brato 23.09.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam! Bardzo proszę o opinie użytkowników szamb.Na jakie szambo lepiej się zdecydować jedno czy wielokomorowe? Czy i ewentualnie jakie ma znaczenie liczba komór? W grę wchodzi szambo o pojemności 10m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 23.09.2008 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Minimum dwie komory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.09.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Minimum dwie komory uzasadnij jeszcze dlaczego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 23.09.2008 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Minimum dwie komory uzasadnij jeszcze dlaczego Ja nie muszę, spróbuj TY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 23.09.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Minimum dwie komory uzasadnij jeszcze dlaczego Ja nie muszę, spróbuj TY Ja nie widzę potrzeby stosowania dwóch komór w szambie 10m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 24.09.2008 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ja dałbym dwie komory.Uzasadnienie poniżej. 1. W przypadku występowania wysokiego poziomu wód gruntowych (np.wczesną wiosną) z uwagi na ryzyka wypłynięcia szamba, możesz wybierać nieczystości tylko z jednej komory, druga, zapełniona komora posłużyłaby jako balast.2. W przyszłości, szambo dwukomorowe łatwiej przerobić na oczyszczalnię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.09.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ja dałbym dwie komory.Uzasadnienie poniżej. 1. W przypadku występowania wysokiego poziomu wód gruntowych (np.wczesną wiosną) z uwagi na ryzyka wypłynięcia szamba, możesz wybierać nieczystości tylko z jednej komory, druga, zapełniona komora posłużyłaby jako balast. myślisz, że jedna pusta komora nie spowoduje wypierania opróżnionej części i w konsekwencji jednostronnego wypchnięcia zbiornika ? Przy wysokim poziomie wód gruntowych myślałbym raczej o jakimś trwałym mocowaniu zbiornika. Moze jednak się mylę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario_pab 24.09.2008 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ja dałbym dwie komory.Uzasadnienie poniżej. 1. W przypadku występowania wysokiego poziomu wód gruntowych (np.wczesną wiosną) z uwagi na ryzyka wypłynięcia szamba, możesz wybierać nieczystości tylko z jednej komory, druga, zapełniona komora posłużyłaby jako balast. myślisz, że jedna pusta komora nie spowoduje wypierania opróżnionej części i w konsekwencji jednostronnego wypchnięcia zbiornika ? Przy wysokim poziomie wód gruntowych myślałbym raczej o jakimś trwałym mocowaniu zbiornika. Moze jednak się mylę Wszystko zależy od tego, jak wysoki jest poziom wód gruntowych. Jeśli założyć skrajny przypadek, że poziom wód=poziomowi gruntu, to szambo na 99% wypłynie nawet przy jednej komorze pełnej. Jeśli jednak poziom wód jest tylko nieznacznie wyższy od dolnej części szamba, to na 99% szambo nie wypłynie przy zapełnionej jednej komorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.09.2008 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 czyli jedno uzasadnienie, wymagajace jednak - w praktyce, a tutaj teoretyzujemy - sprawdzenia warunków gruntowych. Szukamy zatem kolejnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brato 24.09.2008 16:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Zapytałem w firmie handlującej szambami. Pani odpowiedziała że chodzi o to że gęste ścieki zostają w pierwszej komorze. Reszta przelewa się do następnych a z ostatniej zawsze łatwiej to gdzieś zagospodarować )) samemu bez wywozu. W związku z powyższym można rzadziej wywozić zawartość z 1 komory. Tylko trzeba mieć gdzie. Ja niestety nie mam. Nie ma w okolicy rowu melioracyjnego a na działce przecież nie rozleje bo by mnie sąsiedzi zjedli. Jest to jakiś argument za 3-komorowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikolayi 24.09.2008 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Zapytałem w firmie handlującej szambami. Pani odpowiedziała że chodzi o to że gęste ścieki zostają w pierwszej komorze. Reszta przelewa się do następnych a z ostatniej zawsze łatwiej to gdzieś zagospodarować )) samemu bez wywozu. W związku z powyższym można rzadziej wywozić zawartość z 1 komory. Tylko trzeba mieć gdzie. Ja niestety nie mam. Nie ma w okolicy rowu melioracyjnego a na działce przecież nie rozleje bo by mnie sąsiedzi zjedli. Jest to jakiś argument za 3-komorowym to nie jest argument za szambem trzykomorowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 24.09.2008 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Ja zrobiłem 3 komorowe, z zamiarem zainstalowania - w razie potrzeby - w ostatniej napowietrzania, i wtedy będę miał oczyszczalnię bio. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 24.09.2008 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Zapytałem w firmie handlującej szambami. Pani odpowiedziała że chodzi o to że gęste ścieki zostają w pierwszej komorze. Reszta przelewa się do następnych a z ostatniej zawsze łatwiej to gdzieś zagospodarować )) samemu bez wywozu. W związku z powyższym można rzadziej wywozić zawartość z 1 komory. Tylko trzeba mieć gdzie. Ja niestety nie mam. Nie ma w okolicy rowu melioracyjnego a na działce przecież nie rozleje bo by mnie sąsiedzi zjedli. Jest to jakiś argument za 3-komorowym chcesz powiedziec ze gdyby nie sąsiedzi to wylałbyś sobie swoje gówna do ogródka? ŁO MATKO gdzie ten świat zmierza... Ostatnio właśnie podjechał mi pod okno kuchenne sąsiad i zaczał wylewać szambo - jak się zapytałem czy chciałby zebym ja mu swoje gówna pod okno wylał odpowiedział ze nie wylewa gówien tylko wodę . A skad ta woda - z szamba... No comment - szkoda tylko ze wiekszosc ludzi nie wie ze ta woda z szamba jest duzo gorsza niz same gówno Tę paną z firmy sprzedającej szamba to bym na ksiezyc wystrzelił w jej trzykomorowym szambie - tam nie ma życia wiec po co sie martwic o innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 24.09.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Szambo ma być szczelne i cała zawartość ma być wywożona przez szambiarkę raz na 2 - 3 tygodnie. Każdy kto szuka oszczędności powinien instalować oczyszczalnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts