BOHO 08.10.2003 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Jak należy postąpić z obnizona dziłką i budową na niej fundamentów. Działka jest obnizona o ok.80 cm, gdy się wkopię o 1m to trzeba będzie zbudować ściany fundamentowe minimum 1,80 m . A może nie muszę się wkopywać na 1 m ? jak głęboko trzeba sie wkopać, aby mieć ścisły/stabilny grunt pod ławę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.10.2003 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Ja miałam identycznie, projektant posadowił fundament bezpośrednio na gruncie, oczywiście po zdjeciu humusu, po wylaniu fundamentu środek zasypaliśmy w całości pospółką i piaskiem, a na zewnatrz obsypaliśmy go tak, żeby zachować strefę przemarzania (u nas 1m) i zrobić łagodny 10% spadek w stronę drogi. Poproś projektanta, to wszystko Ci rozrysuje, musi od razu uwzględnić też spadki instalacji no i oczywiscie lokalne warunki gruntowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.10.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 czy pod humusem grunt jest wystarczająco stabilny, aby mozna było na nim dać ławę ? czy robiłas jakieś badania tego gruntu ? ile humusu zdjęłaś ? czy już skończyłas budowę i jest OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 09.10.2003 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Bez badań się nie obejdzie, grunt trzeba bezwzględnie sprawdzic, czy jest nośny i czy nie ma naruszonej struktury. Humusu zdjełam 20cm, pod humusem jest u nas czysta glina. Dom stoi zadaszony od 3 lat, nic go nie ruszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyss 12.10.2003 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2003 Alanta - i na tej glinie stoi? Pytam dlatego, ze firma robiąca mi badanie gruntu (dość znana firma) znalazła trochę gliny wśród piasku i powiedziała (wiem,że firma nie mówi ) , że trzeba albo glinę wybrać, albo inne... (typu pale) , bo glina to jak plastelina i dom może się ruszać, pękać itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 13.10.2003 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2003 To zależy od rodzaju gruntu. Faktycznie, jeśli czesc gruntu jest piaszczysta, a częsć gliniasta, to może nierówno osiadać. Znam przypadek basenu, któremu się narożnik "obłamał", bo stał na soczewce gliny, a reszta na piasku. U mnie jest glina jednorodna, dobrze skonsolidowana, ławy fundamentowe są dobrze zazbrojone, ściana fundamentowa ma wieniec, nie ma ani jednego pęknięcia.Aaa, i jeszcze jedno, na czystej glinie nie powinno się posadawiać, trzeba zrobić podsypkę piaskową 5 cm i dobrze ja ubić, na to chudziak i dopiero fundament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts