Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe

Recommended Posts

Mozna dać styropian 2 cm, aby klipsy trzymały (można dac matę styropianową z przyklejona folią do ogrzewania podłogowego.

Styropian daje sie jako izolaję, jeśłi masz od spodu ogrzewane pomieszczenia, albo we wczesniejszych warstwach była juz izolacja, to trzeba go dać tyle, aby klipsy trzymały rurę.

Ale mozesz też zastosowac specjalna matę lub szyny do układania rur, są droższe, ale wtedy możesz wogóle nie dawać styro - teoretycznie przynjamniej :-)

Do tego 6cm wylewki i jest OK.

Pozdrawiam

Też się teraz zastanawiam nad podłogówką, a właściwie nad grubością poszczególnych warstw. W projekcie mam podłogę o grubości 14 cm, w tym 8 cm styropianu, 4 cm szlichta cementowa i 2 cm warstwa wykończeniowa.

W momencie jak bym chciał podłogówkę, to jak optymalnie ustalic grubośc warstw, żebym nie był później zdziwiony w okolicach drzwi i okna tarasowego?

Jutro jestem umówiony na pomiar okien więc wypadałoby ustalic poziom posadowienia okna tarasowego nad poziomem "0".

Dodam tylko że domek niepodpiwniczony... Z lektury forum o podłogówce wychodzi na to że szlichta powinna miec grubośc minimum 6 cm, grubośc podłogówki ok. 2 cm, więc w tym momencie wyszłoby na to że styropian będzie miał grubośc 4 cm :o :o :o

Przy okazji jutrzejszych pomiarów posprawdzam jeszcze wysokości otworów drzwiowych i okna tarasowego... Na co zwrócic jeszcze uwagę?

Jakieś sugestie z Waszej strony?

Dodam tylko że domek niepodpiwniczony... Z lektury forum o podłogówce wychodzi na to że szlichta powinna miec grubośc minimum 6 cm, grubośc podłogówki ok. 2 cm, więc w tym momencie wyszłoby na to że styropian będzie miał grubośc 4 cm :o :o :o

Cos pokreciłeś, styro to minimum 8cm, potem beton -miniumum 6cm tu masz zatopiona podłogówke, i na to wykonczenie.

Takie sprawy jak wyskosc "zera" trzeba ustalac na początku stawiania murów a nie przy zamwianiu okien. Co z drzwimi wewnątrznymi jak zrobisz podłoge 16-17 cm ? Zmieszcza sie ?

Tyle to ja wiem, że 4 cm styropianu to za mało :D Specjalnie policzyłem w ten sposób, jak bym chciał zachowac grubośc podłogi w projekcie, czyli 14 cm.

Z Waszych wypowiedzi wnioskuję, że w 6-6,5 cm wylewki zatopione są rurki z podłogówki, oraz nad gruntem styropian powinien miec minimum 8 cm. Sumarycznie rzecz ujmując powinienem przewidziec grubośc podłogi od poziomu "0" jakieś 16 cm.

- 8 cm styropian

- 6 cm wylewka wraz z rurkami grzewczymi

- 2 cm wykończenie podłogi

Co do okna tarasowego się mocno nie martwię - kwestia zwymiarowania samego okna, posadowienia nad podłogą. Schody też są wylane z zapasem. W rejonie podłogówki będą w zasadzie dwoje drzwi - wejściowe oraz z wiatrołapu do holu - tutaj może byc niespodzianka, ale wydaje mi się ze zapas jako taki jest i przy zwiększeniu grubości podłogi z 14 do 16... 16,5 cm nie powinno sprawic dużego kłopotu. Sprawdzę to jutro 8)

Jeszcze jedno: przydałoby się też uwzględnić brak poziomu chudziaka (jeżeli jest - czego nie życzę). Może się okazać że jak wejdą posadzkaże to różnica poziomów np. pomiędzy posadowieniem okna i przy drzwiach wejściowych wynosi 2-3 cm.

Jak już liczyć to starać się wszystko przewidzieć.

NIe jestem pewna czy to byl ostatni czy przedostatni numer muratora ale jest caly artykuł o grubościach podłóg - w zaleznosci od tego czy robimy podlogowke czy nie, jaki rodzaj wykładziny itd i z tego co pamietam przy podłogówce i podłodze na gruncie to styropianu powinno byc min 10 cm a w domach energooszczednych nawet 20.

Tez cały czas mysle o tym ze musze powiedziec murarzom ze planuje zwiekszyc grubosc styropianu w stosunku do tego jak jest w projekcie zeby potem nie wyszly mi drzwi wysokie na 1,7 ;)

No właśnie... obmierzyłem otwory drzwiowe i wyszło mi że w tej chwili mają wysokośc około 221 cm. Zastanawiam się teraz czy to nie jest za mało przy podłogówce :o

Ościeżnice drzwi w zależności od producenta mają w okolicach 205-208 cm, w tym momencie mam na podłogówkę około 13-16 cm. Przyjmując grubośc wylewki na 7 cm, grubośc wykończenia na 1,5 cm wychodzi na to że grubośc styropianu mam 5 cm ? :evil:

Czy faktycznie można w tym momencie zastosowac bardziej izolujący styropian, albo dodatkowo coś w rodzaju folii ekranującej, żebym się zmieścił w tych, powiedzmy, 14 centymetrach?

Co można z tym jeszcze zrobic? Musiałbym się do jutra zdecydowac na grubośc wylewki na parterze...

Aha, majster, który mi teraz kończy stan surowy twierdzi, że robili podłogówki na 10-12 centymetrów... Hmmm....

Mam już wylanego chudziaka - 10 cm przepona zazbrojona siatką fi 6.

Kierownik budowy stwierdził, że nie widział na żadnej budowie mniej niż 6 cm styropianu (zwykłego, ofkors), a wylewka powinna mieć te 7 cm grubości. Zaznaczył też, że można zwykły styropian można zastąpić cieplejszym, jak również zastosować specjalne płyty styropianowe do podłogówki - te z rowkami i wypustkami.

Sprawdziłem w necie płyty do podłogówki Knaufa - mają 2 lub 3 cm grubości, z tym że jest tam wzmianka o dodatkowym dociepleniu, który należy dobrać w zależności od podłoża, bilansu cieplnego etcetera...

Ciekawostka - dodzwoniłem się do faceta co montuje c.o., w tym między innymi ogrzewanie podłogowe. Wg niego wylewka powinna mieć 5-8 cm grubości, a styropian od 3 cm wzwyż, aczkolwiek stwierdził, że im więcej tym lepiej.

Prawdopodobnie zdedydujemy się na 14 centymetrową warstwę podłogi. Jest spora szansa że otwory drzwiowe będą wystarczające - około 207 cm wysokości. W razie jakby co :o trzeba będzie przy montażu drzwi otwory lekko podkuć, ale wydaje mi się że przy ścianach działowych z pustaka nie powinno to być kłopotem. Na szczęście drzwi weściowe w ścianie nośnej są odpowiednio wysokie, a podkuwanie w działówkach dotyczyło by 3 drzwi. Nadproża w tych drzwiach wykonane są z prętów wmurowanych w warstwie zaprawy...

W tym momencie grubość warstw wyglądałaby następująco:

- styropian - 60 mm

- wylewka - 65 mm

- klej elastyczny do podłogówki - 7 mm

- płytki podłogowe przy normalnym obciążeniu - 7,5 mm

czyli w sumie 139,5 mm...

Można w tym momencie nieco modyfikować grubość styropianu albo jego parametry dając lepszy styropian albo styrodur...

Czy ma to sens?

Ushi jestem dopiero co po wykonaniu wylewek na podlogowce.

Ja mam tak:

-na gruncie 21cm. styro+3 cm. profilowany styro do ukladania rurek+ 6-8 cm. wylewki i 1,5 cm zostawione na plytki

-na stropie12 cm. styro+ 6-8 cm.wylewka i 1 cm. zostawione na wykladziny.

Mysle ze dzisiaj ponizej 20 cm .styro pod wylewki na gruncie jest bledem za ktory przyjdzie slono placic przez cale zycie(z roku na rok coraz wiecej)

Zgadzam się, że lepiej mieć 20 cm niż 10 cm. styropianiu pod podłogą na gruncie.

Trzeba o tym pomyśleć mocno wcześniej - jeśli projekt przewiduje 8 czy 10 cm styro. Dodanie potem nawet 10 cm ocieplenia, istotnie zmieni wysokość otworów na drzwi i okna tarasowe. Nie mówiąc o tym, że nagle parapety wypadną na 70 cm a nie na 80 cm od poziomiu końcowej posadzki.

marta