Senser 08.10.2003 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Słuchajce...mam taką oto hipotetyczną sytuację (jestem jeszcze przed zakupem tej nieruchomości...), wzdłuż mojej działki ma iść w przyszłym roku woda...mam powiedzmy samą działkę, jeszcze bez zezwolenia na bud. i bez wybranego jeszcze konkretnie projektu...to gdzie ew. w takiej sytuacji zrobić potencjalną wcinkę na mojej dziłce?, czy w którymś z jej rogów...gdzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ola z sulejowka 08.10.2003 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2003 Zakładam, ze twoj dom będzie miał okna z każdej strony. Wtedy minimalna odległość od granicy działki (wg przepisów) będzie 4m. Możesz więc zrobić to przyłącze co najmniej 4 m od narożnika w obu kierunkach, a potem to przedłużyć w kierunku miejsca, gdzie będzie wejście wodociągu do budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 09.10.2003 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 A po co Ci teraz taka informacja ? Wcinki właściwie nie musisz robić, wystarczy poprosic wykonawcę, zeby w czasie wykonywania sieci założył trójnik na instalacji, a do ustalenia jego położenia masz jeszcze sporo czasu. Woda to tylko jedna z instalacji, jeśli nie zaprojektujesz wszystkich razem, to możesz mieć potem problem z ich przebiegiem, raczej powinno sie ustalic ich przebieg na etapie projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.10.2003 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 A po co Ci teraz taka informacja ? Wcinki właściwie nie musisz robić, wystarczy poprosic wykonawcę, zeby w czasie wykonywania sieci założył trójnik na instalacji, a do ustalenia jego położenia masz jeszcze sporo czasu. Woda to tylko jedna z instalacji, jeśli nie zaprojektujesz wszystkich razem, to możesz mieć potem problem z ich przebiegiem, raczej powinno sie ustalic ich przebieg na etapie projektu. Masz rację, ale nie do końca. Zrobienie trójnika nie rozwiązuje sytuacji. Przecież trzeba mieć wodę na działce już w pierwszym etapie budowy. Ponadto wykonaie przyacza wody nie jest wcale uwarunkowane uzyskaniem pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 09.10.2003 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Zrobienie trójnika nie rozwiązuje sytuacji. Przecież trzeba mieć wodę na działce już w pierwszym etapie budowy. Ale ja zrozumiałem to tak, ze wody w ulicy jeszcze w ogóle nie ma, będzie dopiero za rok, a zanim bedzie, to można spokojnie zrobić projekt i położenie trójnika wtedy ustalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 09.10.2003 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Zgadza się...wody jeszcze nie ma wogóle, będzie w przyszłym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.10.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Jeśli woda będzie dopiero za rok to prawdopodobnie projekt może być wcześniej i trójnik wtedy nie jest potrzebny a wszystkie prace wykonuje się za jednym "zamachem" tym samym sprzetem. To jest naprawde taniej.Niemniej w fazie projektowania trzeba tak jak piszesz racjonalnie ustalić przebieg doprowadzenia wszystkich mediów (woda, gaz, energia el., kanaliza)Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arsen 09.10.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 trójnik wtedy nie jest potrzebny a wszystkie prace wykonuje się za jednym "zamachem" tym samym sprzetem Chyba się nie rozumiemy . Jak to nie jest potrzebny ? Ja miałem taką sytuację, ze w trakcie mojej budowy zaczęli wymiane rur wody w ulicy z betonowych na PCV. W gminie powiedzieli mi, kto robi projekt nitki, poszedłem tam, uzgodniłem z nimi i dołożyli mi w swoim projekcie trójnik na wysokosci mojej działki, w trakcie jak kopali dogadałem się z wykonawcą i za drobną opłatą pociagnęli mi od trójnika nitkę na działkę. Jak chcesz pociagnąć wodę z głównej nitki na działke bez trójnika ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
urbit 09.10.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Ja mam przyłącze wody zrobione pod sam dom do pomieszczenia gospodarczego.Tak mam zrobiony wykop.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.10.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Arsen Trójnik oczywiście musi być ale jest to nieistotny szczegół techniczny jeśli główna inwestycja magistrali wodnej i dokonanie przyłącza do danej nieruchomości jest wykonywane jednocześnie.Po prostu Senser wskaże gdzie chce mieć doprowadzoną wodę na działkę a samo techniczne wykonanie już go nie interesuje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dick 09.10.2003 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Podłączenie przyłącza wody do budynków jednorodzinnych w 99 % wykonuje się nie za pomocą trójnika, lecz poprzez nawiertkę. Podłączenia poprzez nawiertkę można dokonać w dowolnym miejscu głównego przewodu wodociągowego i o każdym czasie. Dokonuje się tego na czynnym, będącym pod ciśnieniem przewodzie wodociągowym. Nie ma sensu zawczasu przewidywać miejsca zabudowania trójnika!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 09.10.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2003 Czyli dick - najprawdopodobniej znający się na rzeczy sprawę trójnika definitywnie wyjaśnił. Niemniej potwierdza to tę część mojej wypowiedzi w której napisałem, że podłączenie do magistrali wodnej to nieistotny szczegół techniczny jeśli główna inwestycja magistrali wodnej i dokonanie przyłącza do danej nieruchomości jest wykonywane jednocześnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts