Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kupuj? dzia?k? !!!!!!

długi

Recommended Posts

Jestem na etapie kupowania działki.Napiszcie na co zwracać uwagę i w jakich urzędach co sprawdzać żeby nie dać d.......... .

Wez na to pole swojego przyszlego kierownika budowy on wylapie troche przyszlych utrudnien. Nastepnie teren gdzie bedziesz mieszkal sprawdz przez fachowca z witka brzozowa aby w twoim domu najlepiej nie czul sie kot. A gdy krajobraz cie zadowoli a wjedziesz tam swoim samochodem po 7 dniowym deszczu to dopiero wtedy kupuj dzialke.

witam

w wyniku moich doświadczeń :) teraz sprawdziłbym 2 rzeczy

- czy jest uzbrojona

- czy jest do niej droga dojazdowa (nie mylić ze ścieżką pomiędzy płotami:) )

reszta to już tylko kwestia indywidualnych upodobań

ps

pomysł z kierownikiem jest dobry , a jeżeli nie kierownik to ktoś kto zna się na budowaniu

Witam,

Ciagnąc watek zakupu działek mam również pytanie... Na interesującej mnie działce znajduje się rów melioracyjny(ceramiczny). Przecina działkę w odlegości ok. 10 m od potencjalnego miejsca, w którym mógłby stanąć dom. Czy możecie wypunktować czym może to skutkować? Na co ewentualnie zwrócić uwagę i o co pytać sprzedającego? Z góry dziękuję,

Pinka

Koniecznie w gminie (oraz ewentualnie w gminach sąsiednich) obejrzyj dokładnie plany zagospodarowania, zwracając uwagę na klasy natężenia hałasu (ważne np. co do samolotów) i planowane trasy samochodowe.

Sprawdź też w księdze wieczystej, czy kwestie własności są uregulowane.

Popytaj sąsiadów, czy mają piwnice i czy są one zalewane. I czy coś w okolicy jest nie tak.

W wydziale inwestycji w gminie popytaj, jak planują uzbrojenie. W razie potrzeby w gminnym przesiębiorstwie wod-kan obejrzyj projektowane trasy sieci.

Pzdr. Joasia.

Ja zwrócę uwagę na pewny szczegół, który nie koniecznie musi być brany pod uwagę, ale mnie sprawił pewną trudność. Lokalizacja działki względem stron świata. Ja ma wjazd z drogi asfaltowej od strony południowej. 95% projektów zakłada, że wjazd jest od północy. Ogród z tarasam lokalizuje się wtedy z drugiej strony budynku, czyli od południa. Jak jest wjazd od południa, to taras wychodzi od pólnocy. Kto chce miedź taras od północnej strony?

Zdziwiło mnie określenie rów ceramiczny. I nie wiem co to jest. Czy sprawa dotyczy rowu , czyli wykopu, czy też drenażu ceramicznego zasypanego na pewnej głębokości. A moze jest to rów zabudowany?

Joasia. W gminach są spółki wodnej, nie przedsiębiorstwa wodno-melioracyjne.

Pozdrawiam.

Tak tak, juz jestem madrzejsza o ten row melioracyjny. Takie haslo uslyszalam od sprzedającego, a mając o tym zerowe pojęcie przyjęłam bez protestu. Najprawdopodobniej chodzi o drenaż, który w latach 70-tych stosowano dosyć często na działkach rolnych. Poprawcie mnie jesli sie myle, ale moze być to problemowe. Juz wiem, ze powinnam wystąpić do właściwego Zarządu Melioracji o przygotowanie dokladnego planu przedstawienia sieci, zeby miec pewnośc czy można tam budować. Uslyszalam również od pani z Melioracji, że jako właściciel będę musiała się liczyć z jego likwidacją lub przebudową (co to znaczy i jakie mogą być tego koszty). Poza tym dla mnie jest to informacja, ze musze się liczyć z wysokim stanem wód gruntowych. Czy macie doświadczenia w tym względzie? Czy już na tym etapie powinnam rozpocząć szukanie innej działki? Jeżeli była już o tym mowa na Forum proszę o przekierowanie.

Pozdrawiam,

PInka

Jak jest jedna rura drenarska, to może być tzw. zbieracz, o większej średnicy, do którego schodzą się systematycznie rury mniejsze tzw. sączki. W trakcie kopania fundamentów można przerwać sączki i wtedy woda drenażowa ze zrenowanych pól będzie się zbierac w wykopie, czyli w fundamencie. Trzeba wtedy wykonać obejście drenażu i przewane sączki podłączyć do obejścia, żeby odprowadzić wodę. Koszty obejmują wykonanie wykopu na głębokości 0,8-1,2 m (tak się kiedyś kładło) koszty rury drenarskiej, obsypki.

Ja sprawdziłbym w spółce wodnej w gminie, bądź też u melioranta w gminie oraz w wojewódzkim zarządzie melioracji i urządzeń wodnych (podlegają marszałkowi województwa) przebieg dranażu. Może się zdarzyć, iż nie ma informacji, bo plany zaginęły i wtedy jest problem.

Gościu,

pisałam o przedsiębiorstwie wod-kan, czyli wodno - kanalizacyjnym, a nie melioracyjnym. A w gminach w całej Polsce - to dane z 1998 roku - było 211 takich przedsiębiorstw, w tym:

- przedsiębiorstwa komunalne i państwowe – 11

- spółki - 148

- zakłady budżetowe – 52.

Prawo nakazuje przekształcanie przedsiębiorstw - w spółki albo zakłady budżetowe. Jednak postępuje to dość powoli.

Natomiast spółki wodne - to zupełnie co innego - reguluje je art. 164 Prawa wodnego (zwróć szczególną uwagę na ustęp 3):

Art. 164. 1. Spółki wodne oraz związki wałowe są formami organizacyjnymi, które nie działają w celu osiągnięcia zysku, zrzeszają osoby fizyczne lub prawne i mają na celu zaspokajanie wskazanych ustawą potrzeb w dziedzinie gospodarowania wodami.

2. Spółki wodne mogą być tworzone w szczególności do wykonywania, utrzymywania oraz eksploatacji urządzeń służących do:

1) zapewnienia wody dla ludności,

2) ochrony wód przed zanieczyszczeniem,

3) ochrony przed powodzią,

4) melioracji wodnych oraz prowadzenia racjonalnej gospodarki na terenach zmeliorowanych,

5) wykorzystywania wody do celów przeciwpożarowych,

6) utrzymywania wód.

3. Spółki wodne nie mogą prowadzić działalności w zakresie uregulowanym ustawą o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków.

A w ogóle, w tym wątku nie było istotne, czy spółka, czy przedsiębiorstwo, czy zakład - ważne, że wod-kan, prawda? :D

Joasia.

Gość mww29
Ja jeszcze sprawdziłabym w księgach wieczystych hipotekę. Jeżeli natomiast sprzedający prowadzi działalność gospodarczą, a nieruchomość była ujęta w ewidencji środków trwałych to koniecznie trzeba zwrócić się do właściwego US o zaswiadczenie, że sprzedający nie ma żadnych zaległości podatkowych. Zaświadczenie ważne jest 3 dni i w takim terminie należy sfinalizować transakcję - szczegóły w Ordynacji Podatkowej.