Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sypialnia z własną łazienką, własna łazienka przy sypialni , master bedroom

renjul

Recommended Posts

Kurde a nie mogliście wcześniej tego wątku stworzyc? Bym sobie tak przeprojektowała sypialnie, zeby wcisnąc garderobe miedzy sypialnie i łazienkę :evil: A teraz kicha, będę słyszec te wiatry i inne odgłosy a i:roll: :wink:

• Odpowiedzi 187
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Warto i wydaje mi sie że nie musi być to az tak drogo bo zamiast 2 bardzo duzych łazienek zrobić 3 mniejsze poza tym łazienka przy sypialni może miec np zamiast przepastnej wanny z której jak znam zycie to sie korzysta od wielkiego dzwonu wygodny prysznic taki do wszystkiego :roll: , 2 wygodne umywalki kibelek i ewentualnie bidet jesli ktoś jest fanem tego urządzenia. Zamiast robić 2 łazienki ze wszystkimi urządzeniami sanitarnymi troche je okroic i zmniejszyc i wyjdzie na to samo :wink: Nochyba ze ktoś ma kase to juz niech robi wszystko na full łącznie z pisuarami a co tam :lol:

Uważam, że warto mieć łazienkę z wejściem od sypialni.

Ze względu na brak możliwości zrobienia drugiej łazienki, podzieliliśmy naszą łazienkę na dwie części oddzielone ścianą i przesuwnymi szkalnymi drzwiami: jedna część to WC z umywalką - wchodzi się do niej z przedpokoju (i oczywiście z drugiej części łazienki), druga część z wanną, prysznicem i drugą umywalką - do tej części wchodzi się od strony sypialni lub od strony WC.

W ten sposób my mamy wejście do łazienki od sypialni, a goście mogą korzystać z WC nie wchodząc do części łazienki, w której znajduje się z wanna i prysznic. :)

Warto i wydaje mi sie że nie musi być to az tak drogo bo zamiast 2 bardzo duzych łazienek zrobić 3 mniejsze poza tym łazienka przy sypialni może miec np zamiast przepastnej wanny z której jak znam zycie to sie korzysta od wielkiego dzwonu wygodny prysznic taki do wszystkiego :roll: , 2 wygodne umywalki kibelek i ewentualnie bidet jesli ktoś jest fanem tego urządzenia. Zamiast robić 2 łazienki ze wszystkimi urządzeniami sanitarnymi troche je okroic i zmniejszyc i wyjdzie na to samo :wink: Nochyba ze ktoś ma kase to juz niech robi wszystko na full łącznie z pisuarami a co tam :lol:

uwazam, ze wykonczenie 3 mniejszych łazienek będzie droższe niz 2 dużych, a komfort i efekt gorszy.

Ja caly czas mysle nad jednym...Mianowicie roznie z TZ'tem wstajemy i roznie sie kladziemy w ciagu dni pracujacych. A ja lubie cisze jak zasypiam, jak spie. I czy taka garderoba jak jest w projekcie, ktory wstepnie wybralismy wystarczajaco odgrodzi mnie od halasow z lazienki.

Tu projekt

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=144&a=347&sid=5&odbicie=1

i chodzi o lazienke na gorze 4.8m2 ta przy pokoju 21.5

Ja caly czas mysle nad jednym...Mianowicie roznie z TZ'tem wstajemy i roznie sie kladziemy w ciagu dni pracujacych. A ja lubie cisze jak zasypiam, jak spie. I czy taka garderoba jak jest w projekcie, ktory wstepnie wybralismy wystarczajaco odgrodzi mnie od halasow z lazienki.

Tu projekt

http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=144&a=347&sid=5&odbicie=1

i chodzi o lazienke na gorze 4.8m2 ta przy pokoju 21.5

odgrodzi, mozesz jeszcze do garderoby wstawić drzwi.

• 1 month później...
Jedyny minus jaki widzę to jeśli małżonkowie pracują w zupełnie innych godzinach (np. jeden z małżonków wstaje wcześnie rano) to zanim się umyje w takiej łazience tuż przy sypialni to na pewno obudzi drugiego małżonka...

Wszystko zależy od trybu życia :-)

U nas dokładnie tak jest, ja się chlapię rano godzine a mąż usiłuje jeszcze spać bo nie musi wstawać do pracy.

Przed chwilą powiedział, że nie chciałby codziennie słuchać suszarki do włosów a i opary ciepłej wody z kąpieli - w sypialni - nie nastawiaja go do takiej opcji przychylnie....

Mamy łazienkę z oknem, zaraz obok sypialni (ściana z maxa, więc raczej nic nie będzie słychać ). Może z niej korzystac syn, który będzie z nami mieszkał (dokąd zechce oczywiście) oraz goście w sytuacji gdy dolna łazienka będzie zajęta, a kogos przypili :D Nie trzeba będzie przechodzic przez sypialnię i oglądac rozbabranego łóżka i nocnej bielizny...

Dla pełnego komfortu trzeba byloby miec trzecią łazienkę lub taką "dwustronną" jak Gabi.gg.

W następnym życiu przemyslę sprawę i może zbuduje dom z kilkoma łazienkami, trzeba będzie kible myc bez przerwy...... :evil: Ciekawe jakie standardy wtedy będą obowiązywać w cywilizacji ???

Teraz przychylam sie do zdania acca5 - lubie ciszę w sypialni, mąż ma przyjść wykąpany obok i wsunąć sie bezszelestnie.

My też mamy łazienkę (7,5m2) przy sypialni.Na jednej ścianie sypialni wejście do łazienki, na przeciwnej zabudowana szafa szerokosci 3m.

Dzieci mają swoja łazienkę około 20m2. Na parterze jest pokój gościnny i tuż obok w hollu mała łazienka.

Niestety funduszy nie starczy na wykończenie wszystkiego i pewnie wykończymy, przed wprowadzeniem, tylko łazienkę na dole :(

Dla mnie wejście do łazienki przez garderobę to nienajlepszy pomysł. Myślę ,że by mnie to złościło, że muszę przechodzić prawie przez szafę. Ciekawe czy ubrania nie brudzą/gniotą się jak tak kilka/kilkanaście razy dziennie przechodzi się obok nich

My mamy też łazienkę przy sypialni i jest to najlepsza rzecz jaka się nam przytrafiła w projekcie. Oprócz tego na tym samym piętrze jest druga, duża łazienka z któej będą korzystać przyszłe dzieci oraz ewentualni goście. Pierwotnie do drugiej, dużej łazienki były przewidziane też drzwi z sąsiedniej sypialni, ale zlikwidowałam je bo:

-dwie pary drzwi w łazience to dla mnie pomyłka- nie raz słyszałam o dziwnych i niepożądanych spotkaniach w łazience spowodowanych niezamknięciem jednych z drzwi

-po drugie ktoś mieszkający w trzeciej sypialni byłby pokrzywdzony

W projekcie ( zresztą indywidualnym, na który niestety miałam nikły wpływ- za późno poznałam inwestorów :evil: ) nasza sypialnia z łazienką była za to pokrzywdzona ze względu na garderobę- dwie garderoby były w dwóch pozostałych sypialniach, ale jedna została przerobiona tak, że wejście ma z korytarza tylko, a ten pokój za to będzie miał dużą szafę . Teraz jednak myślę, że dobrze by było mieć i łazienkę i garderobę w sypialni, no ale trudno :-?

A jeśli chodzi o odgłosy z łazienki to mi nic nie przeszkadza, nic mnie nie budzi i jest super.

Ja też należę do szczęśliwców z przysypalnianą łazienką :D

Nie widzę innych minusów poza kosztami, ale i tak nie będziemy wykańczać wszystkich trzech łazienek odrazu.

Dla niektórych to standart europejski, a dla innych fanaberia.

Moja własna bratowa stwierdziła, że posiadanie trzech łazienek to luksus dla bogaczy i ,że chyba mnie pogieło :( :evil:

Dla mnie wejście do łazienki przez garderobę to nienajlepszy pomysł. Myślę ,że by mnie to złościło, że muszę przechodzić prawie przez szafę. Ciekawe czy ubrania nie brudzą/gniotą się jak tak kilka/kilkanaście razy dziennie przechodzi się obok nich

to zależy jakiej wielkości jest garderoba, moja będzie miała 10,4 m2, wiec chyba nie będę musiała się przeciskać. :D

Najlepsze jest to, że na temat przechodzenia przez garderobę do łazienki wypowiadaja sie Ci którzy tego rozwiązania nie posiadają :roll: :roll: Przecież to oczywiste ze nikt nie zrobi przejscia przez garderobe wtedy kiedy ona ma 2m szer :lol: wszystko zależy od możliwości, ja mam łazienkę w sypialni i garderobę, i gdyby tylko układ mi pozwolił zrobilabym przejscie przez garderobę, No ale takiej możliwości nie mam :( .Tak czy siak własna łazienka na dodatek z wejsciem od sypialni to wspaniała rzecz, zwłaszcza jak się ma 2 dorastajacych synów :roll: poza tym sypialnie mamy na dole a dużą łazienke na gorze, szlag by mnie trafiał jak musialabym co wieczór latac na góre kąpać się, potem złazić na dół i wracac bo pewnie czegos zapomnialam :wink: A tak, wchodze do sypialni, rozbieram się.... idę do łazienki, kąpie, kremuję , cuduję i wychodzę bez obwiązywania się recznikiem czy w szlafroku, no chyba ze mnie małż :evil: :evil: to wtedy owszem! wtedy jest wielkie wyjscie Jaszczurki w ręczniku przejscie przez sypialnie, wejście do garderoby, i wyjscie w ''gaciach pancernych'' hehehe. Przy takiej inwestycji jak dom mała łazieneczka to nie ogromny koszt- 10 000 kredytu w tą czy we wtą hehe, a tak serio to ile mnie kosztowała mini łazienka? kurcze to nie żart :o jak tak sobie licze to naprawde tyle gdzieś kosztowała :roll: :roll: :roll:

to zalezy co dla kogo znaczy garderoba? moja to- szafa, sa garderoby które sa pomieszczeniem, niektórzy maja przejscie do pralni przez garderobe, tez fajne rozwiązanie, tylko oczywiscie musi to być pomieszczenie z wieszakami a nie szafa zamykana suwanymi drzwiami, przez szafe sama bym nie chciala przechodzić, no przynajmniej moja się nie nadaje :( Jakbyś zobaczyła takie rozwiązanie i porównała spanie w sypialni ktora oddzielona jest garderobą myślę ze zmienilabys zdanie :lol: A co do kosztów, to niestety :( 10-ka pęknie...

Hm, wygląda na to, że wszystko zależy od stylu życia i upodobań. Dla jednych łazienka przy sypialni to super sprawa (pewnie, gdybym miała młodsze dzieci, też bym tak wolała, zawsze to trochę więcej intymności). W naszym wypadku w projelcie indywidualnym zażyczyliśmy sobie łazienkę blisko, ale z wejściem z korytarzyka (podestu?), bez dodatkowych drzwi do sypialni, będzie bez niespodzianek. Lubię długo stac pod prysznicem, więc wyobrażam sobie, że przejście przez garderobę do łazienki to stała wilgoć w szafach, zanim wentylacja poradzi sobie z tymi oparami.. ;)

Mamy na poddaszu sypialnię z osobną łazienką, do której przechodzi się przez garderobę. Właściwie garderoba to zbyt wielkie słowo, bo jest to raczej izolatka pod skosem :) Myśleliśmy i o tym, żeby zlikwidować przejście przez garderobę i dać drugie drzwi z pokoju bezpośrednio do łazienki, ale wówczas mielibyśmy wokół same drzwi :-? I widok z łóżka prosto na kibelek też nie jest zbyt romantyczny :wink: Więc ostatecznie zwyciężyła oryginalna koncepcja z projektu. Nie wiem, jak to się sprawdzi, bo mamy dopiero stan surowy :-?

Wymiary łazienki to 257x250, a izolatki 170x250 (po podłodze)

Tak to wygląda obecnie:

widok z sypialni na "garderobe" - z lewej widać drzwi do łazienki

http://foto1.m.onet.pl/_m/1304a122178e6bc2d76d7fd8e48021d1,10,19,0.jpg

i widok z łazienki na garderobe

http://foto3.m.onet.pl/_m/c65f6d4831f19e578523593f6e9ddeab,10,19,0.jpg

i gwiazda niniejszego postu - garderoba :lol: w pełnej krasie 8)

http://foto1.m.onet.pl/_m/947a1f9b1f53f7457f117248891c6e99,10,19,0.jpg

Przypomina mi się bajka: Lew, czarownica i stara szafa :)

Zobaczymy, jak to będzie 8)

jasne ze to zalezy od upodoban, potrzeb i wogóle, a projektów z takimi rozwiązaniami jest pewnie bardzo mało, wiec trzeba samemu przerobić, u mnie w sypialni zamiast wc-ktore wejscie mialo od holu- jest garderoba..... Jesli chodzi o mnie to , wejscie przez te garderobe nie jest złe,drzwi są zaraz z brzegu - nie bedzie tak zle.Jesli chodzi o wilgoc, to przeciez w łazience jest okno? no chyba raczej ...... :-? i drzwi oddzielajace łazienke od garderoby... no i okno w garderobie.... nie mówie tu o szafie tylko własnie garderobie :D :D