiem. Jeśli uważasz że jesteś w stanie wybudować za 250 tys zł, to podeprzyj te twierdzenia analizą lokalnego rynku budowlanego. Forum może w tym przypadku pomóc, ale nie wykona całej pracy z przygotowaniem rozeznania, kosztorysu za Ciebie.

Pozdr,

Już wcześniej pisaliśmy ze chcemy zrobić bez dachówki ( pełne deskowanie pus papa - narazie)

Dachówkę zamontujemy powiedzmy za 3-4 lata ;-), tak samo mamy zamiar zrezygnować w wykończeniówki poddasza użytkowego.

wywalasz pokrycie dachowe, rezygnujesz z wykończenia poddasza. Za chwilę stanie na tym, ze wykończona będzie jako tako jedna łazienka, kawałek kuchni i salon, a w nim łóżko. Rezygnacja ze zrobienia tego czy tamtego to, moim zdaniem, jednorazowe, chwilowe zaoszczędzenie na wydatkach. Gdyby nie było mnie stać na wykończenie poddasza mojego domu (standard mam naprawdę niski, wymalowane sciany, wstawione drzwi, grzejniki, panele, wykładziny, bez fajerwerków) to chyba dostałbym na łeb, gdybym musiał za dwa, trzy lata robić rozp.... na poddaszu, no bo przecież trzeba kiedyś coś z tym zrobić... Uwierz mi, gdy wygnałem z domu ostatniego fachowca poł roku temu byłem szczęśliwy i to ogromnie. I nie chcę widzieć nikogo obcego wałęsajacego się po moim domu jak najdłuzej. A drobiazgi typu montaż baterii, parapety zewnętrzne, jakieś przyklejanka i przykręcanka robię sam.

Moim zdaniem - jeśli buduję dom z poddaszem, wykańczam go całego w srodku. Z zewnątrz moze nie być elewacji w super tynku, gresu na tarasie, róż w ogrodzie, ale w środku ma być jak najwięcej, optymalnie wszystko, bo jak nie to du..pa nie robota. Ale to oczywiscie moje subiektywne zdanie i nie przejmuj się nim za bardzo :)

Nawet o tym nie pomyślałem zęby ktoś miał wykonać coś za mnie - nie jestem samobójcą :-)

Wyznaje zasadę UMIESZ LICZYĆ - LICZ NA SIEBIE

Artykuł wkleiłem bo wydaje mi się bardzo ciekawy i pokazuje jakie prawa żądza rynkiem i NAMI

Myślę ze powoli możemy zacząć mówić ze to co się ostatnio działo ( a kulminacje miało w 2007 roku) przechodzi do historii... i długo będziemy się zastanawiać jak ONI to zrobili ( sztucznie napędzali, oszukiwali)

KUP ( BUDUJ ) DZIŚ - BO JUTRO BĘDZIE DROŻEJ - myślę ze nie będzie

Wszystko musie mieć swoją korektę GIEŁDA, NIERUCHOMOŚCI itd..

Do mojego kolegi ostatnio dzwonił "płytkarz" hehe i pytał czy nie ma czegoś do roboty jakiegoś tarasu czy cuś......poważnie

Mam nadzieje ze to się już kończy albo już się skończyło

Nie mówię ze będzie super - ale mam nadzieje ze będzie lepiej - normalniej

Tego WAM i sobie życzę.

OK.

Tak na marginesie tego artykułu. Ja w maju 2008 r. sprzedałem mieszkanie 30 metrów w bloku z lat 70 w Otwocku nieopodal Warszawy i to sprzedałem bez problemu po 2 tygodniach od wystawienia. Moja Koleżanka kilka tygodni temu sprzedała w 2 tygodnie mieszkanie w Warszawie. Kilku Kolegów mieszkania kupiło. To nie przeczy tezie artykułu, tylko potwierdza że takie spekulacje odnośnie rynku materiałów i usług budowlanych oraz mieszkań często mogą być nietrafione. Ja w Otwocku i w Warszawie wcale nie widzę porzuconych budów domów czy mieszkań, przeciwnie coraz więcej inwestycji się rozpoczyna i są one kontunuowane. Pomimo,ze cena metra w Otwocku wynosi w stanie deweloperskim 6.000 zł lub więcej a do Warszawy jest 25 km.

Działki kosztują 300 zł za metr i więcej i ciągle rozpoczyna się nowe budowy. Może mówienie o kryzysie i powoływanie się na przykłady USA czy Europy Zachodniej (gdzie rynek jest zupełnie inny) jest jednak nieco przedwczesne. Na pewno jest stabilizacja, ale ja np nie zauważam zjawiska spadku cen robocizny i materiałow. Przeciwnie w porównaniu do lata jest niestety nieco drożęj. Ale jest to moje subiektywane odczucie i nie generalizowałbym go.

Jeśli wybrałeś dom w prymulkach to po prostu kup projekt, zaadaptuj go i do dzieła. Jeśli będzeisz rozsądny to może za 250 tys. się wprowadzisz. Ale na pewno za taką kwotę nie wykończysz tego domku w całości.

Pozdr,

Witajcie

A ja Was pocieszę, pocieszając zarówno siebie - uważam że da się wybudowac taki dom za 250 tys pln. Ja buduję dom podobny (projekt indywidualny) gabarytowo dodatkowo częściowo go podpiwniczając i powiem szczerze że sam zamierzam się zmieścić w podobnej kwocie...

Krótki kosztorys:

do tej pory wydano: 18 tys zł - zlane ławy fundamentowe wszystkie dokumneta wraz z projektem pozwoleniami itp.

Ekipę do stanu surowego otwartego mam za 28 tys

Materiały na ten stan:

bloczki 7000

BK 16000

Stal na stropy i schody 6000

Beton na stropy i schody 6000

Cegła 2000

Dach więżba 5000 (kupiona, pocieta aby zaipregnować - dodatkowo mnóstwo desek na szalunki)

Dach krycie 10 tys (170 m2) - blachodachówka

Dodatkowe nieprzewidziane wydatki - ok 5000

Sumując ok 103 tys - nawet niech dojdzie do 110 tys to i tak jest ok taki mam budżet na ten stan.

Wszystkie przyłącza zrobię w 10 tys zł

Okna i drzwi zewnętrzne ok 15 tys zł

Instalacje wewnętrzne - ok 30 tys zł (kocioł jednofunkcyjny, kominek, częściowa podłogówka - ok 18 tys, energetyka - ok 7 tys, woda i kanaliza - ok 5 tys)

Podlogi i tynki wewnętrzne ok 25 tys

Ocielpenia wew i zew - ok 15 tys

Sumując ok 200 tys zł - stan developerski

Resztę planuję przeznaczyć na wykończenie :)

Życzę sobie i Wam powodzenia

@ Ogiy102

to co podajesz przy etapie wykonczenia to same materialy czy tez robocizna?

bo o ile stan surowy wygląda na zbliżony do realnego, to przy wykończeniu moim zdaniem jest niedoszacowanie. Zwłaszcza jeśli chodzi o ocieplenie wewn./zewn. - za 15k to IMO przy pewnej dozie szczęscia zrobisz ocieplenie zewnętrzne. Instalacje też moim zdaniem przekroczą 30k.

Okna i drzwi zewnętrzne ok 15 tys zł

powiedzmy że starczy, ale szaleństw nie będzie na pewno

Instalacje wewnętrzne - ok 30 tys zł (kocioł jednofunkcyjny, kominek, częściowa podłogówka - ok 18 tys, energetyka - ok 7 tys, woda i kanaliza - ok 5 tys)

jak dajesz podłogówkę to pewnie myślisz o kondensacie - sam kocioł + wkład kominkowy - 8k minimum pozostałe 10k na co...za najtańsze grzejniki zapłacisz pewnie ze 3k...

Podlogi i tynki wewnętrzne ok 25 tys

starczy na materiały jeśli resztę zrobisz samemu

Ocielpenia wew i zew - ok 15 tys
- jeśli nie będziesz tego robić samemu nie ma szans

Sumując ok 200 tys zł - stan developerski

Resztę planuję przeznaczyć na wykończenie :)

Życzę sobie i Wam powodzenia

czyli jesli na wykończenie zostaje Ci 50k to kupisz agd, płytki (parę metrów) ze dwie szafki, wannę, baterie, prysznic, parę dupereli i po kasie.

Tak czy owak życze powodzenia, a jak ten stan deweloperski, o którym piszesz zrobisz za 200k to będę pod naprawdę wielkim wrażeniem czego sobie i Tobie życzę :)

Wszystko zależy od pracy własnej.

Jesli zlecasz wszystko ekipom , sorry, ale 2500 za metr to normalna cena.

Autor pisze o zaoszczędzeniu 70 % na meteriałach z zagranicy :o może bez przesady ?

O tym, że ekipy nie krzyczą tyle ile przedtem :o no , ja mam odmienne zdanie..

Sztuką nie jest wybudować dom jak się ma pieniądze. Sztuką jest ten dom postawić do końca a nie zostać w 70% z ręką w nocniku i rozbabraną budową.

Podpisuję się pod tym dwiema łapkami :) Sąsiadowi ekipa krzyknęła za ocieplenie dachu z materiałem 25000 dach kopertowy powierzchnia domu 160mkw z poddaszem. No i co podwinął rękawy i sam ociepla zresztą my też będziemy sporo sami robili :)

Trzymam kciuki oby się udało

Fundamenty - materiały

1. Beton na lawy - B20 - 10m3 po 286,70 = 2867,00 BRUTTO

2. Beton na chudziak - B15 10m3 po 268,40 = 2684,00 BRUTTO

3. Bloczki betonowe 38x24x12 - 1000 sztuk = 1000*2,90 = 2900,00 BRUTTO

4. Stal fi 12 - 230 mb. ( waga 1mb = 0,888 ) = 230*0,888 = 205kg * 3300,00 zł/brutto za tonę = 680,00 zl/BRUTTO

5. Stal fi 6 -170 mb. ( waga 1mb = 0,370 ) = 170*0,370 = 65kg * 3300,00

zł/brutto za tonę = 215,00 zl/BRUTTO

SUMA ( za beton stal i bloczki) - 9 346,00 BRUTTO

Plus inne.......sturodur, folie, papy, zaprawa....... plus instalacje no i robocizna....plus inne

Ile mogą stanowić dodatkowe koszty czy w 20 tyś się zamknie...

Przyłączę się i ja.

Budowałem dom w rododenronach 5 też z Archonu. Jest nieco większy od Prymulek. Zmian, które zwiększyłyby wydatki w zasadzie nie było. Rozpocząłem w 2006 roku. Miszkamy od miesiąca. Co do kosztów to :

1. Stan surowy otwarty- mury, dach około 200m2 kryty dachówką 110tys. - to w roku 2006.

2. Elektryka, hydralika (wszystko, ale bez kotła)w alu-pexie, okna, drzwi zewnętrzne i brama do garażu, wylewki, tynki cem-wap , gładzie gipsowe, płyty g-k na poddaszu+wełna około 110 tys- to wroku 2007

3. Łazienki (glazura+wyposażenie), podłogi (parkiet), kocioł co na ekogroszek , drzwi wewnętrzne, schody, malowanie, meble do kuchni+wyposażenie, meble do pokoi dziecięcych, część mebli do salonu (tylko wypoczynek) taras, chodniki i podjazd z kostki- 130tys.

To wydaje mi się niezbędne aby w miarę normalnie zamieszkać. Można zejść z niektórych wydatków - tu Ameryki nie odkrywam . Zamiast parkietów z litego drewna można panele. Zamiast dachówki można blachę.Budowałem na miarę możliwości czyli bez szaleństw. Jedynem są kolektory słoneczne na dachu - ale bez tego można żyć. Prawie nie przyłożyłem ręki do budowy bo się natym nie znam i mógłbym coś spartolić. Gdybym robił coś sam pewnie byłoby taniej . O ile? Tego nie wiem,ale jest mnóstwo prac na budowie które trzeba powierzyć fachowcom -niestety.

Wydałem do tej pory prawie 370tys. Nie mam zrobionych balkonów w płytkach i schodów wejściowych.

Nie zniechęcam do budowy i trzymam kciuki. Jednak wydaje mi się (obym się mylił) że 250 tys to trochę mało.