Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie zrobi? przy??cze wody?

Senser

Recommended Posts

Słuchajce...mam taką oto hipotetyczną sytuację (jestem jeszcze przed zakupem tej nieruchomości...), wzdłuż mojej działki ma iść w przyszłym roku woda...mam powiedzmy samą działkę, jeszcze bez zezwolenia na bud. i bez wybranego jeszcze konkretnie projektu...to gdzie ew. w takiej sytuacji zrobić potencjalną wcinkę na mojej dziłce?, czy w którymś z jej rogów...gdzie?

Zakładam, ze twoj dom będzie miał okna z każdej strony. Wtedy minimalna odległość od granicy działki (wg przepisów) będzie 4m. Możesz więc zrobić to przyłącze co najmniej 4 m od narożnika w obu kierunkach, a potem to przedłużyć w kierunku miejsca, gdzie będzie wejście wodociągu do budynku.

A po co Ci teraz taka informacja ? Wcinki właściwie nie musisz robić, wystarczy poprosic wykonawcę, zeby w czasie wykonywania sieci założył trójnik na instalacji, a do ustalenia jego położenia masz jeszcze sporo czasu. Woda to tylko jedna z instalacji, jeśli nie zaprojektujesz wszystkich razem, to możesz mieć potem problem z ich przebiegiem, raczej powinno sie ustalic ich przebieg na etapie projektu.

A po co Ci teraz taka informacja ? Wcinki właściwie nie musisz robić, wystarczy poprosic wykonawcę, zeby w czasie wykonywania sieci założył trójnik na instalacji, a do ustalenia jego położenia masz jeszcze sporo czasu. Woda to tylko jedna z instalacji, jeśli nie zaprojektujesz wszystkich razem, to możesz mieć potem problem z ich przebiegiem, raczej powinno sie ustalic ich przebieg na etapie projektu.

Masz rację, ale nie do końca. Zrobienie trójnika nie rozwiązuje sytuacji. Przecież trzeba mieć wodę na działce już w pierwszym etapie budowy.

Ponadto wykonaie przyacza wody nie jest wcale uwarunkowane uzyskaniem pozwolenia na budowę.

Zrobienie trójnika nie rozwiązuje sytuacji. Przecież trzeba mieć wodę na działce już w pierwszym etapie budowy.

Ale ja zrozumiałem to tak, ze wody w ulicy jeszcze w ogóle nie ma, będzie dopiero za rok, a zanim bedzie, to można spokojnie zrobić projekt i położenie trójnika wtedy ustalić.

Jeśli woda będzie dopiero za rok to prawdopodobnie projekt może być wcześniej i trójnik wtedy nie jest potrzebny a wszystkie prace wykonuje się za jednym "zamachem" tym samym sprzetem. To jest naprawde taniej.

Niemniej w fazie projektowania trzeba tak jak piszesz racjonalnie ustalić przebieg doprowadzenia wszystkich mediów (woda, gaz, energia el., kanaliza)

Pozdrawiam

trójnik wtedy nie jest potrzebny a wszystkie prace wykonuje się za jednym "zamachem" tym samym sprzetem

Chyba się nie rozumiemy :lol: . Jak to nie jest potrzebny ? Ja miałem taką sytuację, ze w trakcie mojej budowy zaczęli wymiane rur wody w ulicy z betonowych na PCV. W gminie powiedzieli mi, kto robi projekt nitki, poszedłem tam, uzgodniłem z nimi i dołożyli mi w swoim projekcie trójnik na wysokosci mojej działki, w trakcie jak kopali dogadałem się z wykonawcą i za drobną opłatą pociagnęli mi od trójnika nitkę na działkę. Jak chcesz pociagnąć wodę z głównej nitki na działke bez trójnika :o ???

Arsen Trójnik oczywiście musi być ale jest to nieistotny szczegół techniczny jeśli główna inwestycja magistrali wodnej i dokonanie przyłącza do danej nieruchomości jest wykonywane jednocześnie.

Po prostu Senser wskaże gdzie chce mieć doprowadzoną wodę na działkę a samo techniczne wykonanie już go nie interesuje.

Pozdrawiam

Podłączenie przyłącza wody do budynków jednorodzinnych w 99 % wykonuje się nie za pomocą trójnika, lecz poprzez nawiertkę. Podłączenia poprzez nawiertkę można dokonać w dowolnym miejscu głównego przewodu wodociągowego i o każdym czasie. Dokonuje się tego na czynnym, będącym pod ciśnieniem przewodzie wodociągowym. Nie ma sensu zawczasu przewidywać miejsca zabudowania trójnika!!

Czyli dick - najprawdopodobniej znający się na rzeczy sprawę trójnika definitywnie wyjaśnił.

Niemniej potwierdza to tę część mojej wypowiedzi w której napisałem, że podłączenie do magistrali wodnej to nieistotny szczegół techniczny jeśli główna inwestycja magistrali wodnej i dokonanie przyłącza do danej nieruchomości jest wykonywane jednocześnie