ake1 01.10.2008 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Witam!Nie jestem fanem mądrzenia się na temat kosztów,ale czytając niektóre posty trudno jest oprzeć się pewnej refleksji.Większość zaczyna budowę z pewnym przekonaniem zamkniecia budowy w okreslonej kwocie.Oczywiście trzeba załozyć możliwość zwiększenia pewnych wydatków, ale skąd biorą się różnice sięgające setek tysięcy. Zacząłem budowę domu bardzo podobnego do PRYMULKI w 2007 roku kiedy zaczęły od półrocza spadać ceny materiałów budowlanych.Podpisalismy umowę z wykonawcą , jednakże kupujemy materiały sami.Załozyliśmy ,że za około 250 tys.zamieszkamy w przyzwoitych warunkach.Na dzień dzisiejszy wydaliśmy 202 000 zł. Dom w Lukrecji z garażem -razem 150 m Dom zbudowany jest z porothermu 25 , dachówka ceramiczna -Ruppceramika,instalacja elektryczna ,co,tynki gipsowe,wylewki,stolarka okienna,brama garazowa,ocieplenie poddasza.Jak widać można było jeszcze trochę zejść z kosztów np.budować z betonu komórkowego,tańsze okna ok30%, tańsza brama z marketu, pokrycie dachu gontem.Oczywiście jeszcze będę się ubiegał o zwrot VAT-u0k.12 000zł.Jestem przekonany,że mozna wybudować dom w bardzo przyzwoitej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 01.10.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2008 Jestem przekonany,że mozna wybudować dom w bardzo przyzwoitej kwocie. :) Lubie takie wypowiedzi. Napisz jeszcze prosze jak to zrobiłeś bo o to chodzi w tym wątku. Tania robocizna? Część prac wykonywałeś sam? Wybrałeś projekt tani w realizacji? Jaki jest przepis na tanie budowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 02.10.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Witam! Nie jestem fanem mądrzenia się na temat kosztów,ale czytając niektóre posty trudno jest oprzeć się pewnej refleksji.Większość zaczyna budowę z pewnym przekonaniem zamkniecia budowy w okreslonej kwocie.Oczywiście trzeba załozyć możliwość zwiększenia pewnych wydatków, ale skąd biorą się różnice sięgające setek tysięcy. Zacząłem budowę domu bardzo podobnego do PRYMULKI w 2007 roku kiedy zaczęły od półrocza spadać ceny materiałów budowlanych.Podpisalismy umowę z wykonawcą , jednakże kupujemy materiały sami.Załozyliśmy ,że za około 250 tys.zamieszkamy w przyzwoitych warunkach.Na dzień dzisiejszy wydaliśmy 202 000 zł. Dom w Lukrecji z garażem -razem 150 m Dom zbudowany jest z porothermu 25 , dachówka ceramiczna -Ruppceramika,instalacja elektryczna ,co,tynki gipsowe,wylewki,stolarka okienna,brama garazowa,ocieplenie poddasza.Jak widać można było jeszcze trochę zejść z kosztów np.budować z betonu komórkowego,tańsze okna ok30%, tańsza brama z marketu, pokrycie dachu gontem.Oczywiście jeszcze będę się ubiegał o zwrot VAT-u0k.12 000zł.Jestem przekonany,że mozna wybudować dom w bardzo przyzwoitej kwocie. Napisałeś ,że opisany stan kosztował 202k PLN -12k PLN - przy ilości prac które pozostały do wykonania sądzisz ,że uda się zmieścić w 60k PLN? Mnie nie udało się zmieścić w podobnym zakresie w kwocie 80k PLN mimo wykonywania ok. 60% prac samodzielnie , bardzo skromnym standardzie wykończenia i dużym rygorze wydatków na materiały... Ale życzę powodzenia w realizacji założeń Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 02.10.2008 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Jaki jest przepis na tanie budowanie? Jeszcze nie znam odpowiedzi na to pytanie ale szukam! Myślę ze odpowiedz nie będzie się zawierać m zdaniu, raczej będzie to zbiór myśli np; - "10 myśli jak tanio wybudować dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 02.10.2008 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 http://img.interia.pl/biznes/nimg/0/c/Deweloperzy_tra_oczy_2860850.jpg Polecamhttp://biznes.interia.pl/nieruchomosci/news/tra-oczy-ze-zdziwienia,1187800 Normalnie staje na głowie Naprodukowali, naprodukowali.....a teraz trzeba to będzie sprzedać Oj będą promocje oj będą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ake1 02.10.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2008 Witam! Budowa własnego domu daje dużo satysfakcji w momencie kiedy trzymamy się kosztorysu zrobionego we własnym zakresie.Dla przykładu, pewna firma chciała wybudować nasz domek w SSO za 200 tys.Okazało się ,że za robocizne chcieli 100tys.-troche dużo prawda?.W końcu podpisalismy umowę na budowę domu w LUKRECJI bez dachu za 25 tys.Cztery osoby bardzo sprawnie poruszajace się po budowie.Dostawy materiału były kordynowane w zalezności od potrzeb na budowie.Dowóz i rozładunek odbywał się bez mojego udziału.Starałem się jednak bywać na budowie tak często jak tylko mogłem po pracy, ponieważ jestem bardzo mocno zapracowany jak wiekszość z nas.Wycena hydrauliki i co była na poczatku bardzo smieszna ponieważ chcieli 45 tys.Mnie nie było stać na ,,cwaniaczków" i szukałem dalej.Okazało się ,że znalazłem ekipkę , która zrobiła instalację elektryczną i co za 29 tys z piecem na eko-groszek,grzejniki purmo.Zaznaczam,ze nic nie kupowałem w marketach tylko w hurtowniach specjalistycznych.Co ja miałem robić samemu na budowie?Przecież przy instalacjach, murowaniu ,tynkach itp.wymaga sie fachowości i umiejetności.Nasza umiejetność ma polegać na wyszukaniu fajnej ekipy i zapewnieniu dobrej atmosfery.Wówczas dużo zyskujemy np.na podpowiedziach ,oczywiście w granicach rozsądku.Nie bójcie się rozmawiać o waszych kosztach i oczekiwaniach z Waszej strony.Może mam szczęście ale jestem w przededniu domawiania łazienek trochę podpatrzonych i poprawionych i okazuje się ,ze można zrobić w bardzo przyzwoitych cenach. Robię od początku budowy szczegółowy analizator wydatków i myślę,że utrzymam się w swoim planie finansowym czyli 250 tys. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 03.10.2008 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 Za klika tygodni wprowadzam się do domu w prymulkach. Ale 250.000 zł to wydasz co najwyżej na stan dewelopeski. Domek faktycznie jest prosty, ale nie jest wcale taki mały. Uważam że nie da się. Pozdr, co w twoim przypadku oznacza stan deweloperski? co dokładnie za tą kwotę zostało zrobone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 03.10.2008 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 w odniesieniu do kwoty tutaj przedstawionej 250 tys. zł na budowę tego projektu powiem tak. mam dom w kształcie krzyza dwa dachy dwuspadowe przenikające sie prostopadle w stosunku do siebie i centrycznie. wielkośc 8m 12,8m jedengo prostokąta z metrowym wypustem klatki i wejscia z przodu plus 1,5 m wypuszczony salon i na stropie salony jest balkon. mam trzy kondygnacjepiwnicę (pod całością domu)parter i poddasze łącznie ok 245 m powierzchni 85 piwnica i po 80 na parterze i poddaszu. budowałem z ytonga parter i poddasze i bloczki betonowe piwnica mam otynkowany dom wewnatrz, zrobiona instalacje elektryczną, zrobiony dach (dachówka CREATON) ocieplone poddasze (została sucha zabudowa poddasza) kupione ocieplenie domu 15cm styro ocieplenie piwnicy wraz z izolacjami (styro URSA XPS - 12 cm) okna dwu kolorowe posadzki w piwnicy, kanalizację i instalację CWU i ZWU, mam kupione grzejniki do całego domu i już wyposażenie łazienek bez płytekzostało do zrobienia centralne i posadzki na parterze i poddaszu koszt około 15 tys zł, centralne robię sam posadzki zlecam (dodam że będę miał ogrzewanie podłogowe na całym parterze i grzejniki również), ocieplenie domu z zewnętrz i otynkowanie.do tej pory wydałem 182 tys. zł w tym są pieniądze z odzyskanego VATUi mam zamiar się zmieścic w kwocie 250 tys. złZaznaczam iż cały budynek można było wybudować taniej o jakies 25 tys zł. oszczedzając na materiałach niektórych kupując tańsze (np nie ytonga i dachówki CREATON , a cementówke i inne.)Cały budynek wybudowałem w dwa lata popołudniami i w soboty.... jak masz do dyspozycji tyle mądrze gospodaruj a napewno ci starczy aby zatrudnic jeszcze np kogoś do dachu i do ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frupper 03.10.2008 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 w odniesieniu do kwoty tutaj przedstawionej 250 tys. zł na budowę tego projektu powiem tak. mam dom w kształcie krzyza dwa dachy dwuspadowe przenikające sie prostopadle w stosunku do siebie i centrycznie. wielkośc 8m 12,8m jedengo prostokąta z metrowym wypustem klatki i wejscia z przodu plus 1,5 m wypuszczony salon i na stropie salony jest balkon. mam trzy kondygnacje piwnicę (pod całością domu) parter i poddasze łącznie ok 245 m powierzchni 85 piwnica i po 80 na parterze i poddaszu. budowałem z ytonga parter i poddasze i bloczki betonowe piwnica mam otynkowany dom wewnatrz, zrobiona instalacje elektryczną, zrobiony dach (dachówka CREATON) ocieplone poddasze (została sucha zabudowa poddasza) kupione ocieplenie domu 15cm styro ocieplenie piwnicy wraz z izolacjami (styro URSA XPS - 12 cm) okna dwu kolorowe posadzki w piwnicy, kanalizację i instalację CWU i ZWU, mam kupione grzejniki do całego domu i już wyposażenie łazienek bez płytek zostało do zrobienia centralne i posadzki na parterze i poddaszu koszt około 15 tys zł, centralne robię sam posadzki zlecam (dodam że będę miał ogrzewanie podłogowe na całym parterze i grzejniki również), ocieplenie domu z zewnętrz i otynkowanie. do tej pory wydałem 182 tys. zł w tym są pieniądze z odzyskanego VATU i mam zamiar się zmieścic w kwocie 250 tys. zł Zaznaczam iż cały budynek można było wybudować taniej o jakies 25 tys zł. oszczedzając na materiałach niektórych kupując tańsze (np nie ytonga i dachówki CREATON , a cementówke i inne.) Cały budynek wybudowałem w dwa lata popołudniami i w soboty.... jak masz do dyspozycji tyle mądrze gospodaruj a napewno ci starczy aby zatrudnic jeszcze np kogoś do dachu i do ścian. Komentarz do wytłuszczonego - a mógłbyś usciślić co rozumiesz pod pojęciem posadzki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 03.10.2008 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2008 http://forum.muratordom.pl/post1905364.htm?highlight=#1905364 Kolejny super watek Tutaj można sobie poczytać jak zarobić 38 tys w kilka miesięcy - Czyli nie płacić murarzowi - BUDUJ SAM ( tylko jak to zrobić ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 05.10.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2008 http://forum.muratordom.pl/post1905364.htm?highlight=#1905364 Kolejny super watek Tutaj można sobie poczytać jak zarobić 38 tys w kilka miesięcy - Czyli nie płacić murarzowi - BUDUJ SAM ( tylko jak to zrobić ) świetna lektura wielkie dzieki a to również pocieszające: http://www.infor.pl/temat-dnia-finanse/85338,Ceny-materialow-budowlanych-spadaja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 06.10.2008 04:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 co do tego co rozumiem pod pojęciem posadzki.....napewno nie wykończenie skoro mam do zrobienia centralne....wylewki.....jastrych....jak inaczej jeszcze można napisać....będę je robił (tzn ekipa ) która posiada miksokreta....u mnie koszt około 2250 zł za jedną kondygnację...a pozostały jeszcze dwie...Ja nie żałuję że budowałem sam dom, ale sporo wysiłku czasami mnie to kosztowało...Ale pomyśleć że miałbym mieć pseudo fachowców np...od murowania lub od dachu....dosłownie jak się patrzy na nie które dachy to aż mnie za serce łapie co sobie muszą myśleć tacy właściciele wydający pieniądze ( i to grube pieniądze ) za zrobienie dachu na ich wymarzonym domku.......życzę wszystkim, którzy chcą budować samemu domu wytrwałości...., bo nie wszyscy będą dawali radę i po jakimś czasie .....jednak to rzucą i zatrudnią kogoś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 06.10.2008 06:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 POMOCYYYYYY - w sobotę na działce narysowaliśmy sobie wymiary zewnętrzne domku.................i................... doszliśmy do wniosku ze salon będzie za mały......co teraz zrobić.................szukać nowego projektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 06.10.2008 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 faktycznie 19m2 to nie jest jakieś oszałamiające... Moze połączyć z kuchnią ? ale to znów i tak nie bedzie oszałamiające... Dobiję Cię... My mamy salon...38m2 - można jeździć rowerem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 06.10.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Do literkasa... Stan deweloperski to budynek z elewacją - ocieplony. Podbitka, cokół, dach, kominy, rynny, okna, drzwi wejściowe etc. Podłączone szambo i woda oraz prąd... Tynki, wylewki, ocieplone poddasze, zabudowane płytami KG. Pomalowane na biało. Stan deweloperski nie obejmuje drzwi wewnętrznych, malowania, białego montażu, paneli, parkietów, glazury, terakoty, oprawek oświetleniowych. Kotłownia zrobiona i wyposażona, grzejniki. Generalnie jest to stan identyczny z zakupionym od dewelopera na rynku pierwotnym mieszkaniem. Nie obejmuje tzw wykończeniówki sensu stricto, a ta jest bardzo droga. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 06.10.2008 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 POMOCYYYYYY - w sobotę na działce narysowaliśmy sobie wymiary zewnętrzne domku.................i................... doszliśmy do wniosku ze salon będzie za mały......co teraz zrobić.................szukać nowego projektu Spokojnie jest duże pole do manewru. Możesz powiększyć salon kosztem kuchni przesuwając ściankę o 1 metr w głąb kuchni. Wtedy wyjdzie tak: kuchnia 13m2 - 5m2 = 8m2 (to wcale nie jest mało) salon 19m2 + 5m2 = 24m2 (to jest znacznie więcej) U mnie jest bardzo podobnie 8m2 kuchnia otwarta i 25m2 jadalnia z salonem. A widziałam dom w realu i według mnie jest w sam raz Zobacz: http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=337&IdKolekcji=&powierzchnia_od=&powierzchnia_do=&kondygnacja=&nazwa=Niewielki+-+wariant+I&symbol=&x=23&y=11&nr=2 Albo wydłużyć cały budynek od strony kuchni i salonu też np o jakiś 1m. Wtedy to już w ogóle przybędzie sporo metrów i w kuchni i salonie i dodatkowo na poddaszu. Ale to znowu jest jakaś ingerencja w stronę zwiększania sobie kosztów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 06.10.2008 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 A co myślicie o tym aby schody umieścić w miejscu obecnej łazienki. Dodatkowo zamienić gabinet z kotłownia tak aby pokój był z przodu a kotłownia z tyłu. Malutką łazienkę dać gdzieś koło kotłowni. Pytanie czy to nie za wiele zmian i nie trza szukać nowego projektu........... JAK MYŚLICIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arktyk 06.10.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 Salon w domu w prymulkach jest moim zdaniem wystarczający. Wybudowaliśmy ten dom i tak nam się wydaje Co do powiększenia salonu i innych zmian zaproponowanych tutaj, to rzeczywiście chyba jest lepiej kupić inny projekt, niż płacić duże pieniądze za szereg zmian. Jeśli jednak kupi się projekt z wiekszym salonem to pewnie zwiększy się i pow. uzytkowa domu, a to także większe koszty. Domu w prymulkach za 250 tys. zł pod klucz raczej zbudować się nie da, tak samo i innego domu o podobnej lub większej powierzchni uzytkowej. Pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 06.10.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 A co myślicie o tym aby schody umieścić w miejscu obecnej łazienki. Dodatkowo zamienić gabinet z kotłownia tak aby pokój był z przodu a kotłownia z tyłu. Malutką łazienkę dać gdzieś koło kotłowni. Pytanie czy to nie za wiele zmian i nie trza szukać nowego projektu........... JAK MYŚLICIE Podejrzewam że chciałbyś w celu powiększenia salonu pozbyć się tej ścianki przy której widzę kominek. Jeżeli jest to ścianka nośna to może być kłopocik ale widziałam już jak ludzie przenosili nawet ściany nośne i się udało. Te zmiany które zaproponowałeś są rzeczywiście duże ale jeżeli się uprzesz na ten projekt to możliwe do zrealizowania tylko to musiałbyś skonsultować z architektem. A te 19m2 salonu to szczerze nie jest aż tak mało pod warunkiem że nie będziesz chciał tam wepchnąć na siłę np. ogromnego stołu dla gości I jeszcze jedna sprawa. Gdy malujesz coś po podłodze to zawsze wizualnie wydaje się mniejsze a gdy powstaną ściany to możesz inaczej na to spojrzeć. Ale najlepiej zrobisz jeżeli zobaczysz ten wybudowany dom w rzeczywistości. Wtedy sam ocenisz czy pasuje czy nie. Ja tak zrobiłam i jestem bardzo zadowolona bo co innego widzieć rzuty a co innego w realu. Zapytaj ludzi którzy budują ten dom. Na pewno ktoś kto ma co najmniej stan surowy otwarty zechce Ci zaprezentować swoje dzieło. Zachęcam do tego!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaSeKa 08.10.2008 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2008 Ja i moja druga połowa czyli "MY" stwierdziliśmy ze szukamy innego projektu W tej chwili mamy kilka typów- Echo- Ciepły- Pliszka- Słodka Zosia- Uroczy- Na skraju- Dom w paprociach i inne.........i jeszcze szukamy Ale się porobiło ---------------------------------------Było dwóch braci Kryzys i Ramzes Ramzes odszedł a Kryzys został..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts