Mymyk_KSK 13.01.2010 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Projektowanie ogrodów to moja praca i hobby Zapewne wszyscy klijęci patrzą jak ma projektant. eee, niekoniecznie - wiadomo że szewc bez butów chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 06.02.2010 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2010 Heeeeej, dzieki za spotkanko i czekam na maila. Taka ze mnie gospodyni, ze nawet Ci herbaty nie zaproponowalam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 26.02.2010 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witam. Myślałem ,że tu przygotowania do wiosny w pełni. Co słychać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 26.02.2010 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Malgos2 - Ty sie nic nie przejmuj , zagadałyśmy się Zbigniew100 - "wiosna idzie" jak napisał ostatnio Pinus i przygotowania sa przecież - siewki lewkonii mają już 3 cm, kalafiory kiełkują, a pomysły się mnożą - dzieje się Z wyjściem do ogrodu to musze poczekać aż obeschnie nieco. Wczoraj usiłowałam podejść do różanecznikowej rabaty i zakopałam się po kostki w grząskim terenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 26.02.2010 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Nastepnym razem mam nadzieje lepiej sie spisze, 13.03 jest u mnie imprezka, wiec zapraszam. Zbigniewa tez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 01.04.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2010 (edytowane) http://swojanka.w.interia.pl/Wielkanoc%20015.JPGRadosnego, wiosennego nastroju, miłych spotkań w gronie rodziny i wśród przyjaciół oraz niespodzianek od zajączkaz okazji Świąt Wielkanocnychżyczy Zbigniew Edytowane 8 Kwietnia 2010 przez Zbigniew100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 08.04.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2010 Czeeeeesc. Jeszcze raz dzieki za spotkanie! Mam nadzieje, ze uda mi sie wszystko zrealizowac i bede miec pieknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 12.04.2010 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Spotkanie superowe - tylko Latorośl narzekał, że przyszłaś bez kota Jestem pewna że zrobisz fajny balkonik i że będę miała okazję go podziwiać w pełnej krasie - osobiście znaczy się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 12.04.2010 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2010 Nastepnym razem wezme kota na smyczy. I zapraszam oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 04.05.2010 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Hej. Czytam, podziwiam.... I staram się coś podejrzeć, co mogłoby się sprawdzić u mnie.Gdzieś kiedyś pisałaś o figowcu rozpiętym na ścianie. Czy mógłbym prosić o kilka słów, zdjęć na ten temat? Mam kawał wolnej ściany od strony płd-wsch, więc może...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 04.05.2010 19:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 prawidłowa forma rozpięcia na ścianie (wachlarz)http://www.dkimages.com/discover/DKIMAGES/Discover/previews/837/20078157.JPG świeżo posadzona w gruncie:http://green-24.de/forum/files/thumbs/t_feige_1_264.jpg dodatkowo zabezpieczona na zimę "mikro-szklarenką" (w środku dodatkowo powinna być owinięta trzykrotnie włókniną) http://green-24.de/forum/files/thumbs/t_dscf7464_309.jpg http://green-24.de/forum/files/thumbs/t_dscf7465_623.jpg To prawidłowa forma zabezpieczenia figi na zimę. Ja moją zabezpieczyłam byle jak chochołem - no i są efekty (to, co powyżej 20 cm od gruntu wymarzło). Rozpietą na murze łatwiej zabezpieczyć niż wolno rosnącą, ale w Krakowie na Salwatorze rośnie wolnostojąca pięknotka około 4 m wysokości - jak tam będę przy najbliższej okazji to popatrzę czy przeżyła ostatnią zimę A to u naszych zachodnich sąsiadów: http://i32.tinypic.com/2wfts2a.jpg http://i31.tinypic.com/ogi4ao.jpg http://www.smilies.4-user.de/include/Sonstige/smilie_sonst_131.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ramot 05.05.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 super, dzięki. Rozumiem, że na ścianie roślinę rozpina się za pomocą sznurka/żyłki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 05.05.2010 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2010 Mozna prowadzić figę na stelażu z przymocowanych do ściany drutów (sa mocniejsze niż żyłka) ale najlepiej pędy (gałązki) figi przymocować do bambusowych tyczek które utworzą stelaż. Jak będę w szkółce która ma takie cuda (grusze i jabłonie) już wyprowadzone to pstryknę fotkę, bo w zasobach sieci coś nie moge znaleźć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 25.05.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Mymyk, pięne to co robisz z boku domuczy mogłabyś napisać jak to robisz, bo nie moge się połapać jak wciskasz te kosteczki, kóre są obrzezami, w folie, bez żadnej zaprawy ?i co to za folia? bo robiłam żwirową rabatę w zeszłym roku i pod kamykli dawałam jakąś płachtę z ogrodniczego, ale ona jest taka jakby pleciona... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 25.05.2010 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 Irma, Ty lepiej zaglądnij do moich wnętrz i dodaj jaką konstruktywną krytykę A co do meritum - rabatki i ścieżki wyłożone są (z konieczności - te chwaściory rosną u nas jakbym nawoziła...) tzw. agrotkaniną. To jest taka nieco mechata tkanina w typie flizeliny, do ściółkowania. Fajniejsza jest niż pleciona włóknina, bo łatwiej ją przymocować do podłoża - łatwiej w nią druciki wchodzą. Dostepna w każdym centrum budowlanym, na metry i w płachtach 1,6 x 10m. Żeby było tak prawdziwie "zgodnie ze sztuką", to obrzeża (kostka brukowa które została po zrobieniu podjazdu) powinny być umocowane na zaprawie, a włókniną powinno się tylko "dojechac" do obrzeży. Ja sobie ułatwiłam sprawę - położyłam kostki po prostu na włókninie. Trzymać je będzie od strony rabatek uzupełniona ziemia, a od strony ścieżek nasypany żwir, bo docelowo kostki mają być na równi z powierzchnią (póki co częściowo wystają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 25.05.2010 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2010 dzięki!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 16.10.2010 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Mymyk, bardzo ladny ogrod. Czy przy Twoim oblozonym piaskowcem murku http://lh4.ggpht.com/_CLqG_7mJqX0/TLagQzMiVeI/AAAAAAAAAYs/JhnblpkNpaU/s640/P1030202.JPG planujesz jeszcze polozenie "linii rabatowej" (ewentualnie podwojnej), tak aby mozna bylo bez problemu dojechac tam kosiarka ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 16.10.2010 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2010 Przy samym murku (niestety nie widać tego na zdjęciach) murawa jest odsunięta o ok. 10 cm i między trawą a murkiem jest wysypany żwir. Dzięki temu da się w miarę wygodnie kosić - nie trzeba podkaszarką wykańczać. Nie dawałam tam kostki brukowej (podwójna jest lepszym rozwiązaniem niż pojedyncza, lepiej trzyma) bo już mi jej zabrakło i chyba tak to zostawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 17.10.2010 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2010 Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz. Nasz ogrodnik, ze wzgledow funkcjonalnych rowniez sugeruje nam wykonanie podwojnej linii rabatowej miedzy murkiem oporowym a trawnikiem. My raczej zdecydujemy sie na dokupienie kostki granitowej, ktorej nam co prawda troche zostalo po ubieglorocznych pracach brukarskich i tegorocznym zakladaniu przedogrodu, ale i tak nie wystarczy na odgrodzenie sie od murka (ok. 50 mb dlugosci) i planowane linie rabatowe we wlasciwym ogrodzie. Ale to dopiero w przyszlym roku, teraz "reanimujemy sie" po zapasci finansowej zwiazanej z przedogrodem - koszty przerosly nasze najbardziej traumatyczne wizje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 18.10.2010 06:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2010 No własnie jakoś zawsze wychodzi więcej, niż się spodziewamy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts