Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór kominiarski - czy kominiarz ma prawo się czepiać?

dziabar

Recommended Posts

Witam,

W dniu dzisiejszym miałem odbiór jednego komina na potrzeby podłączenia gazu i kominiarz przyczepił się, że kratka wentylacyjna w kotłowni jest za mała. Warunkowo odebrał ale zastrzegł, że przy odbiorze końcowym do zamieszkania już nie przejdzie. Czy są jakieś wymogi mówiące jaka powinna być wielkość kratki w kotłowni, w której pracuje kocioł gazowy kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania?

Dodatkowo pooglądał pozostałe kominy i uznał:

1. nie zatwierdzi doprowadzenia powietrza do kominka ponieważ ma za mały przekrój i nie uznaje automatyki (mam automatyczną przepustnicę powietrza). Zastanawiam się jak może tego nie odebrać jak kominek sam w sobie ma wejście od dołu fi100 a przepustnica posiada wszelkie atesty.

2. uznał, że kratka wentylacyjna przy kominku jest za nisko (około 30cm od sufitu);

3. uznał, że w garażu muszę wykuć w ścianie otwór fi 300 na dopływ powietrza. W projekcie nie było dopływu więc pytanie czy być musi. Z garażu nie ma bezpośredniego wejścia do budynku. Dodatkowo dom już ocieplony i otynkowany więc sami rozumiecie, że nie uśmiecha mi się niszczenie elewacji. Mam w garażu 3 okna więc może jedno z nich kiedy jest uchylone może służyć jako nawiew?

Ogólnie mam pytanie czy kominiarz w swojej opinii kierował się przepisami czy po prostu szukał delikatnie mówiąc zachęty z mojej strony na podpisanie odbiorów.

j-j rozumiem, że rozchodzi Ci się o zgodność z projektem budowlanym w kwestii doprowadzenia powietrza do garażu?

A co z tym doprowadzeniem powietrza do kominka. Sczerze mówiąc ta sprawa najbardziej mnie martwi gdyż w obecnej sytuacji (położone kafelki), ściana na której jest kominek nie jest ścianą zewnętrzną, nie mam możliwości doprowadzenia dodatkowego przewodu powietrznego do kominka. A jak dotychczas wydwałao mi się, że zrobiłem wszystko tak jak trzeba. Kominek ma wlot powietrza od dołu i ja mu to powietrze dostarczyłem przewodem pod wylewką, który ma zakończenie na zewnętrznej ścianie (strona pd.-zach.) 50 cm nad poziomem gruntu.

Jesli jest zgodne z projektem top nic nie może. Ma sprawdzić tylko zgodność wykonania z projektem.

pzdr

bzdura, ma być zgodnie z prawem, normami, sztuką , kominiarza projekt nie intereuje.

Jest projekt i ma być zgodne z nim, a projekt ma być zgodny z czym? Może z gazetą wyborczą?

Projekt go interesuje bo ma być wykonane wszytsko zgodnie z projektem.

A jeśli jest jakiś mocno oczywisty babol to nalezy to poprawić dla dobra inwestora.

pzdr

jejmar no ok. Ma być zgodne z prawem, normami.... Wszędzie czytam, że doprowadzenie powietrza do kominka fi160. Tylko w takim razie po jaki ciort kominki mają wejście fi100? I niby są zgodne z normami itd. Nawet jak puszcze w wylewce fi160 to muszę założyć redukcję na fi100 by podłączyć powietrze do komory kominka. To po cholere mi te fi160? Nie kumam.

Druga sprawa jak do kominka jest stosowana przepustnica mechaniczna i jest zalecana przez producenta i dopuszczona i ma normy to jakim prawem ktoś podejmuje decyzję, że mie mogę stosować automatyki gdyż może okazać się zawodna i inne bzdety?

Wszystkim Wam bardzo dziękuję za dotychczasowe opinie ale dalej nic z nich nie wynika. Postawiłem, mam nadzieję, rzeczowo mój problem i prośba o odpowiedź kto ma rację (szukam przepisów ale jakoś nie znalazłem konkretnego wyjaśnienia). Muszę czymś "zatkać" kominiarza jeżeli nie ma racji.

ech żebys choc podał co tam poinstalowałes, ta krata jaka jest?

ma być:

§ 140 5. Przewody kominowe do wentylacji grawitacyjnej powinny mieć powierzchnię przekroju co najmniej 0,016 m2 oraz najmniejszy wymiar przekroju co najmniej 0,1 m.

oraz

§ 170 3. Urządzenia gazowe z zamkniętą komorą spalania, przez co rozumie się urządzenia typu C, mogą być instalowane w pomieszczeniach mieszkalnych, niezależnie od rodzaju występującej w nich wentylacji, pod warunkiem zastosowania koncentrycznych przewodów powietrzno-spalinowych, z zachowaniem wymagań § 175.

Wynika z tego że jeżeli nie masz kratki 0,016m2 to kominiarz ma podstawe sie czepiać.

§ 108. 1. W garażu zamkniętym należy stosować wentylację:

1) co najmniej naturalną, przez przewietrzanie otworami wentylacyjnymi umieszczonymi w ścianach przeciwległych lub bocznych, bądź we wrotach garażowych, o łącznej powierzchni netto otworów wentylacyjnych nie mniejszej niż 0,04 m2 na każde, wydzielone przegrodami budowlanymi, stanowisko postojowe - w nieogrzewanych garażach nadziemnych wolno stojących, przybudowanych lub wbudowanych w inne budynki,

Druga sprawa jak do kominka jest stosowana przepustnica mechaniczna i jest zalecana przez producenta i dopuszczona i ma normy to jakim prawem ktoś podejmuje decyzję, że mie mogę stosować automatyki gdyż może okazać się zawodna i inne bzdety?

Mnie o to nie pytaj nie jestem kominiarzem. On ma podpsiać że masz to zgodnie ze sztukę i prawem, jak podpisza a Ty sie zaczadzisz on pojdzie siedzieć. Może jest ostrożny a może jest na to pargraf. Zapytaj gościa.

Wkleiłem coś o wentylacji i garażu, może on nie do końca sie czepia?

Jest projekt i ma być zgodne z nim, a projekt ma być zgodny z czym? Może z gazetą wyborczą?

A jeśli jest jakiś mocno oczywisty babol to nalezy to poprawić dla dobra inwestora.

pzdr

Za zgodnośc z projektem to odpowiada kierownik budowy nie kominiarz.

Oprócz projektu w czasie budowy każdego obowiązuje PB i inne przepisy związane. Nie wszystko nie w każdym proejkcie jest podane a ma być wykonane zgodnie z tymi przepisami. Kominiarz jest jedną z osób które to weryfikuja.

Odpowiadam:

1. Kratka dopasowana do typowego przewodu z pustaków wentylacyjnych 190*190*240

2. Jak rozumiem ten przewód powietrzno-spalinowy to "rura w rurze" do podłączenia kotła. Taka jest zainstalowana w szachcie kominowy (oryginalna z vaillanta).

3. W taym przypadku kominiarz ma rację lecz projekt nie zakładał nawiewu do garażu;(. Ale cholera garaż nie jest super szczelny (myślę o drzwiach panelowych) i ma komin wentylacyjny. A czy rozszczelnienie okna wystarczy?[/b]

już się wykłócałeś o kominiarza i protokoły

nie pajacuj

Co do pajacowania to znasz się najlepiej.

projekt sobie przepisy sobie

Jesli trudno zrozumieć po co jest projekt to niech se każdy sobie ... i projekt sobie ... i kominiarz sobie ... i urzędnik sobie potem nie wiadomo co i jak i jest wspaniale :roll:

pzdr

Za zgodnośc z projektem to odpowiada kierownik budowy nie kominiarz.

Oprócz projektu w czasie budowy każdego obowiązuje PB i inne przepisy związane. Nie wszystko nie w każdym proejkcie jest podane a ma być wykonane zgodnie z tymi przepisami. Kominiarz jest jedną z osób które to weryfikuja.

Projektant odpowiada za projekt. Wykonawca ma robić zgodnie z projektem.

Wszystkiego w projekcie nie ma bo wykonawca piekarzem nie jest ale jeśli coś jest to ma to być wykonane tak jak jest w projekcie.

Oczywiste babole nalezy poprawiać i to mogłoby się odbyć nawet z parafką projektanta.

Kominiarz jako odbierający dany element również robi to co kierownik budowy czyli sprawdza zgodność z projektem i przepisami w swoim zakresie.

A jeśli jest jakiś babol to odpowiada projektant i kierownik bo w trakcie budowy już powinno to być wykonane prawidłowo bo już potem, po wszystkim jest problem.

A jesli to nie babol tylko: bo ja inaczej nie podpiszę to ... j.w. zmień kominiarza.

widzisz j-j

wystarczy napisać, że pajacujesz i Twoje zdanie powoli ewoluuje w stronę poprawnego rozwiązania/wytłumaczenia

choć jeszcze nie do końca, ale już nie będę pisał, co robisz

pozostaje jeszcze sprawa Twojego stanowiska w sprawie nadinterpretacji z wymogiem poiadania niezbędnych protokołów, potrzebnych do zgłoszenia do użytkowania

po co się wypowiadasz, jeżeli uważasz je za zbędne, a raczej niewymagalne przepisami lub brakiem "konkretów"?

Gość Henku_wawa
Najczęściej kominiarz ma prawo się przyczepić, ale nie każdy kominiarz się przyczepi. TU opisałem nieco bardziej drastyczny przykład negatywnej ekspertyzy kominiarskiej, dot. przewodu kominowego - ale nawet w tym przypadku inny kominiarz nie musiałby się przyczepić nie mając odpowiedniej aparatury (tj. kamery kominowej) - bo nie wiedziałby o uchybieniach (normalną metodą miałby u mnie trudność z wykryciem wad). A Twój przypadek - co do kratek i wentylacji, jeden machnie ręką (u mnie odebrałem kwit kominiarski na wentylację mimo zbyt wąskiego przewodu wentylacyjnego), inny stanie okoniem i nie przyjmie i najczęściej będzie miał ku temu podstawę. I co zrobić? Jeśli uchybienia mniejszej wagi i się na nie godzisz, zlecić to innemu kominiarzowi, choć nie ma "ryzyka" że i on nie zatwierdzi. Jeśli się zgadzasz z kominiarzem i masz czas na przepychanki, ścigaj kierbuda, jak trzeba postrasz inspekcją.