dorben 10.11.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Hej Mymyk, ogród coraz ładniejszy mam jeszcze techniczne pytanie-jak wygląda podbudowa pod tą kostkę na włókninie i dalej ścieżkę żwirową? włóknina idzie pod czy na podbudowę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 10.11.2010 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2010 Hej dorben! Dzięki za komplement Teoretycznie geowłokninę powinno dawać się pod podbudowę, a sama podbudowa powinna być zrobiona z różnych frakcji klińca (największy na spód). Mnie się nie chciało robić takich kombinacji, bo ścieżka wiedzie wzdłuż domu, pod szerokim okapem, jest przez większość (90%) czasu sucha, a ziemia pod nią jest mocno ubita - dlatego włókninę położyłam bezpośrednio pod nawierzchnią z klińca (porfirowy frakcji 8-16). Za to pod taras naziemny zamierzam się przyłożyć i zrobić tak, jak ma być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 03.12.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Mymyk, jak radzi sobie z zima Twoja figa ?Pozdrawiam P.S.: Gratuluje ciekawych artykulow na portalu ekorodzice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 06.12.2010 10:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Mam nadzieję, że dobrze Zanim posadziłam swoją figę obserwowałam dużą (4m wysokości) figę na krakowskim Salwatorze, posadzoną soliterowo, w środku ogrodu. Zimy przetrwała bez okrycia, dopiero zeszłoroczna zima ją uszkodziła - wymarzło wszystko nad poziomem gruntu, ale odbiła od korzeni. Moja w tym roku też odbiła od korzeni, chyba za późno (było już -18C) i zbyt lekko (chochoł słomiany byle jak obwiązany) ją okryłam jak na te mrozy, które musiała znieść. W tym roku postarałam się i okryłam porządnie ją tuż przed nadejściem mrozów. Tegoroczne zabezpieczenie wygląda tak: - bryłę korzeniową zabezpieczyłam stroiszem i suchymi liśćmi + usypałam na to kopczyk z ziemi; - każdą gałąź owinęłam pianką polietylenową grubości 8 mm: http://www.ppufilmar.pl/assets/images/photos/f49b84e2df2c4cd5d61bc0c6529bc2a2424b14aa.jpg - dodatkowo całość krzewu owinęłam kilkoma warstwami tejże pianki - taki niby-chochoł zrobiłam. Póki co najniższa temperatura wyniosła -17'C (mierzone przy ścianie domu, czyli tam, gdzie rośnie figa). Jeśli wymarznie w tym roku, to jej chyba szklarenkę zrobię A co do moich wypocin na "ekorodzicach" - cieszę się, że ktoś to czyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 08.12.2010 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Jestem pod duzym wrazeniem Mysle, ze nawet mrozy z poprzedniej zimy nie bylyby w stanie uszkodzic tak starannie zabezpieczonej figi. Dziekuje za szczegolowy opis - na pewno nie raz skorzystam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klesia 30.12.2010 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Cześć,szukałam informacji na temat ogródka ziołowego i trafiłam na Twój wątek. Jestem całkowicie zielona w tym temacie, a Ty jesteś specjalistką w temacie ogrodów, mam nadzieję że możesz mi co nieco podpowiedzieć, ewentualnie wskazać, gdzie mogę doczytać? Nasza działka ma niecałe 650m2, co prawda jesteśmy na etapie fundamentów, ale korzystając z długich zimowych wieczorów chciałabym zaplanować i przemyśleć sprawę miniogródka. Taras naszego domu będzie od strony południowej, czy to będzie odpowiednie miejsce? Kiedy najlepiej je zasadzić? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 30.12.2010 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Klesia, żeby wszystko "zagrało", musisz rozrysować sobie w odpowiedniej, wygodnej skali (dla ogólnego projektu 1:100, dla szczegółowego nawet lepsza jest 1:50, czyli 1 cm na planie to 50 cm w terenie) swoją działkę i zaznaczyć co gdzie ma być. Na początek operujesz funkcjami - gdzie podjazd, taras, śmietnik, kompostownik, drewutnia, trawnik, plac zabaw, którędy pójdą ścieżki itp. itd. Pewne rzeczy wyjdą Ci z takiego właśnie planu Dla ogródka ziołowego wystawa południowa jest bardzo dobra - większość popularnych ziół kuchennych preferuje miejsca słoneczne i gorące i w takim miejscu doskonale sobie poradzi. Ponadto wiele ziół rosnących w zacisznym, bezwietrznym punkcie i ogrzewanych słońcem wydziela olejki eteryczne, które przesycają powietrze przyjemnym zapachem. - a to plus przy tarasie. Taką rabatę - dla lepszego efektu - można uzupełnić długo kwitnącymi bylinami, jak choćby rudbekią, która doda koloru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klesia 30.12.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2010 Dziekuję za błyskawiczną odpowiedź, na kartce rozrysuję, chociaż moja wyobraźnia kiepsko działa... Jeszcze Cię pomęczę, jeśli mogę. Zakładając, że ściana południowa domu ma 9m, taras będzie trochę krótszy (bo schody), no i podniesiony (ok. 40cm nad poziom gruntu), to czy taki ogródek ziołowy nie będzie zbyt długi? Podpowiesz mi jeszcze jakie jeszcze rośliny mogłabym tam wsadzić? Marzą mi się jeszcze maliny, gdzie najlepiej je sadzić i jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 13.10.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 spóźnione, urodzinowe NAJ...... http://www.interflora.pl/img/pic/1/0/2/0/20_2020_606.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 13.10.2011 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2011 Serdecznie dziękuję! Bardzo miło, że pamiętałeś! ... choć w pewnym wieku coraz trudniej się przechodzi przez urodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 23.12.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 05.04.2012 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 http://g.wieszjak.pl/p/wieszjak.pl/www/e-kartki/wielkanocne/wielkanocne282.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ew-ka 05.04.2012 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 05.04.2012 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Dziękuję Wam bardzo za życzenia Święta spędźcie spokojnie, rodzinnie, w oderwaniu od zwyczajnej, codziennej rzeczywistości. Niech Będzie tak, jak w świeta być powinno - świątecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts